Колко лесно е да направите проводящо лепило със собствените си ръце

проводимо лепило

В случай на повреда на домакински електрически уред, не е необходимо незабавно да го предадете за ремонт, тъй като често неизправността може да е загуба на контакт между коловозите на дъската, а за да се елиминира този проблем, достатъчно е да имате под ръка проводящо лепило. Можете да закупите готова композиция в мрежа от магазини без проблеми, изборът на асортимент е достатъчно широк: Kontaktol, Elecont, Elast лак и др., Но за радиолюбителите и тези, които често правят ремонт сами, е за предпочитане да направите своя собствена необходима композиция. За да направите това, достатъчно е да имате минимум необходими компоненти и да знаете как да направите проводящо лепило със собствените си ръце.

Характеристики и свойства на проводими лепила

радио лепило контактолОсновата на такова лепило е наличието на определени съставни компоненти, които могат да осигурят необходимото ниво на предаване на електричество. Те включват обикновен графит, никелов прах, полимери, прахово сребро - фин прах на всеки от проводимите метали.

Лепилната смес трябва да бъде гъвкава и в същото време да има ниска специфична устойчивост. Еластичността ще гарантира, че лепилото се нанася върху петно ​​и няма да се разпространява по повърхността. В този смисъл основното е да се поддържа необходимото съотношение между прахообразни електропроводими пълнители и полимерни свързващи вещества. Голям брой добавки, способни да провеждат ток, могат да доведат до намаляване на качествата на адхезия към различни повърхности, което ще се отрази на надеждността и здравината на контактите.

електропроводимо лепило

Следващата важна характеристика за работа ще бъде времето, необходимо за сухата подготвена смес. Колкото по-бързо изсъхне лепилото, толкова по-добре и по-удобно е за господаря. За това при самостоятелното производство на лепилната смес се използва всяко готово бързосъхнещо лепило или проводим лак. Поради факта, че микросхемите се нагряват по време на работа, лепилото трябва да е устойчиво на топлина и непременно безопасно за работещия майстор и други.

Самостоятелно изработено графитно прахово лепило

Един от най-достъпните и широко разпространени методи е използването на графитен прах като проводник. За да приготвите проводящо лепило, се нуждаете само от два компонента - самият графит и свързващо вещество под формата на бързосъхнещо лепило или лак. Не е трудно да се приготви графитен прах, сърцевината на конструкция или обикновен молив е идеална за тази цел. Оловото, използвайки чиновнически нож, трябва да се отстрани и смила на фин прах.

самостоятелно производство на проводимо лепило

Когато използвате готово лепило, долната част на тръбата се разгъва внимателно и към получения отвор може да се добави графитен прах в съотношение 1 към 1. Разбъркайте добре сместа, като използвате клечка за зъби или друг удобен предмет. След това фолиото на долната част на тръбата се увива обратно и самостоятелно направеното електропроводимо съединение е готово за употреба по предназначение. Предимството на състав, приготвен на графитна основа, ще бъде бързо време за сушене.

В допълнение към молив могат да се използват износени медно-графитни четки или въглеродна пръчка от солена батерия за приготвяне на графитен прах. Можете да шлайфате графит с фина шкурка или пила. Също така е важно да запомните, че когато използвате лак като свързващо вещество, надеждността на връзката ще бъде по-ниска, отколкото при използване на готово лепило.С добавянето на меден прах към състава, електропроводимостта значително се увеличава.

Обхватът на приложение на самостоятелно приготвен електропроводим състав е доста обширен. Например универсалното проводимо лепило възстановява следите на платката за дистанционно управление, клавиатурата на компютъра - където не е възможно да се използва поялник. Често се използва от автомобилистите, когато е необходимо да се възстановят контактите за отопление на задното стъкло.

Как да направите електропроводимо лепило от оловен молив е показано в това видео:

Допълнителни рецепти

Графитният прах не е единственият компонент, който може да се използва за направяне на проводими лепила. Има няколко по-сложни смеси с по-добра електропроводимост или адхезивни свойства:

  1. Смес от сребърен прах (130 g) и графит (12 g) са проводящи компоненти, а нитроцелулозата (8 g), ацетонът (50 g) и колофонът (3 g) действат като свързващи вещества. В изброения ред всичко се смесва в хаванче до гладкост и лепилото е готово. Ако лепилото се сгъсти, тогава трябва да се разрежда с ацетон. Този състав се изчислява по-скоро като проводим - не трябва да очаквате, че ще държи части, като лепило.
  2. Графит (30 g) и сребро (70 g) на прах, ацетон (70 ml) и винилхлорид-винилацетат (60 g) - след смесване се превръщат в сиропивопроводяща течност с адхезивни свойства. Съхранявайте в херметически контейнер, за да не изчезне ацетонът. Те също разреждат сместа, ако се сгъсти.
  3. Прахът от графитната пръчка на батерията тип пръст и верижката се смесват, докато се получи кремообразна смес.

Какви изводи

Разбира се, има и други рецепти за домашно лепило и по-горе са разгледани само най-простите и най-често срещаните. Каквато и рецепта да се използва, основното е лепилото, което сте приготвили сами, или лепилото, закупено в магазина, трябва да има възможно най-ниско съпротивление. И като всяко друго, такова лепило трябва да осигурява здрава, надеждна и трайна връзка.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?