Избор на прекъсвач за захранване

Как да изберем AB по сила

Изборът на защитни прекъсвачи се прави не само по време на инсталирането на нова електрическа мрежа, но и по време на модернизацията на електрическия панел, както и когато в схемата са включени допълнителни мощни устройства, което увеличава натоварването до такова ниво, че старите устройства за аварийно спиране не могат да се справят. И в тази статия ще говорим за това как правилно да изберете машината по отношение на мощността, какво трябва да се вземе предвид по време на този процес и какви са неговите характеристики.

Неразбирането на важността на тази задача може да доведе до много сериозни проблеми. В крайна сметка потребителите често не се притесняват, като правят избора на прекъсвач по отношение на мощността и вземат първото налично устройство в магазина, като използват един от двата принципа - „по-евтино“ или „по-мощно“. Такъв подход, свързан с невъзможността или нежеланието да се изчисли общата мощност на устройствата, свързани към електрическата мрежа, и в съответствие с нея да се избере прекъсвач, често става причина за повреда на скъпо оборудване в случай на късо съединение или дори пожар.

За какво са предназначени прекъсвачите и как работят?

Съвременните AB имат две степени на защита: термична и електромагнитна. Това ви позволява да защитите линията от повреди в резултат на продължително превишаване на течащия ток от номиналната стойност, както и късо съединение.

Термични и електромагнитни изпускания

Основният елемент на топлинното освобождаване е двуметална плоча, която се нарича биметална. Ако е изложен на ток с повишена мощност за достатъчно дълго време, той става гъвкав и, действайки на задействащия елемент, задейства машината.

Наличието на електромагнитно освобождаване определя капацитета на прекъсване на прекъсвача, когато веригата е изложена на токове на късо съединение, които тя не може да издържи.

Електромагнитно освобождаване е соленоид с сърцевина, който, когато ток с висока мощност преминава през него, мигновено се измества към изключващия елемент, изключва защитното устройство и обезвъздушава мрежата.

Това позволява жицата и устройствата да бъдат защитени от потока на електроните, чиято стойност е много по-висока от изчислената за кабел със специфично напречно сечение.

Защо несъответствието на кабела с натоварването на мрежата е опасно?

Правилният избор на прекъсвач за защита на мощността е много важна задача. Неправилно избраното устройство няма да защити линията от внезапно увеличаване на силата на тока.

Неправилно оразмерен прекъсвач

Но също толкова важно е да изберете правилното напречно сечение на кабелите. В противен случай, ако общата мощност надвишава номиналната стойност, която проводникът може да издържи, това ще доведе до значително повишаване на температурата на последния. В резултат на това изолационният слой ще започне да се топи, което може да доведе до пожар.

За да си представим по-ясно какво заплашва несъответствието на напречното сечение на окабеляването на общата мощност на устройствата, включени в мрежата, помислете за такъв пример.

Новите собственици, закупили апартамент в стара къща, инсталират в него няколко модерни домакински уреди, което дава общо натоварване на веригата, равно на 5 кВт. Сегашният еквивалент в този случай ще бъде около 23 А. В съответствие с това във веригата е включен прекъсвач с напрежение 25 А. Изглежда, че изборът на машината по отношение на мощността е направен правилно и мрежата е готова за работа. Но известно време след включването на уредите в къщата се появява дим с характерна миризма на изгоряла изолация и след известно време се появява пламък.В този случай прекъсвачът няма да изключи мрежата от захранването - в края на краищата текущата класация не надвишава допустимата.

Стара електрическа инсталация е прегрята

Ако в този момент собственикът не е наблизо, разтопената изолация след известно време ще предизвика късо съединение, което най-накрая ще задейства машината, но пламъкът от окабеляването може вече да се разпространи в цялата къща.

Причината е, че въпреки че изчисляването на мощността на машината е извършено правилно, кабелът за окабеляване с напречно сечение от 1,5 mm² е проектиран за 19 A и не може да издържи съществуващото натоварване.

За да не се налага да поемате калкулатора и независимо да изчислявате напречното сечение на електрическото окабеляване с помощта на формулите, представяме типична таблица, в която е лесно да намерите желаната стойност.

Таблица на зависимостта на напречното сечение на проводника от текущата мощност

 

Слаба защита на връзката

И така, ние се уверихме, че изчисляването на прекъсвача трябва да се основава не само на общата мощност на устройствата, включени в схемата (независимо от техния брой), но и на напречното сечение на проводниците. Ако този индикатор не е един и същ по електрическата линия, тогава избираме секцията с най-малкия участък и изчисляваме машината въз основа на тази стойност.

Изискванията на PUE посочват, че избраният прекъсвач трябва да осигурява защита за най-слабата секция на електрическата верига или да има текуща стойност, която ще съответства на подобен параметър за инсталациите, включени в мрежата. Това също означава, че за връзката трябва да се използват проводници, чието напречно сечение ще може да издържи на общата мощност на свързаните устройства.

Как се извършва изборът на напречното сечение на проводника и оценката на прекъсвача - в следния видеоклип:

Ако небрежният собственик пренебрегне това правило, тогава в случай на спешност поради недостатъчна защита на най-слабата секция на окабеляването, той не трябва да обвинява избраното устройство и да се скара от производителя - само той ще бъде виновникът за ситуацията.

Изборът на AB винаги се извършва индивидуално

Как да се изчисли оценката на прекъсвач?

Да речем, че сме взели предвид всичко по-горе и сме избрали нов кабел, който отговаря на съвременните изисквания и има желаното напречно сечение. Сега е гарантирано, че електрическото окабеляване може да издържи натоварването от включените домакински уреди, дори ако има много от тях. Сега преминаваме директно към избора на прекъсвача при текущата оценка. Припомняме училищния курс по физика и определяме прогнозния ток на натоварване, замествайки съответните стойности във формулата: I = P / U.

Тук I е стойността на номиналния ток, P е общата мощност на инсталациите, включени във веригата (като се вземат предвид всички консуматори на електроенергия, включително електрическите крушки), а U е мрежовото напрежение.

За да опростим избора на прекъсвач и да ви спестим от необходимостта да вземете калкулатор, представяме таблица, която показва AB оценките, които са включени в еднофазната и трифазната мрежа, и съответната обща мощност на натоварване.

Избор AB за еднофазна и трифазна верига

 

Тази таблица ще улесни определянето на това колко киловата натоварване съответстват на номиналния ток на защитното устройство. Както виждаме, машина с 25 ампера в мрежа с еднофазна връзка и напрежение 220 V съответства на мощност от 5,5 кВт, за 32 Amp AV в подобна мрежа - 7,0 kW (в таблицата тази стойност е подчертана в червено). В същото време за електрическа мрежа с трифазна връзка "delta" и номинално напрежение 380 V, 10 ампера машина отговаря на обща мощност на натоварване от 11,4 кВт.

Ясно за избора на прекъсвачи във видеото:

заключение

В представения материал говорихме за какво са предназначени устройствата за защита на електрическата верига и как работят. Освен това, като се има предвид предоставената информация и предоставените таблични данни, няма да се сблъскате с въпроса как да изберете прекъсвач.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?