Как да направите пресадка за стена от шлайф със собствените си ръце

стенна машина от шлайф

Професионалният преследвач на стени е отличен помощник за електротехник-монтажник: висока скорост на работа, надеждна защита и минимален прах. Единственият му недостатък е високата му цена, която може да бъде заобиколена от самостоятелно направена резачка за преследване - накрайник за шлайф, което дава приблизително същите характеристики на рязане.

Как работи преследвачът на стени

преследвач

За да разберете как да сглобите домашно устройство за преграждане на стени от шлайф, трябва да знаете как работи фабрично създадено устройство. Основните му части са мощен електродвигател, върху вала на който са монтирани два бетонни диска. Разстоянието между тях се регулира с гайки. Допълнителни, но не по-малко важни компоненти, са защитен капак, който също действа като прахоуловител, и регулираща лента, която определя дълбочината на канала.

Необходимата дълбочина на рязане е зададена, прахосмукачката е свързана и сега просто трябва да използвате резачка за преследване по маркировките, начертани на стената, след което на перфоратора се използва накрайник, използван за преследване на стени (популярно - "лопата"), а от вътрешната страна на разреза се избива бетон.

Ако използвате шлифовъчна машина вместо преграда за стена

шлайф с изсмукване на прах
мелница с домашно прахоуловител, подходяща за малки работни места

От дизайна става ясно, че в краен случай машината за изработване на строб може да бъде заменена с обикновена мелница - поставете диск върху нея върху бетон и направете необходимите разрези в два прохода. Те наистина правят това, ако е необходим един малък строб, но практиката и многократните прегледи показват, че след подобно нанасяне на прах прахът ще се утаи достатъчно дълго, че може да задържи цялата работа.

Ако е необходимо да се смила няколко канали, загубата на време ще бъде значителна и ако такава работа се извършва на редовни интервали, тогава методът става неефективен. Други недостатъци на този метод са невъзможността да се поддържат еднакви размери на ръбовете на канала и тяхната дълбочина. Това не може да се нарече съществен недостатък, но понякога е изпълнено с отпадане на парче от стената при издълбаване на сърцевината на канала.

Ако дължината на монтажния вал позволява, тогава два диска върху бетон могат да се поставят на шлайфа едновременно и тогава стробът ще бъде отрязан с един ход. Дори и да не се докоснете до въпроса за безопасността, тогава по-малко прах няма и той ще се утаи със същата скорост. В резултат печалбата във времето ще се окаже незначителна и рискът от нараняване се увеличава с порядък.

Как да превърнете шлайф в преобразувател на стени

За да направите пълноценен преследвач на стени от шлифовъчна машина със собствените си ръце, трябва да решите два въпроса:

 • Изсмукване на прах. Това е основният проблем - без неговото решение по-нататъшната модернизация е безсмислена.
 • Поставяне на вал, предназначен за един диск, два кръга върху бетон. В същото време конструкцията трябва да е надеждна и да гарантира строго перпендикулярно положение на кръговете към равнината на рязане - най-малкото несъответствие при 3000 или повече оборота в минута в най-добрия случай е задръстване и повреда на скоростната кутия или двигателя.

Изработка на защитен корпус

приспособление за стена - закрепване на шлайф

Като цяло, тази част прави домашно приспособление за стена от ъглошлайфа - такъв накрайник на шлайфа замества стандартната защита, инсталирана на устройството, като скрива напълно част от кръга, която не е потопена в стената. Не трябва да има въпрос как да направите крепежни елементи - те просто се копират от фабричната част.

Защитният и прахосборният корпус представлява сплескан цилиндър, отрязан отстрани, в който има разклонителна тръба за свързване на маркуч от прахосмукачка (можете да използвате конструктивен, а ако направите циклонен филтър, а след това обикновен домакински).

Височината на цилиндъра е направена достатъчна, за да побере два диска на необходимото разстояние един от друг. За да го направите, ви трябват две железни полукръгли плочи и лента от стомана, която ще ги държи заедно. Лентата е огъната, заварена към заоблените части на плочите и основата на корпуса е готова.

В зависимост от крепежните елементи на фабричната защита, в плочата, която ще приляга към тялото на шлифовъчната машина, в допълнение към слота за вала, се правят отвори за болтове или се заварява скоба за скоба.

Регулиране на дълбочината на рязане

регулиране на дълбочината на канала

Частта на корпуса, която решава този проблем, е в същото време водач за преобразувателя на стените - ако прикрепите колела към него, тогава устройството лесно ще се движи по стената по протежение на тях.

Изработена е във формата "L" или "T" - долната част на "буквата" е изтеглена от два ъгъла, които са прикрепени към горната част на защитния корпус, така че долната част да може свободно да се издига и пада, което ще ви позволи да регулирате колко далеч ще изглеждат дисковете - под корпуса. Най-лесният начин да го фиксирате в дадена позиция е с болтова връзка или стоп.

Освен това страничните стени са заварени върху основата на водача, така че прахът, независимо как се регулира дълбочината на рязане, не излита изпод корпуса.

Горната част на "буквата" е необходима за стабилност - колелата са инсталирани върху нея за плавно движение на преградата на стената по стената.

Монтаж на два диска на вала

монтаж на два диска върху вала на мелницата

Изключително рядко е фабричният вал на мелница да е с достатъчна дължина, което ще позволи незабавно да се закрепят два кръга върху него. Има два логични изхода от тази ситуация - да се смила нов вал или да се направи гайка, която да затяга първия кръг и да държи втория. По ред причини второто решение е по-изгодно:

 • Няма нужда да разглобявате мелницата.
 • Ако устройството се повреди, тогава можете да закупите друго и просто да пренаредите гайката върху него.
 • Технически е по-лесно да издълбаете гайка, отколкото вал, който се свързва към скоростна кутия.
 • Гайката се обработва заедно с втулката.

Дисковете се поставят в следния ред:

 1. Първият диск е монтиран на вала на мелницата.
 2. Отгоре лежи ръкавът, а върху него - вторият кръг.
 3. Гайката се резба през горния диск, втулка и затегнато чрез натискане на първия диск и затягане на втория между себе си и втулката.

Цялата структура е ясно показана във видеото:

Характеристики на работа с домашно приспособление за стена

Вътрешната структура на фабричния преходник за стени е малко по-различна от мелницата - тя е предназначена за една единствена задача, опростена е колкото е възможно и изисква компоненти с по-високо качество. Силата върху шлифовъчния вал се предава чрез зъбно колело и всичко е предназначено за почистване на повърхности и рязане на желязо.

Силите, възникващи при рязане на жлеб, бързо унищожават скоростната кутия и лагерите. Това се улеснява от двойното натоварване на компонентите на механизма и факта, че вторият диск не е разположен на мястото на проектиране, което означава, че силата се предава под различен ъгъл.

Във всеки случай цената на преобразувателя на стени е с порядък по-висок от този на мелница и често е по-лесно да закупите нова ъглошлайф от една фреза за бразди. Но това не трябва да пречи на спазването на прости препоръки, които ще удължат живота на домашен преобразувател на стени, направен от мелница:

 • Необходимо е да се гарантира, че уредът не се прегрява и, ако е възможно, да го почивате възможно най-често.
 • Също така не боли да прецените колко по-бърза работа с два диска от един. Регулируемият предпазител на дълбочината на рязане осигурява защита от прах и сравнително прави канали, дори когато се правят две паралелни разрези. Ако допълнителното придвижване по стената с един дисков преобразувател на стени удължи експлоатационния й живот, тогава може да си струва да се ограничите до тази опция.

В резултат на това преобразувателят на стени, направен с високо качество, работи не по-лошо от оригиналната фабрика, но съществува риск от бързо унищожаване на шлифовъчната машина, която е взета за негова основа. Ако трябва да режете канали често, тогава е по-добре да закупите свой собствен фреза за бразди, проектирана специално за канали за стени, а шлифовъчна машина, преобразувана за резачка за канали, е по-подходяща за периодична работа.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?