Енергоспестяващо устройство - мит или реалност?

Кутия за спестяване на електричество

Плащайки сметки, особено след поредното повишаване на тарифите, много хора се замислят за необходимостта от икономия на електроенергия. Най-педантичните от нас отиват в Интернет и въвеждат в търсене на „как да пестим енергия“ и след това един след друг попадаме на онлайн магазини, предлагащи устройство за пестене на енергия. Изкушението да купите еднократно чудо-устройство, за да платите половината си за ток през целия си живот, несъмнено е голямо, но съмнението веднага се промъква - това не е ли развод? Действа ли енергоспестяващият уред? Нека разгледаме по-отблизо.

Какво ни казват производителите?

устройство за спестяване на електроенергия в контакта

Сега пазарът и онлайн магазините представят такъв брой такива устройства, че очите им се разнасят широко, не знаете кое да изберете. Щом производителите не посочат своите устройства - икономизатори, икономии на енергия, икономисти.

За да направят правилния избор, много хора започват да четат отзиви. Честно казано, по-добре никога да не правите това, има много неверни отзиви, така че не му вярвайте, но сами го измислете добре.

Нека да разгледаме как става „спестяването“ на електроенергия, като използваме примера на енергоспестяващото устройство „ЕЛЕКТРИЧЕСКА СПЕСТИТЕЛНА КУТИЯ“. Отивайки до сайта, където предлагат да купят такова устройство (и дори с 50% отстъпка), от първата страница научаваме, че се оказва, че всяко второ европейско семейство вече е закупило такова спестяващо устройство за дома си и спестява енергия и пари с пълна скорост. Без него няма магазин, офис, автосервиз, салон за красота, ресторант или жилищна сграда.

Допълнителни предимства

Производителят посочва, че устройството не само спестява енергия, но има и редица предимства:

 1. Няма измама на електромера, просто като свържете устройството, енергията се използва по-ефективно и се постига икономически резултат.
 2. Удължава се експлоатационният живот на електрическите домакински уреди.
 3. Електромагнитното излъчване, вредно за хората, което се получава от електрически устройства и окабеляване, е сведено до минимум.
 4. Ефективността на такова устройство не е неоснователна, потвърдена е от множество изследвания и има научно обяснение.

А да използвате устройството е лесно и просто. Достатъчно е да го включите и след 1-2 месеца той ще възстанови напълно изразходваните пари, намалявайки месечната сметка за ток с 30-50%.

Принцип на работа и схема на устройството

Как инструкцията за използването му обяснява действието на толкова прекрасно устройство?

Електричеството се състои от два компонента - активен и реактивен. Активната енергия е полезна, именно домакинските уреди използват за работата си. Реактивната енергия е невидима, тя създава допълнително натоварване в мрежата. В резултат на това потреблението на ток се увеличава. Плюс това, реактивната енергия предизвиква вредни електромагнитни полета. Според инструкциите на производителя, енергоспестяващото устройство премахва реактивния компонент от мрежата. Поради това се намалява токът, консумиран от домакински уреди от мрежата. Съответно консумацията на електроенергия и разходите за плащането за нея стават по-малко.

схема за пестене на енергия

Сега нека да видим от какво се състои схемата на устройството, така че в действителност тя може да осигури такъв икономически ефект. Външно изглежда доста хубаво - пластмасов сребърен калъф, а върху черно вмъкнете лъскаво лого с името на компанията. В корпуса са вградени електрически контакти под формата на щепсел.Има и един или два светодиода, които показват положението на устройството.

Развивайки един винт, който държи двете половини на корпуса заедно, можете да видите малка електронна платка с минимум компоненти и филмов кондензатор (капацитетът й е малък, около 6 микрофарада). Ако внимателно изучите схемата, сглобена на платката, ще разберете, че тя просто осигурява LED индикация.

Тестване на устройството

Теоретично проучихме цялото устройство, остава да го тестваме на практика.

Веднага трябва да обърнете внимание на показанията на електромера и още по-добре да направите контролни измервания. Необходимо е да запишете числата на гишето, например в 9,00 днес, след това по същото време на следващия ден и да изчислите какъв е бил разходът през деня. По-удобно беше да следите броячите, когато действието им се основаваше на въртящ се диск. От скоростта на въртене веднага стана ясно - дискът се движи по-бавно, което означава по-малко потребление и, съответно, обратно. Но сега е малко вероятно някъде да има къща или апартамент с брояч на дискове, навсякъде те бяха заменени с електронни отдавна. Така че трябва да запишете показанията и след това да направите прости изчисления.

След това трябва да включите устройството, за да запазите. Производителите на устройства препоръчват да изберете най-близкия изход от електромера, но можете да го включите в най-заредения. Светодиодите, както трябва да бъдат, светват. Сега трябва да изчислите потока за следващия ден с включеното устройство (отново трябва да отделите ден за отчетния период от 9.00 днес до 9.00 утре). Много е важно натоварването, свързано към мрежата, да не се променя. Тоест, оставете същия брой домакински уреди във вашия апартамент (хладилник, компютър, телевизор, бойлер, електрическо отопление) да останат свързани към мрежата за този отчетен период, за да можете да оцените устройството по отношение на ефективността, за да спестите енергия.

За съжаление се оказва, че глюкомерът работи със същите киловат-часове, както без включеното спестяващо устройство.

Но много хора, мислейки, че купуват икономия на електроенергия, се прибират вкъщи, вземат сделка от пакета, включете я и спокойно започват да чакат икономическия ефект и дори не гледат показанията на електромера. След месец, когато дойде време за заплащане на консумираната електроенергия, те с изненада установяват, че потреблението е останало същото. Защо се случи? Каква е уловката с това устройство? Това ли е още един мит и начин да спечелите пари на лековерните хора?

За да отговорите на тези въпроси, първо трябва да разберете добре компонентите на електричеството. Както бе споменато по-горе, той е от два вида.

Енергия: активна и реактивна

икономизатор вътре
обърнете внимание на разтопения кондензатор - възможно е такова чудо-устройство да причини пожар

Активен е компонентът на електроенергията, който се изразходва за създаване на видима работа. Например, вентилатор започна да се върти, помпа започна да изпомпва вода, електрическа камина загрява въздуха, музикален център прави музика, осветяват се електрически лампи. Тоест, активното електричество свърши полезна работа и се трансформира в светлинна, звукова или топлинна енергия. Активният компонент винаги се измерва във ватове (W). Много електрически уреди в своята работа се базират само на този компонент - електрически печки и фурни, ютии и нагреватели, лампи с нажежаема жичка. Ако в паспорта пише, че активната мощност на устройството е 1 kW, тогава такава техника ще отнеме от мрежата и пълната мощност от 1 kVA.

Реактивната енергия се нарича така, защото е невидима. Много домакински уреди няма да работят без него, тъй като основното звено в работата им е двигателят. Той от своя страна се задейства чрез създаване на електромагнитно поле около него.И това е основната функция на реактивното електричество. Тези домакински устройства включват хладилник и пералня във всеки апартамент, всички видове електроинструменти (шлифовъчни машини, електрически бормашини, отвертки, прегради за стени). Тази стойност се измерва в vars (var).

За да се намали консумацията на електрическа енергия, е необходимо да се намалят нейните активни и реактивни компоненти.

В случай на активен, достатъчно е да изключите ненужните консуматори, тоест да намалите броя на осветителните лампи и електрическите домакински уреди, захранвани от мрежата.

6 микрофараден кондензатор

Реактивната енергия се намалява с включването на доста мощни кондензатори в мрежата, които я компенсират и намаляват консумацията. За да изберете правилните кондензатори, трябва да знаете общата мощност на всички електрически устройства, свързани към мрежата. Онези 6 микрофарада, които са налични на филмовия кондензатор, включен във веригата на устройството, за да спестят енергия, ще бъдат достатъчни само за компенсиране на реактивната мощност на малка флуоресцентна лампа (40 W).

Но смешното е, че стойността на тази компенсирана реактивна сила няма абсолютно никакъв ефект върху нищо. В нашите къщи и апартаменти са инсталирани електромери с активна електроенергия и абсолютно не им пука колко реактивна енергия преминава през тях. Броячът на домашното домакинство не го брои.

Не се заблуждавайте

Устройството, което разгледахме по-горе, китайският производител си направи труда да оборудва поне малък кондензатор. Схемата за по-евтини устройства обикновено се състои от светодиоди и резистори. Когато се включат в контакта, два малки индикатора започват да светят, нещо като гирлянди за коледно дърво се оказва. Но гирляндите поне изпълняват функцията за декориране на новогодишния празник, а устройство с две светещи точки изобщо не носи функционално значение.

Следователно, колкото не бихме искали да разочароваме тези, които вече са закупили такива енергоспестяващи устройства, но трябва да признаем, че това е солидна измама. Докато хората хвърлят пари, за да си купят уреди за пестене на електроенергия (а те струват от 300 до 1500 рубли), тези, които са ги измислили, търкат ръцете си заедно. Много печеливш бизнес е да закупите партида от такива кутии в Китай, да увеличите цената 10 пъти и да продадете на лековерните граждани.

Ето подробен видеорепортаж за поръчка на двама различни "икономисти" директно от Китай:

Надяваме се това да е достатъчно, за да откажете да купите устройството. И още повече не се опитвайте да измислите нещо сами. Отново интернетът е пълен с статии, диаграми и видеоклипове как да си направите устройство, което да пести електроенергия. Те дори измислят такива нахални имена като „безплатно електричество“. В никакъв случай не се подлагайте на тези трикове, самостоятелно направеният "економайзер", в най-лошия случай, може да повреди електронната платка на електромера, а в най-добрия случай - просто се губите време и пари.

Как да спестите енергия без чудо устройство?

За да добавим малко оптимизъм, искаме да ви дадем истински съвети как можете да намалите консумацията на енергия в жилищна сграда:

 1. Лампите с нажежаема жичка могат да бъдат заменени с флуоресцентни, енергоспестяващи, LED. Това е толкова просто, а годишната икономия на енергия при подмяна на само 10 крушки ще бъде около 800 kWh.
 2. Използвайте естествена светлина повече през деня. За да направите това, не претрупвайте первазите с огромни саксии за цветя, не закачайте тъмни завеси.
 3. Инсталирайте многотарифен електромер. Нощната тарифа е по-евтина, затова използвайте функцията за забавено стартиране в домашните уреди. Пуснете своите съдомиялни, перални, хлебопекарни и мулти готварски печки да работят през нощта.
 4. Когато инсталирате осветление в апартамент, определено трябва да намерите място за окачени стенни лампи и брави, малки преносими лампи. Ако чувствате, че четете или плетете, включете ги, а не надземното осветление на цялата стая.
 5. През деня, когато излизате от дома, а през нощта, когато спите, изключете от мрежата телевизори, компютри, стерео, микровълнови фурни. Всички тези електрически уреди също консумират електричество в режим на готовност.
 6. Сменяйте домашните уреди с нови, когато е възможно. Колкото по-стара е тя, толкова по-висока е консумацията й на енергия. Когато купувате, дайте предпочитание на модели с клас А.
 7. Преди да използвате климатика, затворете всички прозорци и врати, не охлаждайте отвън.
 8. Ако имате електрическо отопление, трябва да помислите за допълнителна изолация на вашия апартамент или къща отвън.
 9. И, разбира се, когато си тръгнете, изключете светлината.

Надяваме се, че в тази статия сме обяснили по достъпен начин, че купувайки и инсталирайки такива устройства, за да спестите енергия, можете само леко да разтоварите малка част от окабеляването от незначителен дял на реактивния компонент. Но гишето няма да оцени вашите усилия или парите, хвърлени на вятъра. Не се забърквайте с домашни устройства, а по-скоро използвайте съветите и научете се да спестявате честно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?