Колко електроенергия консумират домакински уреди - таблица и съвети за спестяване

Разумната икономика никога не е била на пътя, особено що се отнася до семейния бюджет. Можете да откажете да използвате всички електрически уреди и да живеете от светлината на керосинова лампа, но би било много по-разумно да анализирате и планирате такива разходи. Най-важната информация за такива цели ще бъде колко консумира електроенергия домакински уреди, както и основните моменти как да се намали този показател. Нашата статия ще ви помогне да разберете всички тези нюанси.

Кой е основният виновник в потреблението на електроенергия?

Гамата от уреди в нашите домове е естествено различна, както и моделите, класът на консумация на електроенергия и мощността на домакинските уреди. Всички тези фактори несъмнено влияят на количеството изразходвана енергия и съответно на разходите за този артикул. За да определите точно основния потребител, можете да съставите следната таблица:

таблица за консумация на електроенергия за домакински уреди

В нашия случай общото потребление е 180 kWh на месец. Разбира се, такова изчисление няма да бъде особено точно, тъй като времето на работа, количеството и видът на използваното оборудване може да варира значително във времето. Помислете за подобна диаграма като начална точка, която ще ви позволи да очертаете начини за пестене на енергия във вашия дом.

Неразчетени разходи за електроенергия

климатик - потребление през лятото 100-150 kWh на месец
климатик - потребление през лятото 100-150 kWh на месец

Разбира се, в предишното изчисление е необходимо да се добави още една точка, характеризираща непредвидени разходи. Не става въпрос само за използване на кафе машина и други малки домакински уреди, без които вече не можем да си представим комфортен живот. В зависимост от условията на живот могат да се използват водоснабдителна станция, циркулационна помпа в отоплителната система, електрическо оборудване на газов котел и конвектор, както и бойлер, отоплителен котел, електрическа печка или фурна и заваряване. Списъкът може да бъде изброен дълго време, тъй като в съвременния живот много домакински уреди се захранват от електрическата мрежа.

Консумацията на електроенергия в този случай "дърпа", а уредът е в режим "готовност", когато проводникът е включен в мрежата. Всъщност това е дреболия, но ако изчислите разходите на месец, година ...

маслени нагреватели - 150-300 кВт / ч през зимата
маслени нагреватели - 150-300 кВт / ч през зимата

Собствениците на климатици също трябва да доплащат за възможността за комфортна почивка от горещи температури. През зимата потреблението се увеличава поради използването на газов котел, конвектори и нагреватели. Консумацията на електроенергия на климатик, дори и при най-малко използване, ще струва около 100 - 120 кВт на месец, което може значително да увеличи разходите ви. Мощността на домакинските отоплителни уреди също е достатъчна, за да "навива" същото количество в студено време, така че преди да купите такова оборудване, трябва да изчислите целесъобразността на неговото използване.

Как можете да спестите пари?

Разбира се, не е разумно напълно да се откажете от предимствата на съвременния живот, но за да спестите пари, можете да обърнете внимание на енергоспестяващи хладилници, защото това устройство ще работи през цялата година, независимо от метеорологичните условия. Ако изчислите колко енергия консумират телевизор и компютър на месец, можете напълно да повлияете на това количество, като изберете едно работещо устройство. Монитор, който често е включен, работи по цял ден без полза, а работещият телевизор се превръща в фон, при който осъществяваме ежедневните си дейности. Да се ​​отървете от тези навици не е лесно, но в рамките на месец това ще доведе до намалена сметка за ток.

икономия на енергия

Други методи за пестене на електроенергия:

  • Сменете всички осветителни тела с нови енергоспестяващи или LED крушки.Първоначалната инвестиция ще се изплати стократно със сериозни спестявания и дълъг експлоатационен живот.
  • Ако често използвате електрическа кана, винаги попълвайте толкова вода, колкото е необходимо, а не в резерв. За съжаление, енергоспестяващите чайници все още не са изобретени, но изцяло е във вашата сила да регулирате начина на употреба.
  • Поставете компютъра си в комфортен режим на заспиване. В този случай той се изключва автоматично, ако определено време премине в бездействие. При включване той съответно ще изразходва по-малко енергия, което също е важно.
  • Размразяването на хладилника и фризера навреме също е част от спестяванията на семейството. Когато значително количество лед се образува по стените, консумацията на енергия се увеличава, така че не забравяйте да елиминирате този фактор.
  • Използването на екрани, отразяващи топлината, ще помогне нагревателите и конвекторите да работят по-ефективно.
  • Подмяната на окабеляването и организирането на локално осветление в кухнята или зоната за отдих също значително ще намали разходите.
  • Използването на адаптери и удължителни кабели увеличава консумацията на енергия.
  • При закупуване на нови електрически уреди е по-добре да се даде предпочитание на икономичния клас на потребление. Основните позиции са показани в таблицата.

многотарифен метър

Един от нечестите начини за икономия на електроенергия е инсталирането на многотарифни електромери. Това ще позволи някои уреди да се включват през нощта, когато електричеството е по-евтино. Тази практика се е показала добре в чужди страни, но за съжаление, все още не се е вкоренила у нас.

Вероятно е невъзможно напълно да се откаже от използването на електрически устройства в съвременния свят. Дори газовият котел и отоплителният конвектор трябва да изразходват определено количество енергия за своето функциониране. Ако говорим за заваръчна машина, бойлер или климатик, консумацията е значителна дори при кратка употреба. Въпреки това потребителят купува все повече и повече различни електроуреди, така че е полезно да разберете основния виновник за сметките за ток, както и доказани методи за разумни спестявания, които ще помогнат за намаляване на разходите.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?