Как да шлайфате стени за окабеляване със собствените си ръце

Шлицови стени за електрическо окабеляване

Един от етапите на основен ремонт в модерен апартамент или къща е частичната или пълната подмяна на електрическото окабеляване. Инсталирането на контакти и ключове на места, където преди това не е било, както и инсталирането на допълнителни източници на светлина, изисква полагане на нови проводници. За да предотвратите разваляне на кабелите в интериора и не представляват заплаха за пожарната безопасност, се препоръчва да ги скриете в стената. За нови клонове на домашната електрическа мрежа трябва да направите жлеб и ако не искате да харчите пари за услугите на професионални електротехници, ще трябва да го направите сами. В тази статия ще разберем как да режем стените за окабеляване, ще подчертаем нюансите на тази процедура и също така ще отговорим на въпроса кои инструменти са най-добри за това.

Нарязващи стени за полагане на проводници: основните нюанси

Преди да преследвате стените на къщата си за окабеляване, трябва да вземете молив, лист хартия и да съставите подробен план за окабеляване, който ще предвиди поставянето на всички електрически елементи - от лампи до превключватели и контакти. Също така трябва да вземете предвид материала, от който е изградена сградата (газобетон, тухла, дърво) и да изберете инструмента, който е най-подходящ за подреждане на жлеб за електрическо окабеляване.

Мазилката е удобен материал за рязане

Разпределението на електрическите проводници в стените на сградите се ръководи от строителни норми и правила, които трябва да се изучават поне за информационни цели, тъй като тяхното неспазване може да доведе до нарушаване на електрическата безопасност при извършване на работа. Общите разпоредби на тези документи са следните:

 • Стената за полагане на проводниците трябва да бъде нарязана по такъв начин, че жлебът да бъде насочен строго вертикално или хоризонтално.
 • Вертикалният строб трябва да бъде на разстояние най-малко 0,1 м от отворите на стената.

Разстоянието от електрическия жлеб до газопровода трябва да бъде 0,4 m или повече.

 • Хоризонталният жлеб трябва да е на най-малко 0,15 m от таваните.
 • Дълбочината и ширината на канала не трябва да бъде повече от 0,025 m, а максималната му непрекъсната дължина не трябва да надвишава 3 m.
 • Окабеляването не трябва да има много завои в пътя на кабела към електрическите компоненти от разклонителните кутии. Не се препоръчва използването на повече от един ъглов преход.
 • Забранено е да се поставят хоризонтални канали в носещи стени.

Подово окабеляване - без хоризонтални линии

Оформлението на окабеляването трябва да бъде изготвено, като се ръководи от горните правила - това ще позволи да се извърши в съответствие с действащите разпоредби и без да се нарушават изискванията за безопасност. Когато е планирано електрическото окабеляване, можете да преминете към следващия етап на работа, в който стените се канализират за окабеляване със собствените си ръце.

Нарязващи стени от газобетон и тухла

Газобетонът е много издръжлив, така че използването на длето и чук за работа с тях едва ли е разумно решение. На въпроса - как да изкопчаме бетонна стена - можем да отговорим: най-добре е с преследващ резач. Тя ще ви позволи да изрежете жлеб в стената за окабеляване без прах, с минимално време и труд. Но ако и вие, като повечето обикновени собственици, нямате тази възможност, използвайте бормашина или мелница.

Тухлата е най-удобният материал за тази работа.Сместа от цимент и пясък, която се използва за свързване на елементите на тухлена стена, може лесно да се избие дори с длето и чук, така че подреждането на хоризонтален жлеб не отнема много време. Но пробиването на вертикален жлеб ще бъде по-трудно, тъй като в този случай ще трябва да работите директно с тухли.

Стръкове в тухлена стена

Маркиране на стена и подготовка за работа

Преди да започнете преследването, е необходимо да разберете дали има планирани електрически кабели по планирания маршрут. Това може да стане с помощта на специално устройство - локатор, който бързо ще определи местоположението на жицата. По този начин се избягва рискът инструментът да попадне в жив кабел по време на работа.

След това стената трябва да бъде маркирана по маршрута на полагане на бъдещия жлеб.

Маркировката трябва да започне от разклонителната кутия и след това да я доведе до местата на бъдещия монтаж на електрически устройства (контакти, лампи, ключове).

Преди да разцепите стената, вземете влажна кърпа и покрийте с нея вратичките, така че прахът да не се разпръсне по цялата стая.

Кое е най-доброто средство за преграждане на стени?

Можете да направите строб с помощта на следните инструменти:

 • Длето и чук. Това е най-старият и най-евтиният метод, обаче, той е свързан с много време и усилия.
 • Перфоратор, ударна тренировка. Полагането на жлеб с този инструмент в домашна среда се извършва най-често.

Длене с длето и перфоратор

 • Електрическа мелница. Това устройство ви позволява да направите най-равномерния жлеб, но в същото време използването му има значителен страничен ефект, свързан със силно запрашаване на работното помещение.
 • Стенни преследвачи. Това е най-лесният и удобен начин за прекосяване на стената за окабеляване с този инструмент, но хората, чиято работа не е свързана с честото изпълнение на процедурата за гейтинг, я купуват изключително рядко поради високата цена на устройството и тесния обхват на използване.

Разрязване с шлифовъчна машина и резачка за гонене

Редът на тази операция е същият, без значение с кой инструмент сте избрали да работите.

Разрушаване на стени с чук и длето

Както бе споменато по-горе, не трябва да се опитвате да изрежете жлеб за електрическо окабеляване в бетонна стена с тези инструменти - такава работа ще бъде много дълга и досадна. Но е напълно възможно да се справите с тях с тухлена стена. Тази процедура се извършва в следния ред:

 • Използвайте длето, за да задълбочите горния и долния ръб на маркировките.
 • Поставяйки длето през бъдещия жлеб и го удря с чук, избийте най-горния слой на сърцевината на канала.
 • Премахвайки слоевете един по един, задълбочете браздата с 2-2,5 см, минавайки с длето и чук по цялата му дължина.

Когато жлебът е готов, прахът трябва да се отстрани от него и да се обработи с грунд. Когато изсъхне, поставете кабела вътре, а след това замажете браздата (можете също да я запечатате с шпакловка или мазилка).

Длето и чукът са подходящи за къси строб

Как да си направим строб с помощта на перфоратор?

С перфоратор можете да длетите бетонна стена и да направите електрически жлеб в тухлена. Има специални дюзи, предназначени за тази работа, едната от които се нарича широк шнек, а другата лопата. Процедурата за тази процедура е следната:

 • С помощта на перфоратор с широка бормашина пробийте дупки с дълбочина 2-2,5 см по направените маркировки. Разстоянието между съседните отвори трябва да бъде 1-1,5 см.
 • Сменете дюзата на въртящия се чук, като монтирате шпатула вместо свредлото.
 • Направете бразда през всички канали. Телта ще се побере в нея.

Повече подробности за чипирането с перфоратор във видеото:

Предимството на този метод е скоростта на работа. Недостатъкът е, че свредлото с чук не ви позволява да направите равномерен жлеб, а направеният жлеб ще има дрипави ръбове.

Шлайфане на стената с шлайф

С този инструмент можете лесно да направите електрически жлеб във всяка стена - бетон, тухла, мазилка.За тези произведения на шлифовъчния диск се поставя диск с диамантено покритие. Нарязването се извършва в следния ред:

 • С помощта на шлайф направете два успоредни разреза в стената по цялата дължина на маркираната маркировка. Дълбочината на линиите на рязане и разстоянието между тях трябва да бъде приблизително еднаква - 2-2,5 cm.
 • Извадете централната част от получения жлеб с перфоратор. Ако нямате бормашина, можете да използвате чук и длето.

Предимството на този метод е, че полученият строб има почти идеално прави ръбове. Недостатъкът е огромно количество прах, генериран по време на работа.

За да не покрие цялото помещение, препоръчително е да използвате помощта на друг човек, който, докато мелницата работи, ще държи смукателния маркуч на работната прахосмукачка близо до разреза.

Във видеото пример за преследване с поливане:

Електрическо рязане на канали със стенна преса

Този инструмент изглежда като подобрена мелница. Снабден е с два диамантени диска, които могат да бъдат фиксирани на желаното разстояние един от друг. Те са затворени с корпус, който предотвратява разпръскването на праха из стаята и не позволява на режещия резец да се удари по стената.

Регулирането на позицията на дисковете, което се осигурява от дизайна на устройството, ви позволява да промените ширината и дълбочината на канала, който се прави. В допълнение, корпусът на инструмента е оборудван с клон, към който е свързана прахосмукачка по време на работа. По този начин прахът, генериран по време на работа, ще влезе директно в торбата за отпадъци, което ще поддържа стаята чиста.

Резачката за канали ви позволява да изрежете жлеб в стената за възможно най-кратко време и освен това без прах, след което остава само да премахнете сърцевината от нея. Както при шлифовъчната машина, това може да стане с ударна тренировка или с чук и длето.

За работата с резачка за гонене във видеото:

заключение

В този материал разбрахме как правилно да изрежем стена в стая за електрическо окабеляване. След като вземете инструмент, като вземете предвид материала, от който са направени стените, можете бързо да се справите с тази работа, без да запрашите стаята. Както можете да видите, разполагайки с модерен инструмент и спазвайки дадените препоръки, можете сами да извършите електрическо окабеляване в дома си, без да прибягвате до услугите на електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?