Пълен списък с електротехнически инструменти

електроинструмент

Нито един компетентен занаятчия не може без специално оборудване. Електротехникът е професионалист, който се занимава с отстраняване на неизправности в електрически мрежи, устройства, а също така извършва монтажни работи. За да вършите работата ефективно, имате нужда от необходимите инструменти за електротехник.

Тази статия ще обхване различни електрически инструменти за окабеляване, насочени както към професионалисти, така и до начинаещи. Също така ще бъдат дадени препоръки за използването му от начинаещи електротехници. Сега нека проучим списъка с инструменти, които може да има електротехник за ремонт и поддръжка на електрическо оборудване.

Диелектрични ръкавици

диелектрични ръкавици

Гумени изолационни ръкавици трябва да се носят при работа на живи вериги. Прегледайте ги за пробиви, порязвания и пукнатини преди употреба.

Можете да го закупите в магазини, специализирани в електрически стоки и електрическо оборудване. Необходимо е да се провери качеството на материала за дебелина и здравина. Най-лесният начин да проверите е да напълните ръкавицата с въздух и да я държите с ръце. Не се допуска изтичане на въздух от напълнена ръкавица.

Отвертки от различни видове и размери

Най-често използваните инструменти са различни видове отвертки. Те са необходими за затягане на контактните клеми, затягащи винтове и болтове, както и при демонтаж на старо оборудване. Най-добре е да закупите дълги изолирани отвертки с плоска и глава на Phillips, два или три различни размера (в зависимост от естеството на работата, която се извършва).

диелектрична отвертка Phillips

Също така няма да е излишно да закупите универсален комплект с различни приставки. Тя обаче е необходима главно за конкретна работа и ще бъде практически безполезна за начинаещите електротехници.

Отвертка - първа помощ

За много произведения ще бъде много по-удобно да използвате незаменим инструмент - отвертка. В допълнение към основната си цел, той ще помогне да се направят дупки в стените на щита или разклонителните кутии. Ако цената на такъв инструмент се окаже твърде висока, е напълно възможно да го замените с безжична отвертка. Снимката на комплекта е показана по-долу.

отвертка

Препоръчва се закупуване на пълен комплект с всички необходими приставки, тъй като по време на електрическа работа достъпът до правилните места много често е труден.

Клещи или клещи

Друг доста важен ръчен инструмент на електротехника са клещите (или клещите). Те могат да се използват за затягане на малки гайки и нарязване на проводници. Клещите трябва да имат плътно изолирани дръжки. Не са разрешени прорези или пукнатини.

клещи

В допълнение към клещите, често се изискват специфични инструменти като клещи за кръгъл нос или платипуси. И двата инструмента са показани на следващите снимки.

клещи за кръгли носа

Платипусите се различават от клещите с кръгъл нос само по наличието на плоско лице, поради което в някои случаи напълно заместват клещите. Основната цел на тези инструменти е да образуват краища на тел и сложни завои.

platypuses

Използване на странични резачки

За равномерно рязане на проводниците се използват странични резачки (или телени резачки). Благодарение на специалната форма на заточване на режещата част, те осигуряват разрез, без да притискат краищата на жицата.Опитните електротехници често се справят с телени резачки, като изобщо не използват клещи. Снимката по-долу показва странични резачки - инструмент, използван за електрическа инсталация и при ремонт на домакински уреди.

странични резачки

Найлонови връзки

Найлоновите връзки с различни размери са широко използвани за свързване на множество проводници в снопове. Те ви позволяват лесно да фиксирате проводниците и да направите инсталацията по-разбираема и естетична.

пластмасови връзки

Трябва да вземете предвид напречното сечение на проводниците, техния брой, след което можете да изберете подходящия размер на вратовръзката. Широката кабелна вратовръзка няма да работи за малък брой проводници.

дебеломер

Можете да определите диаметъра на жицата (нейната работна част - сърцевината) с помощта на шублер. Това е особено вярно при липса на телени маркировки.

дебеломер

При липса на шублер е допустимо да се използва обикновен владетел. В този случай точността на измерването ще бъде по-ниска.

Инструменти за почистване на проводници от изолация

За почистване на проводниците от изолация се използват различни инструменти: електрически ножове или специални устройства за отстраняване на изолация. Ножовете обикновено се използват от професионалисти. Не се препоръчва за начинаещи да използват ножове (и още повече различни резачи), тъй като поради липса на опит е възможно лесно да се повредят кабелна сърцевина (или няколко ядра на многожилен кабел), а това ще намали надеждността на цялата електрическа инсталация, която ще бъде инсталирана. Ако средствата не ви позволяват да закупите специален инструмент за отстраняване на изолацията, можете да използвате електрически нож с не остро острие.

електрически нож

След него на снимката е специален инструмент за отстраняване на изолация, чийто диапазон сега е представен от огромен брой модели от различни ценови категории. Благодарение на този избор дори начинаещият електротехник ще може да избере достъпен и подходящ инструмент.

инструмент за събличане

Инструменти за свързване на проводници

За свързване на проводници най-често се използват винтови клеми.

винтови клемни блокове

Наскоро те бяха заменени с ръкави, използвани за свързване на проводници или кримпване на техните краища, за да се предпазят от повреди. За да ги инсталирате по краищата на проводниците, се използва специален инструмент - клещи за кримпване. Те са добре подходящи за различните размери на тези ръкави.

Защита на проводниците

Опитните електротехници могат да използват ламаринено-оловно калайдисване (обикновено за жици), за да предпазят краищата на проводниците от повреда. В този случай сърцевините на жицата стават едно цяло и не се откъсват отделно. За калайдисване на тел се използват поялници с различна вместимост.

поялник

Въпреки това е много трудно да се облъчва проводници с голямо напречно сечение с поялник; необходимо е да се използва вана за запояване. Той принадлежи към инструменти със специално предназначение и, въпреки своята достъпност, просто не се продава в много магазини. Поради тази причина съдовете за запояване се използват изключително от професионалисти или големи фирми.

гаечни ключове

В някои случаи могат да се изискват гаечни ключове при извършване на монтажни работи. Въпреки че на пазара има много комплекти, електротехникът обикновено няма нужда от тях. Можете да се ограничите до закупуване на регулируем гаечен ключ. Той е много по-лек и замества цял набор от клавиши с различни размери.

регулируем гаечен ключ

В допълнение към изброените често използвани инструменти има много различни индикатори и измервателни уреди. Нека разгледаме най-необходимите.

Индикаторни отвертки

Индикаторните отвертки (фазови индикатори) се използват за проверка на наличието на напрежение в мрежата, както и за определяне на фазовия проводник. Всеки електротехник трябва да има този инструмент. При докосване на фазовия проводник сигналната лампа светва, когато докосне неутралния проводник, лампата не свети. Преди измерване докоснете сензора върху дръжката на отвертката (обикновено разположен в края й) с пръст или ръка. Снимката по-долу показва различни индикаторни отвертки.

индикаторни отвертки

При подобен дизайн се произвеждат и индикатори за скрито окабеляване.Те са необходими и при отстраняване на неизправности от проводници, които работят вътре в облицовките на стените.

активна индикаторна отвертка

В допълнение към прости фазови индикатори под формата на отвертки, има трифазни индикатори. Те имат четири терминала (трифазен и един нулев). Ако фазовите проводници са правилно свързани, индикаторният диск се върти в посоката на стрелката. Обърнете внимание, че това устройство е специфично и се използва главно от професионалисти при работа с двигатели и друго оборудване, захранвано от трифазна мрежа.

Индикация за ниско напрежение

За да се посочи ниско напрежение (което означава мрежово напрежение 220 V), често се използват индикатори INN-1, които са две сонди, едната от които има сигнална лампа. Сондите са окабелени. Когато докоснат живи проводници, лампата светва.

индикатор за напрежение

Вместо такива индикатори, самодейните електротехници често използват сигнална лампа, която е конвенционална лампа с нажежаема жичка с ниска мощност. Към патрона му са прикрепени проводници, които действат като сонди. Такъв дизайн обаче представлява голяма опасност: лампата може да бъде случайно счупена, а нажежаемата жичка е под напрежение на мрежата. За разлика от това решение индустриалните индикатори имат здрав корпус и надеждна изолация, поради което се препоръчва използването им.

индикатор за напрежение на лампата

Мултиметър

Най-надежден инструментът за измерване в електрически вериги е мултицет... Цифровите мултиметри са широко използвани сега. Те ви позволяват да измервате напрежение, ток, а също така имат възможност да измервате съпротивлението на веригата и нейната непрекъснатост с звуков сигнал. По-добре е начинаещите електротехници да закупят евтин модел (в случай на повреда няма да е жалко). Професионалните електротехници използват по-сериозни модели с разширена функционалност. Най-популярни са различни модификации на мултицета Mastech M890.

мултицет M890G

В допълнение към цифровите, аналоговите мултиметри все още се използват широко.

Сега да поговорим за електроинструмент, от който може да се нуждае електротехник.

Пробийте с различни приставки и тренировки

На първо място, това е тренировка с различни приставки и тренировки. В някои случаи можете да направите с отвертка, но не винаги. В допълнение към тренировка често се изисква бормашина. Той е идеален за пробиване на дупки в камък, дроселни стелки и за рязане на големи отвори за контакти, превключватели и разклонителни кутии.

ударна бормашина

Понякога електротехниците използват чук и длето (длето) в работата си. Но при съвременното развитие на ръчни електроинструменти и големия му избор е по-добре да се използва перфоратор, тъй като изрязването на каналите с длето е много дълго и досадно. Длетата не могат да се използват за длетна (по конструктивни причини). Длета са предназначени за довършителни работи без чук.

Комплект корони

Много полезно е да закупите комплект корони с различни диаметри за рязане на дупки в стените. В тези отвори занапред ще бъдат поставени гнезда, превключватели, разклонителни кутии.

корона

Стенни преследвачи

За да направят жлебове в стените, професионалистите използват преследващ резач.

преследвач

Новаците майстори няма да могат да закупят такъв инструмент поради високата му цена. Вместо това те често използват ъглошлайф (шлайф) със специален диск... Въпреки това, за разлика от устройството за преграждане на стени, когато работите с шлайф, е много по-трудно да контролирате дълбочината на рязане, също така няма възможност за отстраняване на получения прах.

заключение

Прегледахме списък на най-важните инструменти, от които електротехникът се нуждае. За определени задачи може да се използва по-специфичен инструмент.

По време на работа трябва да спазвате основните правила за безопасност, не забравяйте да използвате диелектрични ръкавици и предпазни очила.Ако е възможно, е необходимо да се отстрани напрежението от ремонта на електрическата инсталация.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?