Устройство за защита от пренапрежение от 220 волта за дома и апартамента

Защита на електрическите уреди от пренапрежения

Електрическата енергия е неразделна част от живота на съвременните хора, където и да живеят - в града или в провинцията. Трудно е да си представим апартамент или къща, където няма нито един домакински уред, а свещи или факли се използват за осветление. Въпреки това, всички домакински уреди, както и осветителни елементи, които се захранват чрез домашна линия, са изложени на риск от нестабилност на напрежението. Превишаването на допустимите граници по този показател води до сериозни проблеми, включително до повреда на скъпо оборудване и повреда в линията. Защитата срещу пренапрежения 220V за дома ще помогне да се спестят окабеляване и устройства. В този материал ще ви разкажем как да защитите оборудването си от пренапрежения в апартамент или в частна къща с ръце.

Какви са причините за спада на напрежението в мрежата?

Системата за електрозахранване у нас далеч не е перфектна. Поради това предписаната стойност на напрежението 220V, с очакването на която се произвеждат всички домакински уреди, не винаги се поддържа. В зависимост от това какъв товар в определен момент пада върху мрежата, напрежението в нея може да се колебае значително.

Колебания на напрежението в мрежата

Напреженията на електрозахранването в нашите мрежи не са рядкост поради факта, че по-голямата част от всички елементи на системата за електрозахранване са разработени преди няколко десетилетия и не са проектирани за модерно натоварване. Наистина в почти всеки модерен апартамент има много консуматори на енергия за дома. Разбира се, това прави живота по-комфортен, но в същото време значително увеличава консумацията на електроенергия. Линията далеч не винаги може да се справи с такива товари, което води до чести спадове на напрежението.

Един от начините за защита от мрежово пренапрежение на видео:

Не си струва да се надяваме, че старата система скоро ще бъде изцяло преработена, за да отговори на съвременните изисквания. Следователно, защитата срещу пренапрежения на електропровода и свързаните към него устройства е задачата при решаването на която собствениците трябва да мислят със собствената си глава и да работят със собствените си ръце.

Сега нека поговорим за причините, поради които се появяват по-подробно пренапреженията на захранването. Обикновено промените в потенциалната разлика настъпват без внезапни скокове и съвременната технология, проектирана да работи в диапазона от 198 до 242V, е в състояние да се справи с тях без да повреди самата себе си.

Защитни устройства във входната кутия

Ще говорим за онези случаи, когато напрежението се повишава няколко пъти в рамките на части от секундата и след това намалява също толкова бързо. Това е, което се нарича захранване. Ето причините, поради които това се случва най-често:

 • Едновременно включване (или, обратно, изключване) на няколко устройства.
 • Разкъсване на неутралния проводник.
 • Мълния удари в електропровод.
 • Разкъсването на сърцевината вътре в жицата поради дърво, падащо върху електропровод
 • Неправилно свързване на кабели в общия електрически панел.

Както можете да видите, може да възникне пренапрежение на тока по различни причини. Просто е нереалистично да предвиждате кога ще се случи, което означава, че трябва да помислите предварително за защита срещу скокове на напрежението.

Пример за монтиране на реле за напрежение на видеото:

Как да защитите вашето оборудване от пренапрежение?

Разбира се, най-добрият вариант за защита от пренапрежение в домашната мрежа и включените в нея устройства е цялостна реконструкция на системата за захранване с последваща поддръжка от опитни специалисти.Но ако все пак е възможно напълно да се замени окабеляването в частна къща, тогава в многостайни сгради това е нереалистично. Практиката показва, че няколко десетки наематели почти никога няма да могат да се споразумеят за съвместно плащане за подобна работа.

Най-често преговорите не дават резултат

Малко вероятно е и управляващите компании да направят това. И е безполезно да променяте окабеляването в един апартамент - напрежението от това няма да отиде никъде, тъй като те възникват, като правило, поради общо оборудване.

Какво да направите, за да предотвратите сериозни щети от токови удари? Не мога да изчакам, докато комуналните услуги и всички домакини искат да заменят общата електрическа инсталация в сградата? Има само един отговор - да изберете надеждно устройство, което да защити домашната ви мрежа от пренапрежения.

Днес следните устройства се използват за повишаване безопасността на домашното оборудване и за свеждане до минимум на вероятността от повреда поради пренапрежение:

 • Реле за управление на напрежението (RKN).
 • Сензор за високо напрежение (DPN).
 • Стабилизатор.

Непрекъсваемите захранвания трябва да бъдат споменати отделно. Те са близо до изброените устройства, но не могат да бъдат наречени пълноценни устройства за защита на линията от потенциални различия. Ще ги обсъдим по-подробно по-долу.

Реле за наблюдение на напрежението

Когато пренапреженията на тока в апартамент се случват рядко и няма нужда от постоянна защита срещу тях, достатъчно е да свържете специално мрежово реле.

Реле за наблюдение на напрежението

Какъв е този елемент? RKN е малко устройство, чиято задача е да изключи веригата в случай на потенциална разлика и да възобнови доставката на електроенергия, след като мрежовите параметри се върнат в нормално състояние. Самото реле не влияе по никакъв начин на величината и стабилността на напрежението, а само записва данните. Тези устройства са от два типа:

 • Често срещан блок, който е инсталиран в разпределителното табло и предпазва целия апартамент от пренапрежение.
 • Устройство, което прилича на удължителен кабел с контакти на електрически контакти, в което са свързани отделни уреди.

Ясно опишете принципа на работа на релето за напрежение на видеото:

При закупуване на реле е важно да не грешите при изчисляването на неговата мощност. Тя трябва леко да надвишава общата мощност на устройствата, свързани към устройството. Отделни RKN, които са включени в общата мрежа, не е трудно да изберете - просто трябва да закупите елемент с необходимия брой изходи.

Тези устройства са удобни и евтини, но има смисъл да ги използвате само когато мрежата е стабилна. Ако напреженията в него се появяват постоянно, тази опция няма да работи - в края на краищата малцина от собствениците ще харесат непрекъснатото изключване на цялата мрежа или отделни устройства.

Електромеханично реле - маркиране и настройки

Сензор за спад на напрежението

Този датчик, подобно на RKN, записва информация за стойността на потенциалната разлика, като изключва мрежата в случай на пренапрежение. Той обаче функционира по различен принцип. Такова устройство трябва да бъде инсталирано в мрежата заедно с устройство с остатъчен ток. Когато машината открие нарушение на параметрите на мрежата, тя ще доведе до ток на теч, откривайки кой, устройството за автоматична защита (RCD) ще обезвреди мрежата.

Волтажен регулатор

В тези линии, които се нуждаят от постоянна защита срещу напрежения, е необходимо да се инсталира мрежов стабилизатор. Тези устройства, включени в реда, независимо от разликата в потенциала, предоставена им, нормализират параметрите на изхода до желаната стойност. Ето защо, ако пренапреженията на захранването в домашната ви мрежа се случват често, стабилизаторът ще бъде най-доброто решение за вас.

Тези устройства са класифицирани според принципа на работа. Нека да разберем кой е подходящ за различни случаи:

 • Реле. Такива устройства имат доста ниска цена и ниска мощност. Те обаче са доста подходящи за защита на домакинското оборудване.
 • Серво задвижван (електромеханичен).Според техните характеристики такива устройства не се различават много от релейните, но в същото време са по-скъпи.

Волтажен регулатор

 • Електронно. Тези стабилизатори се сглобяват на базата на тиристори или триаци. Те имат достатъчно висока мощност, са точни, издръжливи, имат добро време за реакция и почти винаги гарантират надеждна защита от пренапрежение. Цената им, разбира се, е доста висока.
 • Електронно двойно преобразуване. Тези устройства са най-скъпите от всички горепосочени, но в същото време имат най-добрите технически параметри и ви позволяват да осигурите максимална защита на линията и устройствата.

Стабилизаторите са еднофазни, предназначени за свързване към домашна линия, и трифазни, които са инсталирани в мрежата от големи обекти. Те също могат да бъдат преносими или неподвижни.

Визуално за стабилизаторите във видеото:

Избирайки такова устройство за себе си, първо трябва да изчислите общата мощност на консуматорите на енергия, които ще бъдат свързани към него, и граничните стойности на мрежовото напрежение. Препоръчваме да прибягвате до помощта на специалисти по този въпрос - те ще ви помогнат да не се объркате в техническите тънкости и да изберете най-добрия вариант за конкретна линия по отношение на характеристиките и цената.

Съвременни непрекъсваеми захранващи устройства

Непрекъсваеми захранвания

Сега нека поговорим за тези споменати по-рано устройства. Понякога неопитни потребители ги объркват със стабилизатори на напрежението, но това изобщо не е така. Основната задача на UPS е да осигури на свързаните устройства захранване за определен период от време в случай на внезапно прекъсване на електрозахранването, което ще им позволи плавно да се изключат, запазвайки наличната информация. Запасът на мощност се осигурява от вградените в устройството акумулатори. По правило непрекъсваемите захранващи устройства се използват заедно с компютрите.

В някои UPS, например, с интерактивна схема или режим на двойно преобразуване, има вградени стабилизатори, които са в състояние да неутрализират малки разлики в потенциалните разлики, но в същото време цената им е много висока и те не са подходящи за обща защита на мрежата. Следователно те не могат да се считат за пълно заместване на стабилизатора. Но за защита на вашия компютър в случай на внезапно прекъсване на захранването, такива устройства са наистина незаменими.

заключение

В тази статия разбрахме каква е защитата срещу пренапрежение на 220V за дома и с какви устройства може да бъде осигурена. Както читателите можеха да видят, мощен и скъп стабилизатор най-надеждно ще предпази домакинските уреди от пренапрежение.

Професионален стабилизатор на напрежението

Това обаче не означава, че нищо друго не може да реши проблема с потенциалните различия. В много случаи ще се справят и други изброени устройства. Всичко зависи от параметрите на мрежата и нейната стабилност.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?