Схема на свързване на преминаващия превключвател от 3 места

напречен превключвател

Преди всичко беше по-просто, живеехме в стандартни къщи със стандартна електрическа осветителна мрежа. Влязохме в стаята, натиснахме превключвателя, светлината светна и когато тръгнахме, те угаснаха. Сега все по-често в градските апартаменти и селските къщи интериорът е проектиран от дизайнери и те може да имат такава визия на бъдещия ви дом, че въпросът за контролирането на едни и същи лампи от няколко места ще стане много актуален. В този случай на помощ ще дойде преминаващ превключвател. Схемата за свързване в 3 точки се счита за не твърде сложна и в същото време максимално удобна. Нека поговорим за това по-подробно, кога и къде се използва, как сами да свържете всичко и какво се изисква за това?

Къде да приложим такава схема?

Измислени са проходни превключватели, така че същите осветителни устройства (или групи от тях), разположени в дълги коридори или големи помещения, да могат да бъдат доставяни и отстранявани от различни точки.

коридор с няколко лампи

Диаграмата на свързване на преминаващия превключвател от точно три места най-често се използва при следните обстоятелства:

 1. Когато има дълги коридори, откъдето има изходи към няколко различни стаи или помещения. На входа на такъв коридор осветлението се включва с един превключвател, а след това някъде по средата има втори, а в края на стаята трето превключващо устройство. С тяхна помощ можете да изключите осветлението от мястото, където се намирате в момента, и да не се връщате за това до началото на коридора.
 2. В селски къщи за осветяване на личен парцел или двор. Например, когато излизате от къщата, е инсталиран един превключвател, който включва лампите в двора. А другите две са инсталирани върху някакви дворови сгради (гараж, навес), достигайки до които можете да изключите осветлението.
 3. В жилищни сгради с три етажа. На входа на първия етаж те включиха светлината в целия вход, изкачиха се на втория или третия етаж, изключиха. В този случай схемата на свързване на преминаващите превключватели ви позволява значително да спестите електроенергия, тъй като често се случва светлината във входовете да е ден и нощ.
 4. Когато голяма детска стая има няколко места за спане. Инсталирани са общо три превключвателя: един на входа на стаята, два други в близост до детските легла. Влизайки в спалнята, детето включва светлината, стига до леглото си, ляга в леглото и изключва осветлението.
 5. В селските къщи, използвайки преминаващ превключвател от три места, можете да контролирате осветлението на стълбища или полети. Едно устройство е инсталирано в долната част в началото на стълбите, когато се издига, то включва осветлението на целия поход. След като се издигна на втория етаж, е инсталиран друг превключвател, с който светлината се изключва. И третата е разположена по-високо, където стълбите отиват на таванското помещение, така че след като отидете там, изключвате осветлението на целия марш и не навивате излишни киловати, докато вървите бизнеса си на тавана.

голям хол с прожектори

Всъщност все още има много опции, сметнали сме най-популярните, но дори и от това става ясно доколко схемата на свързване на преминаващия превключвател от 3 места ще направи живота ни по-комфортен.

Диаграма на превключване

Какво е специалното?

Външно устройството за превключване на преминаване е подобно на обикновено, но това е чак когато не започнете внимателно да изучавате устройството му.

Have конвенционален апарат има два контакта - вход и изход, когато натиснете клавиша, те се затварят или отварят помежду си, като по този начин създават електрическа верига или я разкъсват.

преминаващ превключвателHave преминаващ превключвател три контакта - един общ вход и два изхода. Вътре в контактната част има напречен елемент, който никога не е в междинно положение в средата. Когато натиснете клавиша, той преминава към една или втора верига, като по този начин свързва общия входен контакт с един или друг изход.

Опцията за троен контрол на осветлението използва кръстов превключвател. Неговата дизайнерска особеност е, че има четири точки за контакт (две входни и две изходни).

Връзката на кръстосания превключвател винаги се прави в средата между втулките. Една двойка от нейните контакти е свързана с изходящите контакти на първото преминаващо устройство, втората двойка, съответно, към изходящите контакти на друг преминаващ превключвател.

Имайте предвид, че когато свързвате превключватели от 3 различни места на една група осветление, и трите превключващи устройства дублират действията си. В тази връзка техните ключове няма да имат ясно маркирани позиции „включено“, „изключено“, всеки път, когато могат да бъдат на различни позиции.

Принципът на работа на преминаващите и кръстосаните превключватели е показан подробно и достъпен във видеото от Алексей Земсков:

Какво се изисква?

За производството на електрически работи закупете следните материали:

 • разклонителна кутия;
 • осветително устройство;
 • преминаващи превключватели - 2 бр .;
 • напречен превключвател;
 • кутии за гнезда - 3 бр .;
 • 2-проводник, 3-проводник и 4-проводник.

инструмент за инсталиране на гнездо

Също така, когато работите, винаги трябва да имате такива инструменти:

Електрическо превключване

Преди да започнете работа, не забравяйте за вашата безопасност, изключете прекъсвача на захранващия блок, проверете дали няма напрежение и едва след това продължете действията по инсталирането и превключването с електрическото окабеляване.

схема на свързване на три превключвателя

Разклонителната кутия трябва да побира пет проводника:

 • 2-ядро - нула и фаза от захранващата мрежа;
 • 2-ядро - нула и фаза от осветителното устройство;
 • 3-ядрен - от един преминаващ превключвател;
 • 3-ядрен - от втория преминаващ превключвател;
 • 4-проводник - от кръстосан превключвател.

превключване и превключване на превключватели в разклонителната кутия

Ако вашето осветително тяло е конструктивно да бъде заземено, тогава ще ви трябва проводник с три ядра както за свързване на осветителното устройство, така и за захранването (фаза, земя и нула).

Всяка връзка трябва да бъде направена в разклонителна кутия, удобно е - на едно място да превключвате няколко секции на електрическо окабеляване наведнъж. Самата кутия действа като междинна връзка между захранващата мрежа и захранващите превключватели.

превключване на превключвател

Сега нека се свържем, няма нищо трудно, основното е, внимавайте:

 1. Първо, неутралният проводник от захранващата мрежа е свързан към неутралния проводник, който отива към осветителното тяло.
 2. Свържете фазовия проводник от електрическата мрежа към сърцевината, преминавайки към общия входен контакт на първия преминаващ превключвател.
 3. Сега чифт проводници от изходящите контакти на първия преминаващ превключвател са свързани към всяка една двойка проводници на кросоувъра.
 4. Абсолютно подобно превключване се извършва с втория преминаващ превключвател. Нейната двойка проводници от изходящите контакти е свързана с останалата двойка проводници на устройството за кръстосване.
 5. Остава да свържете фазата на лампата към сърцевината на общия входящ контакт на втория преминаващ превключвател.

Направете подходящите проводни връзки на контактите на превключвателите и в държача на лампата (фаза и нула).

Съветваме ви първо да тествате работата на сглобената верига и след това само да изолирате точките на усукване, за да видите точно, че всичко е направено правилно. Включете машината от източника на захранване и тествайте действието на превключвателите. Всяко от трите превключващи устройства светлината се включва и изключва.Правилно ли работи всичко? След това завършете работата. Отново изключете напрежението, изолирайте точките на усукване с електрическа лента, закрепете защитните капаци и бутони към превключвателите.

Схемата за свързване се извършва по подобен начин двуклавишен преминаващ превключвател, само в тази ситуация трябва да инсталирате две кросоувър устройства.

Можете да свържете четвъртия превключвател и петия превключвател към веригата за управление на осветлението, тогава ще бъде възможно да се контролира още повече пространство, например осветлението на алеята на многоетажна сграда. Разбира се, в такива случаи схемата ще бъде по-сложна. Но ако разберете самия принцип в разглежданата схема за контрол на три места, вие също ще можете да се справите с голям брой точки.

Компилация на видео

Това видео показва работата на два превключвателя за преминаване и превключване на специално сглобена стойка:

Друго подробно описание на същата верига, само превключвателите са свързани директно:

И практичен пример е инсталирането на три превключвателя в дълъг коридор:

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?