Връзки на сензора за движение, за да включите светлината

Датчик за движение

Знаете ли, че първоначално връзката на прожектор със сензор за движение е замислена единствено за целите на сигурността? Когато през нощта нежелани гости влязоха в склад или паркинг, такова устройство задейства движението, в резултат на което светлината беше включена. Това даде знак на стражаря или изплаши "гостите". Обаче по-късно някой излезе с чудесна идея - защо да не използвате това устройство за мирни цели? Оттогава в много обществени и жилищни места е открит сензор за движение, който включва светлината. Схемата за свързването му към общата електрическа мрежа не се различава по сложност, дори електротехник без дългогодишен опит и опит може да се справи с това.

Къде и кога се прилага?

сензор за движение на стълбите

Превключвател със сензор за движение е много удобен, когато обект навлезе в непознато, неосветено място. Няма да му се налага да мрънка около стените в тъмното, опитвайки се да намери превключвателя и да включи светлините. Щом човек се появи на прага, лампата ще се включи.

включване на светлината на верандатаСхемата за свързване на сензора за движение за осветление често се използва в следните случаи:

 1. На входа на входовете на жилищните сгради.
 2. В проходи и стълбища, които имат естествена светлина през деня и се нуждаят от допълнително осветление на тъмно.
 3. По стълбите, водещи към мазетата.
 4. В гаражи, складови помещения, мазета и други стопански постройки и помещения, които не са естествено осветени.
 5. По стълбища и в коридори, които са разположени вътре в сградата и нямат естествена светлина през деня.
 6. В баните (в този случай превключвател със сензор за движение е по-необходим, за да се изключи светлината, защото, като правило, напускането на банята, особено на обществени места, много хора забравят и не изключват осветлението).

Ако има такава нужда, можете да инсталирате сензор за движение и да го конфигурирате едновременно, за да включите лампата и някои домакински уреди (например телевизор, вентилатор за изпускане в банята, климатик).

Забележка! Инсталираният превключвател със сензор за движение, освен че ще се почувства комфортно, също така ще спести значително потреблението на енергия и ще намали размера на плащанията.

класификация

държач на лампата със сензор за движение

термичен сензор за движение
сензор за топлина

Преди да свържете сензор за движение, разберете какво е това устройство и на какво се основава принципът на неговата работа.

Тези устройства са класифицирани според няколко параметъра. Например, на мястото на монтажа те са периметрични (монтирани за улично осветление), периферни и вътрешни. Сензорите за движение, които са предназначени за монтаж на открито, могат да издържат на високи и ниски температури и влажност.

 

Не се опитвайте да инсталирате вътрешни устройства на открито, те няма да функционират нормално.

Чрез метод на задействане:

 1. Thermal. Такива устройства реагират на промените в температурния режим в контролираната зона.
 2. Колебателен. Тук реакцията вече върви към промяна в магнитното поле или външната среда, когато обектът се движи.
 3. Sound. Тя се задейства от импулс от вибрациите на въздуха, когато се появят звуци.
звуков сензор
звуков сензор

По метод на инсталиране:

 • Таван (трябва да се монтира в окачени тавани).
 • Надземни (монтирани на стена).

Таванните и стенните единици имат различни ъгли на видимост.Монтираните на тавана покриват 360 градуса пространство, а монтираните на стена от 90 до 240 градуса.

Конструктивно устройствата са външни (монтирани на специални скоби) и вградени (монтирани в кутии за превключватели или в специални отвори на тавана до мястото, където е прикрепен полилеят).

Понякога тези устройства са направени по такъв начин, че приличат много на редовно осветително тяло. Светлинният превключвател често се комбинира със сензор за движение, което е много удобно, тъй като в този случай се изпълняват няколко функции наведнъж.

Как работи инфрачервеното устройство?

инфрачервен сензор за движение

Инфрачервено устройство за управление на движението също се нарича пасивно. Ако сравните грубо, можете да го свържете с термометър. Той се задейства, когато източник на топлина влезе в обхвата си.

Но за да работи такова устройство са необходими допълнителни настройки. Например, вие настройвате такова инфрачервено устройство и го настройвате за появата на възрастен. Ако дете влезе в стаята, сензорът може да не работи. Телесната температура е една и съща за всички, но количеството топлина, което изследват възрастен и дете, е различно. В този случай настройката на устройството до най-малкия размер също не е изход от ситуацията, след това той ще започне да реагира на всяка котка или куче, влизащи в стаята. Това е недостатъкът на инфрачервените модели - те изискват внимателна ръчна настройка. Друг недостатък на този сензор е, че той фалшиво задейства на отоплителни устройства, работещи в стаята.

Но такъв сензор има и редица предимства:

 1. Първо, тя не излъчва нищо, което би навредило на човешкото тяло.
 2. Второ, на цената е достъпна за широк потребителски кръг.
 3. Инфрачервените устройства имат допълнителни контроли. Не само прагът на реакция, но и ъгълът на покритие може да бъде променен.
 4. Устройството е подходящо за вътрешна и външна употреба.

Научете повече за инфрачервения сензор в това видео:

Характеристики на ултразвуковото устройство

Ултразвуковото устройство е класифицирано като активно устройство. Принципът му на работа се основава на високочестотни сигнали, които се отразяват от обект в зрителното поле. Можем да кажем, че сензорът „запаметява“ определена картина. Веднага щом започне да се променя (появява се нов обект или стар започва да се движи), той се задейства. В определен интервал от време, ултразвуковият сензор изпраща сигнали, те се отразяват и устройството ги анализира.

Такъв датчик за движение вместо превключвател не се използва често, въпреки отличната му надеждност. Целият въпрос е в много висока цена, ултразвуковото устройство струва няколко пъти повече от инфрачервеното. Най-често се използва за системи за сигурност.

Има още няколко недостатъка на този модел. Първо, домашните любимци могат да чуят перфектно ултразвука. Второ, такова устройство работи при резки движения, ако обектът се движи бавно, сензорът може да не реагира.

Как работи микровълновият сензор

Микровълновият сензор също се счита за активно устройство. Той има подобен принцип на работа с устройство за ултразвуково управление, вълните също се излъчват, след това се отразяват и получават обратно. Единствената разлика е използването на електромагнитни вълни, а не звукови вълни.

Това са най-универсалните от всички такива устройства. Зоната, отредена за техния контрол, се сканира постоянно, всяко движение ще бъде забелязано, сигнал към светлина или стартирането на други устройства със сигурност ще работи. Вълните достигат до абсолютно всички обекти, които са в зоната на въздействие и се отразяват. Ако обектите не се движат, тогава вълните се връщат със същата честота. Ако се открие някакво движение, честотата на вълната се измества и сензорът се задейства.

Както всяко друго устройство, микровълновият сензор има своите недостатъци:

 • висока цена;
 • устройството е твърде чувствително, поради което понякога работи невярно;
 • такива лъчи влияят неблагоприятно върху човешкото здраве, така че не е препоръчително да останете в обхвата на това устройство за дълго време.

Можете да научите повече за устройството на сензорите за движение в това видео:

Опции на схемата за връзка

диаграма за свързване на сензор за движение

Устройството, което контролира движението, може да бъде дву- или триполюсно. За първата опция е подходяща само лампа с нажежаема жичка; този сензор трябва да бъде свързан последователно с лампата. Разбира се, триполюсният модел е универсален; такова устройство е свързано с различни лампи.

Има две възможности за схемата: свързване на сензора за движение чрез конвенционален превключвател или директно към лампата.

свързване на сензор за движение

Така че, първо нека разгледаме сензор за движение, за да включим светлината по-близо. Диаграмата му за връзка ще бъде стандартна - едно устройство в обикновена електрическа верига. Такъв сензор има три клемни клеми (понякога четири, още една за свързване на защитната земя). Всички те имат свои собствени обозначения:

 1. Един терминал е свързан към фазовия проводник на захранващата мрежа, той е маркиран на устройството с буквата "L".
 2. Неутралният проводник е свързан към втория, неговото обозначаване е буквата "N".
 3. И третата скоба е свързана с отделен проводник към товара (осветително тяло). Различните модели използват различно обозначение за този терминален блок - буквата "L" със стрелка, буквата "A" или просто стрелка.
 4. Ако има скоба за защитно заземяване, тогава тя е обозначена с две букви "PE".

Когато използвате такава схема, е удобно да се съсредоточите върху цветното кодиране на сензорите: люляк означава входящата фаза, синьо (или синьо) - нула, червено - жицата, водеща към държача на лампата.

свързване на крушка към сензор за движение

В този случай е много важно да не се бърка фаза и нула, както в конвенционален превключвател. Веригата ще работи, но върху осветителното тяло ще присъства фаза, дори в изключено положение, което е опасно, ако се зареди с енергия при смяна на лампите.

Ако е необходимо в някои моменти светлината в помещението постоянно да присъства, без реакция към движението на обекти, се използва свързването на сензор за движение за осветяване паралелно с превключвателя. Когато превключвателят е в изключено положение, светлината се управлява чрез сензора. Ако превключвателят е в положение "включено", захранването на лампата се подава през различна верига, заобикаляйки сензора. Най-често тази опция се използва в дневни.

Има ситуации, когато един сензор не може да покрие цялата площ на помещението (например коридори с завои). С такава сложна конфигурация ще са необходими няколко сензора, за да се наблюдават различни зони, те са свързани паралелно. Действията им в този случай са дублирани, светлината ще се включи за всяко движение във всяка от контролираните зони.

Ако осветителното натоварване по отношение на неговата обща мощност е по-високо от предвиденото в техническите характеристики на сензора, тогава се използва схема, използваща междинно силово реле (магнитен стартер). В тази ситуация сензорът не управлява пряко осветителното тяло. Напрежението се прилага към намотката на стартера и неговите захранващи контакти затварят веригата и след това лампата светва. Тази схема е добра не само защото е свързан голям товар. Ако в мрежата се появи претоварване или късо съединение, това може да доведе до топене или изгаряне на контактите на сензора и такова скъпо устройство ще трябва да бъде заменено. В случай на използване на въпросната схема релето (или стартерът) ще се провали, което струва много по-малко.

За подробности относно свързването на сензора вижте това видео:

Настройки и избор на местоположение

поставяне на сензори за движениеКогато инсталирате сензори на закрито, спазвайте следните правила:

 1. Невъзможно е те да бъдат директно изложени на светлина от лампите.
 2. В зоната на тяхното влияние не се допуска наличието на стъклени прегради или обемисти предмети, които ще възпрепятстват погледа.
 3. Ако помещението е много голямо, тогава е препоръчително да монтирате сензори за таван, така че засегнатата зона да е кръгла.
 4. Отоплителните системи или климатиците не трябва да пречат на работата на сензорите, за да се сведе до минимум фалшивото задействане на устройства от топли въздушни потоци.

Има специални модели, които не реагират на движението на предмети с тегло не по-голямо от 40 кг (това е посочено в паспортите на сензорите). Ако домашните любимци живеят с вас в къщата, по-добре е незабавно да изберете такива опции.

Когато инсталирате устройството в открити улични пространства, има някои нюанси:

 1. Свързаното устройство трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина през деня.
 2. Не се допускат храсти или дървета между устройството и засегнатата зона. Отново, в случай на сложна конфигурация на сайта, ще са необходими няколко сензора.
 3. Освен това се уверете, че устройството ви не е изложено на светлина от близките райони или уличните светлини.
 4. Много е важно да изберете правилната чувствителност на устройството. Той трябва напълно да покрива контролната зона, но не и да грабва територията зад нея, в противен случай ще реагира на всеки преминаващ човек.
 5. Не забравяйте редовно да избърсвате лещата на сензора, винаги я поддържайте чиста, в противен случай праховият слой, натрупан с течение на времето, може да доведе до намаляване на чувствителността на устройството.

Настройките на сензора се извършват от три въртящи се лоста, разположени върху тялото. Единият от тях е отговорен за времето, след което лампата се изключва, вторият - за прага на осветяване, а третият - за чувствителността.

Следното видео описва как да настроите датчик за движение да работи с прожектор:

Когато избирате сензор за движение, обърнете внимание на следните технически параметри: обхват, метод на инсталиране, ъгъл на откриване в хоризонталната и вертикалната равнина, степен на защита от влиянието на околната среда, мощност на натоварване, праг за реакция на ниво на светлина и възможност за регулиране на времето закъснение преди изключване ...

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?