Електрически котел за отопление на дома - от какво можете да спестите?

електрически бойлер

Подготовката за студено време не се ограничава до закупуване на топли дрехи и обувки. Приоритетната задача на всеки собственик на жилище е да гарантира качеството на отоплителната система. Постоянното покачване на цената на електроенергията и комуналните услуги ни кара да търсим нови възможности за спестяване. Енергоспестяващите електрически котли са разумно решение на този проблем. Такова придобиване ще осигури правилния температурен режим, без да съсипе семейния бюджет. Характеристиките на избор, видовете, както и основните правила за успешна покупка се обсъждат в информацията на нашата статия.

Принципът на работа на отоплителните котли

Такова оборудване работи, като просто преобразува електрическата енергия в топлина. Тогава топлоносителят се нагрява и стаите се отопляват директно. Разбира се, в този случай възникват определени топлинни загуби, така че обещанията на много производители с 400% ефективност в най-добрия случай могат да се разглеждат като фантазия, а в най-лошия случай - умишлено заблуждаване на потребителя.

В същото време съществуват икономични електрически котли и техният избор е достатъчно широк. Те не изискват постоянен надзор като твърдо гориво и не зависят от доставките на газ. Сред предимствата са също разумната консумация на енергия, малкият размер и лекотата на свързване. Няма нужда той да оборудва отделна стая, а стилният дизайн на съвременните модели лесно ще се впише във всеки интериор.

електрически бойлер в отоплителната система
свързване на електрическия котел към отоплителната система

Основният пълен комплект отоплително оборудване включва:

  • разширителен съд, в който се нагрява охлаждащата течност;
  • нагревателен елемент, който изпълнява основната функция;
  • система за контрол и регулиране на отоплението, както и други функции, налични в определени модели.

Обикновената вода обикновено действа като топлоносител, който се ускорява от циркулационна помпа през отоплителните тръби. Благодарение на добре обмислените елементи на отоплителната система, можете да използвате всички предимства на такова отопление възможно най-успешно, а правилно подбраният модел на котела значително ще спести разхода на енергия.

Видове електрически котли

Основният индикатор, който определя покупката, е видът на използвания нагревателен елемент. Именно той ще осигури бързо отопление без допълнителни разходи. В зависимост от този фактор могат да се разграничат следните видове котли.

Котел с електрически нагревателен елемент

електрически бойлер с нагревателен елемент
кликнете за уголемяване

Топлоносителят е представен от традиционни спирални елементи. Ефективността и дългият експлоатационен живот, съчетани с достъпна цена, дават на такива модели добра популярност. Това е най-простото отоплително устройство, евтино и компактно. Сред характеристиките на употреба е необходимо да се отбележи периодичното почистване на нагревателните елементи от мащаб, както и трудности по време на работа на много твърда вода.

Освен това е необходимо правилно да се зададе скоростта на циркулация на водата в системата. Ако захранването е твърде бавно, котелът може да го прегрее до кипене и силен циркулационен "ток" ще направи отоплението неефективно.

Когато избирате котел с подобна отоплителна система, ще бъде полезно да обърнете внимание на защитната функция от прегряване. В този случай оборудването ще се изключи автоматично, предотвратявайки пожароопасни ситуации. Защитата ще работи и в случай на изтичане на охлаждаща течност, така че такава предпазна мярка няма да бъде излишна.

Електродни котли

електродно котелно устройство
кликнете за уголемяване

Разумна алтернатива на нагревателните елементи. Отличителна способност - нагряването на охлаждащата течност възниква, когато електрически ток преминава през нея. Такъв бойлер може да се използва без постоянно наблюдение, тъй като когато водата изтича от системата, котелът просто ще се изключи. Това е не само безопасно, но и много удобно, защото дори повредите в системата няма да доведат до ситуация, при която котелът също ще трябва да бъде сменен. Единственият недостатък на тази опция е необходимостта от време на време да сменяте електродите.

Индукционни отоплителни котли

индукционен електрически бойлер

Този тип отоплително оборудване може да се нарече най-модерния и икономичен. Принципът на работа се използва в сега популярните индукционни печки, когато електромагнитно поле осигурява загряване на метални части. За това не е необходимо да инсталирате отделен резервоар за отопление, малък приемник на топлоносител е достатъчен. Специален емитер преобразува електрическата енергия в електромагнитен импулс, благодарение на който водата се нагрява.

Важен нюанс: необходимо е да изберете модели, оборудвани със система за безопасно изключване в случай на изтичане на вода от системата. Необходим е и регулатор на температурата, който няма да позволи на излъчвателя да се прегрява и да се срине.

Как да изберем електрически бойлер за частна къща

Ако принципът на работа е повече или по-малко ясен, тогава за успешна покупка трябва да знаете много повече нюанси. На първо място, това се отнася до мощността на котела. За това производителите дават конкретни съвети, включително инструкции за отопляваната площ на помещенията. За да бъде ефективността по-голяма, този критерий трябва да бъде „с марж“.

Закупуването на икономичен електрически отоплителен котел за дом трябва да включва и отправна точка за климатичния регион, тъй като комфортната температура в къщата директно зависи от ситуацията извън нейните стени. Възможните топлинни загуби могат да бъдат коригирани чрез външна изолация, както и чрез инсталиране на добра циркулационна помпа.

Как да се изчисли производителността на котела? За това има специални формули, но можете да вземете готови изчисления. Основната стойност, получена емпирично: е необходимо да се изразходват 40 вата електроенергия за отопление на 1 м² жилищна площ. Процентът загуба на топлина обикновено се използва в стойността 1,5. Последният необходим индикатор взема предвид региона на пребиваване. За южните райони се използва коефициент от 0,7 до 1,0. Средният регион се характеризира със стойност 1,5. На север са климатичните зони с коефициенти от 1,5 до 2,0.

Електрическите котли за отопление на частна къща трябва да вземат предвид всички тези критерии. Освен това е необходимо да се изчисли аварийната ситуация в случай на бърза подмяна на части. През зимата можем да говорим за часове, през които е необходимо да се поправи разбивката. Декларираната от производителя ефективност не може да бъде повече от 100%, тъй като в този случай законът за икономия на енергия работи максимално ясно. Оптимални индикатори, ако електрическият котел ще даде 95-98%, остатъкът от които оставя с неизбежни загуби на енергия.

Всичко, което трябва да знаете за „икономичните“ електрически котли, е описано в това видео:

Какво да търсите:

  • Някои модели (с мощност над 6 kW) трябва да бъдат свързани към мрежа от 380 V за работа, поради което те не са подходящи за стандартен монтаж.
  • Препоръчително е да закупите безопасни модели, оборудвани със система за автоматично изключване при неблагоприятни условия.
  • В зависимост от избраното оборудване е възможно допълнително да се осигури захранване с топла вода (котли с двойно съединение на отоплителни елементи), както и да се организира модерна система за "топъл под".
  • Използването на течност против замръзване като топлоносител може да се направи само ако е закупен индукционен котел.
  • Използването на вода с повишена твърдост изисква предварително филтриране, за да се изключи бързото унищожаване на нагревателните елементи.

Отоплителното оборудване в частна къща е важен въпрос, който изисква цялостен подход. За щастие, съвременните материали и оборудване ще направят системата възможно най-ефективна и безопасна. Най-важният елемент е отоплителният котел. В зависимост от вида на нагревателния елемент, мощността и метода на монтаж се разграничават подходящи модели на такова оборудване. Нашата статия ще ви даде основна информация и полезни съвети относно избора на електрически бойлер за частна къща.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?