Как да определим фазата и нулата с индикаторни отвертки на различни модификации

индикаторни отвертки

Всеки електротехник знае как да определи фазата и нулата с индикаторна отвертка, но не винаги е възможно да покани специалист, ако къщата е загубила електричество. В този случай първоначалната диагностика може да се извърши независимо, тъй като фазовата сонда е много просто устройство, което не изисква специални познания за нейната употреба.

Как работи индикаторната отвертка

За да разберете как да използвате индикаторна отвертка, човек трябва поне в общи линии да си представи нейната структура.

устройство за индикаторна отвертка

Най-простото устройство се състои от следните компоненти:

 • Накрайник на отвертка. Частта от устройство, което докосва проводници или контакти, които трябва да бъдат проверени за напрежение.
 • Резистор. Това е проводяща част, която позволява преминаване на електрически ток, но намалява стойността му. Съпротивлението на резистора се избира за конкретно напрежение, за което е проектирана индикаторната отвертка. Ако устройството е проектирано да показва напрежение 220 волта, тогава не трябва да се качвате в трансформатор с високо напрежение с него.
 • Показател. Електрическият ток не е видим за окото, така че неговото присъствие или отсъствие може да се прецени единствено по косвени знаци, един от които е сиянието на електрическа крушка.
 • Пролет. Представлява ли проводник между индикатора и контактната плоча. В същото време тя захваща крушката в тялото на устройството.
 • Контактна табела. Той държи всички части вътре в устройството, като в същото време е контакт, след докосване до който се затваря електрическа верига, която подава индикаторната светлина.
 • Изолация. Ток от 220 волта тече по върха на индикаторната отвертка, ако има в тестваната мрежа. За да се избегне токов удар, тялото на устройството и жилото му са покрити с диелектрик почти по цялата дължина. Често това е прозрачна пластмаса с жълтеникав оттенък, през която устройството на индикаторната отвертка се вижда ясно.

Обикновена индикаторна отвертка е устройство за еднократна употреба - ако се счупи, тогава използваното устройство може да бъде изхвърлено само.

Принципът на работа на най-простата, пасивна отвертка

най-простата индикаторна отвертка

За да се уверите в наличието или отсъствието на напрежение в електрическата мрежа, трябва да наблюдавате лампата на индикаторната отвертка и да докоснете контактите на носещия ток с контакта. В този случай един от пръстите на ръката трябва да докосне контактната плоча.

За да светне лампата, трябва да се въведе фраза на единия от контактите й, а на другия - нула. Ако има фазово напрежение при контакта на гнездото, тогава той преминава през резистор към конектора на крушката. Човешкото тяло играе ролята на неутрален проводник, тъй като има достатъчен електрически капацитет и устойчивост. Когато фазата стигне до единия край на лампата и пръстът докосне контактната плоча, веригата се затваря и лампата започва да свети. По този начин, докосвайки щепсела на отвертка до контактите на гнездото, можете да намерите фазата и нулата.

Недостатъкът на такова устройство е наличието на резистор, а слабата точка е индикаторната лампа. Първият не позволява да се открие наличието на напрежение под 60 Волта и лампата може да изгори, ако по някаква причина напрежението в мрежата е по-високо от номиналното. Фазово разбиване също е вероятно - всичко е включено и гнездата не работят (ако заземяването е направено правилно).Такива случаи обаче са много рядко изключение от общото правило и по принцип индикаторната отвертка върши добре своята работа.

Как работят по-сложни, активни отвертки с индикатори

индикаторна отвертка с 3 режима на работа

Най-простите индикаторни отвертки използват метода за контактно измерване, тоест, за да се определи наличието на напрежение, е задължително да се докосне жилото до проводника. Това е доста удобно, но не решава повечето от проблемите, с които се сблъскват електротехниците при търсене на неизправности в електрическите мрежи.

с помощта на индикаторна отвертка
инструкции за експлоатация на индикаторната отвертка (кликнете за уголемяване)

По-усъвършенстваният модел индикаторни отвертки може да работи по безконтактен начин - те реагират на електромагнитно поле, което възниква във всеки проводник, когато през него тече електрически ток. Устройството на такива карти е много по-сложно - те вече имат своя собствена схема и отделно захранване. Повечето са оборудвани със звукова индикация. Отделна категория включва индикаторни отвертки с LCD екран - такива модели могат дори да показват какво напрежение е в измерваната мрежа.

Принципът на работа е много прост - отвертката има намотка и когато влезе в полето около проводника, в нея се появява електрически ток, който кара индикаторната лампа да свети и да звучи зумерът. Това свойство на безконтактни индикаторни отвертки ви позволява да намерите прекъсвания в окабеляването дори през стената - без такова устройство ще трябва напълно да премахнете тапета и да съборите мазилката, където и да е положена жицата.

Преди да използвате отвертка с индикатор с възможност за безконтактно откриване на наличието на напрежение, човек не трябва да забравя да включи захранването им - за да не седне батерията, те имат превключвател.

Как да използвате как да използвате такава индикаторна отвертка, можете да разберете, като гледате тази кратка видео инструкция:

В допълнение към индикаторните отвертки има и други видове детектори за напрежение, за които можете да научите, като прочетете тази статия.

Какво може да показва индикаторната отвертка

Определянето на евентуални неизправности в електрическата мрежа с индикатор за напрежение има смисъл само ако няма светлина в апартамента, но определено има електричество в други по протежение на входа. Същото важи и за частните къщи - първата стъпка е да разберете дали съседите имат електричество.

Ако проблемът все още е във вашия апартамент, тогава най-често индикаторната отвертка показва два диаметрално противоположни резултати:

 • Няма фаза в нито един от контактите на гнездото. Причините за това могат да бъдат много и повечето от тях изискват професионална намеса. Вие сами можете да определите дали щепселът е изгорял (по-често вместо него е инсталирано "автоматично" устройство - устройство за автоматично изключване, когато номиналните стойности на тока във веригата са надвишени). За да направите това, трябва да намерите щепсели близо до брояча и да проверите с тестер дали има напрежение на контактите преди и след него. Ако щепселът е изгорял, тогава той трябва да бъде сменен, а ако има картечница, тогава може да бъде изваден - той има лост, който е обърнат в работно положение (ако устройството е инсталирано правилно).
 • На всички контакти на гнездата има фаза. С почти 100% гаранция това означава, че нулевият проводник близо до електромера е изгорял. Ако нямате умение за електрическа работа, тогава трябва да бъде поканен електротехник, който да реши проблема.

Нюансите на използването на индикаторна отвертка

За да разберете как правилно да използвате индикаторната отвертка, винаги трябва да помните за недостатъците на това устройство:

 1. Първото и най-важно правило е, че винаги и навсякъде, преди да се намери фазата и нулата, е необходимо да се провери работоспособността на устройството. Ясно е, че ако индикаторната отвертка е дефектна, тогава в най-добрия случай повредата просто ще бъде неправилно идентифицирана и в най-лошия случай можете да получите електрически удар.
 2. Сондата показва наличието или отсъствието на напрежение върху определена повърхност на проводника.Ако в конекторите на гнездото няма ток, това не означава, че не е в проводника, който му пасва - контактът или самият проводник може да изгори. Следователно е необходимо да се проверят всички секции на веригата.
 3. Индикацията се появява и когато има по-малко напрежение, отколкото трябва да бъде в мрежата. Това означава, че ако контактът близо до електромера е частично изгорен и все пак преминава 50-100 волта, тогава индикаторната отвертка ще покаже наличието на напрежение и електрическите уреди няма да работят.
 4. При определени обстоятелства, отвертка може да реагира на така наречените токове на пикап, показвайки наличието на напрежение там, където няма такова.
 5. Ако фазовият тестер покаже, че в мрежата вече няма напрежение, това не означава, че той не може да се появи там през следващите няколко минути. Ако трябва да разглобите контакта, след това трябва да изключите машината за въвеждане или развийте щепселите.

Друго видео, 6-минутно видео с история за използването на различни видове индикаторни отвертки:

В резултат на това е много лесно да се използва индикаторна отвертка, но човек трябва да помни, че показанията й са само половината от "диагнозата" - ако няма ясно разбиране защо показва наличието или липсата на напрежение, тогава е по-добре да се свържете с електротехник. Трябва също така да се има предвид, че въпреки името, индикаторната отвертка не е проектирана да разхлабва болтове, така че има съответната здравина.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?