Как правилно да инсталирате гнездото със собствените си ръце

монтаж на гнездови кутии по ниво

Правилната технология за инсталиране на контактите на гнездото в повечето случаи е една и съща, с изключение на някои нюанси, присъщи на тяхната инсталация в стени от различни материали. Ако не вземете предвид необходимостта от опит при извършване на електрически работи като цяло, инсталирането на кутии за гнезда със собствените си ръце може да се извърши от всеки с минимални умения в притежаването на тренировка.

Необходими инструменти и материали

набор от инструменти за инсталиране на кутии за гнезда

Когато се извършват мащабни работи по окабеляване, най-вероятно всички необходими инструменти вече са под ръка, но ако на дневен ред е само инсталирането на гнездови кутии, тогава ще е необходимо следното:

 • Молив и ниво - за маркиране на стената и подравняване на блока от кутии за стени (ако е необходимо да се инсталира).
 • Пробийте с коронки за пробиване на кутии за гнезда. Ако няма корони, тогава просто тренировка за бетон (или за дърво, в редкия случай, когато скрита окабеляване е монтирана в дървена стена). Моторна бормашина или нейният режим на тренировка също може да ви бъде полезна.
 • Спрей пистолет (може да бъде домашно) за поливане на короната по време на пробиване. Предотвратява появата на прах и предотвратява напукване на плочките, ако гнездото е монтирано върху кухненска престилка.
 • Алебастър, гипсов или циментов разтвор - за фиксиране на стената на кутията в стената.
 • Мистрия или шпатула, с която ще бъде приложен алабастърът. Размерът му трябва да позволява да се постави сместа вътре в отвора на гнездото.
 • Кутиите за гнезда с необходимия дизайн се избират в зависимост от материала на стената.
 • Дюбели - са необходими в редки случаи, ако материалът на стената е мек и е проблематично да инсталирате тапи за стена без допълнителни крепежни елементи.

Подробен преглед на инструментите, необходими за монтиране на кутии за гнезда в това видео:

Останалото не важи за самата работа, но също така ще ви бъде полезна метла, парцали за почистване и по възможност прахосмукачка.

Разнообразие от кутии за гнезда

Преди да направите необходимите покупки, за да започнете инсталирането, ще бъде полезно да разберете какъв тип кутии за гнезда и как да ги изберете правилно.

Има три основни вида от тях - за монтаж в бетон или тухла, гипсокартон или дърво. Всеки от тях отговаря на определени правила за безопасност и осигурява правилна лекота на инсталиране.

 • Стандартно гнездо. Това е пластмасова чаша с прорези в долната част, през които е навит кабелът. Освен това, благодарение на тези слотове, стъклото е по-добре фиксирано в мазилка, алабастър или друг разтвор.стандартен учител
 • За гипсокартон. Изцяло на базата на стандартния, но в допълнение има крачета, които са закрепени с болтове отдолу нагоре и сигурно фиксирайте гнездото в стената.гнездо за гипсокартон
 • За дърво. Тук трябва да вземете кутии за железни гнезда - те не се продават толкова често, но няма да се налага да ги избирате дълго време - те се произвеждат от не толкова много производители.гнездо за дървени стени

Монтаж в бетонна стена

Най-често е необходимо да инсталирате гнездови кутии в бетон или в тухлена стена, така че техниката на такава инсталация да е разработена до най-малки детайли и всички възможни методи да са изпробвани от дълго време:

 • Монтирането на контакти на гнездото в бетон започва с маркиране. Ако има само един гнездо на стената, тогава плюс или минус сантиметър няма да играе роля, но когато блокът от изводи е инсталиран, тогава колко гладко ще бъде изложен впоследствие зависи от правилната маркировка.маркировка за гнездото
Тук има просто правило - по-добре е да нарисувате маркировка с молив, който е по-голям от короната - ако дупката се окаже леко в центъра, тогава все още можете да я подравните, когато дойде ред да поставите гнездото на мястото си.
 • На следващо място, отворите за кутиите с гнезда се пробиват в бетона - когато маркировките са направени правилно и има правилен инструмент, тогава не трябва да има проблеми. Правилно извършената инсталация на стандартни контакти на гнездо в бетонна стена предполага пробиване на отвор с 5 милиметра по-голям от самия монтаж. Ако няма коронка за пробиване на бетон, тогава можете да използвате конвенционална бормашина с победен връх - дупките се пробиват по периметъра на маркирания кръг, а вътрешната част се избива. Ако няма бормашина или перфоратор, но има шлифовъчна машина, тогава в бетона може да се направи правоъгълен отвор за кутиите с гнезда - все едно, те трябва да бъдат вградени в стената с хоросан.пробиване на дупка за гнездо в бетон
 • Поставяне на гнездо. Необходимо е да монтирате гнездото, което е монтирано на промивка, в бетонната стена, а също така да проверите дали кабелът може свободно да влезе в него. Тъй като замазката ще бъде нанесена допълнително в дупката, по-добре е предварително да увиете края на жицата с електрическа лента, ако това не е било направено преди.поставяне на гнездо
 • В дупката се нанася слой замазка по такъв начин, че да се натисне в гнездото, а част от нея изпълзява навън. В това положение всичко се оставя за няколко минути, така че разтворът започва да се задава и след това внимателно отстранете ненужната му част от стената.монтаж на гнездото върху разтвора

Сега остава да изчакаме, докато разтворът напълно се втвърди и това завършва инсталирането на стандартен гнездо в бетонна стена.

Ако по някаква причина изглежда, че кутията на гнездото няма да се държи вътре в стената, тогава тя може да бъде допълнително фиксирана с дюбели, за които 4 отвора се пробиват с наклон от 45 ° (шпора) към равнината на пода и стената.

Препоръчваме също да гледате тези два видеоклипа с история за тънкостите на инсталирането на гнездовите кутии:

Тухлена стена, кутии за гнезда, мазилка и плочки

Последователността на действията при инсталиране на контакти на гнездо в обикновена тухлена стена е малко по-различна от работата върху чист бетон. Всички техники, инструменти и материали се използват тук еднакво, но има някои нюанси, прилагането на които трябва да се обмисли предварително.

пробиване на тухлена стена

Монтажът на промивката трябва да бъде съвместно с външната стена. Ако тапетът е залепен към бетона, тогава върху тухлената стена ще бъде положен слой мазилка. Разбира се, можете да прецените предварително каква ще е дебелината на мазилката и да извадите гнездото малко напред, но караницата ще бъде с порядък повече, отколкото с обикновена инсталация. Когато гнездата се планират в банята или в кухнята, където плочките ще бъдат допълнително положени, тогава изчисленията са още по-сложни.

Дълъг и труден начин за решаване на проблема се крие в внимателни измервания след всеки етап на работа - маркира се място, свързва се окабеляване към него, прилага се мазилка, в нея се реже дупка, след това същото се прави с плочките по време на полагането му.

монтаж на гнездо в тухлена стена

Ще бъде много по-лесно да направите първоначалната вдлъбнатина в стената, където можете да скриете жицата (препоръчително е да я завъртите плътно и да я фиксирате в центъра). След това затворете дупката с капак - можете дори да я изрежете от дебел картон, помнете "координатите" на бъдещия гнездо и сега можете да поставите замазка. Ако плочката ще бъде положена и е необходимо да се поддържа симетрия, тогава ще бъде полезно да се прецени предварително какъв модел ще се побере на това място.

Това видео показва как да инсталирате контактите на гнездото върху гипсова мазилка:

Когато лепилото за мазилка или плочки се втвърди, тогава започва инсталирането на самия контакт - един или за блок от изходи. В желаните координати, внимателно, за да не се забие жицата, се пробива дупка (ако това е плочка, тогава в момента на пробиване е необходимо непрекъснато поливане на короната или пробиване).След това се извършва стандартната инсталация на избраните кутии за гнезда - нанася се шпакловка, самата кутия се потапя в нея, излишният разтвор се почиства и след като се втвърди всичко е готово за инсталиране на контакта.

Монтаж в стена от гипсокартон

монтаж на контакти на гнездо в стена от гипсокартон

Това е модерен материал, в работата с който се използват подходящите инструменти и компоненти. Няма да има нужда от перфоратор и хоросан - целият процес е многократно по-бърз, но за инсталиране в сухото строителство се нуждаете от специална кутия за гнездо - с допълнителни крака, които ще го притиснат към листа за сухото строителство.

Въпреки че тук бормашина не е полезна, определено ви е необходима тренировка - с коронка за пробиване на кутиите с гнезда или обикновена тренировка. Мястото на пробиване е маркирано и се изрязва дупка, а диаметърът му трябва да съвпада с размерите на гнездото. Телта се извежда и се вкарва в резбата в гнездото.

Тогава гнездото просто се вкарва в отвора и болтовете от регулиращите крака се затягат върху него - те се отварят отвътре и се изтеглят към листа за сухото строителство, плътно издърпвайки гнездото към него.

Ако има опасения, че сухото строителство е слабо и в бъдеще изходът може просто да се счупи от него, тогава отвътре, шперплат или друг плътен неразрушаващ се материал се залепва на мястото, където ще почиват подложките на гнездото.

За повече информация относно монтирането на контактите на гнездото в гипсокартон вижте това видео:

Скрито окабеляване в дървена къща

Това е много скъпо удоволствие. Въпреки че тук не е необходим перфоратор, разходите за труд са многократно по-високи, тъй като според изискванията на PUE, цялата инсталирана жица не трябва да влиза в контакт с дърво никъде и при никакви обстоятелства.

окабеляване в дървена къща
стоманено гофрирано окабеляване, кутии от метални гнезда

Обичайните типове контакти на гнездото тук не са подходящи - PVC гори перфектно и в случай на късо съединение вероятността от пожар при използването им е много висока. Тук няма въпрос кой гнездо ще бъде по-добро или по-лошо - можете да поставите само железни, чиято дебелина на стените ще може да запази получената дъга от късо съединение вътре в корпуса.

По същата причина проводниците в такова окабеляване трябва да бъдат положени в желязна тръба и всичките му фуги с гнездото трябва да бъдат внимателно запечатани. Цялата линия е задължително заземена, следователно, закрепващ болт за заземяващия проводник е допълнително заварен към краищата на тръбите, които се сближават в кутията на гнездото.

Въз основа на това има само един начин да инсталирате кутия за гнездо, без да го превръщате в бомба със закъснител - да се изпълнят всички изисквания на PUE:

 • За гнездото необходимия отвор се пробива със свредло и длето
 • Ако искате да направите допълнителна защита, дъното на отвора се полага с азбест.
 • В кутията на гнездото се вкарва жица и част от захранващата й тръба, която е свързана с тялото, което от своя страна се завинтва към стената с винтове.

Тази привидно неусложнена последователност от действия трябва да се извършва с всички възможни грижи, защото от него зависи пожарната безопасност.

Този видеоклип показва инсталирането на контакти на гнезда в стена на труп:

Нюансите на избор

Като цяло, когато избирате кутия за гнезда, е необходимо човекът, който ги вдига, да знае къде ще бъдат използвани - ако сте закупили собствена кутия за гнездо за необходимия материал, тогава въпросът как да поправите това устройство не трябва да възниква.

Друго нещо е тяхната елементарна проверка, особено е необходимо да се проверят тези, които ще бъдат фиксирани в сухото строителство, тъй като там има подвижни части. Дори тези от тях, които ще бъдат засадени в разтвора, трябва да бъдат непокътнати и без пукнатини. Отделно си струва да проверите болтовете, с които основата на гнездото ще бъде завинтена към тялото, а също и да опитате, така че гнездото да е нормално фиксирано вътре. По принцип идеалният вариант е да закупите комплект от контакти и контакти.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?