Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?

стенен електрически нагревател

Домашният комфорт и комфортната температура са две неща, особено когато навън е зима. Да живееш в апартамент, където температурата дори не достига 18 ° C, докато извън прозореца, тридесет градусовата слана е малко удоволствие. Днес не е трудно да се реши този проблем, тъй като в магазините има голям асортимент от отоплителни устройства. Естествено, обикновеният човек не се интересува от обемисти котли, а от домакински устройства за отопление на помещения. Енергоспестяващите нагреватели са много популярни в наши дни, тъй като тарифите за ток са доста високи и малко хора искат да преплащат за комфорт. В тази статия ще се спрем подробно с такива устройства и ще разберем кои нагреватели е по-добре да се купуват, за да не изстинат и в същото време да не се преплаща за електричество.

Преносимите електрически нагреватели понякога се използват като основни отоплителни устройства, но това е доста рядко. Много по-често те играят ролята на помощни източници на топлина - например, когато отоплителният сезон все още не е започнал, а къщата вече е студена.

преносим нагревател

Общоприето е, че тези устройства са много „лакомителни“ по отношение на консумацията на енергия, поради което продавачите умело използват думите „енергоспестяващи електрически нагреватели“, като по този начин привличат клиенти. Това обаче не е нищо повече от маркетингов ход. Времето, когато електрическите отоплителни устройства наистина консумират много енергия, няма. Използването на съвременни технологии доведе до факта, че почти всеки съвременен електрически уред за отопление на помещения може да се нарече енергоспестяващ.

Принципът на работа на съвременните електрически нагреватели

Всички тези устройства са проектирани да решат един и същ проблем, но не работят по същия принцип. Има три основни начина, по които се осъществява преносът на топлина:

 1. Естествен метод на конвекция. Тя се основава на смесване на въздушни маси. Студеният въздух е по-плътен и по-тежък от топъл въздух, така че той потъва надолу, отстъпвайки място на последния, който се издига нагоре. Повечето конвекционни уреди се характеризират с дизайн на радиатора.електрически конвектор
 2. Метод на излъчване на дълги вълни. Устройствата, работещи на принципа на дълговълново излъчване (например инфрачервени електрически нагреватели), отопляват стените и тавана на помещението, както и предметите в него. Въздухът се нагрява с помощта на топли повърхности.инфрачервен нагревател
 3. Метод на топлинна вентилация. Вентилаторните нагреватели и топлинните пистолети работят по този принцип. Тези устройства включват нагревател и вентилатор. Нагревателният елемент повишава температурата на въздуха, преминаващ през него, след което топлинният поток се изхвърля в помещението от вентилатор.електрически нагревател на вентилатора

Комбинираните устройства, които могат да бъдат намерени в специализирани търговски обекти, не са рядкост. Те са конвекционни нагреватели, оборудвани с вентилатори.

Разнообразие от нагревателни елементи

иглен нагревателен елемент

Съвременните нагреватели са ленто-иглени, монолитни, а също така оборудвани със защитен корпус. Нека се спрем на тях по-подробно.

 • Ribbon-игла. Устройствата от този тип се отличават със своята простота на дизайна и ниска цена, но имат значителни недостатъци. Те включват липсата на топлинна инерция в тези устройства и висока консумация на енергия.Освен това те са много слабо защитени от влага, поради което не се препоръчва да се монтират в помещения с висока влажност и възможност за изпаряване.
 • Снабден със защитно покритие. Тези елементи имат външни ребра, най-често изработени от алуминий и са добре защитени от външни влияния. Корпусът е изпълнен с изолационни материали с висока топлопроводимост (керамика, кварц, магнезий). Ребрата на нагревателите могат да имат различни форми, броят им също може да бъде различен - зависи от цената на електрическия нагревател и задачите, пред които са изправени. Това са наистина енергоспестяващи нагреватели, в допълнение, те са устойчиви на влага и дори могат да се монтират в бани. Недостатъкът на тези устройства е, че те се напукват с времето, тъй като стоманата и алуминият имат различни коефициенти на разширение - поради това ефективността на устройствата намалява.
 • Монолитни нагреватели. Тези нагреватели имат най-висока цена, но в същото време се характеризират с максимална ефективност и ниска консумация на енергия. Вътре в корпуса, чиито плочи са изработени от алуминиева сплав, се съдържат диелектрични вещества. Такива нагреватели са много по-издръжливи от всички останали и са безшумни по време на работа. Разходите за закупуването им ще се изплатят с течение на времето чрез спестяване на електричество.

Както можете да видите, електрическите нагреватели с монолитен елемент са най-добрият вариант, но ако цената му е твърде висока за вас, можете да изберете устройство със защитен корпус.

термостат с електрически нагревател

Съвременните електрически нагреватели могат да бъдат оборудвани със следните видове механизми за управление:

 • Механична.
 • Електронно.
 • Смесени (електронно-механични).

Сега да преминем към подробен преглед на популярните енергоспестяващи устройства за отоплителни помещения, които в момента са често срещани и се различават помежду си по структура, както и по принцип на работа.

Електрически нагреватели с масло

маслени нагреватели

Тези отоплителни блокове в момента са най-популярните. Те се основават на метален корпус, съдържащ минерално масло. Там е монтиран и нагревателен елемент. Той загрява течността, която след това предава топлина на тялото, от контакт с който околният въздух се загрява.

Мощността на тези устройства може да варира от 1 до 2,5 kW. Те включват реле за настройка на температурата и температурен датчик. Когато температурата достигне зададеното от потребителя ниво, има прекъсване на захранването. Когато температурата спадне, релето автоматично подновява захранването.

Температурата на тялото на масления нагревател по време на работа не надвишава 60 ° C, така че няма опасност от изгаряне при докосване до него. Недостатъкът на устройството е неговият доста голям размер. Освен това ще отнеме много време топлината да се разпространи в цялата къща.

Изборът на маслени нагреватели е описан в това видео:

Електрически нагреватели от тип конвектор

Тези устройства са малки и плоски. Те работят по следния принцип.

В горната и долната част на тялото на нагревателя има няколко слота. Нагревателен елемент е монтиран в кухината на апарата отдолу. Студеният въздух навлиза през долните прорези, след което температурата му се повишава от контакт с нагревателя. Потокът на нагрятия въздух се издига нагоре, оставяйки стаята през горните прорези.

стенен електрически конвектор

Има следните видове електрически конвектори:

 • Стационарна модификация на стената на панела.
 • Панел мобилен.
 • Периферия.
 • Скрит (монтиран под подовото покритие).

Често съвременните конвекторни нагреватели са оборудвани с термостатни блокове или технологични регулатори на температурата.Тези механизми осигуряват поддържането на стайната температура на нивото, зададено от потребителя, благодарение на най-новите сензори, включени в техните функционални схеми. На много устройства те са инсталирани в долната част на кутията и са видими с просто око.

За избора на конвектори вижте тук:

Инфрачервени електрически нагреватели

Повечето хора смятат следните характеристики за основните изисквания за идеален електрически нагревател:

 • Близост до естествени източници на топлина.
 • Ниска консумация на енергия.
 • Ефективност.
 • Възможността за поддържане на комфортна температура на закрито.

таван инфрачервен нагревател

Широко се използват енергоспестяващи таванни инфрачервени панели, които отговарят на всички тези изисквания. Такива устройства могат да служат като основен източник на отопление за селска къща или друга стая с площ до 12 кв. м. Ако площта е по-голяма, тогава те могат да се използват като допълнителни нагреватели. Тези устройства са безвредни за хората и могат да се експлоатират дори в присъствието на малки деца. Инфрачервените панели са без инерция и започват да генерират топлина веднага след включването. Сред инфрачервените нагреватели най-добрите устройства са тези, оборудвани с въглеродни лампи.

Такива устройства са много икономични, безопасни и универсални, те са лесни за инсталиране и използване. Единственият им недостатък е високата им цена - те струват много повече от конвекционните или маслените уреди.

Кварцови електрически нагреватели

кварцови нагреватели

Кварцовите нагреватели набират популярност бавно, но сигурно. Външно те представляват монолитна плоча, за производството на която се използва разтвор, съдържащ кварцов пясък. Устройството се захранва от домакинство. Нагревателният елемент, изработен от нихром, има добра изолация, което не му позволява да влиза в контакт с околната среда.

Електрическият кварцов нагревател е незаменим, ако трябва да поддържате температурата в селска къща, която посещавате само през почивните дни. Достатъчно е да настроите регулатора на 10-15 ° C преди да напуснете къщичката и да оставите устройството включено. Кварцовите устройства са пожароустойчиви, не се нагряват до повече от 95 ° C и не късо съединение, поради което никога не причиняват пожар.

Как работят кварцовите нагреватели, вижте това видео:

Керамични електрически нагреватели

Тези панели комбинират отлична способност за термична конвекция с нежни инфрачервени лъчи. Основната им разлика от IR панелите е възможността бързо да се затопли не отделна зона, а цялото вътрешно пространство на помещението поради хибридния принцип на работа. Електрическите нагреватели, изработени от керамика, инсталирани в апартамент или частна къща, правят възможно да се направи без оборудване на котелни и инсталация на отоплителни системи.

керамични нагреватели

Основните предимства на керамичните панели са:

 • Висока ефективност.
 • Водоустойчив.
 • Няма вреда за човешкото здраве.
 • Експлозия и пожарна безопасност.

Керамичните панели работят в автоматичен режим, което им позволява да поддържат температурата в цялата стая на желаното ниво.

заключение

Много хора, спомняйки си какви са били нагревателите преди няколко години, все още не могат да повярват, че съвременните електрически отоплителни уреди са не само ефективни и безопасни, но и икономични. Това обаче е факт. Струва си да се помни, че IR панелите са били използвани в детските клиники в Съветския съюз. Можете да определите ниската консумация на електроенергия дори чрез показанията на вашия домашен електромер. В допълнение, ефективността на устройствата може да бъде повишена чрез провеждане на висококачествена подготовка и минимизиране на топлинните загуби.

Тази статия подробно описва принципите на работа на съвременните електрически нагреватели, техните предимства и недостатъци. Просто трябва да направите своя избор.Струва си да се помни, че въпреки че съвременните нагреватели не са евтини, парите, изразходвани за покупката им, бързо се изплащат поради ниската консумация на електроенергия.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?