Как да свържете изход и превключвател от един проводник

превключвател и гнездо

Електрическото окабеляване на всяка стая, било то огромна селска къща или малка пристройка (мазе, гараж, селска къща), включва основните три елемента - превключвател, изход и електрическа крушка. Макар че те остават актуални винаги и навсякъде. По време на ремонти, строителни обекти или преустройства със сигурност ще се натъкнете на тях. Следователно основните познания в електротехниката няма да бъдат излишни - каква е схемата за свързване на превключвател и гнездо, как работи и какви материали и инструменти ще са необходими за неговото инсталиране?

По-долу са описани подробни инструкции стъпка по стъпка, с които инсталирането на контакти и ключове със собствените си ръце ще бъде в силата на дори не твърде опитен електротехник.

Какво е необходимо за превключване на веригата?

Електрическото окабеляване се предлага в отворен и скрит дизайн. В тази статия ще разгледаме свързването на контакти и превключватели, извършени според втория вариант, когато всички електрически връзки са скрити под слой мазилка. Скритото окабеляване е най-често срещаният тип окабеляване, отвореното окабеляване обикновено се използва като временна опция.

Подготовка на стените

Преди да свържете изход и превключвател в стаята, трябва да подготвите дупки в стената за тяхната инсталация и канали, в които ще бъдат положени проводниците. Трябва да има общо три отвора - за разклонителната кутия и за свързаните комутационни устройства.

маркировка на стената преди преследване

По-добре е предварително да нарисувате груба рисунка върху лист хартия, където точно планирате да свържете превключвателя и изхода и по какъв маршрут ще бъдат положени проводниците до тези места.

Дупката за разклонителната кутия обикновено се прави под тавана, по-нисък от 10-15 см. Отворите за превключващите устройства се правят на мястото на планираната им инсталация. По-добре е да монтирате гнездото на разстояние 30 см от чистия под, където домакинските уреди ще бъдат свързани към него. Препоръчително е да инсталирате превключвателя на входа на стаята на нивото на спуснатата ръка на възрастен - на около 90 см от чистия под. Тези работи се извършват с електрическа бормашина със специална коронка за тухла или бетон, перфоратор с победна бормашина, ударна тренировка или ъглошлайф.

Когато инсталирате строб, вземете предвид няколко важни правила:

 1. Те могат да бъдат само хоризонтални или вертикални, не се допускат наклони.
 2. Целият път на канала от разклонителната кутия до местата за монтаж на изхода и превключвателя трябва да се извърши с минимален брой завои.
 3. Вертикалните канали не трябва да са по-близо до отворите на прозорците и вратите с по-малко от 10 см, а на тръбите за газ - с по-малко от 40 cm.

Можете да използвате чук и длето, бормашина, шлифовъчна машина или специален инструмент с резачка за гонене, за да монтирате строб.

Когато всички отвори и канали са готови, старателно ги почистете от прах с прахосмукачка.

Инсталационни елементи и инструменти

инструмент за инсталиране на гнездо

За да извършите електрическата част на работата, ще ви трябва следните материали и инструменти:

 • разклонителна (съединителна) кутия, в която са свързани всички проводници;
 • две пластмасови или полипропиленови монтажни кутии (кутии за гнезда), те са необходими, за да се фиксират надеждно превключващите устройства в отворите на стената;
 • вътрешен цокъл;
 • вътрешен превключвател с един бутон;
 • осветително устройство;
 • комплект отвертки (плоска и кръстосана);
 • нож или стриппер за отстраняване на изолация от проводници;
 • клещи с изолирани дръжки;
 • скоби или електрическа лента;
 • индикаторна отвертка.

За да свържете цялата електрическа верига, също се нуждаете от двужилен проводник. Сега в електрическите магазини има огромен асортимент от проводници и кабели, така че вземете един веднага, така че всяко ядро ​​да има своя собствена цветна изолация, например червено и синьо. Това ще улесни превключването на веригата, не е необходимо да търсите фазата и нулата с устройства, просто трябва да свържете проводниците от същия цвят.

За да фиксирате проводниците, положени в каналите, ще ви трябва повече алабастър и шпатула.

Диаграма на връзката

Електрическата верига е паралелна връзка към източник на захранване на осветително тяло с електрическа крушка, превключвател и гнездо.

Подготвителна работа

Осигурете си работната зона, преди да започнете всякакви електрически работи. Изключете входната машина към апартамента. Добре е, ако той вече е на входа на апартамента, тоест ще бъдете сигурни, че като го изключите, никой не може да включи машината отново. В случай, че автоматичното устройство е разположено на кацането в общото табло, изключете машината в апартамента си и закачете „Не включвайте!“ или да постави някой под контрол. Не можеш да се шегуваш с електричество!

След като изключите машината, трябва отново да се уверите, че няма напрежение, сега с индикаторна отвертка. Първо проверете работното му състояние в зона, за която е известно, че е заредена, например, на входа на машината. Индикаторът светва след докосване на фазата, което означава, че е в добро състояние. Сега докоснете отвертката с индикатор до вените на захранващия проводник, който се въвежда в апартамента от машината, не трябва да има блясък. Това означава, че напрежението се отстранява и можете да започнете работа.

проводници в строб

В направените жлебове поставете проводниците, водещи ги към отворите на стената. В същото време оставете краищата на 10-15 см за рязане на вените, не съжалявайте, по-добре е да направите малко по-голям марж, отколкото тогава страда при свързване и свързване. Инсталирайте разклонителна кутия и контакти на гнездата в дупките; използвайте гипс или алебастър, за да ги фиксирате сигурно.

Електроинсталационни работи

схема на свързване на превключвател и гнездо от един проводник

Поставете двужилен кабел от мрежовото захранване (фаза и нула) в съединителната кутия. От кутията трябва да се проводят три проводника: един към превключвателя, втори към лампата, а третият към контакта.

За проводник, чиито проводници имат различни цветове на изолация, червеният цвят обозначава фазата, синият цвят - нула.

Превключвателят има входен и изходен контакт, към входа е свързан фазов проводник. Свържете второто ядро ​​към изходния контакт на превключвателя.

Двужилен проводник също трябва да бъде насочен към осветителното тяло. Държачът на лампата има два контакта. Централният пружинен контакт (фаза) служи за директно подаване на напрежение към крушката. Страничният контакт в контакта е нулев, лампата ще влезе в контакт с него след завинтване с основата.

Още една двужилна жица се полага от разклонителната кутия към изхода. Това превключващо устройство има контактна част, състояща се от два извода, към които са свързани фазата и нулата.

свързване на проводници в разклонителната кутия

Схемата за свързване на превключвателя, лампата и контакта в разклонителната кутия е следната:

 1. Свържете нулевото ядро ​​от захранващия проводник с нулевите ядра, които отиват към лампата и изхода.
 2. Свържете фазовия проводник от захранващия проводник към фазовите проводници, преминаващи към превключвателя и изхода.
 3. Свържете останалото ядро ​​от изходния контакт на превключвателя към фазовото ядро ​​на осветителното тяло.

Всички връзки трябва да бъдат направени възможно най-плътно, за да се гарантира надежден контакт. Това може да стане по стария старомоден начин - чрез усукване, което все още е желателно да бъде запоено отгоре.Съществуват и по-модерни устройства: специални подложки (в които жицата се затяга под винт) или ЛПС (свързващи изолационни скоби).

За повече информация относно свързването на проводниците в разклонителна кутия, вижте това видео:

Проверка на веригата и приключване на работата

Разделете всички обрати в различни посоки, така че да не се допират един до друг и да проверите работата на сглобената верига. Включете прекъсвача на входната верига към апартамента, като по този начин подадете напрежение от източника на захранване към новоинсталираната разклонителна кутия. Превключвателят е в положение "изключено", осветителното тяло е изключено, което означава, че всичко е правилно, фазата е отворена. Сега натиснете ключа за превключване в положение "включено", електрическата верига е затворена и напрежението се подава от източника на енергия към лампата през него, светлината светва. Напрежението ще присъства постоянно в контакта; можете да проверите неговата работа, като свържете всеки електрически уред. Поставете щепсела на сешоара, радио или електрическа кана в контакта и проверете неговата работа.

изолация на обрати в разклонителната кутия с електрическа лентаСега изключете машината за въвеждане отново и надеждно изолирайте точките на усукване с електрическа лента, можете също да поставите PVC тръби отгоре. Внимателно поставете всички свързани проводници в кутията, така че след това тя да бъде затворена с капак.

Остава само да поставите безопасно превключвателя и контакта в кутиите на гнездото, да го фиксирате, да поставите защитните капаци отгоре. Разпределителната кутия също е затворена с капак, за каквито и да е ремонтни дейности, никога не я крийте под тапет или мазилка. Не забравяйте, че разклонителната кутия трябва винаги да е достъпна, без значение как разваля цялостния облик на вашата стая.

Много важно! Преди да свържете превключвателя, уверете се, че сте свързали фазовия проводник към входния му контакт, не го бъркайте с нула. Превключващото устройство трябва да работи само за прекъсване на фазата. В противен случай напрежението винаги ще присъства в гнездото на лампата, дори когато превключвателят е изключен. Това причинява опасност от попадане под напрежение по време на елементарната подмяна на изгоряла крушка.

Също така имайте предвид, че ако осветителното тяло и гнездото са структурно защитна земя, тогава за тяхната електрическа верига е необходим трижилен проводник. Същият трижилен проводник също трябва да идва към разклонителната кутия от източника на захранване. Обикновено заземяващият проводник е посочен в зелено или жълто, по същия начин в кутията ще трябва да свържете три проводника на защитно заземяване в един обрат - от източника на захранване, изхода и лампата.

Други опции на схемата

схема на свързване на превключвател с два бутона с гнездоПо същия начин можете да свържете контакт от един източник на захранване, превключвател с два бутона и две групи осветителни тела. В този случай два проводника от два изходни контакта на превключвателя и два фазови проводника от лампите ще стигнат до разклонителната кутия. Същото като в описания по-горе пример, само в кутията ще има още един обрат.

Ако трябва да инсталирате превключвател с три бутона и три групи лампи, съответно три проводника от трите изходни контакта на превключвателя и три фазови проводници от осветителни устройства ще стигнат до разклонителната кутия. В кутията ще има 5 обрати:

 • Нула на захранващата мрежа с нулеви проводници на гнездото и лампата.
 • Фазата на захранващата мрежа с фазовите проводници на контакта и превключвателя.
 • И три нишки на фазови проводници, простиращи се от всеки бутон за превключване и група лампи.

В случай на защитно заземяване ще бъде добавен още един обрат. Понякога може да бъде доста проблематично да поставите усуканите проводници в разклонителната кутия. Сега на пазара на електрически стоки можете да вземете опции, специално проектирани за поместване на голям брой проводници и кабели.

Ето как е лесно да свържете гнездо и превключвател от една разклонителна кутия. Основното е да се опитате да разберете тази много проста схема.И тогава всички допълнителни електрически вериги ще ви бъдат ясни. И в резултат на това получавате доста прилични икономии на разходи при повикване на професионален електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?