Как да се измери ток с мултицет

Мултицет за измерване на силата на тока

Ток, заедно с напрежението и съпротивлението, е много важно понятие в електричеството. Тя се измерва в ампери и се определя от количеството електрическа енергия, преминаващо през проводник за определена единица време. Стойността му се определя с помощта на измервателни уреди; в домашни условия това е най-лесно да се направи с мултицет или тестер, който е на разположение на много собственици на съвременни апартаменти. Управлението на тока е много важно за работата на механизмите, които зависят от захранването, тъй като превишаването на максимално допустимата стойност води до повреда на устройствата и възникване на аварийни ситуации. Темата на тази статия е как да се измери ток с мултицет.

Видове мултиметри

На пазара на електрически уреди има два вида тестери:

  • Аналогов.
  • Дигитален.

Основните елементи на аналоговите устройства са скала с маркирани раздели, които се използват за определяне на индикаторите за електрически величини, и стрелка. Тези мултиметри са с голямо търсене сред начинаещите поради ниската си цена и лекотата на използване.

Аналогов мултицет

Но, наред с тези положителни аспекти, аналоговите тестери имат и редица недостатъци, основният от които е високата грешка в измерването. Тя може да бъде малко намалена поради настройката на резистора, който е структурно включен в устройството. Независимо от това, ако е необходимо да се измерват електрическите параметри с висока точност, е по-добре да използвате цифрово устройство.

Цифрови мултиметри

Единствената външна разлика между цифров апарат и аналогов е екранът, върху който измерените параметри се отразяват под формата на числа. По-старите модели са оборудвани с LED дисплеи, по-новите са оборудвани с LCD.

Те се отличават с висока точност на измерване и лекота на използване, тъй като не е необходимо да коригират калибрирането.

Недостатъкът на тези устройства е цената, която е няколко пъти по-висока от цената на аналоговите тестери.

Характеристики на дизайна

Независимо от броя на жаковете в мултицета, всяко от тези устройства има два вида изходи, които са обозначени с различни цветове. Общият изход (маса) е оцветен в черен цвят и се обозначава или "com" или "-". Изходът, предназначен за измерване (потенциал), е червен. За всеки от измерените параметри на електрическата верига може да има свой собствен гнездо.

Мултицетни конектори за свързване на сонди

Не се страхувайте да го объркате с други, тъй като всяко от тези гнезда е обозначено със съответна единица.

Друг външен елемент на устройството е дръжка за настройка на границата на измерване, която може да се върти в кръг. В цифровите мултиметри тези граници са по-големи, отколкото при аналоговите, освен това в тях могат да бъдат включени допълнителни опции, например звуков сигнал и други. Тъй като говорим за това как да измерим силата на тока с помощта на тестер, ще говорим за скала с ампери.

Всеки мултицет има свой собствен максимален ток и при избора на електрическа мрежа за тестване, токът, който се тества в него, трябва да се сравнява с границата, за която е проектирано устройството. Така че, ако токът, протичащ вътре в електрическата верига, е 180 A, не се препоръчва да се измерва с мултицет, проектиран за 20 A, тъй като единственият получен резултат ще бъде изгарянето на устройството веднага след началото на изпитването. Максималната граница винаги се посочва в паспорта на мултицета или в случая на устройството.

Процедурата за подготовка на устройството за измервания

Превключвателят на мултицета трябва да бъде превключен в сектор A (DA за постоянен ток или CA за променлив ток), което съответства на измерването на тока, като същевременно се избира желаната граница. Някои съвременни тестери за постоянни вериги имат една позиция, а за променлив ток - друга. За да не сбъркате, трябва да се ориентирате по буквите, налични на предния панел.

Мултицет, конфигуриран за измерване на променлив ток

Те са еднакви във всяко устройство, просто трябва да разберете каква стойност означава всяко от тях.

Всички мултиметри се предлагат с два кабела, всеки с сонда и конектор в края. Вторите краища на проводниците се поставят в гнездата на устройството, които съответстват на текущото измерване, в нашия случай силата на тока.

Заповед за измерване

Мултицет за измерване на величината на тока е включен в прекъсването на електрическата верига. Това е основната разлика от процедурата за измерване на напрежението, при която тестерът е свързан паралелно към низа. Индикаторът за величината на тока, който преминава през устройството, се показва със стрелка в скалата (ако говорим за аналогово устройство) или се показва на дисплея с течен кристал (LED).

Има различни начини да се прекъсне тестваната верига, за да се включи устройството в нея. Например, като изключите един от клемите на радиоелемента с поялник.

Понякога трябва да прехапете жицата с телени резачки или клещи.

При определяне на стойността на тока на батерия или акумулатор такъв проблем не съществува, тъй като верига е просто сглобена, един от елементите на която е мултицет.

Съображения при измерване

Важно условие при определяне на силата на тока е включването на ограничаващо съпротивление във веригата - резистор или обикновена крушка. Този елемент ще предпази устройството от повреда (изгаряне) под въздействието на потока на електроните.

Свързване на мултицет чрез товар

Ако силата на тока не е показана на индикатора, това показва неправилно избрана граница, която трябва да бъде намалена с една позиция. Ако отново няма резултат - още един, продължавайки, докато на екрана или скалата се покаже някаква стойност.

Трябва да направите измервания бързо - сондата не трябва да контактува с кабела за повече от една или две секунди. Това важи особено за батериите с ниска мощност. Ако докато измервате силата на тока на батериите, дръжте сондата върху жицата дълго време, резултатът ще бъде тяхното разреждане - частично или пълно.

Техника за безопасност

Както можете да видите, процедурата за измерване на силата на тока с мултицет не е трудна. Важно е само да следвате инструкциите и да не забравяте за стриктно спазване на мерките за безопасност:

  • Изключете захранването преди да направите измервания.
  • Проверете изолацията на кабела - при продължителна употреба неговата цялост понякога се нарушава и вероятността от токов удар се увеличава значително.
  • Носете само гумени ръкавици.

Носете ръкавици, когато измервате висок ток с мултицет.

  • Не измервайте при висока влажност. Факт е, че влагата има висока електрическа проводимост и рискът от нараняване също се увеличава.
  • Човек, който е претърпял токов удар, се нуждае от медицинска помощ. Ако е възможно, всяка работа с електричество, включително измервания, се извършва най-добре заедно. В извънредна ситуация присъствието на партньор може да бъде истинско спасение.

След приключване на измерванията, отрязаните кабели трябва да се свържат отново, като предварително се обезвъздуши веригата.

Подробно и ясно за измерванията, извършени с мултицет във видеото:

заключение

В тази статия разбрахме как да проверим тока с мултицет. След като прочетете представения материал, всеки възрастен ще може да се справи с тази задача, тъй като мултицетът е напълно неусложнено устройство, но в същото време е много необходимо за решаване не само на професионални, но и на ежедневни задачи, свързани с електричеството.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?