Видове проводници и кабели за полагане на домакински проводници

 

проводници и кабели

Електрически проводник, кабел или кабел е меден или алуминиев проводник, през който преминава ток и изолация, което предпазва линията от късо съединение и човек от излагане на опасно напрежение. Всички видове проводници се различават само по дебелината на металните сърцевини и изолационния материал, което определя неговата устойчивост на топлина, влияния на околната среда и вероятността от запалване.

Основните видове проводници

 

На първо място, разделението се прави според целта. Първите видове електрически проводници и кабели бяха силови кабели, предназначени да доставят електричество на потребителя. Тогава се оказа, че е по-изгодно да се използва променлив ток за предаване на електричество и колкото по-високо е напрежението, толкова по-малко загуби, така че започва търсенето на оптималните му стойности. В резултат на това захранващите проводници се разделят между тези, които предават електроенергия от електроцентралите към градовете (с напрежение 20-150 хиляди волта) и тези, които директно го пренасят в домовете на потребителите (110-380 волта).

телефонен проводник

С изобретението и развитието на телефонната комуникация се появиха съответните проводници - тъй като телефоните не се нуждаят от много напрежение, за да работят, е твърде скъпо да се използва захранване за техните линии. Освен това, за да свържете голям брой абонати, бяха необходими кабели с подходящ брой жила и защита срещу влага.

телевизионен кабел

С развитието на радиото и телевизията бяха необходими специални проводници, които да свържат устройството за възпроизвеждане на сигнал към антената. Едно от основните изисквания към тях е наличието на екраниране, тъй като без него слаб сигнал на предавателя ще бъде изкривен от паразитни токове.

усукана двойка

Когато стана необходимо да свържете компютрите в една мрежа, бяха необходими нови видове кабели и проводници - специално за тези цели. Първоначално за тези цели са използвани телефонни линии, но скоростта на пренос на данни остава на много ниско ниво. Пробив в тази област дойде с изобретяването на оптично влакно, което се използва за предаване на сигнали на дълги разстояния. Кабели с усукани двойки бяха използвани за свързване на локални локални мрежи.

В допълнение към основните видове проводници се използват нестандартни такива - например за отопление, осветление или просто декоративни.

Захранващи проводници

Проектиран за пренос на електроенергия от електроцентрали към разпределителни трансформатори и по-нататък към крайния потребител. В първия случай се използват проводници, които са проектирани за работа на открито и издържат на напрежения до 150 kV - оптималната стойност за предаване на електричество на дълги разстояния.

Домакинското захранване е проектирано за променлив ток с честота 50-60 Hertz и напрежение до 1000 волта. Класификацията често се използва от материала на токопроводимите проводници, който може да бъде направен от алуминий, неговите сплави или мед. Алуминият е по-евтин за производство, докато медта има по-малка устойчивост на електрически ток, така че те имат по-малка секция. За предпочитане е да използвате медно окабеляване - то е по-трайно и по-надеждно, но поради цената, алуминият все още се използва доста често, а в електропроводи и като цяло - почти навсякъде.

VVG е лидер на пазара

VVG кабел от различни секции

Двоен изолационен кабел от PVC за електрически мрежи - многоцветен на всяка сърцевина и обща камера. Токопроводими проводници, едно- или многожични, с напречно сечение 1,5-240 mm².Има следните сортове:

 • AVVG. Буквата "А" преди името казва, че проводниците на кабела са направени от алуминий.
 • VVGng. Изолацията на проводника е незапалима в широк температурен диапазон.
 • VVGp. Тя се различава само външно - плоска форма.
 • VVGz. Кабел с висока сигурност - вътре в него всички празни пространства са запълнени с гумена смес.

NYM кабел

залив NYM 3x1.5

Изработен съгласно европейските стандарти и макар да е сходен по проводими свойства с проводниците VVG, той надминава домашните колеги в изолационен клас, тъй като по време на производството празнините между вените са запълнени с гума с покритие. Произвежда се с броя на токопроводящите проводници от 2 до 5, с напречно сечение 1,5-16 mm². Външният монтаж е разрешен, но с допълнителна защита от слънчева светлина, тъй като изолацията не е UV устойчива. За разлика от домашните колеги, той може да бъде положен с радиус на огъване 4 от неговите диаметри.

KG - гъвкав кабел

кабел KG

Без да губи свойствата си, кабелът може да работи при температури от -60 до +50 C °. Най-често се използва за свързване на електрически уреди към мрежата, а неговите ядра са проектирани за честота на тока до 400 Hz, което го прави добър избор за използване в заваръчни машини. Токопроводните проводници са само медни многожични с гумена изолация. Броят може да бъде от 1 до 6, скрит под обща външна обвивка.

VBBShv - брониран

кабел VBBShv

Повишената защита срещу механични повреди се осигурява от ленти, с които жиците са обвити преди полагане на основния слой изолация. Живи проводници от мед, отделно изолирани PVC, количество - 1-5 броя, състоящи се от една или повече проводници. Единични ядра се използват за предаване на постоянен ток.

Има едно ограничение за използване на кабела - инсталирането без UV защита не се препоръчва. Използват се следните видове:

 • AVBBShv - с алуминиеви проводници;
 • VBBShvng - при прекомерно нагряване изолацията не гори, а тлее;
 • VBBShvng-LS - минимум дим и газове по време на тлеене.

Телефонни кабели

Има два вида проводници и електрически кабели - за свързване на разпределителното табло към линията и за свързване на отделни абонати към него.

 • TPPep - кабел с проводници 0,4-0,5 mm², екраниран с алумополимерна лента. Някои от вариантите му позволяват свързване на разпределителни табла за 500 абоната към станцията. За удобство на телефоните, отделните проводници са усукани по двойки и допълнително събрани в групи от 10-20 двойки, въпреки че такова разделение може да не е налично. Защитните и защитни слоеве на кабела позволяват използването му във всички съществуващи кабелни канали - подземни и надземни.кабел TPPep
 • TRV е плосък проводник с две или четири ядра и PVC изолация, чрез който един или два абоната са свързани към шкафа за превключване. Предназначен за монтаж на телефонно окабеляване вътре в сградите. Може да се работи при влажност на въздуха до 80%.TRV кабел
 • TRP - аналог на TRV, но с PET изолация. Това е по-стабилен материал, така че TRP може да бъде инсталиран на открито.
 • SHTLP е плосък шнур с напречно сечение на нанизани проводници от 0,08 до 0,12 mm². Целта му е инсталирането на телефонни линии и връзки вътре в телефонните апарати (по време на производство или ремонт).кабел SHTLP
 • PRPPM е плоска жица с два проводника на ток с напречно сечение 0,9-1,2 mm² с подсилена двойна полиетиленова изолация. Може да се полага в земята и върху опори, запазва свойствата си при -60 до +60 C °.PRPPM кабел

Антенни кабели

Основната им задача е да предават сигнала от антената към приемащото устройство без изкривяване. В структурно отношение тя представлява едно медно ядро, през което се предава сигналът. За предпазване от механични повреди и премахване на честотни наслагвания, сърцевината се изолира със слой от полиетиленова пяна с дебелина 1-2 мм Основното ядро ​​е защитено от паразитни токове от екраниращ слой, изработен от фолио или оплетка. Отвън всичко е зашито с PVC обвивка.

антенен кабел

Въпреки своята простота, тези кабели имат много характеристики, от които да избирате:

 • Електрическо съпротивление на основния проводник - влияе на максималната възможна дължина на проводника.
 • За каква честота на сигнала е предназначен проводникът. За DV и VHF комуникации необходимите параметри ще бъдат много различни - колкото по-висока е честотата, толкова по-силен е токът, разпространяващ се по повърхността, следователно, във втория случай е необходимо да се използва кабел с многожично ядро.
 • Качество на екраниране - тук е препоръчително да се вземе предвид естеството на паразитните течения и да се избере екран, изработен от твърдо фолио или плитка, за да ги неутрализира.
 • Задължително е да се обмисли къде ще бъде положен кабелът - дали той се нуждае от защита от механични натоварвания и устойчивост на температурни крайности.

За повече информация относно избора на кабел за антена, вижте това видео:

Компютърни кабели

По аналогия с телефоните тук се използват два основни типа проводници - за свързване на крайните потребители с разпределително устройство и свързване на последните с World Wide Web.

оптичен кабел

Оптичното влакно, използвано за предаване на данни на дълги разстояния, не е електрически кабел, тъй като не е електрически ток, който тече през него, а светлинни импулси, които все още трябва да бъдат преобразувани в електрически. За да свържете такива проводници, се нуждаете от специално оборудване и висококвалифициран персонал, така че те практически не се използват в ежедневието.

усукана двойка

Усукана двойка. Проводник, който е добре познат на интернет потребителите - това е такъв кабел, който идва към компютър и се свързва с неговата мрежова карта. Структурно той се състои от осем проводника на ток, усукани по двойки. Всяка сърцевина има отделна изолация от PVC или пропилен и в зависимост от класификацията на жицата, всички заедно могат да бъдат покрити с допълнителни защитни и екраниращи слоеве:

 • UTP - всички проводници са усукани по двойки, а отгоре са покрити само с външна обвивка;
 • FTP - има екран на фолио слой под външната обвивка;
 • STP е двойно екраниран кабел. На всяка усукана двойка има отделен щит и всичко е обградено с плитка от медна тел;
 • S / FTP също е двойно екранирано, само тук се използва защитен фолио.

Проводници със специално предназначение

Едни и същи видове електрически проводници се използват, ако се нуждаят от специални свойства, които обикновените кабели нямат, и за свързване на електрическо оборудване в тези места, където използването на стандартни проводници по някаква причина е трудно или дори невъзможно. Например, обикновените проводници не могат да се използват при свързване на електрически фурни, които се нагряват до високи температури. Същото се отнася за бани или мазета, където освен температурата трябва да се вземе предвид и коефициентът на влажност.

В допълнение към влиянието на температурата и влагата трябва да се вземе предвид вероятността от механични повреди, особено за проводници, които са положени под земята.

Нестандартни захранващи проводници

тел RKGM

RCGM. Гъвкав едножилен проводник за инсталиране на електрическо окабеляване на места с високи температури - не променя характеристиките си в диапазона от -60 до +180 ° C. Изолационният материал може да издържа на напрежения до 660 волта, устойчив е на вибрации, 100% влажност на въздуха, не се срутва от мухъл и контакт с агресивни течности - лакове или разтворители.

PNSV кабел

PNSV. Едноядрен стоманен проводник в PVC изолация със сечение на проводник от 1,2 до 3 мм². Материалът и напречното сечение са избрани по такъв начин, че проводникът да се загрява, когато през него преминава електрически ток. Най-често се използва като нагревателен елемент в топли подове или на строителни площадки при изливане на бетон в студения сезон - това позволява използването на бетонни разтвори при минусови температури.

тел за писта

Самолетна писта. Многожилна жица с напречно сечение от 1,2 до 25 мм² с двойна изолация.Проектиран да работи в артезиански кладенци, където се използва за свързване на мощност към двигателите на електрическите помпи - т.е. не се страхува от вода и високо налягане.

Персонализирано декоративно окабеляване

led кабел

LED кабел. В допълнение към основните проводници, той има допълнителна верига, към която са свързани светодиоди. Те са разположени под прозрачната външна обвивка на разстояние около 2 см един от друг и започват да светят, когато проводникът е свързан към мрежата. Схемата за свързване на светодиодите е последователно паралелна, което ви позволява да отрежете жицата на всяко място, а също така, в случай на повреда, показва мястото на скъсване на кабела. Ако изберете проводници с различни LED цветове, можете да създадете цели картини, което определя най-популярната ниша за използване на такъв кабел - сценични ефекти и свързването на необходимото за тях оборудване.

Електролуминесцентни проводници

Електролуминесцентни проводници - работят поради феномена на предварително разграждане електролуминесценция на твърди вещества. Основното ядро ​​на жицата е покрито с фосфор и диелектричен слой. Отгоре се увива с две тънки проводници и върху всичко се прилага диелектрик - прозрачен или цветен. Всъщност основното ядро ​​и допълнителните проводници са кондензатор, който изисква променлив ток с честота от 500 до 5,5 хиляди херца и напрежение около 100-150 волта. При зареждане-заустване на кондензатор, под въздействието на електрическо поле, фосфорът започва да свети по цялата му дължина. Във всички отношения такава жица е по-добра от неоновите тръби - има по-малко консумация на енергия, по-евтина е за производство, не е ограничена по дължина и може свободно да променя формата си.

ретро проводници

Декоративното окабеляване включва и това, което се използва за стила "ретро". Това са обикновени силови кабели, но се предполага, че те няма да бъдат скрити в стената, а да бъдат положени по протежение на нейната повърхност, с подходящи изисквания за надеждността и външния вид на изолацията. Най-често това са два или трижилни проводници с проводници, усукани заедно.

Това са основните кабели за предаване на електрически ток, радиосигнали и цифрови данни. Разбира се, все още има доста разновидности и аналози, само изброяването на които ще отнеме много време, следователно за пример бяха избрани тези от тях, чиито характеристики най-пълно отговарят на класа проводници, който представляват.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?