Спестяване и рационално използване на електроенергията у дома

Много хора се притесняват от въпроса: как да спестите енергия у дома. Това може да стане по различни начини:

 • рационално използване на естествено осветление и изолация на къщата;
 • закупуване на нови електрически уреди и съвременни технически устройства;
 • да се откажете от някои домакински уреди, да вършите работата на ръка.

съдържание

Защо да пестим електричество?

02

Ако спестяването на пари от сметките за ток не е силен стимул за вас, тогава погледнете на проблема по различен начин. Електричеството се произвежда от топлоелектрически централи, които отделят много вредни вещества в атмосферата всеки ден, изгаряйки природни горива: въглища, нефт и газ. Замърсяването на околната среда води до глобално затопляне и в резултат на това до природни бедствия. Ефективното използване на електричество ще помогне за опазването на природата. Ако всеки човек съзнателно третира екологичните проблеми, можем да спасим планетата за нашите деца. Предлагаме на вашето внимание най-добрите начини за ефективно пестене на енергия в ежедневието.

Осветлението в къщата - начини за пестене на енергия

Разходите за осветление при използване на крушки с нажежаема жичка са около една трета от всички разходи за електричество.

Как да намалим консумацията на енергия с помощта на естествено осветление

Опитайте се да се възползвате максимално от естествената светлина през деня: разделете завеси, дръпнете щори. Леките отвесни завеси ще направят дома ви по-светъл и по-удобен. Естествената светлина не разваля зрението ви и помага да се справите с лошото настроение, затова го оставете в дома си. Използвайте максимално светлата част от деня. Разсрочете някои дейности от късна вечер до сутрешно време, за да избегнете използването на изкуствено осветление.

Поставете диван и работна маса близо до прозореца. По този начин можете да четете без допълнителен източник на светлина. Можете да оборудвате кът за сядане на остъкления балкон. Опитайте се да не пречите на прозорците с високи стайни растения. Не трябва да има и клони на дърво извън прозореца.

Ако ремонтирате или строите къща, тогава планирайте предварително местоположението на големи прозорци, леки водачи, стъклени покриви. Изберете правилните врати за вашите помещения. Например, чрез стъклени вложки във врати, светлината може да влезе в тъмен коридор.

Как ефективно да спестите електроенергия чрез зониране на помещения

Разделете пространството на зони с различна интензивност на осветлението. Използвайте различни източници на светлина във вашия апартамент: полилеи, настолни лампи, бра, нощни лампи. Подредете ги според вашите нужди от светлина. Например, залата може да побере:

 • голям полилей с няколко крушки, светлината в която се управлява от превключвател с два бутона;
 • подова лампа в близост до стола за четене;
 • настолна лампа с източник на дневна светлина на работния плот.

По-ефективно е да добавите светлина в желаната зона, отколкото да включите ярко общо осветление. Просто не замествайте основното осветление с допълнителни източници на светлина, тъй като това може да увреди зрението. Стаята не трябва да бъде затъмнена; слабата светлина може да повлияе негативно на вашето здраве: да доведе до мигрена и депресия. Нека да разгледаме как можете да спестите електричество и да поддържате дома си ярко осветен, като изберете правилните крушки.

Какви крушки да използвате за осветление, за да намалите разходите за енергия

04

Ако използвате конвенционални крушки с нажежаема жичка, вижте къде в апартамента те могат да бъдат заменени с по-малко мощни. Още по-добре заменете този тип крушка с по-модерна.

Енергоспестяващите лампи консумират няколко пъти по-малко електроенергия от своите предшественици. Те са по-скъпи, но имат дълъг експлоатационен живот. Инвестираните средства ще се изплатят в рамките на една година.

Видове енергоспестяващи крушки:

 1. Живачни крушки. Те консумират 4 пъти по-малко енергия от крушките с нажежаема жичка. Единственият недостатък е, че използваните лампи трябва да бъдат правилно изхвърлени.
 2. LED крушки. Те се появиха на пазара наскоро, но вече се утвърдиха като надеждни и икономични. Те служат дори по-дълго от живачните и не съдържат вредни вещества. Недостатъците на тези лампи включват високата им цена.

Как да се отървете от лошия навик да не гасите светлината

когато излизате, изключете светлината!

Най-лесният начин да избегнете губенето на електричество е да оставите светлините включени, когато излизате от стаята. Навикът да не изключва електричеството често води до факта, че крушката гори дори когато човекът напуска работа. Можете да се борите с това с напомнящи бележки, залепени на входните врати. Надписът може да бъде такъв: „Преди да излезете, изключете светлината!“, „Проверете светлината, водата, желязото, газа!“. Много е удобно, ако в близост до вратата има превключвател, с който можете да обезвредите всички светлини в къщата.

Как можете да спестите от осветление у дома, като използвате нови технологии

 1. Сензори за движение, които включват електрически крушки, когато се появи човек;
 2. Светлинни сензори, които не позволяват да се включва изкуствено осветление през деня;
 3. Превключвател за таймер, който включва електрическа крушка за определено време;
 4. Програми, които запалват електричеството по зони, в зависимост от нивото на осветеност и времето на деня.
 5. Дистанционните панели за управление ви позволяват да изключите светлината от всяка точка на стаята.
 6. Превключватели, завъртайки които, можете да регулирате яркостта на осветлението.
 7. Електрически крушки, които съхраняват електричество през деня.

Електричество и топлина в къщата. Как можете да намалите консумацията на електроенергия?

електрически нагревател

С настъпването на студеното време хората все повече включват електрически нагреватели. Изолацията на къщата ще ви помогне да поддържате комфортна температура, преди да включите централното отопление, без да използвате електрически уреди.

Започнете да затопляте помещенията, като замените старите прозорци с модерни пластмасови конструкции с прозорци с двоен стъклопакет. Ако това не е възможно, използвайте монтажна лента, за да изолирате отворите на прозорците и вратите. Поставянето на прозорци за зимата ще ви спести от топлинни загуби и течения.

Собствениците на частни къщи трябва да се грижат за добрата топлоизолация на външните стени и покрив. Ако къщата е добре изолирана, това ще помогне да се поддържа стаята топла през студения сезон. В горещо лятно време в такава къща ще е хладно, така че няма как да включите климатика. По този начин изолацията на къщата помага да се спести енергия както през зимата, така и през лятото.

Поддържайте стаята при оптимална температура. Не трябва да надвишава 21 градуса. Не включвайте нагревателя, ако температурата не е спаднала под тази марка. Така няма да изсушите въздуха в стаята и в резултат на това ще имате по-малко ARVI. По-добре е да се обличате малко по-топло, ако при тази температура на въздуха не ви е удобно в стаята.

Как да спестите електроенергия в апартамент с помощта на електрически уреди

Първо, нека разберем кои електрически уреди консумират най-много енергия. Тези данни са много приблизителни, но ви позволяват да разберете кое оборудване най-силно влияе върху количеството изразходвана електроенергия на месец.

приспособлениеРаботно време, часове / денкВт / ч на ден
телевизия30.5
компютър124
желязо21
микровълнова печка11
мултиварка, двоен бойлер61
качулка81
нагревател за масло126
вентилаторен нагревател25
сешоар10.5
електрическа фурна43
бойлер 60-70 литра11
Съдомиялна12
шайба22
хладилник241
фризер241.2
електрическа кана11
лампа с нажежаема жичка, 100W80.8

Изключете оборудването, което не използвате

Оставянето на щепселите на уреда е свързано с губене на електричество. Техникът в режим на готовност продължава да го използва. Когато излизате от дома, прекъснете връзката с мрежата:

 • чайник;
 • кафе машина;
 • TV;
 • компютър;
 • звукови високоговорители;
 • зарядни за телефон;
 • сешоар;
 • хранителен преработвател и други уреди.

По този начин не само ще спестите енергия, но и ще защитите оборудването си от пренапрежения и къси съединения, които могат да доведат до пожар. Усилията ви ще се изплатят в края на месеца със значителни икономии на пари.

Заменете старо оборудване с нови модели с висок клас на енергийна ефективност

Преди това производителите не са си поставяли целта да произвеждат домакински уреди, които да пестят енергия. Днес ситуацията се промени драстично, потреблението на енергия от технологиите продължава да намалява. Уредите с най-ниска консумация на електроенергия са сред най-добрите в своя клас. Те също са скъпи, но вложените в тях пари се изплащат за няколко години. Затова има смисъл да заменяте големите домакински уреди с нови модели. На първо място е препоръчително да смените хладилника и пералнята. За максимална икономия на енергия, изберете уред от клас А, когато е възможно.

Използвайте разумно електрическите уреди

 • Някои прости правила могат да ви помогнат да намалите сметката си за ток.
 • Заредете напълно съдомиялната машина, вместо да миете съдовете на малки партиди.
 • Уверете се, че вратата на хладилника е плътно затворена и не я дръжте отворена дълго време.
 • Когато готвите в електрическа фурна, не отваряйте вратата твърде често, за да намалите топлината вътре във фурната. За възстановяване на предишната температура ще е необходимо допълнително електричество.
 • Отделете един ден, за да си направите прането. По този начин можете да заредите напълно пералнята и да спестите пари, като пропуснете ежедневното пране.
 • Не загрявайте пълен чайник, ако имате нужда само от една чаша вряла вода.

Не използвайте електрически уреди ненужно

В наши дни рекламата принуждава хората да купуват много домакински уреди. Някои от тях наистина улесняват домашните, докато други всъщност са напълно ненужни за нас. Можете да готвите вечеря за двама всеки ден, без помощта на хранителен процесор. Но ще ви е полезно, когато правите подготовка за зимата.

Можете да използвате термос вместо производител на кисело мляко. Освен това поддържа добре постоянна температура на млякото. И вместо електрически освежител за въздух е полезно да използвате ароматно масло или просто да проветрявате стаята по-често.

Вместо да използвате електрическа сушилня за дрехи, можете да окачите прането си на балкона.

Ако къщата има газова печка, тогава е по-добре да замените електрическата кана с обикновена. Ако се страхувате, че ще забравите да го изключите, тогава купете чайник със свирка.

Има много такива примери. В края на краищата родителите ни се занимаваха с домакински работи без помощта на сложно оборудване. Помислете какви устройства можете да правите без.

Как да спестите електроенергия при загряване на вода

електрически бойлер

Котелът не само загрява водата, но и поддържа температурата си на същото ниво през целия ден.Ако не контролирате консумацията на топла вода, тогава ще трябва да платите значителна сума за отоплението й в края на месеца.

Как да спестите топла вода:

 1. Не задавайте твърде висока температура на котела, тъй като това може да намали консумацията на енергия за отопление на водата през деня.
 2. Добрата топлоизолация на котела ще помогне за поддържането на водата гореща за дълго време без допълнително нагряване.
 3. Ако вземете душ, вместо баня, можете да намалите консумацията на вода три пъти. Това е при условие, че ще прекарате не повече от 20 минути под душа.
 4. По-икономично е да миете съдовете веднъж на ден. Но ако не обичате струпване, измийте чиниите с гореща вода в купа и след това ги изплакнете със студена течаща вода.

Търсене на алтернативни източници на енергия

В частна къща соларните панели могат да се използват като алтернативен източник на енергия. Когато ги инсталирате, трябва да вземете предвид климата на района и броя на слънчевите дни в годината. В южните райони на страната слънчевите панели успешно се използват в големи къщи. Електричеството, съхранявано в батерии, свързани към слънчеви панели, може да се използва за осветяване на къща и затопляне на вода.

продукция

Технологиите за пестене на енергия не трябва да са неудобни за вас. Както можете да видите, има много начини да избегнете губенето на електричество. Ефективното използване на електричество няма да ограничи вашата свобода, защото можете да се грижите за природата и нейните ресурси и в същото време да се наслаждавате на постиженията на прогреса. Като бонус за намалено потребление на енергия ще получите значително намаление на сметките за комунални услуги в края на месеца.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?