Как да измерим заряда на батерията с мултицет

Как да проверите заряда на батерията с мултицет

Батериите от пръстов тип се използват в много съвременни устройства като батерии. Въпреки че външно тези продукти са неразличими един от друг, техническите им параметри, както и цената, могат да варират значително. За да не изпаднете в каша, закупувайки продукт с малък ресурс или дори напълно неработещ, трябва да знаете как да проверите тези елементи и да можете да го направите на практика. Това умение ще ви бъде полезно при проверка на батериите, натрупани у дома - ако една от тях е на сметище, тогава други все още могат да служат в устройства, които не се различават по мощност. В тази статия ще разберем как да проверим батерията с мултицет и с какво количество остатъчен заряд може да се използва в електрически уреди.

Без тест за зареждане на товара

За идентифициране на напълно дефектни елементи е достатъчно да извършите проста проверка:

 • Изберете режима на мултицет, съответстващ на измерването на постояннотоковото напрежение.
 • Задайте границата на измерване равна на 20V.
 • Приложете пробните проводници на устройството към контактите на тестваната батерия и измерете напрежението.
 • Вземете показания на тестера.

Измерване на напрежението на батерията с мултицет

Ако напрежението, показано при проверка на батерията с мултицет, е повече от 1,35 V, батерията е добра и ще работи във всеки електрически уред. Ако зарядът на клетката е по-малък от това ниво, но не по-нисък от 1,2 V, той може да се използва в неизискващи устройства. При по-ниско ниво на зареждане батерията не може да се използва и трябва да се изхвърля.

За пълнота такава проверка не е достатъчна, тъй като показва величината на напрежението без натоварване (EMF).

Като зареждащ елемент можете да използвате конвенционална крушка, предназначена за използване в джобно фенерче. Светодиодите не са подходящи за това поради твърде малко съпротивление. Обемът на натоварването трябва да бъде между 100 и 200 mA - това е най-често срещаната цифра за повечето съвременни електрически продукти със средна мощност.

Въпреки това, за да отхвърлите явно неизползваемите батерии, е достатъчен тест без натоварване с тестер. Ако устройството показва по-малко от 1,2 V, проверката под товар е безсмислена.

Тази батерия е неизползваема

Тестване на електрически батерии с мултицет под товар

Останалите елементи се проверяват отново. Сега нека да разберем как да проверим капацитета на батерията под товар. За да направите това, продължете както следва:

 • Свържете пробните проводници на мултицета към контактите на тестваната батерия.
 • Свържете паралелно товарния елемент и изчакайте 30-40 секунди.
 • Премахнете получения резултат.

В зависимост от показанията на устройството, измерените елементи трябва да бъдат сортирани. Батериите с остатъци от 1,1 V или по-малко могат да бъдат изхвърлени безопасно. При проверка кои устройства показват до 1.3V, продуктите могат да се използват в дистанционно управление. Ако елементът под товар показва 1,35 V или повече, той е напълно функционален.

Тестване на батерии чрез измерване на силата на тока

Този метод се прилага за нови батерии и ви позволява да оцените тяхната мощност веднага след покупката. Положението на мултицета трябва да съответства на постоянен ток. За да измерите размера на зареждането на нова батерия, продължете както следва:

 • Задайте тестера на батерията на максималната граница на измерване.
 • Вземете нов елемент и прикрепете пробните проводници на устройството към неговите контакти.
 • След 1-2 секунди, след като растежът на текущата стойност на индикатора спре, сондите трябва да бъдат отстранени.

Мултиметърът е настроен да измерва постоянен ток

Нормалният ток за нова батерия трябва да бъде 4-6 ампера.Ако е 3-3,9 ампера, това означава, че експлоатационният живот на батерията е намален, но клетката е подходяща за използване в преносимо оборудване.

Мултиметровите показания в диапазона от 1,3-2,9 ампера показват, че е по-добре да не използвате батерията в обикновени домакински уреди, но може да бъде инсталиран в устройства, които консумират малко количество ток (например телевизор или други дистанционни управления).

Ако стойността на тока, показан от тестера, е 0,7-1,1 ампера, тогава такъв елемент е в състояние да работи изключително в устройства с ниска консумация на енергия, докато качеството на оборудването ще намалее. Може да се използва в системи за дистанционно управление, но само ако няма по-добри елементи под ръка.

Визуално процесът на проверка на батериите с мултицет във видеото:

Полезни съвети

Ето някои насоки за използване и изхвърляне на батерията:

 • Не отлагайте проверката и сортирането на натрупани батерии у дома. При липса на нови батерии или недостатъчно количество от тях, можете временно да използвате тестваната, ако е необходимо.
 • Батериите, които са седнали в домакински уред, не е необходимо да бъдат напълно подменяни. Обикновено разреждането им не става едновременно и проверката ще разкрие батериите, които могат да се използват допълнително.
 • Не съхранявайте неизползваеми батерии у дома и освен това не ги пазете в кутията на оборудването. Често електролит изтича от тях и това води до повреда на близките неща.

Ако батерията изтича, контактите на устройството се окисляват

 • Не се опитвайте по никакъв начин да повредите кутията на батерията - течността (киселина или алкал) в нея може да попадне върху кожата, което да причини химическо изгаряне.

Освен това използваните батерии не трябва да се изхвърлят в кошчета. Електролитът, който се съдържа в тях, е вреден за околната среда, поради което батериите трябва да се изхвърлят на места, специално предназначени за тази цел.

заключение

В този материал разбрахме как правилно да проверите батерията с мултицет, както и в кои устройства могат да се използват тестваните батерии въз основа на резултатите от измерванията. Както можете да видите, за да измерите оставащия заряд на батерията, достатъчно е да имате под ръка домашен тестер и да имате няколко минути свободно време.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?