Как да инсталирате гнездо в бетонна стена със собствените си ръце

 

пробиване на отвори за промивки в бетонна стена

Правилната инсталация на гнездото в бетонна стена се извършва на няколко етапа, най-трудният от които е изрязването на дупка в стената, където устройството ще бъде монтирано. Ако имате необходимите инструменти, опит или поне голямо желание да направите всичко сами, тогава тази задача ще бъде напълно в силата на всеки домашен майстор.

Какви инструменти трябва да бъдат подготвени

преследване на стени с професионален преследвач на стени

Преди да инсталирате контакта, трябва да се подготвят следните инструменти и части - те ще са необходими в този ред:

 • Молив, маркер, кехлибар или всичко, което можете да използвате, за да начертаете маркировки на стената.
 • Владетел. Дори обикновена училищна е подходяща за едно устройство и ако е инсталиран блок от търговски обекти, тогава е желателно голямо.
 • Ниво - балон или лазер. В началния етап е полезно само при инсталиране на блока от търговски обекти.
 • Пробийте с малко за закрепване на бетон. Ако няма накрайник, тогава ще се направи тренировка за бетон. Някои отрязват стената с шлайф. Ако стената е особено силна, тогава водата няма да пречи, което ще охлажда короната.
 • Длето и чук - необходими за фино регулиране на стените на отвора.
 • Захранващ контакт - осигурява твърдо фиксиране на устройството в стената.
 • Замазка - гипс, алабастър или циментов разтвор.
 • Шпатула, която може да бъде поставена в гнездо.
 • Индикатор за напрежение - като цяло може да бъде полезен в началото, но на този етап не можете да го направите.
 • Необходими са допълнителни проводници, ако са инсталирани няколко точки.
 • Ножът може да бъде най-малкият.
 • Клещи - за предпочитане с телени резачки.
 • Изходът - в името на него всичко се стартира.
 • Отвертка - най-често отвертка Phillips, но в някои случаи е и полезна отвертка - всичко зависи от болтовете, които трябва да бъдат затегнати.

Разбира се, че преди да инсталирате изхода в стената, на това място вече са изтеглени проводници и се знае коя от тях е фазата и къде е нула с заземяване. Ако не, тогава ще трябва да планирате мащабна работа по щанцоване на канали (канали) в стената за окабеляване. За да направите това, ще трябва да наемете устройство за преграждане на стени, пригответе се да ги пробиете със свредло и перфоратор или да ги изрежете с шлайф.

Опитът с пробиването на строб в бетон с чук и длето е гарантирано излишен - притежаването на такива знания никога няма да компенсира времето, изразходвано за придобиването им.

Защо маркиране

маркировки за кутии за гнезда на бетонна стена

Ако инсталирате един отделен контакт в бетонна стена, то по принцип големи маркировки не са необходими. Няма голяма разлика, ако е разположен плюс или минус сантиметър. Друг е въпросът дали има други контакти наблизо и собственикът на помещенията има „перфекционистки вид“. За някои хора това е разработено от природата и ако нещо излезе от общата картина, тогава ще предизвика дразнене.

В резултат на това е по-добре да отделите допълнителни минути, за да изчислите и нарисувате местоположението на бъдещия изход на стената. Без да се проваля, това трябва да стане, когато инсталирате блок от търговски обекти, които ще бъдат разположени близо един до друг. Тук нивото ще дойде по-удобно, въпреки че ако подът е извит в стаята, тогава ще трябва да помислите как да направите маркировките - на нивото или успоредно на повърхността на пода.

Правилно направен "чертеж" на маркировката е хоризонтална линия, върху която са отбелязани центровете на отворите за кутиите с гнезда. За да видите дали короната е скочила от маркировката, маркировката трябва да е малко по-голяма от нейния диаметър. Най-надеждният начин за изчисляване на разстоянието от центъра до центъра е сгъването на капаците на изхода заедно и измерването на разстоянието от центъра до центъра.

Пробиване на дупки

пробиване на отвори за три контакта

Това е най-мръсната и тежка работа, въпреки че всичко зависи от здравината на бетона.

 • Ако за пробиване на гнездото се използва корона, тогава на първо място се пробива отвор в центъра на маркировката за централната му ос, след което се използва самата корона.
 • Тази част от работата ще отнеме малко повече време, ако имате само бормашина с конвенционална бормашина за бетон. В този случай ще трябва да пробиете дупки около обиколката на бъдещия гнездо и след това да избиете отвътре с перфоратор или длето.
 • Ако периметърът на отвора за гнездото не е кръгъл, а квадратен, тогава няма нарушение в това - той все още ще бъде покрит с циментова замазка. Въз основа на това съображение е възможно, тангенциално спрямо диаметъра на бъдещия цокъл, да направите разрези в стената с шлайф, отстранете вътрешността и коригирайте останалото с перфоратор или длето.
 • В особено трудни случаи можете да комбинирате тези методи - първо пробийте дупките със свредло, а след това работете върху тях с корона или шлайф.

избийте вътрешностите с перфоратор

Резултатът от работата трябва да бъде дупка, в която кутията на гнездото, която ще бъде инсталирана, „пропада“ малко отвъд повърхността на стената.

Ако са пробити няколко дупки, тогава между тях е задължително да се изрежат преходи - за проводници.

Монтаж на контакта

опитвам на гнездо кутия

Всъщност, тук просто трябва да клинирате изводите на гнездото в стената, но го направете така, че инсталираното пластмасово стъкло с горната му част да е на едно ниво с повърхността му.

монтаж на блок от гнездови кутии върху гипсов разтвор

фиксиране на гнездото

покрийте гнездото и изравнете разтвора

Приготвя се циментова или гипсова замазка и се разстила с шпатула върху вътрешната повърхност на получените отвори. Тогава там се вмъква кутия за гнездо (преди това, не трябва да забравяте да започнете жица в него) и подравнете. В този случай определено количество разтвор ще бъде изцедено от стената - препоръчително е да го отстраните не веднага, а след няколко минути, когато започне да се втвърдява. Остава леко да изгладите получения шев с шпатула и да изчакате сместа да се втвърди напълно - в зависимост от използвания материал, това ще отнеме от половин час на ден.

За повече информация относно монтирането на гнездото вижте това видео:

Кабелна връзка

Най-важната част от цялата работа е да свържете само два или три проводника (в зависимост от наличието на заземяване), но го направете без грешки.

Първо нещо с индикаторна отвертка уверете се, че окабеляването е без напрежение. Прекарването на минута или две на отваряне на прекъсвача и проверка за напрежение ще направи работата ви много по-удобна и по-безопасна.

Събличане на тел Необходимо е да се отстрани 1,5-2 см изолация от краищата на вените. Освен това, голото парче се огъва в пръстен и ако е нанизано, тогава той все още може да бъде разделен на две, така че краищата на проводниците да приемат формата на буквата "V".

За да увеличите площта на контакт на проводника с клемата, сърцевината трябва да бъде леко изравнена с клещи.

свържете фазовия проводник към изхода

Свързване на проводници. Изходът има само два извода за ток и трети за заземяване. Всички те са захванати с болтове и просто няма къде да се поставят проводници. Ако се използва окабеляване с правилното цветово кодиране, тогава жълто-зеленият проводник отива към заземяващия щифт (той „виси“ на плочата, като „мустаците“ се изпъкват напред), сини до нула и оставащи за фаза (може да бъде всеки друг цвят). Заземяването трябва да бъде свързано към контакта, предназначен за него, а фазата с нула към останалите - без значение в какъв ред.

Цокъл лента свързани чрез контур или звезда... В първия случай проводници от предишния стигат до контактите на един изход и веднага преминават към следващия. Във втория проводниците от всеки изход отиват до обща "точка на събиране" и са свързани там - фаза към фаза, нула до нула. Трябва да се има предвид, че PUE забраняват свързването на заземяване чрез контур - по този начин можете да свържете фазата и нулата, а "земята" трябва да се води от звезда.

Край на инсталацията

гнездото е свързано към проводниците

Когато окабеляването е надеждно "седнало" в контактите, вътрешността на гнездото може да бъде поставена в контакта.За да направите това, огънете проводниците така, че да са успоредни на задната стена и да натиснете всичко навътре.

Вътрешната част е фиксирана в гнездото с дистанциращи се втулки - така че те да се разпръснат, затегнете закрепващите болтове, които винаги са разположени в предната част. Когато болта се завърти по посока на часовниковата стрелка, кракът се премества встрани, но обратно - просто виси по тялото. Понякога лапите пречат да вмъкнете гнездото в гнездото, отваряйки се преди време, така че те са или вързани към тялото с конец или издърпани заедно с чиновническа еластична лента.

Освен това гнездото може да бъде фиксирано с болтове, които са завинтени в предната част на гнездото.

Последната стъпка е завинтване на капака. Той има центриращи щифтове, така че фиксирането му към контакта неправилно е доста проблематично. Когато всичко е готово, електричеството се включва и се проверява работата на контакта, както и заземяването. Проверката може да се направи дори преди да инсталирате интериора в кутията на гнездото, но така някой чувства качеството на работата си.

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране и свързване на контакта в това видео:

В резултат на това инсталирането на изход за домакинство в бетонна стена не е прекалена задача, дори за непрофесионалист. Ако трябва да инсталирате няколко от тях, тогава всички нюанси определено ще бъдат депозирани в паметта - по-късно ще бъде възможно да действате като инструктор.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?