Защо избива машината в електрическия панел

Защо машината избива

Със сигурност повечето от нашите читатели са запознати със ситуацията, когато електричеството изгасва у дома, докато съседите имат всичко в ред с това. На първо място, трябва да проверите прекъсвачите, инсталирани в разпределителното табло. Най-често именно прекъсването на връзката им причинява изчерпването на домашната мрежа. В тази статия ще говорим защо автоматична машина избива в апартамент или къща. Причините за това явление могат да бъдат различни и е важно да ги знаете, за да предотвратите неприятни последици, свързани с повреда на електрически уреди или пожар в окабеляването.

Характеристики на прекъсвача

За да разберете причините за работата на прекъсвача, първо трябва да отговорите на въпроса за какво е предназначено това устройство и какви функции изпълнява. Характеристиките на работата с AV са следните:

 • Основната задача на устройството е да защитава електрическото окабеляване и свързаните с него домакински уреди от твърде мощен ток, възникващ по различни причини.
 • Устройството е монтирано на фазова верига, чието счупване се случва при изключване на чантата. Ако машината има два или повече полюса, тогава когато се задейства, нулевата верига също ще се отвори.

Двуполюсна автоматична машина

 • AB може да обезвреди мрежата както по време на ръчно изключване, така и в случай на аварийна ситуация, която може да доведе до повреда на елементите на веригата.

Избива картечница: какви са причините?

Сега директно се обръщаме към въпроса защо машината избива в таблото. Машината може да работи по следните причини:

 • Претоварване в електрическата мрежа.
 • Отказ на едно от устройствата, включени във веригата.
 • Разбивка на осветителното тяло.
 • Дефектно защитно устройство.
 • Късо съединение.

Всяка от изброените причини може да доведе до факта, че AB ще избие. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

свръхтовар

Това е името на ситуацията, когато стойността на тока във веригата надвишава номиналната, за която е проектиран защитният превключвател. За по-добро разбиране, нека да дадем пример.

За работа с изходящи групи се използват главно AB, чийто номинален ток е 16 - 25 A. Този индикатор съответства на обща мощност от 3,5 - 5,5 кВт. Да предположим, че към изходната група са свързани електрическа печка с мощност 3 кВт, електрическа кана с 1.3 кВт и микровълнова фурна за 2 кВт, за защита на която е инсталиран автоматичен превключвател, проектиран за 25 А.

Претоварване на контакта

Ако сумираме мощността на изброените домакински уреди, тогава получаваме стойност на натоварването от 6,3 кВт. Като се има предвид, че максималното натоварване, издържано от защитното устройство, е 5,5 кВт, едновременното активиране и на трите устройства ще доведе до избиване на машината.

За да избегнете това, не трябва да приемате леко изчислението на общото натоварване във веригата. Ако свързването на устройството към група гнезда ще доведе до излишък от общата мощност, то трябва да бъде свързано към друга верига.

Пример за неправилно изчисляване на публикуването във видеото:

Не се опитвайте да разрешите проблема, като инсталирате машина с по-висока мощност. Ако неговата оценка надвишава тази, на която електрическото окабеляване може да издържи в напречното си сечение, проблемите са неизбежни. В този случай, под въздействието на твърде много ток, кабелът ще се нагрява, докато изолационният слой се разтопи и предизвика късо съединение, а в най-лошия случай - пожар.В този случай машината ще продължи да подава ток към веригата, докато не се появи късо съединение. Следователно, ако при полагане на линията се използва кабел с напречно сечение 2,5 mm², степента на AB за неговата защита не трябва да надвишава 16 A (за алуминиев проводник) или 25 A (за меден проводник).

Прегряване на жицата

Разбивка на домакински уреди

Ако включите несправен домашен електрически уред, тогава вероятността машината да се „изключи“ също е доста голяма. Нека да разгледаме пример как да намерите устройството, което е причинило проблема.

Да речем, че електрическата печка, микровълнова печка и фурна са включени в мрежата в кухнята. В тази верига беше избита картечница. За да определите причината за проблема, продължете както следва:

 • Изключете всички устройства от мрежата.
 • Включваме машината. Ако не го избие без товар, окабеляването и защитното устройство работят.
 • Свързваме домакинско оборудване едно по едно. Ако например, когато печката и микровълновата фурна са включени, веригата работи и когато фурната е включена, машината се изважда, фурната е повредена и трябва или да бъде сменена или поправена

Пример за диагностика на видео:

Някои видове домакински уреди (например съдомиялни или климатици) са свързани директно към мрежата, а не чрез електрически контакт. Такива устройства трябва да бъдат изключени от защитното устройство, инсталирано вътре в разпределителното табло - това е единственият начин да ги проверите.

Отделно захранвани устройства и техните групи

Неизправност на осветителните устройства

Сега нека разберем защо машината избива, когато включите всяко осветително устройство. Във всеки случай причината е неизправност на последната, която може да бъде следната:

 • Късо съединение в основата на лампата. За да намерите дефектния елемент, трябва да ги развиете всички и, завинтете едно по едно, да включите осветителното устройство. Когато след завинтване на друга крушка, когато светлината е включена, AB се задейства, това означава, че причината за проблема е открита. Откритата крушка със счупена основа трябва да бъде заменена с обслужваща. Разбира се, ако единствената крушка в устройството изгори, а машината е избита, причината за неизправността е очевидна и не е необходимо да губите време да я търсите.

Моля, обърнете внимание, че понякога крушките изгарят поради повреда на авариен превключвател - това може да бъде придружено и от активиране на защитното устройство.

 • Изгаряне на контакт между захранващия кабел и вътрешното окабеляване на устройството. За да отстраните неизправността е достатъчно да почистите контакта и след това да го изолирате с високо качество.
 • Късо съединение вътре в трансформатора на LED полилей. Ако включването на такова устройство доведе до избита машина, има голяма вероятност това да е проблемът. За да отстраните неработещия трансформатор, той ще трябва да бъде заменен с обслужващ.

Ремонт на полилей

Както можете да видите, причината за изключване на АВ при отказ на осветителното устройство най-често е късо съединение. В същото време окабеляването няма време да се нагрее до критично ниво, следователно операцията се причинява не от топлинно, а от електромагнитно освобождаване.

Неизправност на прекъсвача

Неизправностите в самата машина също могат да причинят внезапен прекъсване на захранването, но това се случва много рядко, особено когато става дума за модели от известни производители. Но ако има съмнение за неизправност на защитното устройство, трябва да се провери чрез свързване на ново, очевидно работещо. Възможно е също да изключите веригата от този AB и да го свържете към съседната торба в разпределителното табло. Ако тези автомати също работят, проблемът трябва да се търси другаде.

Дори една привидно обслужвана картечница може да избие. Пример за видео:

Причината за повреда на прекъсвача може да бъде и неговата дългосрочна работа, по време на която има естествено износване на неговите компоненти и влошаване на техническите им параметри. Това важи и за версиите. В резултат на това устройството може да работи дори ако проводникът е леко горещ. Такъв AB трябва да бъде заменен.

Старите прекъсвачи трябва да бъдат сменени

Какво причинява прекъсването на диференциалната верига?

Прекъсвачът на диференциален тип може да обезвреди мрежата по същите причини като конвенционалните (ако окабеляването е много горещо или е възникнало късо съединение). Но тъй като в състава му, освен освобождаванията, има RCD, той реагира и на тока на изтичане, следователно, не е толкова лесно да се намери причината за работата на дифавтомата.

Ако подобно устройство работи без видима причина, трябва да се извърши по-щателна проверка.

Проверете прекъсвача, ако е необходимо, затегнете контактите. Проверете състоянието на окабеляването в разпределителното табло. Ако фазовият проводник докосне заземен метален корпус, това може да доведе до избиване на прекъсвача на диференциалната верига, въпреки че няма да доведе до късо съединение.

Нека приемем, че в панела не са открити грешки. Следователно в защитената електрическа верига има теч на ток. Причините за това могат да бъдат следните:

 • Дефектен електрически уред. Ако се разпадне върху тялото му, се задейства RCD на дифавтомата, чиято задача е да предотврати шокирането на хората.
 • Късо съединение между защитното заземяване и нулевите фази, което понякога се прави от неопитни електротехници.

Късо съединение

 • Силна гръмотевична буря. Мощните електрически разряди често причиняват изхвърляне на устройството за диференциална защита. В този случай е по-добре да не включвате AB, докато гръмотевичната буря не утихне.
 • Носен изолационен слой от старо електрическо окабеляване. В този случай електрическият ток изтича през микропукнатини и задейства машината. Тъй като такива повреди са слабо видими с просто око и дефектният кабел не се нагрява, може да бъде трудно да се открие проблемът.
 • Потънал бутон „Тест“ на устройството или повредена част на корпуса също задейства устройството. В този случай дефектното устройство трябва да бъде сменено.
 • Монтажът на машината не е съгласно схемата.

Диференциалното автоматично устройство трябва да се проверява от време на време чрез натискане на бутона "Тест" с изключен товар. Работещо устройство трябва да се изключи. Ако тя продължава да работи, това показва нарушение на защитната функция и необходимостта от подмяна на устройството.

Защо RCD избива - ясно във видеото:

Неправилно окабеляване

Причините за деактивирането на AV могат да бъдат:

 • Износен кабелен изолационен слой.
 • Лош контакт на превключвател или електрически контакт.

Лошите контакти започват да искрят

Ако проблемът е в превключвателя или контакта, тогава за да отстраните неизправността, която трябва да отворите елемента, почистете изгорялото място и правилно свържете кабела. С износената изолация, особено когато става въпрос за скрито окабеляване, не е лесно да намерите проблема.

В този случай ще ви помогне специално устройство - локатор, с който можете да откриете повреда на кабела, дори и да е скрита в стената.

След като определите местоположението на неизправността, тя трябва да бъде отворена и неизправността да бъде отстранена, след което жлебът трябва да бъде поправен.

заключение

В този материал разбрахме какви причини, в допълнение към прекомерния нагревателен кабел, може да се задейства прекъсвачът. Сега знаете какво да правите, когато крушката изгори с едновременно изключване на защитното устройство, както и как да отстраните неизправностите, ако окабеляването вътре в електрическия елемент изгори или ако домакинският уред се срине.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?