Гнездото се искри или загрява - ние разбираме причините и отстраняваме неизправността

лош контакт в контакта

Ако гнездото искри, тогава първо трябва да погледнете точно кога се появява искрата - по време на работа или кога щепселът е включен. Лесно се прави разлика между тях - в първия случай това е дълго характерно пропукване на електрически разряд, при което щепселът често се нагрява. Във втория случай се чува силна пукнатина в момента, в който щепселът влезе в контакта и тогава всичко работи както обикновено. Въз основа на тази първоначална диагноза се избира метод за по-нататъшно решаване на проблема.

Кръкнете при включване

Това явление се наблюдава доста често - например, ако напуснете дома няколко дни и изключете електрическите уреди от контактите. След завръщането всичко се включва отново и тук в някои търговски обекти се забелязва забележима светкавица и се чува силна пукнатина.

Причини за възникване

електрическа дъга

Въпреки факта, че всичко изглежда доста заплашително и кара много хора рефлексивно да издърпват ръцете си от контактите, в това явление няма нищо, което да показва неизправност. Просто, когато контактите на щепсела се доближат до контактите на контакта, електрическа дъга за разряд прескача между тях момент преди контакт между тях. Това е естеството на електрическия ток и колкото по-високо е напрежението при контактите, толкова по-голямо е разстоянието, което може да се разтегне една дъга.

В индустриални условия се правят специални камери за гасене на дъга в близост до контактите на стартовите устройства, а в особено мощни устройства за това дори се използват устройства за гасене на дъгата със сгъстен въздух или по друг начин.

Интересното е, че рефлекторното изтегляне на ръката от такъв изход е напълно безсмислено. И не защото този феномен не е опасен, а поради измама на зрението и слуха поради несъвършенството на тези сетива. Факт е, че микро-светкавицата, възникнала от контакта на контактите, продължава една стотна, ако не и хилядна от секундата. Като се има предвид, че човешкото око възприема всичко със скорост 24 кадъра в секунда, то вижда само оригиналното изображение, отпечатано върху ретината и постепенно избледнява. Същото е и със звук - чуващ пукане гръмва в миниатюра - първо първичните смущения на въздуха достигат до ухото, а след това последствията от изместването на неговите молекули.

Какво може да се направи

Изглежда, че проблемът е решен и сега просто не можете да се страхувате от този феномен, ако не за едно „но“ - не всеки изход искри ... Още по-изненадващо е, ако всички инсталирани гнезда са еднакви, което означава, че няма да е възможно да се обясни подобно поведение чрез различия в дизайна.

Причината е проста - щепселите се поставят в някои гнезда от изключени устройства, а в други, напротив, от включени. Вземете например компютър - обикновено всички негови периферни устройства са свързани към един защитен пренапрежение за 5-6 гнезда. Това е самият системен мениджър, монитор (или дори два), високоговорители, принтер, рутер - може би е свързано нещо друго. Когато компютърът е изключен, всъщност той не е напълно без захранване - всичките му компоненти са в режим на готовност, така че ако изключите захранващата лента от контакта, той ще "помни" последното му състояние. Съответно, когато щепселът отново се вмъкне в контакта, всички устройства наведнъж "чукат" електрически ток върху себе си, което ще доведе до изхвърляне в контакта.

Това няма да се случи, ако изключите захранването на всяко устройство поотделно, преди да напуснете - ръчно изключете мониторите, включете превключвателя на захранването на системния блок, завъртете превключвателя на превключвателя на високоговорителите и принтера.След това, когато щепселът е включен в контакта, веригата няма да се затвори и няма да има разреждане.

Как се отразява на изхода

Теоретично, дори ако се случи микромолиране, повърхността на контактите изгаря и може да стане неизползваема с течение на времето - полученото въглеродно отлагане ще покрие всичко с филм с голяма устойчивост, това място ще започне да се нагрява и гнездото може да започне да се стопи.

На практика изпускането удря върха на щепсела и в самото начало на контакта на гнездото - когато щепселът е напълно поставен, работната повърхност на контактите е напълно различна. Освен това, ако щепселът излиза рядко от контакта, тогава контактът е много далеч от повреда.

В резултат на това, когато изходът искри, когато щепселът е включен, трябва да разберете, че всичко вече се е случило и просто поставете щепсела допълнително.

Ако гнездото се спука по време на работа

Ако се чуе пукнатина, когато щепселът е в контакта, това вече е знак за лош контакт в някаква част на електрическата верига. Често с течение на времето повърхността на щепсела или самия контакт се нагрява с течение на времето, или дори всички наведнъж.

Причини за напукване в работещ контакт

лош контакт в контакта

Всъщност работният контакт издава шум по същата причина, както при поставяне на щепсела - контактите не се допират плътно, но на места не достигат един до друг. Стандартните последици са, че повърхността им се окислява, устойчивостта на електрически ток се увеличава и металите започват да се нагряват.

По същия начин гнездото се спуква, ако болтовите връзки се разхлабят - жицата вътре в контакта започва да се движи и се образуват издатини, между които се появяват искри. Гнездото започва да вдига шум и ако контактът е много лош, той може да се нагрее и да се стопи.

Също така, причината за искрата може да е несъответствие в диаметъра на щифтовете на щепсела и контактите на контакта, типичен пример е, когато стар съветски щепсел е поставен в модерен евро гнездо.

несъответствие между диаметрите на щифта на контакта и контакта на гнездото
евро щепсел отляво, съветски с щифтове с по-малък диаметър - отдясно

Вижте подробности във това видео:

Четвъртата често срещана причина, поради която изходът се загрява, е несъответствието между мощността на свързаните към него устройства и пропускателната способност на проводниците. Ако търкате нещо един срещу друг, тогава и двете неща ще се нагреят, а електроните вътре в проводника "текат" със скоростта на светлината. В резултат на това, ако окабеляването периодично работи на границата на неговата честотна лента, тогава той се загрява.

Това не е критично за самите живели, но изолацията, която непрекъснато омеква и се втвърдява, губи свойствата си с течение на времето. Това също трябва да отчита способността на електрическия ток да изправи окабеляването, през което се преминава. Когато мощно устройство е включено през слаб проводник, нагревателното ядро ​​загрява изолацията, която става мека и се "изважда" от жицата, която се опитва да се изправи. Обикновената вибрация, която се появява в устройства, задвижвани от електрически ток, също може да има своето слово. Тя може да бъде невидима с просто око, но такова окабеляване не винаги се скъсява веднага. С течение на времето сърцевината може да изпълзи от изолацията и тогава в най-добрия случай ще се окаже пенлив контакт и в най-лошия случай ще достигне късо съединение.

Методи за елиминиране

Замислено, когато се появят искри, е достатъчно да подредите гнездата - ако ги разглобите, тогава какво да направите по-нататък обикновено се вижда с просто око. Място с лош контакт се отличава по мащаба от разтопяването на изолацията, а самото е втвърдено и чупливо. Ако има малко въглеродно отлагане, тогава може просто да се почисти и затегне болтовите връзки. Когато става въпрос за сериозно топене на изолацията на проводниците или корпуса на гнездото, силно се препоръчва да ги замените.

Избор на контакти, щепсели и тройници

Причината за неизправността на контакта може също да е лошото качество както на самия контакт, така и на щепсела на електрическия уред, този проблем е разгледан подробно в следния видеоклип:

Като резултат

Всички домакински електрически проводници се изчисляват с многократна граница на безопасност, така че ако изходът искри, щепселът или удължителният кабел се нагрее, това е сигнал за ранно търсене и коригиране на неизправността.

Проблемът може да не бъде намерен веднага - това най-често показва, че устройство, чиято мощност е по-висока от окабеляването може да премине, е свързано към контакта. В този случай трябва да потърсите „по-слабо“ устройство или да направите допълнителен контакт.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?