Как да определим фазата и нулата в електрическата мрежа с мултицет?

Намиране на фаза и нула с мултицет

Много често при извършване на ремонтни или монтажни работи, свързани с електричество в апартамент, къща, гараж или в страната, се налага да се намери нула и фаза. Това е необходимо за правилното свързване на контакти, ключове, осветителни тела. Повечето хора, дори да нямат специално техническо образование, си представете, че за това има специални индикатори. Ще разгледаме накратко този метод, а също така ще ви разкажем за друго устройство, без което никой професионален електротехник не може. Нека да поговорим за това как да определим фазата и нулата с мултицет.

Нулеви и фазови понятия

Преди да определите нулата на фазата, би било добре да запомните малко от физиката и да разберете какви са тези понятия и защо те се намират в изход.

Всички електрически мрежи (както битови, така и промишлени) са разделени на два вида - с постоянен и променлив ток. От училище помним, че токът е движението на електроните в определен ред. С постоянен ток електроните се движат в една посока. С променлив ток тази посока постоянно се променя.

Разлика между DC и AC

Нас ни интересува променливата мрежа, която се състои от две части:

 • Работна фаза (обикновено наричана просто "фаза"). Работното напрежение се прилага към него.
 • Празна фаза, наречена "нула" в електричеството. Необходимо е да се създаде затворена мрежа за свързване и работа на електрически устройства, а също така служи за заземяване на мрежата.

Когато свързваме устройства към еднофазна мрежа, тогава няма особено значение къде точно е празната или работеща фаза. Но когато монтираме електрическо окабеляване в апартамент и го свързваме към обща къща къща, трябва да знаете това.

Разликата между нула и фаза във видеото:

Най-простите начини

Има няколко начина да намерите фазата и нулата. Нека ги разгледаме накратко.

Чрез цветно изпълнение на вени

Най-простият, но в същото време и най-ненадеждният начин е да се определи фазата и нулата чрез цветовете на изолационните обвивки на проводниците. По правило фазовият проводник има дизайн на черен, кафяв, сив или бял цвят, а нулата е направена синя или синя. За да сте информирани, има и зелени или жълто-зелени проводници, така се посочват защитните заземяващи проводници.

В този случай не са необходими никакви устройства, те разгледаха цвета на жицата и определиха дали това е фаза или нула.

Оцветяващи жични ядра

Но защо този метод е най-ненадеждният? И няма гаранция, че по време на монтажа електротехниците наблюдават цветното кодиране на сърцевините и не смесват нищо.

Цветно кодирани проводници в следния видеоклип:

Индикаторна отвертка

По-истински метод е да се използва индикаторна отвертка. Състои се от непроводим корпус и вграден резистор с индикатор, който е обикновена неонова лампа.

Например, когато свързвате превключвател, основното е да не объркате нула с фаза, тъй като това превключващо устройство работи само за фазова пропаст. Проверката с индикаторна отвертка е както следва:

 1. Изключете общата машина за вход за апартамента.
 2. Извадете проводниците, които трябва да се проверят с нож от изолационния слой с 1 см. Отделете ги на безопасно разстояние един от друг, за да изключите напълно възможността за контакт.
 3. Приложете напрежение, като включите прекъсвача на входната верига.
 4. Използвайте върха на отвертката, за да докоснете голите проводници. Ако в същото време светва прозорецът на индикатора, проводникът съответства на фазовия. Липсата на сияние показва, че намерената жица е нула.
 5. Маркирайте необходимото ядро ​​с маркер или парче електрическа лента, след това отново изключете общата машина и свържете превключващото устройство.

Намиране на фазовия проводник с индикаторна отвертка

По-сложни и точни проверки се правят с мултицет.

Фазово търсене с индикаторна отвертка и мултицет във видеото:

Мултиметър. Какво е това устройство?

Мултицет (електротехниците го наричат ​​и тестер) е комбиниран инструмент за електрически измервания, който съчетава много функции, основните от които са омметър, амперметър, волтметър.

Тези устройства са различни:

 • аналогов;
 • дигитален;
 • преносим лек за някои основни измервания;
 • сложен стационарен с много възможности.

С помощта на мултицет можете не само да определите земята, нула или фаза, но и да измерите тока, напрежението, съпротивлението на секцията на веригата, да проверите електрическата верига за непрекъснатост.

Устройството представлява дисплей (или екран) и превключвател, който може да бъде настроен в различни позиции (има осем сектора около него). В самия връх (в центъра) има сектор "ИЗКЛ.", Когато превключвателят е настроен на това положение, това означава, че устройството е изключено. За да направите измервания на напрежението, ще трябва да настроите превключвател в секторите "ACV" (за променливо напрежение) и "DCV" (за директно напрежение).

DC и AC ток в скалата на мултицета

Мултиметровият комплект включва още два тестови проводника - черни и червени. Черната сонда е свързана към долния гнездо с надпис "COM", тази връзка е постоянна и се използва за всякакви измервания. Червената сонда, в зависимост от измерванията, се вкарва в средния или горния гнездо.

Как да използвате устройството?

По-горе разгледахме как да намерим фазов проводник с помощта на индикаторна отвертка, но няма да работи за разграничаване между нула и земя с такъв инструмент. След това нека научим как да проверяваме ядрата с мултицет.

Подготвителният етап изглежда точно същият като за работа с индикаторна отвертка. При изключено напрежение, съблечете краищата на проводниците и не забравяйте да ги отделите, за да не провокирате случайно докосване и възникване на късо съединение. Приложете напрежение, сега цялата по-нататъшна работа ще бъде с мултицет:

 • Изберете диапазона на измерване на променливотоковото напрежение над 220 V. На инструмента обикновено има маркировка със стойност 750 V в режим "ACV", настройте превключвателя в това положение.
 • Устройството има три слота, където са поставени пробните проводници. Ние намираме сред тях тази, която е обозначена с буквата "V" (тоест за измерване на напрежение). Поставете точилката в нея.

Съединители за изпитване на напрежение

 • Докоснете съблечените ядра със сондата и погледнете екрана на устройството. Ако видите малка стойност на напрежението (до 20 V), тогава докосвате фазовия проводник. В случай, че на екрана няма четене, сте намерили нула с мултицет.

За да определите "земята", почистете малка площ върху всеки метален елемент от домашни комуникации (това може да бъде вода или тръби за отопление, батерии).

В този случай ще използваме два гнезда "COM" и "V", вмъкваме измервателните сонди в тях. Настройте устройството в режим "ACV" на стойност 200 V.

Имаме три проводника, между тях трябва да намерим фазата, нулата и земята. С една сонда докоснете почистеното място на тръбата или батерията, а с втората докоснете проводника. Ако дисплеят показва отчитане от порядъка на 150-220 V, значи сте намерили фазен проводник. За неутрален проводник с подобни измервания отчитането се колебае в рамките на 5-10 V, когато докоснете "земята", нищо няма да се покаже на екрана.

Маркирайте всяко ядро ​​с маркер или електрическа лента и за да сте сигурни, че измерванията са правилни, сега направете измервания една спрямо друга.

Етикети на проводници

Докоснете двете сонди до фазовия и неутралния проводник, цифрата трябва да се появи на екрана в рамките на 220 V. Фазата със земята ще даде малко по-ниско отчитане.И ако докоснете нулата и земята, тогава на екрана ще се покаже стойност от 1 до 10 V.

Няколко правила за използване на мултицет

Преди да определите фазата и нулата с мултицет, прочетете няколко правила, които трябва да спазвате при работа с устройството:

 • Никога не използвайте вашия мултицет във влажна среда.
 • Не използвайте дефектни тестови проводници.
 • По време на извършване на измервания не променяйте границите на измерване и не поставяйте отново превключвателя.
 • Не измервайте параметри, чиято стойност е по-висока от горната граница на измерване на устройството.

Как да измервате напрежението с мултицет - в следното видео:

Обърнете внимание на важен нюанс при използването на мултицет. Ротационният превключвател винаги трябва да бъде настроен на максимално положение първоначално, за да се избегне повреда на електронното устройство. И в бъдеще, ако показанията са по-ниски, превключвателят се премества на ниски нива, за да се получат най-точните измервания.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?