Какво представлява диференциалният автомат (дифавтомат)?

Диференциален автомат

Устройство, предназначено да изключи захранването в мрежата, когато в нея се появят нарушения, които могат да доведат до отказ на окабеляването и свързаното към него оборудване, в електротехник се нарича автоматичен превключвател (AB). Това устройство обикновено се нарича по-просто - автоматична машина. Една от неговите разновидности е устройство с остатъчен ток, което обезвъздушава линията при откриване на ток за изтичане, като по този начин предотвратява шокирането на тока от хората при докосване на кабела. Особеността на RCD е такава, че той не може да бъде инсталиран без AB, който предпазва линията от късо съединение и пренапрежение. За да не се свързват две защитни устройства към линията, е създаден диференциален автоматик - устройство, което комбинира функциите на RCD и прекъсвач.

Характеристики и предназначение на дифавтомата

Ако почти всички знаят за обикновените електрически машини, тогава, когато чуят думата "difavtomat", мнозина ще попитат: "И какво е това?" Казано по-просто, прекъсвач на остатъчен ток е устройство за защита на веригата, което изключва захранването в случай на някаква неизправност, която може да повреди линията или да шокира хората.

Difautomat е RCD плюс прекъсвач

Апаратът се състои от няколко основни части:

  • Пластмасов и пожароустойчив пластмасов корпус.
  • Един или два лоста за захранване и изключване на захранването.
  • Маркирани клеми, към които са свързани входящи и изходящи кабели.
  • Бутон "Тест", предназначен да провери работоспособността на устройството.

В най-новите модели на тези машини също е инсталиран сигнален индикатор, който дава възможност да се разграничат причините за операцията. Благодарение на него можете да определите защо устройството се е изключило - поради теч на ток или поради претоварване на линията. Тази функция улеснява отстраняването на проблеми.

Ясно за устройството на дифавтомата във видеото:

Прекъсвачите на остатъчния ток могат да бъдат инсталирани както в еднофазни, така и в трифазни линии. Те са предназначени за:

  • Защита на електропреносната мрежа срещу късо съединение и пренапрежение.
  • Предотвратяване на електрически течове, които могат да доведат до пожар или токов удар на хора и домашни любимци.

Превключвател за диференциален ток за домакински линии с една фаза и работно напрежение 220V има два полюса. В индустриалните мрежи за 380V е инсталиран трифазен четириполюсен диференциален автоматик. Квадруполите заемат повече място в разпределителното табло, тъй като при тях е инсталиран диференциален защитен блок.

Дву и четириполюсни дифавтомати

Появата на дифавтомата

Когато разгледате RCD и диференциал AB, можете да видите, че те са много сходни по дизайн и размер. Има дори бутон „Тест“ и на двете устройства. Но това не означава, че са напълно еднакви. Устройството за остатъчен ток не е независимо устройство и, както бе споменато по-горе, не трябва да се монтира в схема без защитен прекъсвач. Диференциалната автоматична машина комбинира RCD и AV, следователно, не е необходимо да инсталирате допълнителни устройства.

За да не объркат RCD и превключвател за диференциална защита, повечето местни производители маркират своите продукти със съответното съкращение - RCD или RCBO. Внесените уреди могат да бъдат разграничени по други начини. Например, текущата стойност на устройството за остатъчен ток се обозначава с число и буквата "A" (Ampere) след него - например 16A.Настоящият рейтинг на дифавтомата е написан по различен начин: пред него е латиница, съответстваща на характеристиките на вградените версии. След него идва число, указващо стойността на номиналния ток - например C16.

Маркиране върху тялото на дифавтомата

Диференциална AV работа с течове на електрически ток

Защитата от течове се осигурява от релето, включено в дифавтомата. Когато параметрите на линията са нормални, еднородните магнитни потоци действат върху нея и елементът не пречи на доставката на ток за потребителите. Когато изолационният слой се разруши, възниква теч, в резултат на което се нарушава равномерността на потоците и релето задейства машината.

Защита от претоварване и късо съединение

Сега нека поговорим за това как работи прекъсвачът на диференциалната верига, когато се появи късо съединение във веригата и със значително увеличение на напрежението. В тези случаи принципът му на работа е подобен на този, при който функционира конвенционален прекъсвач.

RCBO има две версии, които работят независимо един от друг. Всеки от тях е предназначен да обезвъздуши мрежата в случай на различни нарушения.

Във видеото вътрешната структура на дифавтомата:

Защитата на линията от претоварване се осигурява от термично освобождаване, ролята на което играе плоча, изработена от два метала с различни коефициенти на разширение (биметални).

Биметална плоча

Когато напрежението във веригата надвиши номиналната стойност, плочата започва да се нагрява, което води до нейното огъване към изключващия елемент. Докосвайки го, той задейства AB.

Мрежата е защитена от токове на късо съединение чрез електромагнитно освобождаване, което е соленоид с ядро. С рязко увеличаване на силата на тока, характерно за късо съединение, възниква електромагнитен импулс. Под негово влияние, в рамките на част от секундата, освобождаването задейства прекъсвача и прекъсва захранването на линията.

Когато грешката бъде отстранена, устройството може да се включи отново ръчно. Трябва обаче да се помни, че ако мрежовите параметри се върнат в нормално състояние много бързо след изключване на AV, устройството трябва да получи малко време, за да се охлади напълно. Ако включите отоплено устройство, това ще се отрази негативно на неговия експлоатационен живот.

Процедура за инсталиране

RCBO е монтиран на DIN шина. Когато свързвате, трябва да бъдете много внимателни, за да не смесите реда на свързване на кабелите. В битови еднофазни линии входният проводник е свързан към клема номер 1, а изходният проводник се вкарва в клема номер 2. Неутралният проводник е свързан към клемата, маркирана с буквата N. Входните кабели са свързани в горната част на устройството, а изходните кабели в долната част.

Клемите за захранване и товар са маркирани

Можете да свържете изходи директно към линията. Ако мрежовите параметри не са стабилни или искате да осигурите най-високо ниво на защита, трябва да инсталирате допълнителен AV.

Неутралните проводници от машините трябва да бъдат свързани към изолирана нулева шина. За да се избегне повредата на устройството или неправилната му работа, е необходимо да се гарантира, че изходният нулев кабел не влиза в контакт с други проводници или с корпуса на електрическия панел.

Ясно за свързването на difavtomat във видеото:

Заземяване RCBO

Неутралният кабел трябва да бъде заземен само пред устройството за диференциална защита. Неправилната връзка ще доведе до факта, че difavtomat ще се изключи, дори когато е приложен малък товар.

Ако няколко диференциални автомати са свързани паралелно, тогава е невъзможно да смените неутрални проводници на техните изходи или да ги свържете към обща нулева шина. Това също ще доведе до неизправност на устройствата.

Нулевото RCBO трябва да бъде свързано в тандем със собствена фаза. Не може да се използва като неутрален проводник за устройства с различен фазов източник.

За да не объркате нули, се препоръчва да използвате етикетирани кабели.

Методи за маркиране на проводници

За джъмпери и връзки трябва да използвате проводник с напречно сечение, подходящ за мрежовия товар.

Ако машината е снабдена с индикатор за неизправност, причината за операцията ще бъде изяснена веднага. При липса на „маяк“, причината за неуспеха ще трябва да се търси по метода „научна сонда“. Ако RCBO започне да работи след свързване на допълнителен товар към мрежата, тогава, най-вероятно, устройството е повредено или е направена грешка при свързването му.

заключение

В тази статия говорихме за това какво представлява difavtomat, за какво е и как работи, а също така разбрахме важните нюанси на връзката му. Ако ще инсталирате RCBO сами, преди това внимателно проучете процедурата за инсталиране и стриктно спазвайте мерките за безопасност по време на работа.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?