RCD диаграми за връзка в еднофазни и трифазни мрежи

RCD схема на свързване

Днес мнозина вече са запознати с концепцията за RCD. Монтажът на тези устройства е необходим, ако се грижим за себе си и своите близки и искаме да имаме сигурна електрическа мрежа в домовете си. Много хора пренебрегват тези RCD-та - някои не искат да прекрояват таблото, за други е твърде скъпо. И това е напълно напразно, защото диаграмата за свързване на RCD не е сложна. Що се отнася до финансовите разходи, има опции за схеми, когато само едно устройство е монтирано на входа. Можете да разклоните за това, особено що се отнася до безопасността на човешкия живот.

Запознаване с вашето устройство

Преди да свържете RCD, би било хубаво да разберете неговия дизайн, принцип на работа и основните функции.

За какво е?

Основната задача на RCD е да защитава хората от токов удар. Човек може случайно да докосне открити проводници, които се захранват. Или докоснете тялото на домакински уред, който има потенциал поради повреда на изолацията. Във всеки от тези случаи устройството ще се изключи и захранването ще спре.

Когато RCD изключи

Освен това предпазва дома ни от пожари, които могат да бъдат причинени от текущи течове или неизправности в земята. Факт е, че в тези случаи количеството ток не е достатъчно, за да изключите прекъсвача, предназначен да работи с претоварване и свръхток на късо съединение.

Прилики и разлики между RCD и машини

Външният вид, дизайнът и основните параметри на устройството за остатъчен ток са много подобни на прекъсвачите. И двете устройства за комутация се използват както в еднофазна, така и в трифазна мрежа. Основната задача както на RCD, така и на машините е незабавно да отрежете повредения участък от електрическата мрежа при извънредни ситуации.

Единствената разлика е, че машината работи с големи токове (с претоварвания и къси съединения, те надвишават работния ток на самия прекъсвач). И за да се изключи RCD, е достатъчен малък ток за изтичане.

Така че големите токове по време на аварията да нямат отрицателен ефект върху устройството за остатъчен ток, то трябва да бъде свързано към веригата заедно с машината.

Ако погледнете външния вид на RCD и машината, няма да намерите специални разлики, изглежда, че те са едно и също устройство.

Прекъсвач и RCD

Но човек трябва само да разгледа по-отблизо диаграмите и числата, начертани върху случая, тъй като веднага става ясно - къде е кой апарат.

 1. Те ще имат същото номинално работно напрежение - 220 V или 380 V.
 2. Работният ток също може да бъде същият, който се класифицира в специална скала (10, 16, 25, 32 A). Работният ток е максималният ток, при който устройството работи нормално.
 3. Основната разлика ще бъде такъв параметър като величината на тока на изтичане. Няма да го намерите на машината, но на RCD тази цифра е написана и обозначена в милиампери. Той също има собствен стандартен обхват - 6, 10, 30, 100 mA.
 4. Важна разлика между RCD и машината е бутонът "TEST". Тези устройства са проектирани с допълнителна тестова верига, която симулира тока на изтичане. С помощта на такава схема се проверява обслужващото състояние на RCD, тестът се стартира с бутона "TEST".

Най-важната разлика между машините и RCD е, че прекъсвачът ще работи и в двупроводна еднофазна мрежа, тоест фаза и нула са достатъчни за него. И за да може RCD да работи правилно, трябва да има трипроводна еднофазна мрежа, в допълнение към фаза и нула, трябва да има защитна земя.

RCD, когато е свързан към земята

Опции на схемата

Това не означава, че има една конкретна схема. Всеки случай има свои собствени характеристики, така че свързването на RCD може да се извърши по различни начини. Първо, устройството се използва в еднофазни и трифазни мрежи за напрежение (това са две различни вериги). Второ, можете да инсталирате RCD на входа и по този начин да защитите целия апартамент от текущи течове. И можете да инсталирате устройства за всеки отделен ред, като по този начин защитавате само определен участък от електрическата мрежа.

Пример за свързване на RCD в еднофазна мрежа във видеото:

Тъй като схемата за свързване на RCD има няколко опции, много е важно да можете да ги прочетете. Сега в паспортите на много електрически уреди и оборудване е посочено как и чрез какъв тип RCD е необходимо да ги свържете към електрическата мрежа.

Тези препоръки не могат да бъдат игнорирани. Производителите на перални или микровълнови печки ги пишат не по каприз, а за ваша безопасност.

Нека да разгледаме как правилно да свържете RCD, като използвате няколко общи примера.

Какво е еднофазна мрежа?

С еднофазна електрическа мрежа потребителите се захранват от два проводника - фаза и работна нула. Номиналното напрежение в такива мрежи е 220 V.

Пример за еднофазна мрежа с заземяване

Еднофазната мрежа може да бъде с двупроводна и трипроводна конструкция. В първия случай се използват два проводника - фаза и нула, на диаграмите те са обозначени с английските букви "L" и "N".

Вторият вариант, в допълнение към фаза и нула, също така предвижда наличието на защитен заземяващ проводник (неговото обозначаване "PE"). Основната функция на този заземяващ проводник е допълнително да предпазва хората от токов удар. Поради връзката си със загражденията на електрическите уреди, в случай на фаза, къса до тялото, захранването ще бъде прекъснато. Това ще спаси както човешкия живот, така и самото оборудване от изгаряне.

А сега нека да поговорим за това каква може да бъде схемата за свързване на RCD в еднофазна мрежа.

Входна връзка (еднофазна)

В този случай инсталирането на RCD се извършва в панела след въвеждащата двуполюсна машина. Изходните прекъсвачи са разположени след устройството за остатъчен ток. Такава схема за включване на RCD осигурява едновременна защита срещу течове на ток за всички изходящи потребители.

Недостатъкът на схемата е трудността да се намери мястото на повредата. Например, имаше метално затваряне на металния корпус на някой домакински уред, който в момента е включен в контакт.

Един RCD защитава няколко линии

RCD се задейства, напрежението изчезва в апартамента. Ако по това време няколко устройства бяха включени в контактите, тогава ще бъде проблематично незабавно да се определи повреденото.

Тази схема има и положителни страни. Поради факта, че се използва само едно устройство с остатъчен ток, инсталирането на таблото е евтино и самото то ще бъде с малки размери.

Имайте предвид, че друг тип такава схема придоби широко разпространение, обичайно е да инсталирате електромер между входната машина и RCD.

Връзка на входните и изходящите линии (в еднофазна мрежа)

При тази версия на схемата RCD се инсталира след прекъсвача на входната верига, а също и на всеки изходящ ред.

Най-важното условие за тази верига е спазването на селективността, тоест в момента на появата на теч на ток не трябва да има едновременно изключване на общата и груповата RCD.

Нека да поговорим за това каква селективност е малко по-долу.

Например, имаше теч по един от изходящите линии. Устройство, което защитава тази конкретна група, трябва да работи.

Използване на RCD на няколко реда

Ако по някаква причина RCD не работи, а след определено време (това се нарича закъснение във времето), общият RCD на входа ще се изключи, изглежда, че застрахова изходящия.

Безспорният плюс на тази схема е, че в момента на повреда ще бъде изключена само аварийната линия, а захранването с напрежение няма да спре в останалата част на апартамента.

Недостатъците на такава схема са в големите размери на разпределителното табло и във високата цена (RCD не е евтино нещо и с тази опция ще ви трябват няколко от тях).

Във видеото, сравнение на няколко схеми за връзка:

Можете да спестите малко и да пропуснете еднофазен RCD на входа на тази схема, тоест да инсталирате само групови устройства на изходящи линии. Много електротехници обикновено смятат въвеждащото RCD загуба на пари, защото всяка линия вече има своя собствена защита. Но както казахме по-горе, това е вид предпазна мрежа в случай, че груповото устройство се повреди. Следователно всичко зависи от вашите финансови възможности. Има пари - инсталирайте схема с RCD на входа. Ако е толкова скъпо, инсталирайте само изходящите устройства, които също ще бъдат чудесни. Много хора изобщо не инсталират RCD, предпочитат да спестят пари за собствената си безопасност.

Оформление на линии без входен RCD

Инсталиране на устройството в еднофазна мрежа

Тук няма нищо трудно. Фазовият и неутрален проводник ("L" и "N") след входната машина трябва да бъдат свързани към входните контакти на RCD.

От изходния контакт фазовият проводник ("L") се разпределя към прекъсвачите на изходящите потребители. Нулевият проводник ("N") от изхода на RCD е свързан към нулевата шина. И вече от него работните нули се разминават с потребителите.

Не забравяйте за защитния проводник! Трябва да се монтира заземителна лента. От него защитните проводници ("PE") се разминават според потребителските групи.

Алгоритъмът за връзка е както следва:

 • Обезпаразитете работното място, като изключите машината за вход в апартамента. Проверете липсата на напрежение на изходните му контакти с индикаторна отвертка.
 • Монтирайте устройството върху DIN шината. Разполага със специални перфорирани отвори, в които са поставени задните ключалки на RCD.
 • Сега трябва правилно да свържете RCD и машината. Решете по схемата дали ще имате остатъчен ток на отделна линия или след електромера. Горните и долните контакти за фазовия и неутралния проводник са маркирани на корпуса на RCD, изпълняват съответните действия за превключване. Според схемата входът е свързан към RCD отгоре, а натоварването вече е свързано отдолу.

Захранването е свързано отгоре, а натоварването - отдолу

 • След като завършите всички комутации, трябва да приложите напрежение и да проверите работата на RCD, като натиснете бутона "TEST". Ще се направи симулация на тока на изтичане, устройството трябва да реагира и да се изключи.

Какво е трифазна мрежа и как да свържете RCD в нея?

В трифазна мрежа също има фаза и нула, само три фазови проводници ("L 1", "L 2", "L 3"). Напрежението между която и да е от фазите е 380 V, между фаза и нула - 220 V. Много е важно в такава електрическа мрежа да се извършва равномерно разпределение на натоварването между фазите. Ако едната фаза се натовари повече, а другата е по-малко, ще възникне дисбаланс и в резултат на това спешна ситуация.

Подобно на еднофазната мрежа, трифазната мрежа може да се състои от четири или пет проводника. В първия случай има трифазни проводници и нула, във втория се добавя защитен заземяващ проводник.

Пример за сглобяване на трифазен електрически панел във видеото:

Инсталирането на RCD в трифазна мрежа се извършва по същия начин, както в еднофазна мрежа: можете да го инсталирате само на входа или да свържете още едно остатъчно устройство за ток за всяка група изходящи потребители. Опцията е подходяща и когато е включен електромер между прекъсвача на входната верига и RCD.

Пример за свързване на трифазно устройство чрез автоматична машина и RCD

В апартаментите е малко вероятно да срещнете трифазна мрежа навсякъде, но за частни къщи може да се наложи напрежение от 380 V за свързване на помпи, двигатели и машини.

селективност

RCD с функция за селективност се различават от обикновените по това, че имат известно време закъснение. Използват се, когато няколко устройства са монтирани в едно разпределително табло наведнъж. За да може цялата верига да работи безпроблемно, е наложително да коригирате настройките за времето на реакция. Според тази характеристика RCD са от два типа: "G" и "S".

Ясно за селективността на RCD във видеото:

Един обикновен RCD се отклонява за 0,02-0,03 s след откриване на ток, устройство от тип "G" след 0,06-0,08 s. RCD тип "S" има най-дълго време закъснение от 0,15-0,5 s.

Устройството за остатъчен ток на изходящите линии се монтира без забавяне във времето, входът е от типа "S" или "G". Веднага щом ток за изтичане се появи на някаква потребителска линия, групата RCD моментално реагира и се изключва.

Ако не работи правилно или по някаква друга причина не работи, след изтичане на време устройството за въвеждане ще се изключи.

Селективността може да бъде осигурена не само във времето, но и в тока.

Разлика между конвенционален RCD и селективен

Няколко съвета за избор

И някои препоръки за избор на RCD. Ако планирате да инсталирате едно устройство на входа, тогава изберете качествени продукти от утвърдени производители. Това са фирми като:

 • "ABB";
 • "Legrand";
 • Schneider Electric.

Остатъчните токови устройства от тези производители ще ви струват около 1800-2000 рубли.

Ако искате да свържете няколко RCD и машини в апартамента (за всеки изходящ клон), тогава ще трябва или да харчите добре, или да изберете устройства малко по-евтино. В случай на малки финансови възможности, изберете RCD на фирми от IEK или EKF, те са малко по-ниски по отношение на качество и надеждност, но също така струват много по-малко (около 600-700 рубли).

Дадохме няколко опции как да свържете RCD. Изберете най-подходящия за себе си, в зависимост от това къде живеете (в апартамент или частна къща), каква мрежа имате (еднофазна или трифазна). Е, колко устройства, които доставяте (по едно на входа или за всяка група потребители), решавате според финансовото си състояние.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?