Инструмент за отстраняване на тел - какви са техните видове и приложения

Клещи за клещи

Един от съществените атрибути на професионалния електротехник е стриптизьор. Може да се нарече по различни начини - стриптизьор, машина за рязане на кабели и някои погрешно казват „кримпване“. Последният всъщност е отделен инструмент за кримпване, но често е част от стриптизьора: получавате универсално устройство - стриптизьор-преса - с което можете да съблечете изолацията от проводниците и веднага да фиксирате връзката.

Защо ви трябват клещи за събличане

В допълнение към основните характеристики на професионалните инструменти, потребителите оценяват колко се увеличава скоростта на работа и нейното качество при използването им.

Дори и да промените окабеляването на типичен апартамент, тогава във всяка от стаите (жилищни, кухня, коридор и т.н.) ще има поне една лампа за осветление, един превключвател и няколко гнезда, плюс контакти във въвеждащия панел. Две или повече проводници са подходящи за всяка от тези точки, така че общият им брой ще достигне няколкостотин.

Видове гнезда в една група

Ако се правят съвременни ремонти в голяма площ, в която в допълнение към осветлението и захранването на кабелите се полагат кабели за интернет, телевизия, акустични системи и други, тогава броят на контактите, за които трябва да се съблекат проводниците, може лесно да надвиши хиляда парчета.

Когато използвате клещи за отстраняване на изолация, всеки контакт отнема от една до три секунди, а ако ги почиствате на ръка с нож, след това няколко пъти повече, в зависимост от уменията на електротехника.

Често проводниците трябва да бъдат съблечени до определена дължина, например това се изисква при инсталиране на някои маркови гнезда - в противен случай сърцевината просто няма да се побере в конектора, предназначен за него. Повечето клещи имат възможност да регулират дължината на телта, за да се съблече, и разчитат на окото, за да използват нож.

Дори ако леко закачите телена сърцевина с ножово ножче, тогава такъв проводник повишава чувствителността към извивки и самото място с драскотина може да започне да се нагрява. Топлоизолаторът от своя страна е направен по такъв начин, че да отреже ръба на обвивката, без да достига до сърцевината.

Правилно настроените клещи не докосват жицата на сърцевината

В резултат на това повечето клиенти може да подозират електротехник, който не разполага с клещи за събличане сред инструментите си.

Разновидности на стриптизьори

Тъй като проводниците се използват при монтажа на електрически проводници от различни марки и секции, за подготовката им се използват няколко вида инструменти за отстраняване на кабели. Резултатът от работата им е приблизително един и същ, но в зависимост от производителя, надеждността и издръжливостта ще се различават.

В зависимост от уменията, предпочитанията и количеството пари, които можете да похарчите за закупуването на инструмента, можете да изберете автоматични и ръчни стриптизьори - всяка от които има определени плюсове и минуси на употреба.

Стриптеристите са разделени на такива, които отстраняват само токопроводимите проводници на проводниците, а има и такива, които са предназначени да премахват само външната изолация - това също е доста трудоемка операция, ако се извършва с обикновен нож.

Разнообразие на изолационните ленти във видеото:

За отрязване на външната изолация

Работата по отстраняване на жични нишки започва с отстраняване на външния слой изолация.Много кабели имат доста "деликатна" обвивка и ако направите грешен ход с нож, външният слой и покритието, нанесено върху сърцевините, се прорязват. Съществуват редица инструменти, които са предназначени за рязане на външния слой на изолацията, без да забивате обшивката.

Острие нож

Въпреки че този инструмент за събличане не принадлежи към класа на стриптизьорите, той се използва широко заедно с тях, тъй като последните от своя страна са предназначени основно за работа с вътрешните ядра на проводниците.

Външно тази машина за рязане на кабел е сърпообразна двустранна перка, на върха на която има гладка заоблена подметка - пета.

Електрик нож с пета

След като направите минимален разрез на външната изолация, петата се натиска под нея и сега можете да отрежете външния слой от кабела с едно движение. Тъй като петата е гладка, тя се плъзга по вътрешните нишки на кабела, без да причинява никаква вреда.

Стрипер за отстраняване на външна изолация

На външен вид това устройство наподобява дебела дръжка на ножа, с равна повърхност в края. Отгоре се подава крак, който притиска жицата към повърхността - силата на затягане се регулира от плъзгач върху тялото. Изолацията се нарязва с острие, което се простира от края, срещу който е притисната жицата.

Нож за събличане на тел

Дълбочината на слота се регулира с винт, разположен в противоположния край на инструмента.

Процедурата е проста - зададена е дълбочината на рязане на изолацията, в скобата се вкарва кабел, притиска се към повърхността с крак и се изтегля до необходимата дължина. Тогава остава просто да издърпате изолацията от жицата. Тази машина за рязане на кабели е предназначена за кръгли проводници (по-специално, марка NUM), но с определени умения ще бъде полезна за плоските проводници.

Някои от тези инструменти имат допълнителен нож (този на снимката го има в бял пластмасов калъф), но практиката показва, че от него обикновено няма смисъл и е по-добре да изберете модели без такова допълнение.

Полуавтоматични стриптизьори

Функцията „полуавтоматик“ означава, че такъв препарат за стриптиз отрязва обвивката на жицата, за да премахне изолацията, и човекът отстранява получената камера от сърцевината с допълнително движение.

Някои от тези инструменти изискват отделно умение за използване, тъй като не контролират дълбочината на рязане.

Клещи за клещи

Външно този инструмент прилича на клещи - когато дръжките са събрани, режещите ръбове също се сближават. Това устройство е проектирано за бърза обработка на голям брой еднакви проводници с диаметър до 5 мм.

Клещите се регулират ръчно до определена дебелина на сърцевината с помощта на регулиращ винт - това е както тяхното предимство, така и недостатък. Недостатъкът е очевиден - ако в процеса на работа е необходимо да почистите няколко вени с различен диаметър, тогава клещите трябва да бъдат пренастроени първо към тях, а след това обратно. Също така, такива инструменти често нямат ограничител за дължината на отсечената секция на изолацията - ще трябва да го измервате по око.

Клещи Knipex

Предимството на това решение е, че ако са правилно конфигурирани, такива клещи за събличане физически не са в състояние да повредят телената сърцевина. В допълнение, те могат да бъдат регулирани до всяка дебелина на проводника в диапазона до 5 мм - дори ако за монтаж се използват кабели с не най-високо качество, които се правят във фабриката с известна грешка в дебелината на проводниците. Също така, дизайнът на клещите ги прави най-удобни за работа на трудно достъпни места и те могат да се справят с жици. По време на редактирането това свойство се използва изключително рядко, но всичко се случва за първи път.

За да премахнете изолацията, жицата се навива между ножовете, дръжките се компресират и сега сърцевината може да се издърпа, а отрязаната камера ще остане вътре в щипките.Някои видове изолация могат да бъдат доста вискозни, следователно, за да се улесни работата, самото ядро ​​(или клещи), след като го увиете с ножове, трябва да бъде леко обърнато около оста си. Тогава изолацията ще бъде отрязана от всички страни и отстранена много по-лесно.

Кръгъл нож за подстригване

Както при използването на конвенционален нож, тук трябва да "почувствате" инструмента, за да не закачите сърцевината, но въпреки това този дизайн дава повече свобода и значително увеличава скоростта на работа.

Външно такъв инструмент прилича на обикновен телбод за хартия, но от края и отстрани има остриета, които изрязват изолацията на проводника. Резачките също са вградени в тялото - изглежда, че е дреболия, но от време на време помага много.

Coax Cutter

В зависимост от необходимия метод на рязане, жицата се резба в определена вдлъбнатина на тялото (или през него, ако външната изолация се отстрани) и се затяга с ножове. След това се прави малък завой около оста и получената камера може да бъде премахната.

Преглед на такова устройство във видеото:

Предимствата на устройството са простота и гъвкавост, тъй като е възможно да се премахне външната и вътрешната изолация.

Автоматични стриптизьори

Това са "най-бързите" инструменти, използвани за отстраняване на проводници. Всичко, което трябва да се направи при работа с такива устройства, е да поставите жицата на определеното място и да стиснете дръжките на щипците. Инструментът ще определи независимо дебелината на жицата, ще я фиксира и ще премахне изолацията на правилното място. Според принципа на действие те се делят на такива, които разкъсват изолацията и я отрязват.

Cam stripers

Такова устройство има две двойки гърбици, всяка от които е фиксирана върху собствената си половина на клещите. Между тях се полага тел, от който трябва да се отстрани изолацията. Когато дръжките се стиснат, горните гърбици се придвижват към долните и притискат жицата към тях, след което щипките се раздвижват. В същото време лявата двойка гърбици плътно се увива и държи жицата, а дясната е свързана под определен ъгъл, като частично се изтласква през изолацията. Когато челюстите на клещите се отделят, дясната двойка гърбици откъсва парче изолация и жицата се съблича.

Cam съблекач KBT

Предимството на този тип устройства е способността му да се адаптира към различни диаметри на телта и възможността да се съблича няколко ядра едновременно. В дръжките на такива клещи често се вграждат нипери и пета.

Принципът на тяхната работа се вижда ясно във видеото:

Подбиване на автоматични стриптизьори

Тези модели са малко по-различни от предишното устройство, но основният принцип на работа като цяло е един и същ. Основната разлика е, че няма гърбици - вместо тях ножовете изрязват изолацията на телта зад челюстите. Отстраняват го и от вената.

Автоматичен стриптизьор Knipex 12 40 200

Освен това е напълно автоматичен стриптизьор, който автоматично се настройва към всеки диаметър на проводника (от 0,2 до 6 мм).

Какво да изберем за работа

Изборът и препоръчането поотделно на някой от изброените инструменти за оголване на проводници ще бъде умишлено погрешно и неблагодарно нещо - всяко нещо е добро на своето място и по време. Обикновено електротехниците пазят поне един от всички видове стриптизьори - за външна изолация, полу- и автоматична, но като цяло се опитват да съберат всички подобни инструменти - има различни случаи, така че няма да са излишни.

Основното нещо, когато използвате изолационни ленти, е периодично да проверявате качеството на тяхната работа - ако по някаква причина остриетата започнат да се придържат към проводниците на проводниците, тогава всичко ще трябва да се пренарежда.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?