Софтуер за изчисляване на електрическото окабеляване в къщата - безплатни и търговски решения

Софтуер за проектиране на окабеляване

Съставянето на диаграми е неразделна част от работата на електротехника при инсталиране на нови електрически мрежи. За опростяване и автоматизиране на този процес се използва програма за проектиране на електрически проводници в къщата. Има достатъчен брой приложения, които осигуряват значително съдействие - специализирана „програма“ не само ще спести хартия и време, но и ще ви каже дали грешка прониква в съставената схема по време на изчисленията.

Платени приложения с демонстрации

Изглежда, че специализираните програми са изключително прерогатив на големите разработчици, които правят софтуер на търговска, платена основа. До известна степен това е - признатият лидер е програмата AutoCAD, чиито възможности позволяват не само да се изготви схема на окабеляване, но и да се работи по проекти, които изискват участието на няколко специалисти наведнъж. Създадената схема е достъпна за всеки от тях за извършване на редакции онлайн, които ще бъдат незабавно достъпни за други служители на компанията. Първоначалните версии на програмата бяха позиционирани по-скоро като обикновена „електронна дъска за рисуване“, но с течение на времето тя се превърна в мощен инструмент, състоящ се от няколко блока за специалисти в различни области, включително електротехници.

Ето как се инсталира AutoCAD Electrical

Вътрешният аналог е NanoCAD - това е и програма за рисуване, която според отзивите на потребителите има не по-малка функционалност, но е приятно доволна от цената, която е няколко пъти по-ниска от тази на AutoCAD.

Въпреки факта, че и двете програми първоначално са били платени, всяка от тях има безплатна версия, макар и с намалена функционалност.

Дори и в тази форма ви позволяват да нарисувате схема за инсталиране на едно или трифазно електрическо окабеляване в апартамент или за къща.

Графичен редактор на Eagle за окабеляване на диаграми и чертеж на печатни платки - също се предлага в платени и безплатни версии. Програмата ви позволява да работите в ръчни и автоматични режими - и пълноценната еднолинейна схема на окабеляване не е проблем дори за безплатната версия. За разлика от предишните програми, той може да се използва на компютри с операционни системи от семейството на Linux (NanoCad е написан изключително за Windows, а AutoCAD може да работи и от IO или Android).

Интерфейс на програмата Eagle

Elf е цял CAD софтуерен пакет от компанията Lira-Service. Електроинженерът ще се интересува от такива функции като създаването на чертожна документация, голям набор от символи и възможността да се използва тяхната собствена, изчисляване на полагане на тръби в монолитни панелни конструкции, определяне на дължината на проводниците и много други. Сред основните предимства на програмата потребителите отбелязват бързото създаване на спецификации и относителната лекота на овладяване на функционалността.

Можете също така да използвате онлайн услуги, които работят за определена месечна такса, но гарантират отлични работни резултати и денонощна поддръжка. Представяне на един от тях, CAD5d, е в следното видео:

Безплатен софтуер за изчисляване на електрическото окабеляване

В допълнение към платените приложения за дизайнерски инженери, има на разположение много безплатен софтуер. Някои от тях са написани от ентусиасти за собствени нужди, докато други са създадени като алфа и бета тестове за проекти, които ще станат комерсиални продукти след отстраняване на грешки. Има и приложения, които са написани за свободен достъп и съществуват поради доброволни дарения от потребители, за които програмата наистина улеснява процеса на работа.

От напълно безплатните приложения за компютър, програмата за автоматизиране на дизайна на електрическото окабеляване в къщата - "Електрически", е заслужено популярна сред потребителите.

Главен прозорец на електротехника

Само основните функции ви позволяват да извършите следните действия:

  • Изчислете електропровода.
  • Изчислете вероятната загуба на напрежение по линията.
  • Изберете подходящ размер на проводника.
  • Прогнозирайте необходимия брой кабели (плюс запас).
  • Начертайте схема на окабеляване (като вземете предвид силата на електрическите уреди и осветителните лампи) и го завържете към плана на пода.

В допълнение, програмата "Електрически" съдържа отделен модул за изчисляване на заземяването на частна къща или подстанция.

Mobile Electric е приложение за смартфони, базирано на Android OS - подобно на повечето програми от Google Play, то е безплатно, но периодично ще показва реклами. При желание банерите могат да бъдат деактивирани чрез закупуване на лиценз. Функционалността на "Мобилния електротехник" ви позволява да извършвате всички видове изчисления, които трябва да се направят при проектирането на оформлението на апартамент или къща, в които се осигурява допълнителна помощ от вградени калкулатори и конвертори, както и справочници, които са достъпни онлайн и офлайн (PUE на Русия, Украйна, стандарти на NEC 2011 г. и подобни документи).

Интерфейс на приложението Mobile Electrician

Цялата функционалност е подробно описана в Google Play, където приложението е оценено от потребителите на 4,6 точки от 5 възможни.

QElectroTech е малко, но функционално настолно приложение, което ви позволява да начертавате окабеляване за къща или да рисувате схема на електронна платка. Програмата може да бъде инсталирана на компютри с операционни системи Windows, Linux или Mac OS X, има интуитивен интерфейс и съдържа обширна база от готови елементи. Ако някоя част все още не е в каталога, тогава просто я нарисувайте сами - програмата ще я запише за бъдеща употреба.

Процесът на работа в програмата в следния видеоклип:

Също така много електротехници препоръчват програмата 1-2-3 схема - наистина удобно и безплатно приложение. Единственият му съществен недостатък е, че е специализиран инструмент за създаване на електрическа схема на панел за дома - използването на 1-2-3 за създаване на пълноценна схема на окабеляване няма да работи. Ако използвате програмата по предназначение, тогава тя е много удобен инструмент, който ви позволява да извършите всички необходими изчисления, да получите визуално изображение на готовия щит, да създадете и изпратите за печат етикети за всичките му елементи, както се изисква от PUE.

Въвеждащ съвет в програмата 1-2-3 схема

Алтернативно, XL Pro², XL Pro³ от Legrand или Rapsodie от Schneider-electric може да се използва за подобни задачи.

Пример за работа в програмата "Електрически"

Най-простото нещо, което тази програма може да направи, е да помогне да се изчисли количеството жица, необходимо за подмяна на окабеляването в стая. Режимът на броене се включва от главния прозорец на програмата чрез натискане на бутона "yardage", след което ще се отвори прозорец за въвеждане на първоначалните данни.

Програмата ще покаже схематично представяне на стая с маркировки на размерите, приложени към чертежа, а за въвеждане на числови стойности има прозорец близо до всеки от тях. За изчисления ще бъдат необходими следните данни: дължината, ширината и височината на помещението, броят на контактите и височината им от пода, броят на осветителните тела и необходимите за тях превключватели.

Програмата изчислява количеството кабел, необходимо за една отделна стая - за да получите общата сума, изчисленията трябва да се повторят за всяка стая в стаята отделно.

Когато всички данни бъдат въведени в съответните клетки, програмата веднага показва готовия резултат, към който можете ръчно да добавите определено количество телени кадри в резерв.

Изчисляване на дължината на жицата в програмата

В същото време не е необходимо да се записват резултатите от изчисленията - самата програма показва данни за всяка стая в отделни клетки - тя може да запаметява дължината на жицата за десет стаи и да издава общото количество кабел, необходимо за закупуване на електрическа работа.

Ясно целият процес на изчисление на видео:

В резултат - когато имате нужда от програми за създаване на схеми

Трябва да се помни, че такива програми са компютърно проектирани системи (CAD) - те са създадени специално за автоматизиране на рутинни процеси, които се извършват всеки ден и навън. Това означава, че няма смисъл да се използват такива приложения за еднократна работа, защото дори когато използвате най-удобния за потребителя интерфейс, винаги ще има нюанси в работата на програмата, а електричеството не прощава грешки. Това важи особено за специализираните приложения, защото често само за да зададете необходимите параметри за обработка и разбиране на резултатите, се нуждаете от специализирани знания.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?