Избор на токов прекъсвач

Избор на токови прекъсвачи

При сглобяване на електрически панел или при свързване на мощни домакински уреди към домашна мрежа, което създава допълнително натоварване, капитанът е изправен пред задачата да избере правилните защитни автоматични устройства. Тези устройства осигуряват защита на веригата и всички елементи, включени в нея, така че е важно да не направите грешен избор. Как да изберем правилните оценки за текущите прекъсвачи? Това ще бъде разгледано в представения материал.

Присвояване на прекъсвач

Преди да се заемем с въпроса как да изберем прекъсвач, нека да решим за какво е това устройство. Инсталирането на машината в електрическа верига предотвратява прегряване на окабеляването и неговата повреда. Всички кабели са проектирани за определено количество ток, излишъкът от който води до факта, че температурата на проводника се увеличава значително. Ако това не бъде предотвратено своевременно, проводникът скоро ще започне да се топи. Резултатът, като правило, се превръща в късо съединение (SC), което може не само да повреди електрическите проводници и домакинските уреди, свързани към него, но и да причини пожар.

Късо съединение на електрическото окабеляване

За да се предотврати това, е инсталиран прекъсвач (AB), който в случай на опасна ситуация ще обезвреди мрежата.

Друга функция на прекъсвача е да изключи захранването, когато по някаква причина вече е възникнало късо съединение.

Токът на късо съединение може да надвишава номиналния стотици пъти. Нито проводниците, нито домакинските уреди не могат да издържат на такова натоварване и е много важно да изключите захранването навреме, щом токът надхвърли допустимата граница.

За надеждна защита на домашната мрежа е необходимо правилно да изберете рейтингите на прекъсвачите, инсталирани в апартамент или в частна къща.

Ясно за прекъсвачите във видеото:

Разновидности на защитни устройства

Има няколко вида AV, които са свързани към мрежата, за да се следи състоянието на окабеляването и, ако е необходимо, да се прекъсне текущото захранване. Те могат да бъдат както следва:

  • Мини модели (малки размери).
  • Въздух (отворен тип).
  • Остатъчни токови устройства (съкратено име - RCD).
  • Затворено (елементите на устройството са разположени във формован калъф).
  • Диференциал (автоматични превключватели, комбинирани с RCD).

Прекъсвач, RCD и difavtomat

Мини модели

Тези машини са проектирани да работят в вериги с ниско натоварване. Те обикновено нямат функция за допълнителна настройка. В тази серия са устройства, които могат да издържат на ток на изгаряне от 4,5 - 15А. Те не са подходящи за производствените мощности, тъй като настоящата сила в предприятията е много по-висока от рейтинга им. Следователно, те обикновено са свързани с домакински кабели.

Машините, включени в производствената линия на френската компания Schneider Electric, са много популярни. Оценките на AB, произведени от тази компания, могат да бъдат 2 - 125A, така че можете да изберете чанта за домашни линии с различна мощност.

Въздушни (отворени) устройства

Ако общата мощност на устройствата, свързани към мрежата, е голяма и оценките на гореспоменатите машини са недостатъчни, трябва да се изберат устройства за защита на въздуха. Номиналният ток на прекъсване на чанти от отворен тип е порядък по-висок от този на мини-моделите. Най-често те са триполюсни, но наскоро много компании установяват производството на четириполюсни машини.

Защитните устройства от отворен тип трябва да бъдат монтирани в разпределителни шкафове, оборудвани със специални DIN релси отвътре.

Отворен тип стандартен прекъсвач

Ако класът на защита на шкафа е от IP55, тогава той може да бъде поставен извън сградата. Корпусът на това оборудване е изработен от огнеупорен метал и е надеждно защитен от проникване на влага, което гарантира високо ниво на сигурност на машините, разположени вътре в него.

Въздушните АБ имат голямо предимство пред миниатюрните. Той се състои във възможността за регулиране на номиналните им характеристики с помощта на специални вложки, които се поставят върху активния контакт.

Машините, принадлежащи към този модел, се различават един от друг само по ширина, което зависи от броя на полюсите в устройството (два или повече). За останалите размери те напълно съвпадат.

Затворени прекъсвачи

Корпусът на тези устройства е формован от огнеупорен метал, което осигурява перфектно уплътняване и ги прави подходящи за използване в тежки условия. Максималното напрежение, което могат да издържат такива машини, е 750V, а токът е 200А. Затворените AV са класифицирани според вида на действието в следните групи:

  • Регулируема.
  • Thermal.
  • Електромагнитна.

Оптималният тип трябва да бъде избран въз основа на задачите, които трябва да бъдат решени.

Клас на защита IP55 за прекъсвачи

Най-високата точност се притежава от затворени електромагнитни автомати, които определят с минимална грешка индикатора на корен-среден квадрат на активен електрически ток и незабавно обеззаразяват мрежата в случай на късо съединение, избягвайки сериозни последици.

Електромагнитните машини успешно се използват за контрол на работата на двигателите на фабричните машини, както и на друго мощно оборудване, тъй като те могат да издържат на ток до 70 kA. Цифрата, обозначаваща текущата оценка на машината, е отпечатана върху нейното тяло.

Всички видове прекъсвачи в затворен тип могат да имат два до четири полюса. Поради това те могат да се използват за защита на електропреносните мрежи на всякакви сгради и конструкции от жилищен и нежилищен тип.

Остатъчни токови устройства

Устройствата с остатъчен ток не трябва да се използват като независими защитни устройства, тъй като основната им задача е да предпазят човек от внезапен електрически удар. Затова се препоръчва да ги инсталирате заедно с AB или да закупите диференциална машина, която вече включва RCD. В първия случай трябва да вземете предвид, че на първо място трябва да бъде инсталирано устройство с остатъчен ток и след това автоматични машини.

RCD схема на свързване

Ако промените реда за инсталиране, тогава късо съединение ще доведе до отказ на RCD поради твърде голямо натоварване.

Как да изберем тел?

Не са редки случаите, когато към окабеляването на стара къща са свързани нов прекъсвач и глюкомер, инсталиран е RCD, но самият кабел не е променен. В този случай изборът на автоматичната машина за ток се прави правилно, като се вземе предвид общата мощност на домакинските уреди, инсталирани в къщата. Но след известно време изолацията започва да пуши и да се топи, а защитното устройство не реагира на това.

Причината е, че въпреки че изборът на прекъсвача и свързаните с него устройства е направен правилно, окабеляването не е в състояние да издържи такова натоварване.

Ето защо, когато свързвате допълнителни домакински уреди, трябва да сте сигурни, че окабеляването в неговото напречно сечение е подходящо за такива мощности.

По-долу е дадена таблица, според която можете да разберете какво трябва да бъде напречното сечение на проводника при различни натоварвания.

Таблица за съответствие на напречните сечения на проводниците и допустимите натоварвания

 

Изчисляване на номинален ток

Изборът на прекъсвача се прави, като се вземе предвид общата мощност на електрическите уреди, включени във веригата (P), и мрежовото напрежение (U), съгласно формулата I = P / U... Това отчита всички елементи, включени в електрическата мрежа (осветителни устройства, домакински уреди, електрически нагреватели).За удобство и яснота ще ви дадем още една табела, като се консултирате с която, можете лесно да определите колко ампера да поставите машината в този или онзи случай. Той съдържа параметри както за еднофазни, така и за трифазни връзки.

Избор на прекъсвачи за еднофазни и трифазни мрежи

 

За мощни електрически инсталации с реактивно натоварване (те включват трансформатори, електродвигатели), изборът на прекъсвачи не се извършва по отношение на мощността. Класификацията на защитното устройство в този случай се избира въз основа на стойността на работния, както и на стартовия ток. Тези данни са дадени в листа с технически данни на устройството.

Пример за изчисляване на номиналния ток за прекъсвач в следния видеоклип:

заключение

В тази статия говорихме за това защо са необходими устройства за защита на електрическата мрежа, какви видове са тези устройства, а също така разбрахме как правилно да изберете рейтингите на текущите защитни прекъсвачи. Тази информация ще ви бъде полезна, ако има нужда да изберете машини за вашия апартамент или частна къща.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?