Ние правим димер за домашно осветление със собствените си ръце

домашен димер

Съгласете се, понякога има нужда от регулиране на яркостта на лампата. Е, наистина, не винаги се изисква той да свети с пълна мощност. Ако вечер сте се събрали със семейството си в стаята на залата за разговор, слабо осветление е достатъчно. Защо да включвате полилея с пълна мощност, да карате допълнителни киловатчаси и да преплащате за консумация на електроенергия. В този случай димерът помага, в противен случай това устройство се нарича димер. С него можете да промените електрическата мощност на лампата и по този начин да регулирате яркостта на светлината. Много мъже, ценители на електротехниката и любители на радиоелектрониката, сглобяват димер със собствените си ръце.

Но тогава възниква напълно логичен въпрос, защо ви е необходим домашен димер, ако можете да отидете в магазин за електрически стоки и да купите фабрично устройство? Първо, цената на заводски регулатор, честно казано, не е малка. Но това не е толкова лошо. Понякога има нужда от инсталиране на димер, например за настолна лампа. И ако отидете в магазина, не е факт, че ще намерите устройство с подходящия за вас размер, така че да можете да го пъхнете в такова осветително устройство. Така че проблемът с сглобяването на димер у дома със собствените си ръце е все още актуален и затова ще посветим тази статия на него.

Основната цел и същността на димера

Няколко думи за това какво е димер и защо изобщо е необходим?

Това устройство е електронно, предназначено да променя електрическата мощност с него. Най-често по този начин се променя яркостта на осветителните тела. Работи с крушки с нажежаема жичка и светодиоди.

AC затъмняване

Електрическата мрежа захранва ток, който е синусоидален. За да може яркостта да се промени в крушката, към нея трябва да се подаде отрязан синусоид. Възможно е да отрежете водещия или задния ръб на вълната с помощта на тиристори, инсталирани в димерната верига. Това помага за намаляване на напрежението, приложено към осветителното тяло, което съответно води до намаляване на мощността и яркостта на светлината.

Важно да запомните! Тези контролери генерират електромагнитни смущения. За да ги намалите, в димерната верига е включен индуктивно-капацитивен филтър или дросел.

Елементи на схемата

Нека започнем с това, че решаваме какви елементи ни трябват за димерната верига.

димерна верига на триак

Всъщност схемите са доста прости и няма да изискват оскъдни части, дори неопитен радиолюбител може да ги измисли.

 1. Triac. Това е триоден симетричен тиристор, по друг начин той също се нарича триак (името идва от английския език). Това е полупроводниково устройство, което е тип тиристор. Използва се за превключване на операции в електрически вериги 220 V. Триакът има два основни изхода на мощност, към които натоварването е свързано последователно. Когато триакът е затворен, в него няма проводимост и натоварването е изключено. Веднага след като към него се приложи сигнал за отключване, между неговите електроди се появява проводимост и натоварването е включено. Основната му характеристика е задържащият ток. Докато ток над тази стойност тече през неговите електроди, триакът остава отворен.
 2. Dinistor. Принадлежи към полупроводникови устройства, е тип тиристор и има двупосочна проводимост. Ако разгледаме по-подробно принципа на неговото действие, тогава динисторът е два диода, които са обърнати един към друг. Динисторът също се нарича дияк по друг начин.
 3. Диод.Това е електронен елемент, който в зависимост от това в каква посока поема електрическият ток, има различна проводимост. Той има два електрода - катод и анод. Когато се приложи напрежение напред към диода, той е отворен, в случай на обратно напрежение, диодът е затворен.
 4. Неполюсен кондензатор. Основната им разлика от другите кондензатори е, че те могат да бъдат свързани към електрическа верига, без да се спазва полярността. По време на работа е разрешено обръщане на полярността.
 5. Фиксирани и променливи резистори. В електрическите вериги те се считат за пасивен елемент. Фиксиран резистор има определено съпротивление, за променлива тази стойност може да се промени. Основната им цел е да преобразуват силата на тока в напрежение или обратното напрежение в сила на тока, да поемат електрическа енергия, да ограничават тока. Променливият резистор също се нарича потенциометър, той има подвижен контакт за докосване, така нареченият плъзгач.
 6. LED за индикатор. Това е полупроводниково устройство, което има съединение електрон-дупка. Когато електрически ток се пропуска през него в посока напред, той създава оптично излъчване.

триак

Триаковата димерна верига използва фазово управление. В този случай основният регулиращ елемент е триак, мощността на натоварването, която може да бъде свързана към тази схема, зависи от нейните параметри. Например, ако използвате VT 12-600 триак, можете да регулирате мощността на натоварване до 1 кВт. Ако искате да направите своя димер за по-мощен товар, тогава съответно изберете триак с големи параметри.

Принцип на работа

Преди да направите димер със собствените си ръце, нека разберем каква е същността на работата му.

 • Когато веригата е свързана към електрическа верига, тя получава променливо напрежение 220 V от мрежата. Когато настъпи положителен полупериод в синусоидата на напрежението, през резисторите и един от диодите започва да тече ток, поради което кондензаторът се зарежда.
 • Щом напрежението достигне параметъра, необходим за разпадането на динистора, ток започва да тече през динистора и през контролния електрод на триака.
 • Този ток помага на триака да се отвори. Лампи, които са свързани последователно с него, са свързани към веригата и светват.
 • Щом синусоидата на напрежението премине през нула, триакът ще се затвори.
 • Когато синусоидата на напрежението достигне отрицателния полу-цикъл, целият процес се повтаря по подобен начин.
 • Моментът на отваряне на триака е пряко пропорционален на стойността на активното съпротивление във веригата. Когато това съпротивление се промени, времето за отваряне на триака може да бъде променено във всеки половин цикъл. Това ще промени гладко консумацията на енергия на крушката и яркостта на нейното сияние.

Принципът на работа и последващото сглобяване на устройството са описани по-подробно в това видео:

Сглобяване на веригата

Сега стигаме до сглобяването на нашия димер. Имайте предвид, че веригата може да бъде шарнирна, тоест с помощта на свързващи проводници. Но ще бъде по-добре да използвате PCB. За целта можете да вземете текстолит с покритие от фолио (размер 35x25 мм ще бъде достатъчен). Димер, сглобен на триак с помощта на печатна платка, ви позволява да сведете до минимум размера на устройството, той ще има малки размери и това прави възможно инсталирането му на мястото на конвенционален превключвател.

димер платка

Преди да започнете работа, запасете се с колофон, спойка, поялник, фрези и свързващи проводници.

Освен това веригата на регулатора се сглобява съгласно следния алгоритъм:

 1. Начертайте схеми за свързване на дъската. Пробийте дупки за отворите на свързаните елементи. Използвайки нитро боя, начертайте песни на диаграмата и също така определете местоположението на монтажните подложки за запояване.
 2. След това дъската трябва да бъде гравирана. Пригответе разтвор на железен хлорид.Вземете съдовете, така че дъската да не лежи плътно на дъното, а с ъглите си, сякаш опиращи се в стените му. По време на ецване обърнете дъската периодично и разбъркайте разтвора. В случай, когато това трябва да се направи бързо, загрейте разтвора до температура 50-60 градуса.
 3. Следващият етап е консервиране на дъската и изплакване с алкохол (нежелателно е да се използва ацетон).
 4. Инсталирайте елементите в направените дупки, отрежете излишните краища и използвайте поялник за запояване на всички контакти.
 5. Появайте потенциометъра с помощта на свързващите проводници.
 6. И сега сглобената димерна верига се тества за лампи с нажежаема жичка.
 7. Свържете електрическата крушка, включете веригата в електрическата мрежа и завъртете копчето на потенциометъра. Ако всичко е сглобено правилно, тогава яркостта на лампата трябва да се промени.

димерния монтаж

Връзка

По правило димери са инсталирани на мястото на превключватели. Тоест, той е монтиран на фазово прекъсване последователно с натоварването. Това, между другото, е много важно, както и при свързване на превключвателя. В никакъв случай не смесвайте фазата и нулата, ако настроите димера да прекъсне нулата, електронната верига ще се провали. За да избегнете грешки, преди инсталирането с помощта на индикаторна отвертка се уверете точно - къде е вашата фаза и къде е нула.

Освен това алгоритъмът е следният:

 1. Обезпаразитете работното място, като изключите машината за вход за стаята или апартамента.
 2. Извадете превключвателя от монтажната кутия.
 3. Приложете напрежение и точно определете фазата и нулата върху разединените проводници. Маркирайте откритата фаза по някакъв начин (с маркер или лента).
 4. Отново изключете входната мощност. Свържете входните клеми на димера към фазовия проводник, изходните клеми са свързани към товара. За фабричните регулатори клемите са маркирани, в този случай връзката трябва да се извърши според маркировката. Но за димери няма фундаментална разлика, така че фазовата връзка може да бъде произволна.
 5. DIY димер за 220 V LED лампи е инсталиран по същия начин. Единствената основна разлика е, че тя трябва да бъде инсталирана пред контролера на тези лампи. Тоест, изходът от димера отива към входа на контролера.

Димерът, който сте сглобили със собствените си ръце, може да се използва не само като регулатор на мощността на триака за осветление. С него можете да промените скоростта на вентилатора за изпускане или да регулирате температурата на върха на поялника. Така че, ако сте приятели с електрониката, вие сте доста способни да направите триаков регулатор. Може да не направи живота ви много по-лесен, но фактът, че сте го създали сами, вече е добър.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?