Какво е димер и как работи

димер в интериора

От известно време сред понятията за битова електротехника думата димер все повече се чува. Какво е това устройство? За какви цели е предназначен? Може би друга прищявка? Или нещо наистина необходимо в ежедневието? Има много въпроси, ще се опитаме да дадем подробни отговори на всички тях.

Предназначение

Думата "димер" идва от английското "dim", което на руски буквално означава "dim". Но самите руснаци често наричат ​​димера димер, защото това е електронно устройство, с което можете да промените електрическата мощност (тоест да я регулирате нагоре или надолу).

димер в хола

Най-често с помощта на такова устройство се управлява осветителното натоварване. Димерът е проектиран да променя яркостта на светлината, излъчвана от LED лампи, лампи с нажежаема жичка и халогенни.

реостатНай-простият пример за димер е променлив резистор (или реостат). Още през 19 век немският физик Йохан Погендорф изобретява това устройство, така че да може да се използва за регулиране на напрежението и тока в електрическа верига чрез увеличаване или намаляване на съпротивлението. Реостатът е устройство за регулиране на съпротивлението и проводим елемент. Съпротивлението може да се променя стъпаловидно и плавно. За да се получи ниска яркост на светлината, е необходимо да се намали напрежението. Но съпротивлението и силата на тока ще бъдат големи, което ще доведе до силно нагряване на устройството. Така че такъв регулатор е напълно неизгоден, той ще работи с ниска ефективност.

Автотрансформаторите могат да се използват и като димер. Употребата им се дължи на високата им ефективност; практически изкривено напрежение с необходимата честота 50 Hz ще се извежда през целия регулируем диапазон. Но автотрансформаторите са доста големи, тежат много, а за контрола им са необходими значителни механични усилия. В допълнение, такова устройство е скъпо.

Електронен димер - тази опция е най-печеливша от икономическа гледна точка. Той е компактен и има малко по-различен принцип на работа. Нека поговорим за това по-подробно.

Приложение

Какво е димер е повече или по-малко ясно. Напрежението се прилага към лампата, ние променяме нейното ниво и по този начин регулираме яркостта на лампата. Сега няколко думи за това кога и къде се използва това устройство.

димер в спалнята

Съгласете се, доста често възникват ситуации, когато се изисква намаляване на яркостта на светлината:

 • често потокът от осветление трябва да бъде намален преди лягане в спалнята;
 • някои дизайнерски стаи изискват промяна в светлинния модел;
 • понякога осветлението в помещенията се превключва в така наречения режим на готовност, за да се намали консумацията на енергия.

В промишлени и битови помещения LED лампите са настроени за различни режими на консумация. В същото време се избира оптимално осветление и поради това се постига прилична икономия на енергия.

Що се отнася до дизайнерските идеи, сега стана модерно в големите дневни или коридори да се използва вторично подчертаване на отделни зони. Вторичното осветление е обмислено до най-малките детайли и с помощта на димери можете да увеличите осветлението и да се съсредоточите върху някои интериорни детайли (снимка на стената, красива ваза, инсталирана в ниша и т.н.) първи план.

Затъмняващите се LED лампи ви позволяват да получите цветен ефект по време на някакъв концерт, реклама или специални събития.

Димерът е много удобен за домашни тържества. Когато гостите са седнали на масата, се изисква ярко осветление и по време на танци можете да я заглушите. Особено удобно и изгодно е да използвате такова устройство по време на романтична вечеря или на среща, когато не е необходимо лампата да гори с пълна мощност.

И това са само някои от общите примери. Със сигурност всеки има свой собствен начин на използване на димери. Така че това нещо е необходимо, удобно и икономично, можете да го инсталирате у дома и да посъветвате приятелите си.

Устройство и принцип на работа

И сега, както се казва, нека да разгледаме димера отвътре. От какво устройство е и от какви елементи се състои? На какво се основава принципът му на работа?

димер вътре

Всички съвременни електронни димери имат ключ (може да се нарече превключвател или превключвател) като основен елемент в своя дизайн, който се управлява от полупроводникови транзисторни, триакови или тиристорни устройства. Повечето устройства не извеждат синусоидален сигнал на изхода; електронният превключвател отрязва секциите на синусоида.

За да ви е по-ясно, в електрическата мрежа протича ток, който има синусоидална форма. За да промените яркостта, към лампата трябва да се подаде прекъсната синусоида. Двупосочният тиристор отрязва водещия или задния ръб на променливата синусова вълна, като по този начин намалява напрежението, подаващо лампата.

димерна верига

В зависимост от това коя предна част на синусоидата е отрязана, регулируемият метод се различава:

 • регулиране на предния ръб;
 • регулиране на крайния край

И двата метода се използват за управление на различни лампи:

 1. Затъмняването на LED и халогенни лампи се извършва с помощта на електронни трансформатори, като се прилага последващо управление на ръбовете.
 2. Компактните флуоресцентни и LED лампи с напрежение 220 V, както и лампи с ниско напрежение, се регулират с помощта на електромагнитни трансформатори и по метода на водещия ръб.

И двата метода са подходящи за лампи с нажежаема жичка.

Дизайнът на димери също включва защита срещу късо съединение и прегряване.

Тъй като димерите са способни да генерират електромагнитни смущения, дросел или индуктивно-капацитивни филтри се свързват последователно към веригата, за да се намали тяхното ниво.

За повече информация относно типична димерна верига вижте това видео:

Предимства и недостатъци

Първите димери се контролираха механично и имаха само една функция - да променят яркостта на лампата.

модерен димер

Съвременният регулатор има редица други функции:

 1. Автоматично включване и изключване.
 2. Може да се управлява дистанционно чрез радио канал, гласова команда, звукова промяна (шум или поп), инфрачервен канал.
 3. Чувствителният на допир димер ви позволява плавно да включвате и изключвате лампата. Поради това е възможно да се избегнат внезапни скокове на ток през лампите, в резултат на което последните често изгарят.
 4. Димери симулират присъствие. Това е особено интересна функция, която ще ви помогне да изплашите „натрапниците“ от вашия дом, когато никой не е у дома. Зададена е специална програма, според която димерът автоматично включва и изключва светлината в различни помещения. Създава се илюзията, че собствениците са у дома.

Както всяко техническо устройство, димерът не може да бъде стопроцентов универсален, има своите недостатъци:

 • причинява електромагнитни смущения;
 • изходното напрежение има нелинейна зависимост от стойността на съпротивлението на резистора в електронната димерна верига;
 • флуоресцентни лампи не могат да работят от него, както и лампи, които светят чрез контролно оборудване;
 • изходното напрежение на електронните димери има несинусоидална форма, поради което не се препоръчва да свързвате трансформатори с изпускане;
 • ниска ефективност при работа с лампи с нажежаема жичка.

Какви димери има?

Според метода на настройка има докосване, механично, акустично и дистанционно.

въртящ се димер

Да започнем с най-простите - механични. Ако вземем предвид вида на производителността, тогава могат да се разграничат следните видове димери:

 1. Модулна. Те контролират осветлението на обществени места (стълбища, коридори, входове). Този тип устройства са монтирани в разпределителна табла; директното регулиране се извършва чрез бутон или превключвател с един бутон.
 2. Моноблок. Той е инсталиран, за да прекъсне фазата на веригата, която преминава към осветителното натоварване, и действа като превключвател.
 3. Блокната версия е, когато димерът е монтиран заедно с превключвател (подобно на гнездо-превключвател).

димер в гнездото

Най-често в ежедневието се използват моноблокови димери, които се различават по начина на управление:

 • Включване. Този димер има копче, върти се. Ако го зададете в крайно ляво положение, тогава осветлението се изключва. Ако постепенно завъртите копчето надясно, яркостта на лампата ще се увеличи.
 • Ключ. Това устройство е много подобно на външен вид на конвенционален превключвател с два бутона. В този случай с помощта на един клавиш лампата се включва или изключва, а вторият се използва за регулиране на мощността на осветлението (чрез задържане на бутона).
 • Въртящ натискане. Принципът на работа е същият като този на въртящото се устройство, само за включване на осветлението дръжката е леко вдлъбната.

сензорно димерче

Чувствителният на допир димер е много популярен сега, има красив външен вид, изглежда хармонично във всеки интериор (особено в стил хай-тек). Регулирането се извършва чрез докосване на сензорните бутони.

Най-удобните са димери с дистанционно управление. Това е заслужено, защото с помощта на дистанционното управление можете да регулирате яркостта на осветителното устройство от всяка точка на стаята.

димер с дистанционно управление

Акустичните димери най-често се използват при планиране на „интелигентен дом“, където осветлението може да се контролира чрез гласови команди или ръчни кламери.

Димерите могат да бъдат разделени според вида на лампите, които регулират:

 1. Най-простите устройства се използват за лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи, които работят на напрежение 220 V. Тук всичко е просто - напрежението се променя и силата на светене на нажежаемата жичка се регулира.
 2. Веригата за 12 V или 24 V халогенни лампи трябва да бъде с понижаващ трансформатор. Когато това не е възможно, тогава изберете регулатор за вида на използвания трансформатор (те имат специална маркировка - C за електронен, RL за навиване).
 3. LED лампите изискват димери с импулсна честотна модулация.

Енергоспестяващите и луминесцентни лампи са трудни за регулиране. По принцип експертите не препоръчват да се прави това. Ако наистина трябва да контролирате такива крушки, тогава включете електронен стартер в димерната верига.

За повече информация относно затъмняването на различни видове лампи, вижте това видео:

Е, направихме опит да се запознаем с такъв димер като димер. Надяваме се, че сега повече или по-малко разбирате какво е и какъв е принципът на действие. Относно диаграмите за свързване - димери са инсталирани във веригата или вместо превключвателя, или последователно с него. Между другото, ако сте добри приятели с електрониката от първи клас, тогава да направите димер със собствените си ръце няма да ви е трудно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?