Размерите на гнездовите кутии и детайлите на тяхната инсталация

размери кутии за гнезда

Подобна концепция като диаметърът на гнездото не е напълно правилна, що се отнася до инсталацията. Ако размерите на гнездото и гнездото са подходящи един за друг, тогава трябва да се изчисли диаметърът на отвора, който трябва да бъде пробит в стената. Тук вече е необходимо да разгледаме материала му (например, има много нюанси при инсталиране върху керамични плочки), колко гнезда ще бъдат настроени и колко близо ще бъдат един до друг.

Какво трябва да знаете за инсталирането на гнездото за избор на диаметър на отвора

Монтажът с някои нюанси може да бъде направен в стени от всякакви материали. Основните разлики са между пробиването на дупки в бетон, тухли, гипсокартон и дърво, а инсталирането в стени, изработени от други материали, ще се извърши по аналогия с изброените.

Съществува съществена разлика между инсталирането на един отделен контакт и техния блок, състоящ се от две или повече точки на свързване. Във втория случай, в допълнение към местоположението, е необходимо да се изчисли разстоянието между центровете на гнездовите кутии, но това не е трудно, тъй като ще бъде равно на разстоянието между центровете на декоративните наслагвания на изходните капаци.

Монтаж на един гнездо

Всички маркировки, които се правят в този случай, се отнасят до местоположението на самия изход, а ъгълът на неговия наклон се регулира още при монтажа на вътрешната част.

корона за бетонни държачи

Това улеснява значително работата на необходимите инструменти, като добра тренировка и коронка за кутии с гнезда, с които става въпрос за две-три минути да се направи дупка в стената. Ако свредлото за цокъл в бетон не е включено в съществуващия комплект инструменти, тогава тренировка с победен връх ще направи.

маркировка за гнездото

Диаметърът на самия гнездо е избран по такъв начин, че вътрешната част на гнездото да се побира свободно (но без много хлабина) в него. Това изобщо не е трудно - размерите на по-голямата част от устройствата са направени според един единствен стандарт, а редките изключения най-вероятно ще бъдат видими с просто око. Що се отнася до диаметъра на отворите за самите кутии за гнезда, техните размери зависят от материала на стената, в която ще бъдат изрязани.

маркировка за гнездото

Когато маркирате централните линии, можете и трябва да нарисувате малко повече от необходимия диаметър на кръга, по който ще бъде избрана короната. Ако внезапно тренировката скочи от центъра, това ще бъде забележимо и впоследствие ще бъде възможно да се подравни самият гнездо, когато го покриете с разтвор. Допълнителните линии, дори и да не бъдат изтрити, ще бъдат покрити с декоративен капак на изхода.

бетон

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че бетонната корона е избрана с такъв диаметър, че между гнездото и стената има празнина от 0,5-1 см. Това е необходимо, за да можете да натиснете там хоросана, който след втвърдяване надеждно ще задържи гнездото в стената. Вече не се препоръчва, в този случай има възможност разтворът да не се закачи правилно на стената и цялата структура да изпадне рано или късно.

пробиване на изходи за гнезда с перфоратор в бетонна стена

Самото пробиване на отворите е много просто - в средата на маркировката с помощта на свредло се прави малко вдлъбнатина, за да се фиксира централната ос на короната там. Пробиването започва с ниска оборота в минута, така че битът ще пресече оригиналния канал.

пробиваме бетонна стена с корона

Задължително е да се вземе предвид ефектът от нагряването и разширяването на материалите от триенето - за да се избегне това, водата трябва да се излива върху короната при пробиване. За да направите това, можете да поканите помощник или да направите устройство, което пасва на самата тренировка.

пробиване на дупка за гнездо в бетон

Когато короната отива дълбоко в стената до необходимата дълбочина, остава да я извадите, да извадите парчето, което трябва да бъде изрязано, и да отрежете самата дупка.

Ако няма корони за розетки, тогава можете да използвате "старомодния" начин да направите дупка за гнездо - пробийте канали по диаметъра на маркирания кръг (възможно най-близо един до друг) и отстранете вътрешната част с длето или перфоратор.

пробиване на контакти на гнездото без корона

Двете могат да се комбинират, ако короната е вече стара или бетонът е твърде твърд. Необходимо е да пробиете дупки по периметъра на кръга със свредло, след което вече ще се използва короната за гнездото.

Това видео показва пример за инсталиране на промивни кутии в бетонна стена:

тухла

Методите за пробиване тук са същите като за бетонна повърхност и размерът на отвора е избран по същия принцип - той е направен малко по-голям по ширина, така че хоросанът да може да бъде избутан там. Разликата е, че дълбочината на гнездото се изчислява по различен начин, тъй като върху тухлата трябва да се извърши допълнителна довършителна обработка - главно мазилка, а тялото на гнездото трябва да бъде приравнено към стената.

пробиване на тухлена стена

Най-лесният метод за решаване на този проблем е да поставите жицата в стената, дори преди да я измажете. Когато мазилката е положена, краят на жицата се извежда, а когато разтворът се втвърди, се извършва инсталирането на гнездото. Дупката за нея се пробива точно под жицата и много внимателно, за да не я хване. След това се прави жлеб към окабеляването с длето или перфоратор и гнездото може да бъде монтирано.

Керамична плочка

пробиване на гнездо в плочка според шаблон

В допълнение към факта, че е необходимо да се реши как да се направи дупка в плочката за изхода, тук има същата трудност, както при инсталирането на гнездото в измазана стена - тя трябва да бъде приравнена към повърхността на стената.

По-сложният вариант включва полагането на плочките последно и инсталирането на изхода на гнездото от самото начало на главната стена. Тук ще трябва да изчислите колко трябва да стърчи от него - отчита се слоят лепило за плочки и дебелината на самата плочка. Недостатъкът на този метод е вероятността за лошо закрепване на кутията на гнездото, тъй като разтворът ще го свърже само към носещата стена, а останалата част няма да бъде фиксирана толкова строго, колкото се изисква.

 

пробиване на дупка в плочка с диамантено сърцевина

Допълнителна трудност е необходимостта от точно изчисляване на мястото, където трябва да се изреже дупка в самата плочка - няколко милиметра разминаване и гнездото просто няма да стане на мястото си - ще трябва да пробиете отново стената или да отрежете друга плочка.

пробиване на гнездо в плочка

Опростена версия се прави по същия принцип, но в малко по-различен ред. В основната стена се пробива дупка, в която е скрита жицата (стробът на самия кабел на входа на кутията на гнездото трябва да бъде направен възможно най-дълбоко), а самата дупка е затворена. Това място се помни (височина от пода и разстоянието до стената) и се извършва по-нататъшна работа по измазването на стената (ако е необходимо) и полагането на плочките. Когато лепилото за мазилка и плочки е напълно втвърдено, можете да изрежете дупка за плочата за промиване.

пробиване на плочки с балеринаИма два основни начина как да изрежете дупка в плочка, когато тя вече е залепена за стената; два са използването на коронка с диамантено покритие (тя ще се изреже през стената заедно с плочката) или използването на „балерина“ - инструмент, създаден специално за плочки. В първия случай техниката е същата като при бетонна стена, а във втория върху свредлото се поставя един вид компас, който ще надраска дупка с определен диаметър в плочката - тогава ще трябва да пробиете стената отделно.

Най-важното тук е да спрете навреме, за да не повредите жицата. Ако сте уверени в изчисленията, тогава можете да пробиете дупка отгоре на съществуващата, където телта е скрита. Можете също така да направите отвор за гнездото отстрани, да вземете жицата, да избутате разтвора в отвора, където е бил.

Повече подробности за нюансите на инсталирането на гнездови кутии в стена с плочки можете да видите в това видео:

Гипсокартон

гипсокартон затягащи крака

Обикновено гнездо тук няма да работи - за този материал трябва да закупите очила с притискащи крачета. Тяхната отличителна черта е, че дупките в сухото строителство трябва да бъдат пробити точно до размера на гнездото - няма да е необходимо да се "засаждат" върху хоросана. Фиксирането се осъществява поради кантирането, което се притиска към сухото строителство отвън, и закрепващите крака, които са привлечени от него отвътре.

пробиване на гипсокартон за инсталиране на контакти

Единственото изключение от тази процедура може да бъде, когато се използва лист от гипсокартон, от който гнездото може да се счупи. В този случай отвътре той трябва да бъде подсилен с шперплат - краката на гнездото ще опират до него и усилията ще се разпределят върху по-голяма площ.

Подробни инструкции за инсталиране на контактите на гнездото в гипсокартон в това видео:

Монтаж на два или повече контакта

гнездо кутия

Всичко се извършва в абсолютно същия ред, в зависимост от материала на стената, върху която се прави инсталацията. Единствената разлика е в необходимостта да се изчисли разстоянието между инсталираните кутии за гнезда, за които има три основни метода.

  • Най-лесният начин е да използвате кутия за гнездо. Това са едни и същи пластмасови очила, но между тях има джъмпер - той се прави там първоначално и се отрязва в магазина, ако човек трябва да купи само едно гнездо. В този случай всичко вече е изчислено предварително и остава само да се прехвърлят размерите между центровете на гнездовите кутии към стената.
  • Приблизително същото може да се направи и с външни капаци. В края на краищата те ще бъдат инсталирани близо един до друг, така че просто трябва да ги поставите на масата, да измерите разстоянието между центровете и да прехвърлите това на маркировката.
  • Електриците, които постоянно се занимават с монтаж, за да не измерват всеки път разстоянието между контактите, направете шаблони. За да направите това, се взема гладка дъска, в центъра й се очертава хоризонтална линия, върху която се отбелязва разстоянието между центровете на бъдещите изходи. Сега остава да пробиете дупки в рамката, така че да може да се вмъкне корона в тях. При пробиване на стени основната задача е да настроите рамката и да пробиете централните канали, на които короната е равна.
шаблон за настройка на copycat
готов шаблон за инсталиране на кутии за гнезда

Този видеоклип показва работен метод за инсталиране на кутии за гнезда с помощта на самостоятелно направени шаблони:

Накратко за главното

Диаметърът на контакта, който ще бъде закупен, зависи единствено от гнездото, което ще бъде фиксирано в него. За да сте сигурни, че те са сходни помежду си, препоръчително е да ги купите в един и същ магазин или да се чувствате свободни да донесете електрически контакт със себе си и да опитате.

Дупката в стената може да бъде направена малко по-голяма от диаметъра на самия гнездо или точно до неговия размер. Това зависи от това дали хоросанът ще се използва за фиксирането му в стената.

Минималното разстояние между контактите се определя от техните декоративни капаци - ако гнездата са разположени близо един до друг, тогава трябва да се измери разстоянието между центровете на техните капаци.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?