Защо в фазата могат да се появят две фази и какво да направите за това

две фази в гнездото

Електрическото окабеляване се извършва по прости принципи, които се изучават в училище, но някои неизправности често надхвърлят стандартните идеи за работата на електрическата мрежа. Две фази в контакта е често срещан инцидент, който редовно смущава потребителите с недостатъчен опит в ремонта на електрически проводници.

Къде и защо може да се появи втората фаза

Тук веднага е необходимо да се направи резервация, че тъй като само един фазен проводник влиза в апартамента, концепцията за "втора фаза" предполага, че индикаторът за напрежение показва фазата в контактите, на която трябва да бъде първоначално и на нула. Втората фаза, при правилното разбиране на тези думи, не може да бъде в апартамента.

Следващият момент, който трябва да знаете, за да разберете същността на проблема е, че всяко електрическо устройство е проводник на електричество. Най-простият пример е електрическа крушка - нишката му свети поради факта, че е проводник на електрически ток. Всъщност електрическата крушка свети, защото затваря фазата и нулата заедно и не се получава късо съединение, тъй като нажежаемата жичка има определено електрическо съпротивление. Други устройства работят по същия начин - те често са свързани към мрежата чрез трансформатори, намотката на които е направена от медна тел. Късо съединение, отново, не възниква, тъй като поради дължината на проводника и напречното му сечение той има електрическо съпротивление, но в действителност, когато в контакта се вмъкне щепсел на което и да е устройство, фазата и нулата се затварят в него.

как се появяват 2 фази в изхода

Сега трябва да е ясно защо има две фази в контакта - тази неизправност може да се появи само ако няма нула. Фазата стига до контакта, преминава през включен в него електрически уред и се появява на нулевия проводник, а от него - на тези гнезда, които са разположени след прекъсване на нулата. Съответно, ако изключите всички превключватели и извадите всички щепсели от контактите, индикаторът ще покаже фазата само на един контакт.

В резултат на това в един отделен контакт може да се появи фаза вместо нула (при условие че е двойна или тройна и в един от щепселите е поставен щепсел на някой електрически уред). Освен това 2 фази могат да бъдат в една от стаите, в половината от апартамента или като цяло навсякъде.

Също така, възможността за късо съединение не може да се отхвърли, например, при пробиване на стена или некачествено окабеляване в разклонителна кутия. С малко късмет можете да закачите окабеляването, така че неутралният проводник да изгори от основната мрежа и да се придържа към фазовата. В този случай индикаторът ще покаже две фази в контакта, дори когато електрическите уреди са изключени от електрическата мрежа.

В това видео можете да гледате как тази неизправност се възпроизвежда на специално сглобена стойка:

Две фази в едно гнездо

ремонт на гнездото

Такъв случай на практика не се случва - това е рядко изключение, което доказва правилото. Ако все пак това се случи - всички останали гнезда работят безупречно, навсякъде има светлина, а в един отделен контакт индикаторът показва две фази, тогава на първо място самият изход се разглобява. Разбивката най-вероятно ще е на друго място, но първо, за всеки случай, трябва да се уверите, че не е на мястото, до което е най-лесно да се стигне.

Ако имате късмет, тогава в гнездото ще се намери счупена, изгоряла или скочила от телта за монтаж.

Когато изходът работи правилно и без следи от прегряване на проводниците, следващата стъпка е да определите как е свързан - директно към разклонителната кутия или през друг изход.Във втория случай има възможност неутралният проводник да се завие лошо в изхода на "родителя" и сега да изпадне.

разклонителна кутия

След това се проверява разклонителната кутия - това е най-вероятното място, където може да се намери лош контакт. Тук трябва да се има предвид, че фазовият проводник не е толкова взискателен към качеството на усукването - с лоша връзка, той се нагрява, но все пак работи известно време. Нулевият проводник може да се окисли без видими последици - за да видите това, ще трябва да развиете усукванията, да оформите отново жиците и да съберете всичко обратно.

Ако усукването е в ред, тогава остава само да звъните на телта с тестер - ако покаже пробив вътре в стената, тогава ще трябва да счупите строб за ремонт.

Когато изходът престане да работи в къща, в която окабеляването се извършва наскоро и съгласно всички правила, тогава допълнително си струва да проверите дали е електрически контакт, към който е свързан бойлер или подобно мощно устройство. В този случай причините трябва да се търсят в главното разпределително табло, откъдето може да се захранва, заобикаляйки разклонителните кутии.

Две фази в множество изходи

Ситуацията е подобна на предишната, но сега две фази се определят от индикатора в няколко търговски обекта наведнъж, често в една и съща стая. В този случай осветлението може да работи или не, в зависимост от метода на свързването му.

 

свързване на гнезда с контур

Тук няма смисъл да проверявате гнездата, с едно изключение - ако всички те са свързани с така наречения контур. В този случай проводниците идват от разклонителната кутия към един от тях, а останалите са свързани последователно. PUE категорично не препоръчва да правите това, но всичко може да бъде.

Процедурата за отстраняване на неизправности зависи от желанието да се изкачи до разклонителната кутия и от това дали има възможност за връзка с маргаритка. Най-вероятно ще се намери прекъсване на проводник в разклонителната кутия, но ако всички връзки са нормални там, тогава трябва да разглобите всички контакти в стаята един по един.

Две фази в половината от стаите

Това се случва, ако разклонителните кутии са свързани последователно една след друга. Какво да направите в този случай е стандартно решение - трябва постоянно да преминавате през всички полета в търсене на лош контакт.

Трудността е, че често няма схема за свързване, така че не се знае от коя стая и към коя от тях е поставено окабеляването. Трябва също така да вземете предвид възможността контактът да изгори както в помещението, в което гнездата не работят, така и в предишното, където индикаторът показва нормално напрежение в контактите.

Има решение, за да не разглобявате клемните кутии във всички стаи - можете да промените фазата и нулата на входния панел и след това да използвате индикатор за напрежение, който може да покаже фазата през стената. Преди това трябва да се уверите, че няма нивелиране в търговските обекти навсякъде и, за всеки случай, изключете заземяването, ако има такова.

Две фази във всички гнезда

под панел

Ако осветлението в цялата къща е изключено и индикаторът за напрежение показва две фази в контактите, проблемът най-вероятно е на входния панел.

В този случай е задължително да проверите и заземяващите проводници, в случай че са неутрализирани. В същото време, докато не сте сигурни, че няма напрежение върху тях, не можете да докоснете заземяващите контакти с голи ръце и да забраните на децата да докосват контакти и електрически уреди.

В старите къщи често се инсталират щепсели или прекъсвачи, не само на фаза, както е препоръчано от последните ревизии на PUE, но и на неутралния проводник. Изгарянето на такъв щепсел е равносилно на пробиване на нула, затова се препоръчва първо да ги проверите.

Също така трябва да вземете предвид възможността за отсъствие на електрически панел като такъв, когато жицата от електромера отива директно към главната разклонителна кутия - в нея може да има дефектен контакт.

Ако в апартамента всичко е наред, тогава неутралният проводник на разпределителното табло на пода се проверява допълнително - вероятно е за това ще трябва да поканите електротехник от жилищния офис.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?