Какво е индикатор за напрежение, какви са те и как да изберете правилния

видове индикатори за напрежение

Дори при най-простата работа в електрически вериги във фермата е полезен индикатор за напрежение - устройство, което показва наличието или липсата на електрически ток и напрежение в мрежи от 220 до 1000 V (в зависимост от устройството). Целесъобразността на използването му е продиктувана преди всичко от факта, че електрическият ток не може да се види с очите - неговото присъствие може да се прецени само по това дали устройството, включено в контакта, работи или не.

Разновидности на показателите

Основната функция, която индикаторът за напрежение трябва да изпълнява, е да провери целостта на електрическата верига - от това зависи дали устройството, включено в контакта, ще работи или не. Различните устройства се справят с тази задача по различни начини - стандартен отвертка използва индикатор за напрежение, за да провери тока, който вече е в мрежата (пасивен), а вътре в многофункционалния тестер на напрежение има цяла верига с отделно захранване (активно), което ви позволява да звъннете дори без изтощение електрически вериги Всички тези устройства работят на подобен принцип, но имат някои разлики в правилата за употреба.

Индикатор за пасивна отвертка

пасивна отвертка

Това е еднополюсен индикатор за фаза на домакинството, който изпълнява една и единствена задача - да покаже наличието или отсъствието на напрежение в определена точка от електрическата верига. Не се използва от професионални електротехници поради изключително ограничената му функционалност, но у дома сред множеството инструменти „само за всеки случай“ може да ви бъде полезен.

Безспорното предимство на устройството е, че еднополюсният индикатор показва наличието на напрежение след докосване до който и да е токов контакт. Нулевият проводник не е нужен - неговата роля се играе от човешкото тяло, което държи отвертка в ръцете си. Наличието или отсъствието на фаза се обозначава с неонова лампа вътре в устройството - за да проверите напрежението, трябва да докоснете проводника с жило на отвертка и да докоснете контактната плоча на дръжката с ръка.

За да предпази потребителя от високо напрежение, между върха и лампата е инсталиран резистор, но поради това индикаторът не реагира на напрежения, по-ниски от 50-60 волта.

Индикатор за активна отвертка

активен индикатор за отвертка

В тялото на устройството е сглобена верига, захранвана от неговия собствен източник на енергия (батерии), следователно това е по-чувствителен детектор за напрежение. Вместо неонова лампа тук се използва светодиод, който реагира не само на допир до проводника, но и ако жилото просто попадне в електромагнитното поле, което е около всеки захранван проводник. Този имот успешно се използва за намиране на окабеляване в стени или там, където се счупи. Трябва да вземете отвертка за жилото и да я задържите по протежение на жицата - ако на някое място лампата престане да свети, тогава окабеляването е повредено там (+/- 15 см).

Също така LED индикаторът ще се задейства, ако докоснете върха с едната ръка и контактната плоча в дръжката с другата. Този имот се използва широко за приемственост на проводниците (определяне на тяхната цялост). Просто трябва да вземете единия край на жицата в ръка, а другия да докоснете с жилото на отвертка - ако няма счупване, тогава индикаторът ще светне.

Високата чувствителност на устройството е и неговият недостатък - тъй като индикаторът може да покаже наличието на напрежение там, където никога не е бил, и обратното - няма да реагира на счупване на неутралния проводник (освен да промени фазата и нулата на места).

Многофункционален индикатор за активна отвертка

Този тестер за напрежение е подобрена версия на предишния инструмент - разполага с превключвател, който може да регулира чувствителността на устройството, както и да го използва в контактни и безконтактни режими.

Често такава многофункционална отвертка с индикатори е оборудвана с мини дисплей с течни кристали, който показва не само наличието на напрежение, но и неговото напрежение. Това дава възможност да се открият паразитни токове на поемане, които е трудно да се разпознаят с помощта на конвенционален индикатор за присъствие на напрежение.

В допълнение към дисплея, такива устройства са оборудвани с зумер, който позволява използването на устройството без смущения в условия, когато цифровият индикатор не се вижда. Всъщност ТОП моделите на електронните индикаторни отвертки са опростени мултиметри, но с едно жило вместо две сонди. Някои електронни индикаторни отвертки дори могат да измерват температурата на повърхността, до която се докосва върхът на устройството.

Домашна сонда (контрол)

електрически контрол

Чантата на електротехника често съдържа домашна сонда за напрежение с обикновена 220-волтова електрическа крушка - в професионален жаргон, наречен "управление". Въпреки размерите си, той често е по-удобен, въпреки че всички негови предимства се разкриват напълно при проверка на трифазни мрежи.

Всъщност това е обикновена крушка, завита в гнездо, а проводниците действат като сонди, които докосват контактите, върху които трябва да проверите за напрежение. В сравнение с други прости индикаторни сонди, контролът не показва само наличието на електрически ток - от яркостта на сиянието му е възможно да се разбере дали напрежението е нормално във веригата.

Допълнителните предимства включват възможността за проверка и за трите фази. Например, ако има три проводника и два от тях са "засадени" на една и съща фаза, тогава всеки друг индикатор за напрежение в другия край на жицата просто ще покаже, че към всяко ядро ​​идва фаза, а електрическият двигател няма да се стартира. В този случай се вземат две контроли, свързани последователно, а фазите се проверяват с безплатни сонди - на проводници с една фаза, лампите няма да светят. Плюс това, контролите винаги могат да се използват като допълнително осветление.

От минусите на устройството, единственото, което се откроява е, че една фаза може да бъде проверена само ако има неутрален проводник наблизо, въпреки че е трудно да си представим ситуация с нейното отсъствие.

Универсална сонда

универсална сонда

Най-често срещаният индикатор за напрежение сред професионалните електротехнически инструменти, съчетаващ функционалност и лекота на използване. Универсално устройство, което може да направи всичко: определя фазата и нулата в променливотоковата мрежа, плюс и минус, когато е постоянно, звъни на окабеляването, показва напрежението във веригата, има звукова и визуална индикация.

Не всички такива устройства са в състояние да намерят окабеляване през стени, но останалите функции са повече от достатъчни за ежедневната работа, пред която е изправен електротехникът.

Границите на измерване се определят от качеството на изолацията и модела на устройството - 220-380 или индикатори за напрежение до 1000 V и повече.

Мултицет - всичко наведнъж

как да използвате мултицет

Универсален електрически тестер, обединяващи в един случай всички основни устройства, използвани от електротехници и радиолюбители - волтметър, амперметър и омметър. В допълнение, устройството може да тества диоди и транзистори и да измерва капацитета на кондензаторите.

Индикаторът за напрежение се отличава с висока точност на измерване - в зависимост от зададения режим той определя силата на тока, съпротивлението на проводниците и други стойности до стотни и хилядни единици. Той е снабден с течнокристален дисплей за показване на резултатите от измерванията.

Кое е по-добре да изберете

Всички устройства имат своите плюсове и минуси, които трябва да се имат предвид при закупуването им.Освен това трябва да разберете защо ще е необходимо - например, ако устройството за управление се е доказало перфектно в трифазни вериги, тогава няма особен смисъл да го направите за домашна употреба.

Странно, но ако човек не разбира електроенергия, тогава е по-добре за него да си купи все едно полупрофесионално устройство - поне универсална сонда за 220-380v. В допълнение към факта, че това е просто надеждно и необходимо устройство, ако трябва да поканите електротехник или да помолите приятели да разгледат окабеляването, тогава е по-добре, ако имате добро устройство под ръка.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?