Видове прекъсвачи - какви са машините

Видове прекъсвачи

Прекъсвачите са устройства, чиято задача е да предпазват електрическата линия от въздействието на мощен ток, който може да причини прегряване на кабела с по-нататъшно топене на изолационния слой и пожар. Увеличението на силата на тока може да бъде причинено от прекалено голямо натоварване, което се получава, когато общата мощност на устройствата надвишава стойността, която кабелът може да издържи в напречното си сечение - в този случай машината не се изключва веднага, но след като жицата се нагрее до определено ниво. При късо съединение токът се увеличава многократно за част от секундата и устройството веднага реагира на него, незабавно спирайки захранването на електричество по веригата. В този материал ще ви разкажем какви видове автоматични прекъсвачи са и техните характеристики.

Прекъсвачи: класификация и разлики

В допълнение към устройства с остатъчен ток, които не се използват поотделно, има 3 вида прекъсвачи. Те работят с товари с различни размери и се различават по своя дизайн. Те включват:

 • Модулен AB. Тези устройства са инсталирани в домакински мрежи, в които текат токове с малка величина. Обикновено имат 1 или 2 полюса и ширина в кратни на 1,75 cm.

Модулни прекъсвачи

 • Превключватели. Те са проектирани да работят в индустриални мрежи с токове до 1 kA. Изработена в кастингов калъф, поради което и получиха името си.
 • Въздушни електрически машини. Тези устройства могат да бъдат 3 или 4 полюса и могат да се справят с токове до 6,3 kA. Използва се в електрически вериги с инсталации с висока мощност.

Има и друг тип прекъсвачи за защита на електрическата мрежа - диференциален. Ние не ги разглеждаме отделно, тъй като такива устройства са конвенционални прекъсвачи, които включват RCD.

Видове издания

Изданията са основните работещи компоненти на AB. Тяхната задача е да прекъснат веригата при превишаване на допустимата стойност на тока, като по този начин да спрат подаването на електричество към нея. Има два основни типа на тези устройства, които се различават помежду си по принципа на освобождаване:

 • Електромагнитна.
 • Thermal.

Елементите на електромагнитния тип осигуряват почти мигновена работа на прекъсвача и обезвъздушават секцията на веригата, когато в нея се появи прекомерно късо съединение.

Електромагнитно освобождаване на прекъсвача

Те представляват намотка (соленоидна) с сърцевина, която се извежда навътре под въздействието на голям ток и предизвиква задействане на задействащия елемент.

Основната част на топлинното освобождаване е биметална плоча. Когато ток, който надвишава номиналната стойност на защитното устройство, преминава през машината, плочата започва да се нагрява и, огъвайки се отстрани, докосва разединяващия елемент, който се задейства и дезактивира веригата. Времето за изключване на топлинното освобождаване зависи от величината на тока на претоварване, преминаващ през плочата.

Някои съвременни устройства са оборудвани с минимални (нулеви) версии като добавка. Те изпълняват функцията за изключване на AB, когато напрежението падне под граничната стойност, съответстваща на техническите данни на устройството. Съществуват и разстояния за освобождаване, с които можете не само да изключите, но и да включите АВ, дори без да отидете до разпределителното табло.

Наличието на тези опции значително увеличава цената на устройството.

Брой на полюсите

Както вече споменахме, прекъсвачът на мрежовата верига има полюси - от един до четири.

Едно, две, три и четириполюсни прекъсвачи

Не е трудно да изберете устройство за верига според техния брой, достатъчно е само да знаете къде се използват различни видове AB:

 • Еднополюсни мрежи са инсталирани за защита на линии, които включват гнезда и осветителни тела. Те са монтирани на фазов проводник без улавяне на неутрален проводник.
 • Двуполюсният трябва да бъде включен във веригата, към която са свързани домакински уреди с достатъчно висока мощност (котли, перални машини, електрически печки).
 • Триполюсни мрежи са инсталирани в мрежи от полуиндустриален мащаб, към които могат да се свързват устройства като сондажни помпи или оборудване за автосервизи.
 • Четириполюсен AB ви позволява да защитите електрическото окабеляване с четири кабела от късо съединение и претоварване.

Използването на машини с различна полярност е в следното видео:

Характеристики на прекъсвачи

Има и друга класификация на машините - според техните характеристики. Този индикатор показва степента на чувствителност на защитното устройство към превишаване на номиналния ток. Съответната маркировка показва колко бързо ще реагира устройството в случай на увеличение на тока. Някои видове AB работят моментално, докато други ще отнемат определено време.

Сравнителна таблица на времената на реакция на AB типове

Има следната маркировка на устройствата според тяхната чувствителност:

 • А. Прекъсвачи от този тип са най-чувствителните и реагират моментално на увеличен товар. Те практически не са инсталирани в домакински мрежи, защитавайки с тяхна помощ вериги, в които е включено високо прецизно оборудване.
 • Б. Тези прекъсвачи работят, когато токът се повишава с леко закъснение. Обикновено те са включени в линията със скъпи домакински уреди (LCD телевизори, компютри и други).
 • В. Тези устройства са най-често срещаните в домакинските мрежи. Прекъсването им не става веднага след увеличаването на силата на тока, а след известно време, което прави възможно нормализирането му с лек спад.
 • Г. Чувствителността на тези устройства към увеличаване на тока е най-ниската от всички изброени типове. Най-често се инсталират в щитове при приближаването на линията към сградата. Те осигуряват предпазна мрежа за машините на апартаментите и ако по някаква причина не работят, те изключват общата мрежа.

Тип прекъсвач при маркиране

Характеристики на избора на машини

Някои хора смятат, че най-надеждният прекъсвач е този, който може да се справи с най-високия ток, което означава, че именно той може да осигури максималната защита на веригата. Въз основа на тази логика машина с въздушен тип може да бъде свързана към всяка мрежа и всички проблеми ще бъдат решени. Това обаче изобщо не е така.

За да защитите вериги с различни параметри, е необходимо да инсталирате устройства с подходящи възможности.

 

Грешките при подбора на AB са изпълнени с неприятни последици. Ако свържете защитно устройство, проектирано за висока мощност, към обикновена домакинска верига, то няма да обезвреди електрическата верига, дори когато текущата стойност значително надвишава тази, която кабелът може да издържи. Изолационният слой ще се нагрее, след което ще започне да се топи, но изключването няма да се случи. Факт е, че силата на тока, която е разрушителна за кабела, няма да надвишава номиналната AB и устройството ще "брои", че не е имало аварийна ситуация. Само когато разтопената изолация причини късо съединение, машината ще се изключи, но по това време пожар може би вече е започнал.

Ето таблица, която показва оценките на машините за различни електрически мрежи.

Избор на машината в зависимост от мощността на товара

Ако устройството е проектирано с по-малка мощност от тази, която линията може да издържи и която имат свързаните устройства, веригата няма да може да работи нормално. Когато оборудването е включено, АБ непрекъснато ще избива и в крайна сметка, под въздействието на силни токове, той ще се провали поради „заседнали“ контакти.

Ясно за видовете прекъсвачи във видеото:

заключение

Прекъсвачът, характеристиките и видовете на които сме разгледали в тази статия, е много важно устройство, което предпазва електрическата линия от повреда от силни токове. Работата на мрежи, които не са защитени от машини, е забранена от правилата за електрическа инсталация. Най-важното е да изберете правилния тип AB, който е подходящ за конкретна мрежа.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?