Как лесно да разглобявате превключвател за светлина

как да разглобявате превключвател на светлината

Запознат ли сте с подобна ситуация, когато при влизане в стая натискате бутона за превключване на светлината и осветлението не се появява? Това се случи, вероятно, с много и може да има няколко причини за липсата на светлина. Може би в момента няма напрежение в целия апартамент, или електрическото окабеляване е повредено, или може би самият превключвател не работи правилно. В последния случай не трябва веднага да тичате към магазина за ново устройство или да се обаждате на електротехник, който да го поправи. Един обикновен клавиатурен превключвател е най-простият елемент, всеки човек, който е повече или по-малко запознат с електричеството, ще може сам да се справи с него. И ние ще ви помогнем малко и ще ви кажем как да разглобите превключвателя на светлината и да определим дали е в добро или лошо състояние.

Дали превключвателят е точно причината?

Нека първо се уверим, че причината за липсата на светлина е в самия превключвател.

разглобен ключ

Проверете дали има осветление в други помещения. Ако не, тогава погледнете въвеждащата машина, може би сте надвишили допустимото натоварване, като едновременно включите електрическата кана, ютията и микровълновата фурна и тя се изключи. Отидете на обекта, попитайте съседите дали имат светлина, може би няма напрежение в цялата къща.

В случай, че светлината не се включва само в една стая, но и във всички останали, диапазонът на възможните причини е стеснен. Проверете целостта на крушката и здравето на контакта в осветителното тяло. Ако с лампата всичко е наред, тогава няма друг изход, освен да премахнете превключвателя и да разгледате вътрешностите му.

Материали и инструменти

отвертки

Преди да разглобите превключвателя на светлината, незабавно подгответе всички необходими инструменти и материали, които може да са необходими за ремонти:

  • индикаторна отвертка;
  • плоска отвертка;
  • Филипска отвертка;
  • изолационна лента;
  • шкурка;
  • изолиращ нож за изолация.

Освобождаване от стреса от работното място

 

Всяка работа в апартамента, свързана с електричество, трябва да започне с обезвъздушаване на работната зона. Ако имате отделна машина за всяка стая, след това изключете тази, от която се захранва тази стая, където ще премахнете превключвателя. В случай, че има едно общо автоматично входно устройство на апартамент, изключете го и вземете мерки, така че никой да не може да го включи отново. Ще бъде добре, ако той е на входа на апартамента. Но когато автоматът е разположен в обща зона, е по-добре да закачите „Не включвайте!“ или да назначи някой на дежурство.

С помощта на индикаторна отвертка проверете дали на работното място наистина няма напрежение. Как да го направим правилно? Първо проверете работното състояние на индикаторната отвертка в зона, за която е известно, че е захранвана, като например на таблото на място. Когато сте в контакт с фазовия проводник, прозорецът на индикатора светва, което означава, че отвертката работи. Сега се върнете в стаята и проверете липсата на напрежение в разклонителната кутия, като докоснете мрежовите проводници. Индикаторната отвертка не свети, което означава, че всичко е наред, закрепили сте работната зона и можете безопасно да извадите превключвателя от стената.

Стъпка по стъпка инструкции за анализ

от какво се състои превключвателят

Сега, подробно за това как да премахнете превключвателя:

  1. Първата стъпка е да премахнете ключа. На теория той трябва да бъде отстранен, ако натиснете клавиша отдолу с палеца си и го издърпате към себе си с останалите пръсти. В някои модели клавишите седят достатъчно плътно, тогава трябва леко да го извиете отстрани с плоска отвертка.Направете това внимателно, за да не надраскате защитната рамка и самия ключ. Ако имате превключвател с два или три клавиша, извадете и ги извадете един по един.
  2. Сега премахнете защитната рамка. В някои модели той е фиксиран с два винта, развийте ги с отвертка Phillips. Понякога рамката се закрепва с помощта на пластмасови ключалки, в този случай е още по-лесно, просто ги изтръгнете.
  3. След като премахнахме всички защитни пластмасови елементи, стигнахме до работещия механизъм на превключвателя. Отстрани има два дистанциращи винта, развийте ги и извадете работната част от контакта. Има и друга опция, когато за фиксиране на работния механизъм в кутията на гнездото не се използват дистанционни винтове, а разширяващи се крака. Те трябва да бъдат леко отслабени чрез намаляване на ъгъла на разпространение.
  4. Разгледайте внимателно разглобения превключвател, особено там, където са свързани проводниците, за слаб контакт, изгаряне, топене. Изключете проводниците от контактните отвори. Така че по-късно да не бъркате нищо наведнъж, с помощта на изолационна лента, маркирайте жицата, която е била фаза и е била свързана с входящия контакт на превключвателя. Ако установите, че жичните нишки са окислени, разпечете ги и ги свържете отново. В случай, че се установи, че в резултат на лош контакт жицата е изгоряла, е необходимо да я запечатате отново, използвайте нож за отстраняване на изолацията с 1 см и фиксиране в контактния отвор.

Това видео показва как се разглобява един ключ:

и превключвател с два бутона:

Когато разглобявате превключвателя, помнете последователността от действия. Ако всичко е наред със самото превключващо устройство (не е разтопено и готово за по-нататъшна работа), то ще трябва да бъде сглобено в обратен ред. В случай, че се открие повреда на самия превключвател (например контактната част се стопи) и не се опитвайте да поправите нищо, веднага отидете в магазина за ново устройство.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?