Двуполюсен прекъсвач - за какво се използва и как се различава от еднополюсен

 

Двуполюсен прекъсвач

Автоматичният двуполюсен превключвател за защита на електрическата мрежа конструктивно включва 2 еднополюсни прекъсвачи с общ лост за затваряне и вътрешна блокираща система. В този материал ще поговорим подробно за това какво представлява двуполюсна машина, какви са характеристиките на нейната работа и монтаж, а също така ще разберем каква е основната разлика между двуполюсните устройства и еднополюсните защитни устройства.

Характеристики на работата на еднополюсна и двуполюсна AB

Същността на работата на всеки от тези видове, като цяло, може да се разбере от името. Еднополюсен прекъсвач е проектиран да прекъсне една линия. Двуполюсното устройство се различава от него по това, че следи работния процес едновременно в две линии и сравнява параметрите на електронния поток, като определя дали съответства на стойността, приемлива за правилната работа на мрежата. Ако тези индикатори са надвишени, устройството работи, като изключва захранването на двете линии едновременно.

Някои читатели могат да имат въпрос: възможно ли е да се замени двуполюсна машина с двойка еднополюсни превключватели? Това не трябва да се прави в никакъв случай. Всъщност в устройство с два полюса неговите елементи са свързани не само с общ лост, но и от заключващ механизъм.

Двуполюсна машина винаги е за предпочитане пред две еднополюсни

Това означава, че в случай на неизправност те ще се изключат едновременно, а при двойка независими еднополюсни АБ ще работи само една машина. В този случай електрическият ток все още ще се подава към неизправната верига чрез включеното устройство, което може да причини пожар в окабеляването. Ясно за опитите за обединение в следния видеоклип:

Разликата между тези два типа прекъсвачи се крие в дизайна на изданието. Двуполюсният прекъсвач трябва да има изключващ елемент, конфигурацията на който позволява едновременно изключване на двете части на устройството, както с автоматична работа, така и с ръчно действие.

Ако електрическата верига в апартамента е едножилна, тогава не е необходимо да инсталирате двуполюсен прекъсвач в него, тъй като не е необходимо едновременно да се защитават различни сегменти на помещението. Но в случаите, когато в едно от помещенията е монтирано сложно оборудване, което според неговите параметри не може да бъде включено в една обща верига, не може да се направи без мултипол.

За по-голяма яснота вземете следния пример. Да речем, че в една домашна мрежа има две линии, едната от които е свързана със сложно устройство и тя получава мощност чрез изправител.

Многоконтурна схема на апартаменти

Ако се случи нарушение в един от линиите, тогава в резултат на неговото прекъсване, захранването на една верига ще доведе до скок на напрежението и следователно увеличение на други параметри. Ако AV на втория ред не работи навреме, резултатът ще бъде повреда на устройството и евентуално пожар на кабел. Ето защо такава мрежа трябва да бъде защитена от двуполюсно устройство.

Какво ще се случи в обратната ситуация, когато се опитат да изключат многополюсна машина, във видеото:

 

Възможности и предназначение на многополюсни устройства

Инсталирането на двуполюсен AB ви позволява да контролирате:

  • Две независими вериги с едновременното им изключване в случай на неизправност.
  • Параметрите на всеки от независимите линии (въпреки че, когато се появят проблеми в един от тях, и двете се обезвъздушават едновременно).
  • DC линия, имаща подобни параметри на изключване.

Въз основа на това входното автоматично устройство трябва да бъде най-малко двуполюсно, тъй като ще ви позволи да изключите захранването в цялата къща, ако по някаква причина AV-то на повредената мрежова секция не работи. Както при всеки торбичка, той също така ви позволява ръчно да обезвъздушите апартамента.

Защитата започва с двуполюсен прекъсвач

Обмислете тази ситуация. В една от линиите за домашно окабеляване възникна късо съединение, на което AV на проблемната зона нямаше време да реагира и изгаря, превръщайки се от превключвател в проводник на електрически ток. Дори ако общата мрежа е защитена от устройство с остатъчен ток, това в повечето случаи няма да реши проблема, тъй като RCD изключва захранването в случай на прекъсване на кабела, за да се предотврати токов удар на хората. Следователно тя също ще се провали и ще възникне дисбаланс във веригата, която е защитена от входната двуполюсна машина.

Ясно за многополюсните машини във видеото:

Ако разликата в напрежението на входа и изхода е надвишена с повече от 30% (и ако има късо съединение в един от клоните, това ще се случи много бързо), автоматичният вход ще работи, изключвайки както фазовия, така и нулевия кабели. В този случай електрическата мрежа ще бъде напълно изтощена и няма да има изтичане на ток дори към заземяващия кабел. По този начин рискът от повреда на оборудването и пожар на линията ще бъде елиминиран. След отстраняване на неизправността ще бъде възможно ръчно да включите отново машината.

Минуси на двуполюсни прекъсвачи

Всяко устройство има слабости и многополюсните устройства за защита на мрежата не са изключение. Въпреки че има малко отрицателни свойства на двутерминалните устройства, ще ги изброим:

  • Когато две линии се затворят едновременно, кабелът се разпада с електрически ток.

Пробив на кабела

  • От време на време термичното освобождаване ще се провали, което ще изключи електрическата мрежа, дори когато е в нормално състояние.
  • В резултат на злополука може да възникне авария на AV по една от линиите, което прави невъзможно включването на захранването дори след отстраняване на проблеми.
  • Многополюсните устройства имат по-висока чувствителност към механични повреди в сравнение с единични превключватели.

Въпреки тези недостатъци, защитните устройства, осигуряващи контрол върху две линии, са често срещани и много популярни. Те позволяват да се закрепи общата мрежа в случай на неизправност в линията, към която са свързани мощни домакински уреди.

Мерки за безопасност при инсталиране на двуполюсни прекъсвачи

Правилата за електрическа безопасност за монтиране на защитни устройства на два полюса обикновено не се различават от общите мерки за инсталиране на други електрически устройства. Те са както следва:

  • Монтажът трябва да се извърши от двама души, така че в случай на токов удар на един от майсторите, вторият да може своевременно да предостави на жертвата помощ.

Всички монтажни работи се извършват по двойки

  • За да се предпазите от токов удар, трябва да използвате диелектрични постелки и защитни ръкавици.
  • Преди да започнете работа с електрически мрежи, трябва да получите специално разрешение.

заключение

В тази статия говорихме за двуполюсни прекъсвачи, техните характеристики и предимства, както и няколко недостатъци, присъщи на тях. Обобщавайки, трябва да се отбележи, че многополюсните прекъсвачи осигуряват надеждна защита за електрически мрежи с две вериги, особено когато към тях са свързани устройства, които се различават значително по мощност.

 

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?