Равнопотенциална свързваща кутия

поле за изравняване на потенциала

Нашите апартаменти и къщи, промишлени помещения и офиси, в които работим, са пълни с метални кутии и конструкции, по време на едновременно докосване на които човек може да влезе в зоната на потенциална разлика. За да не се случи това, потенциалите трябва да бъдат изравнени. Как да го направя на практика? Свържете всички носещи ток елементи в сградата. Такава система за изравняване на потенциала (PJS) създава безопасна среда за хората. Един от елементите на системата за управление е полето за изравняване на потенциала (PMC).

Ще поговорим за тези ДП и КУП по-подробно, но първо ще разгледаме с помощта на практически примери каква е потенциалната разлика в обикновените апартаменти и откъде идва.

Причините

Всички изучавахме физиката и помним, че самият потенциал не е абсолютно опасен. Трябва да се страхуваме от потенциалната разлика.

потенциална разлика

В апартаментите потенциалната разлика между тръбите и домакинските електрически уреди може да възникне поради следните обстоятелства:

 1. Изолацията на проводника е повредена и се получава изтичане на ток.
 2. В заземяващата система са възникнали бездомни токове.
 3. Диаграмата на свързване на електрическото оборудване е неправилна.
 4. Появява се статично електричество.
 5. Електрическите устройства са дефектни.

Опасността

Спомняте ли си от училище? Всеки метален предмет провежда електрически ток. В нашите домове подобни предмети има навсякъде. Това са тръбите на централната отоплителна система, захранването със студена и топла вода; батерии и отопление за кърпа; вентилационна кутия и дренаж; метален калъф на всеки електрически уред.

токов удар по време на къпане в банята

Като цяло строителните комуникации металните тръби са свързани помежду си. Нека да разгледаме един прост пример. Имаме баня с радиатор и душ до нея. Ако изведнъж възникне потенциална разлика между тези два елемента и човек докосне едновременно батерията и душ кабината, това ще бъде изключително опасно по отношение на токов удар. В този случай човешкото тяло ще играе ролята на джъмпер, през който ще протича електрически ток. Ние знаем пътя на неговия ход от законите на физиката - от потенциал с голяма стойност към по-малък.

Друг типичен пример е, ако на тръбите за водоснабдяване и канализация възникват различни потенциали. Когато на водопровода се появи изтичане на ток, има вероятност да се нарани човек, докато се къпе в банята. Това ще се случи, ако човек стои в баня с вода, докато отваря канализацията и докосва крана с вода с ръка. За да се избегнат подобни проблеми, е необходимо потенциално изравняване.

Ситуацията, когато има напрежение върху тръбите в жилищна сграда, е показана в това видео:

Видове

За да се изравнят потенциалите, има две системи, ще поговорим за всяка от тях по-подробно.

Основно изравняване

главна шина за заземяване (GZSh)

Основната система на равнопотенциално свързване се счита за основна, в съкратена форма тя се нарича BPCS. Всъщност тази система е контур, който комбинира няколко елемента:

 • най-важната е основната заземяваща шина (GZSH), именно върху нея са свързани всички други елементи;
 • всички метални фитинги на многоетажна жилищна сграда;
 • мълниезащита на сградата;
 • отоплителна система;
 • детайли и елементи на асансьорни съоръжения;
 • вентилационни канали;
 • метални тръби за водоснабдяване и отводняване на вода.

Всяка сграда има входно разпределително устройство (ASU), в което е монтирана основната заземяваща шина (GZSh). Той е свързан със заземяващия контур с помощта на стоманена лента.

Преди това нямаше нужда да се притеснявате, всички метални елементи бяха комбинирани и нямаше предпоставки за различни потенциали. Ако на тръбата се появи някакъв потенциал, по пътя на най-малко съпротивление, той спокойно влезе в земята (в края на краищата, ние помним, че металът е отличен проводник).

стрес върху тръбите в банята

Сега ситуацията се е променила, много жители по време на ремонтни дейности в апартаменти сменят метални водопроводи на полипропиленови или пластмасови. Поради това общата верига е счупена, батериите и отопляемите релси за хавлиени кърпи се оставят незащитени, тъй като пластмасата не е проводима и не е свързана със земната шина. Представете си, че все още имате метални тръби, а съседът отдолу е променил всичко на пластмасови. Когато на вашите тръби се появи потенциал, няма къде да отиде, пътят към земята се прекъсва от пластмасовите тръби на вашия съсед. Така възниква възникването на потенциална разлика.

Основната система има малък проблем. В многоетажни сгради комуникационните пътища са много дълги, поради това съпротивлението на проводящия елемент се увеличава. Ще се забележи забележима разлика в големината на потенциала по тръбите на първия и последния етаж и това вече представлява опасност. Следователно се създава допълнителна система за изравняване на потенциала, тя се монтира на всеки апартамент поотделно.

Допълнително изравняване

допълнителна система за изравняване на потенциала в банята

Допълнителна система за изравняване на потенциала (съкратено име на DSPP) е монтирана в бани, тя комбинира следните елементи:

 • метално тяло на душ кабина или баня;
 • вентилационна система, когато изходът й към банята е направен с метална кутия;
 • отопление за кърпа;
 • канализация;
 • метални тръби за водоснабдяване, отопление и газови съоръжения.

И тук ще ви трябва поле за изравняване на потенциала. Към всеки от горните обекти е свързан отделен проводник (едноядрен, материал за изпълнение - мед), другият му край е изведен и свързан с KUP.

Изпълнение на инсталацията

KUP се различава в зависимост от това как сградата е конструктивно изпълнена и къде ще бъде монтирана самата кутия:

 • в солидна стена;
 • в куха стена;
 • върху повърхност на стената (метод на отворен монтаж).

поле за изравняване на потенциала

Това е корпус, изработен от пластмаса, вътре в който е основният елемент - заземяващата шина. Изработена е от мед и има напречно сечение най-малко 10 мм2.

Медните проводници от обекти за водоснабдяване, отопление и газови системи са свързани към тази шина чрез съединителите върху нея; от електрически уреди, разположени в стаята, както и от контакти и осветителни тела, инсталирани в банята.

Проводниците са свързани към изброените елементи с помощта на болтови връзки или скоби. Понякога се използват специални контактни втулки, в този случай металната връзка между защитения елемент и проводника ще бъде особено здрава. За да може системата за равнопотенциално свързване да работи в опасни ситуации, е необходим надежден контакт. Следователно мястото на тръбите, където ще бъде монтирана скобата, трябва да бъде почистено до метален блясък.

инсталиране на полето за изравняване на потенциала

Вътрешната шина е свързана с отделен меден проводник, наречен защитен PE-проводник, към панела на входния корпус и през него е свързан директно към GZSH. Напречното сечение на PE проводника трябва да бъде най-малко 6 mm2... Важно условие, ако решите да поставите тази жица в пода, тя не трябва да се пресича с други кабели.

Такава кутия е междинна връзка между всички заземяващи елементи и въвеждащ щит. Много е удобно, че от всеки елемент е достатъчно да разтегнете окабеляването само към KUP, а не към общата плоскост на апартамента.

Когато окабеляването е направено с пластмасови тръби, проводниците от кранове за вода и смесители са свързани към PMC.

Преди да инсталирате EMS, трябва да разберете как се извършва заземяването в къщата.Ако според системата TN-C (когато защитният PE проводник и работната нула N се комбинират в един проводник), изравняването не може да се извърши. Това ще представлява заплаха за други съседи, ако те нямат такава система.

Изисквания

потенциална изравнителна кутия в душ кабината

Когато инсталирате KUP, трябва да се придържате към определени изисквания и правила:

 1. Необходимо е неговото инсталиране в бани и тоалетни. Първо, тези стаи съдържат много метални кутии и повърхности. Второ, тук има много електрически уреди. Трето, в тези помещения винаги има висока влажност.
 2. Кутията е инсталирана на мястото, където минават водопроводните щрангове.
 3. Задължително е да свържете цялото електрическо оборудване, до което има отворен достъп (това са, на първо място, телата на бойлерите за водно отопление, пералните машини), както и проводящите елементи на трети страни.
 4. Достъпът до PMC трябва да е безплатен.
 5. Монтирането на KUP е забранено, когато в къщата е монтирано заземяване без заземител (използвайки метода на заземяване).
 6. Забранено е свързването на DSPC с контур.
 7. DSPC по цялата дължина, като се започне от PMC в банята и до самия панел за въвеждане, не трябва да се разкъсва. Забранява се монтирането на всякакви комутационни устройства в тази верига.

И накрая, искам да кажа, не бъркайте понятията за изравняване и изравняване на различни потенциали. Да се ​​изравни означава да свързваме проводящи елементи електрически, за да направят техните потенциали равни. И да се изравни е да се намали потенциалната разлика на пода или повърхността на земята (стъпково напрежение).

Ако нямате достатъчно опит в електроенергията, тогава не се занимавайте сами с такава работа, поверете я на професионалисти. Освен всичко друго, в края на монтажните работи специалистът трябва да измери и съпротивлението на заземяването и да провери наличието на верига между заземяващите елементи.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?