Как правилно да свържете двойно или тройно гнездо

двойно гнездо Schneider

Обикновено в апартамента има достатъчно безплатни контакти, но често се оказва, че поне едно устройство трябва да бъде включено в едно от тях. Решението на проблема е много просто, ако се погрижите предварително как да свържете двоен гнездо. Това е един от най-надеждните начини да разрешите веднъж завинаги проблема с падащите тройници, които успоредно разхлабват контактите на единични гнезда.

Какво представляват двойните или тройните гнезда

 

двойни гнезда simon 15

Типичното гнездо е направено от метални контакти, фиксирани в диелектричен корпус. Към всяка от тях се закрепват проводници. Двойно гнездо, инсталирано в едно гнездо, се състои от едни и същи контакти, само че те са направени по краищата на плочата и всеки от тях има болтово закрепване за фазова или неутрална жица. Тъй като медна или месингова плоча във всеки случай има по-голяма пропускателна способност от проводник, той е този, който е потенциална "слаба връзка", следователно, когато свързвате двоен гнездо, затягането на контактите трябва да се вземе с цялото внимание.

троен гнездо на домашно производство

Схематичната схема за свързване на троен изход не се различава от двойна еднофазна и нула се подава към контактите, които са на медни или месингови плочи. Между себе си тройните гнезда се отличават структурно чрез триъгълни или панделки. Втората им версия е една и съща двойна, но с допълнителен гнездо за трети щепсел - всички контакти са на твърди плочи. Триъгълните, от своя страна, трябва да бъдат направени от няколко парчета, свързвайки ги заедно с нитове. Теоретично това донякъде намалява надеждността на контактите, но ако не нарушите правилата за работа, тогава триъгълният троен гнездо, инсталиран в един гнездо, ще работи без оплаквания в продължение на много години.

Защо двойно гнездо

двоен цокъл под дървотоНедостатъците на решението за инсталиране на двоен гнездо е много трудно да се намери. Вероятно единственият аргумент срещу, той най-вероятно се изразява просто „извън вреда“ и казва, че връзката му с мрежата увеличава риска от претоварване - с изключение на семейства, които имат електрици, никой дори няма да мисли за „дърпане“ дали една точка е две мощни електрически уреди.

На практика за свързване на такива устройства, които постоянно консумират висок ток на тока, се правят отделни изходи, поради което при нормални условия трябва да се конвертират няколко фактора, за да се случи продължително опасно претоварване, комбинацията от които изглежда много, много малко вероятна.

За какво е проектиран средният контакт?

контакт
контакт

Първият момент е силата на тока, която изходът може да издържи - обикновено този параметър е посочен на капака му, по-рядко от вътрешната страна. Старите съветски устройства, които сега се срещат все по-рядко (те се заменят почти предимно поради необходимостта от свързване на модерни европушки), в по-голямата си част са проектирани за ток от 6 ампера. Съвременните, дори с посредствено качество, са маркирани вече 10 (ако е без заземяване) или 16 ампера.

Какво означават тези числа, ще помогне да разберете училищната формула за изчисляване на мощността на електрически ток - дори хуманитарните науки трябва да го разберат. P (мощност) = I (ток) * U (напрежение) и като се има предвид, че напрежението в домакинската мрежа винаги е постоянно и равно на 220 волта, е съвсем просто да се изчисли какво показва маркировката по сила на тока.

  • 220 волта * 6 ампера = 1320 вата = 1,3 кВт
  • 220 волта * 10 ампера = 2200 вата = 2,2 кВт
  • 220 волта * 16 ампера = 3520 вата = 3,5 кВт

Електрически уреди за домакинството

Можете ясно да си представите къде можете безопасно да свържете двоен контакт, като сравните най-често използваните електрически уреди:

мощност на електрически уреди (маса)

Имайки предвид препоръките на PUE: как правилно да свържете мощни кухненски уреди, бойлери и климатици - към тях винаги се доставя отделна линия, много е трудно да си представим в каква ситуация инсталирането на двоен изход ще доведе до едновременно включване на две устройства с обща мощност над 2,2 кВт. Доста проблематично е да използвате ютия едновременно с прахосмукачка или сешоар - остават само микровълнова фурна с електрическа кана, но заедно работят за максимум 5-8 минути, а границата на безопасност в електротехниката не е празна фраза. Плюс това, за такива електрически уреди обикновено се инсталират добри 16 ампера гнезда.

Монтаж на двойни и тройни контакти

двойна връзкаНяма разлика между това как да свържете троен контакт, двоен или единичен - всички стъпки са абсолютно еднакви. Разбира се, цялата работа трябва да се извърши с изключено електричество:

  • В стената се пробива дупка, където ще бъде монтирана кутията на гнездото и строб, през който ще се подава жицата (ако инсталацията се извършва от нулата).
  • Приготвя се гипсов или циментов разтвор - малко, така че да е достатъчно да фиксирате гнездото в стената.
  • Кутия за гнездо е инсталирана на едно място със стената (проводниците са навити вътре в нея, а преди това краищата им трябва да бъдат обвити с електрическа лента, така че гипсовият разтвор да не попадне по вените). След това трябва да изчакате отделеното време, за да може разтворът напълно да се втвърди - в зависимост от състава, това може да отнеме от 15 минути до ден.
  • Освен това електрическата лента се отстранява от краищата на проводниците, ако е необходимо, необходимото количество изолация, проводниците се поставят в контактните крепежни елементи и се затягат. Противно на някои мнения, няма разлика как да свържете троен изход (това се отнася и за двоен и единичен) - фазовият проводник може да се затегне както отдясно, така и отляво. Основното е, че има добър контакт между сърцевината и терминала, за да се увеличи площта му, сърцевината може да се изравнява малко с клещи.
  • Тогава вътрешната част е инсталирана в кутията на гнездото - не е нужно да излагате нищо тук, тъй като има ограничител, който я притиска към стената. Когато цокълът е напълно подравнен, дистанционните уши се затягат и запушалката се завинтва към контакта.
  • Последната стъпка е да закрепите капака - той се закрепва отвътре с винтове.

На каква стъпка трябва да включите електричеството зависи единствено от степента на любопитство - дали връзката е правилна или не. Можете да проверите напрежението веднага след свързване на проводниците, след като инсталирате вътрешността в кутията на гнездото или след като инсталацията е напълно завършена.

Процесът на инсталиране на двоен гнездо е показан в това видео:

Двойни и тройни гнезда, набирани от обикновени

блок от три изхода

Смисълът на такава връзка е, че фазовите и неутралните проводници са подходящи от разклонителната кутия към един от гнездата, а третият проводник е свързан от своите клеми със следващия проводник и т.н. Всъщност се оказва не двойни, а двойни (тройни) гнезда, които са свързани към отделен блок, който все още се захранва от един проводник.

Ред, свързани по този начин изводи, е лесен за поправяне - ако някоя част от него се повреди, тогава ще трябва да бъде заменена само счупената част.

свързване на гнезда с контур

Проводникът, свързващ блоковете на гнездата, е избран със същото напречно сечение като този, който идва на първия от тях. Ако същото не е там, тогава без особени проблеми можете да вземете проводници със сърцевина с по-голямо напречно сечение, но в никакъв случай не е обратното - с товар, по-голям от нежния, проводникът, свързан към такива контакти, скоро ще започне да се нагрява и окислява.Сокетните блокове обикновено се инсталират на тези места, където не се очаква използването на голям брой мощни устройства, въпреки че ако захранващите и свързващите проводници с достатъчно напречно сечение и контактите на контактите са добре затегнати, тогава те ще издържат свободно на работата на нагревателя в тандем с още няколко устройства.

Има още един нюанс при инсталирането на кутии за гнезда - можете да ги инсталирате една по една или да намерите цял блок, който веднага се вкарва в дупките, пробити в стената. В противен случай всичко се прави по същия начин, както при обикновен изход.

Подробна история за свързването на блока от търговски обекти в това видео:

Кое е по-добре да изберете

В резултат на това използването на двойни и тройни гнезда е чудесна алтернатива на необходимостта от свързване към обикновени носители, тройници и други устройства, които позволяват на няколко устройства да работят от една точка наведнъж.

Единственото правило, което трябва да запомните, без да се занимавате с изчисляване на киловата, е да не включвате няколко мощни устройства, например нагреватели, в един контакт или група от тях. В домашни условия е много трудно да си представим ситуация, когато това може да се наложи, но ако възникне такава необходимост, тогава е по-добре да изберете гнезда на различни, или по-добре противоположни стени.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?