Каква е разликата между RCD и диференциална машина?

Разлика между RCD и difavtomat

Повечето хора не са много добре запознати с видовете защитни устройства за електрическата мрежа, така че често не разбират каква е разликата между тях. Всъщност тези устройства са предназначени да решават различни проблеми и затова, за да знаят как се различават и каква функция изпълняват, дори един обикновен жител трябва да знае - поне в общи линии. RCD често се бъркат с прекъсвач на диференциална верига. След като прочетете статията, представена на вашето внимание, ще разберете каква е разликата между RCD и difavtomat, а също така можете да разберете кога и кое от тези устройства е по-добре да инсталирате.

RCD и диференциална машина: изпълнени задачи

Ако поставите RCD и difavtomat до него, тяхното сходство ще бъде веднага забележимо. Всъщност такива устройства лесно се бъркат. Но те изпълняват различни задачи. RCD защитава хората и домашните любимци от токов удар - това е единствената му функция. Ако електропроводът или някое от свързаните към него устройства са повредени, в веригата може да се появи ток на изтичане. Докосването до такова окабеляване може да доведе до силен токов удар.

Неправилното окабеляване може да причини токов удар

В допълнение, електрически теч може да доведе до прегряване на изолацията и след това да се стопи, което често води до пожар. Инсталирането на RCD ще реши този проблем - при откриване на ток за изтичане той ще се отклони и веригата ще се изключи. След отстраняване на проблеми машината може да бъде включена отново.

Това устройство обаче не осигурява защита срещу всички потенциални проблеми с кабела. Защитавайки линията от течове, тя не реагира на претоварвания или токове на късо съединение. За да избегнете тези проблеми, той трябва да бъде инсталиран само заедно с прекъсвач. Друг вариант е да свържете диференциална машина към електрическата мрежа вместо RCD.

Разликата между устройствата е ясно показана във видеото:

Първо, нека обясним какво е дифавтомат. Това е името на защитно устройство, което може да извършва едновременно работата на RCD и AB. По този начин той ще може да спаси линията от всякакви възможни нарушения (изтичане на ток, късо съединение, пренапрежение). Просто казано, това е конвенционален прекъсвач за електрическа мрежа с RCD, който е част от него.

Самото устройство за остатъчен ток може да бъде сравнено с индикатор за теч, който ще покаже дали електричеството тече към потребителите или не. Има теч - RCD се задейства и обезвъздушава мрежата.

Принципът на работа на RCD

Няма го - устройството няма да забележи претоварвания или къси съединения. Ето защо, ако мислите за това, което все още се нуждаете - RCD или difavtomat и не знаете какво да изберете за защита на домашна линия, тогава помнете: първото не е самодостатъчно устройство и не е инсталирано в линия без прекъсвач. Самият Difautomat може да защити мрежата от гореописаните проблеми и не се нуждае от допълнително оборудване.

Разликата във външния вид на RCD от диференциална машина

Определете кое устройство е пред вас - RCD или диференциал. автоматично - доста лесно, дори визуално. Въпреки външното сходство (превключвателният лост, наличието на бутона "Тест", същата част на тялото с отпечатаната върху него диаграма, както и цифри и букви), погледнете достатъчно внимателно, за да видите, че обозначенията на тези устройства са различни. Ще поговорим за това по-долу. И още по-лесно е да определите дали RCD или difavtomat е пред вас, по местоположението на бутона "Тест" и превключвателя.При RCBO лостът е отляво, бутонът е отдясно, но за RCD е точно обратното. Това може да се види ясно на горната снимка.

Сравнение на размерите на RCD с автоматична машина и дифавтомат в табло

RCD и диференциална машина: разликата в маркирането

Следващият въпрос: как да различим RCD от difavtomat по един от знаците - маркировката, нанесена върху неговата част на тялото.

На повърхността на RCD номиналният ток се обозначава изключително с цифри. Латинската буква (B, C, D) пред тях е неразделен знак на RCBO.

Нека да разгледаме още една снимка по-горе. Върху частта на корпуса на RCD е отбелязано "16A". Това означава, че номиналният ток във веригата, в която е свързано това устройство, не трябва да надвишава 16А. RCBO, проектирани за същия номинален ток, са маркирани с "C16". Буквата обозначава характеристиката на вградените издания.

Няколко начина за разграничаване на RCD от difavtomat във видео:

Разликата между устройствата на схемата на свързване

Диаграмата се прилага към много устройства. Когато гледате RCD или диференциала. автоматика, ще забележите, че схемите, приложени към тях, са сходни, но не идентични. На VD диаграмата има овал - този символ показва диференциален трансформатор, който е основната част на устройството. Той е отговорен за откриване на ток на изтичане. Отличителните символи на RCBO диаграмата включват обозначаването на устройствата за освобождаване - електромагнитен соленоид и биметална плоча, които осигуряват работата на машината, когато в веригата се появят токове на късо съединение или претоварвания.

Маркиране и вътрешна схема на RCD и difavtomat

Няма оставащи символи на остатъчното текущо устройство.

Съкращение по случая

Тъй като производителите знаят, че обикновените хора често се бъркат в тези устройства, много от тях поставят съответните съкращения от страната на случая. Устройството за остатъчен ток съответства на буквите VD (прекъсвач на диференциалната верига), техническото съкращение на difavtomat е RCBO (което означава - прекъсвач на диференциалния ток).

Тази функция ви позволява точно да разберете какво е конкретно устройство - RCD или диференциална машина. За съжаление, такива обозначения се срещат само на устройства от руски производители, внесените устройства нямат тази маркировка.

RCD и диференциален AV: кое от тези устройства да изберете?

И така, каква е разликата между RCD и difavtomat, разбрахме го. Сега да преминем към въпрос, който често се задава във форумите: "Какво е по-добре - RCD или диференциал?" Всъщност, като се има предвид, че RCBO са две устройства в комплекс, той осигурява надеждна защита на мрежата от течове, претоварвания и претоварвания на късо съединение, като същевременно не изисква допълнителни устройства, може да се стигне до извода, че във всеки случай е необходимо да се инсталира дифавтомат.

Модулен дифавтомат

Но не е така. Нека да го разберем по-подробно.

По отношение на цената, RCBO е по-скъп от устройството с остатъчен ток. Въпреки това, общата цена на RCD и AB е по-висока от тази на прекъсвача на диференциалната верига. В тази връзка купуването на последното е по-изгодно.

По отношение на надеждността на работа, тези устройства са еднакви. Само устройства от различни производители могат да се различават. Устройствата, произведени в Русия, не могат да бъдат наречени лоши, но въпреки това те са по-ниски от повечето чуждестранни колеги по време на реакция, а качеството на материала, от който е изработена част от тялото на домашните продукти, е по-лошо. Естествено, цената на внесените устройства е по-висока от тази на тези, произведени в Русия.

Сега нека поговорим за недостатъците, присъщи на RCBO като комбинирано устройство. Ако RCD и прекъсвачът са инсталирани отделно, тогава в случай на неизправност във веригата, един от тях се задейства: с теч - HP, и с претоварване или късо съединение - AB. Това прави отстраняването на неизправностите много по-лесно. Ако difavtomat е работил, тогава ще трябва да отделите много време, за да разберете причината за неговото изключване.Вярно е, като се вземе предвид тази функция, някои съвременни модели RCBO са оборудвани с индикатори за задействане, които ви позволяват да установите какво е причинило устройството да се изключи.

Индикатори за работа на дифавтомата

Друга възможна неприятност е разбиването. Всяко оборудване може да се счупи, защитните устройства не са изключение. Ако едно от устройствата във веригата RCD-AB се повреди, подмяната му ще бъде по-евтина от инсталирането на нов difavtomat. В този случай една от частите на RCBO може да стане неизползваема и цялото устройство ще трябва да бъде сменено. Ето защо, когато избирате между тези устройства, трябва да вземете предвид стабилността на мрежата и риска от възможни неизправности.

Що се отнася до лекотата на инсталиране, RCBO в това отношение е за предпочитане - по-лесно и по-бързо е да го инсталирате в разпределителното табло, отколкото две устройства.

Възможни грешки при свързване на RCD и difavtomats във видеото:

заключение

В този материал разбрахме какво представлява RCD и диференциалният AV, какви са характеристиките на тяхното функциониране, а също и - как VD се различава от автоматика (диференциал). Не забравяйте, че когато избирате RCD или difavtomat, за да защитите мрежата, трябва да обърнете внимание на параметрите на защитената линия. Например, в апартамент или малка частна къща можете да инсталирате едновременно остатъчно устройство за ток отделно от AB и RCBO - няма фундаментална разлика в това.

Винаги трябва внимателно да изчислите схемата

Що се отнася до големите сгради с голям брой товари (например къщи с котелни и помощни единици), по-добре е да се даде предпочитание на диференциална машина.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?