Свързване на заземяване - правилни и грешни методи

гнездо за свързване със земя

PUE недвусмислено говорят за необходимостта от използване на заземяване - това ви позволява да получите максималната степен на защита от токов удар и просто да подобрите качеството на работа на чувствителното електрическо оборудване. Има няколко начина за свързване на заземен контакт и кой да използвате зависи от първоначалното присъствие или отсъствие на заземяващ проводник в мрежата.

Как заземяването защитава изхода

пожар поради късо съединение
пожар поради късо съединение

Най-неприятното нещо, което може да се случи с електрическото окабеляване, е късо съединение - контакт между неутралните и фазовите проводници. В този момент силата на тока рязко нараства и ако човек докосне част от устройството, която не е диелектрик, тогава вероятността да получи токов удар с повишена мощност е много голяма.

Ако в изхода има заземяване, това означава, че външните части на уреда, способни да провеждат електрически ток, са директно свързани към земята - всъщност проводник с неограничен капацитет. Тъй като е по-удобно електрическият ток да тече по заземен проводник (неговото съпротивление е с порядък по-нисък от този на човешката кожа), в случай на късо съединение той ще отиде точно там. Ако в същото време окабеляването се извърши правилно - във веригата има прекъсвачи и RCD, тогава когато напрежението удари тялото на електрическия уред, електричеството ще се изключи след около 0,3-0,5 секунди. Дори да е късо съединение, проводниците вероятно ще имат време да изгорят, но човекът ще остане невредим.

В резултат на това би било по-правилно да се каже, че заземен контакт предпазва не толкова себе си, колкото човека, който го използва. В същото време тази защита в повечето случаи е необходима за част от секундата, която е необходима за автоматизация за изключване на повредения участък от окабеляването от мрежата.

Ако окабеляването вече има заземен проводник

Това може да е, ако в стара сграда е направен модерен ремонт. Първоначално в щита на коридора нямаше заземяване и електротехниците, които монтират окабеляването, можеха да монтират евро гнезда и да положат заземяващи проводници, но не и да ги свързват. Ако, в съответствие с плана за подобряване на електрическото окабеляване, заземяването е приведено към панела на алеята, тогава вътрешното окабеляване, направено "за растеж", става релевантно.

заземяваща лента в разпределителното табло
заземяваща лента в разпределителното табло

В този случай задачата за инсталиране е възможно най-проста и се състои само в правилното свързване на всички проводници. Заземяващият проводник в панела за достъп е свързан към PE шината, а в гнездата за апартаменти е свързан към съответните контакти. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 • Изключете прекъсвача на входната верига или обезмаслете самия контакт, ако има отделен превключвател за това.
 • Вземете гнездо с контакти за заземяване. Ако тези вече съществуват на стария, те просто трябва да бъдат свързани.
 • Свалете капака от стария цокъл, разхлабете крепежните елементи, държащи вътрешната част в контакта, и го издърпайте.
 • Ако старият гнездо има контакт за заземяване, след това го завийте към съответния монтаж. Ако трябва да поставите нов, тогава проводниците се отстраняват от стария и на неговото място се поставя необходимия гнездо.
 • След свързване на проводниците и включване на входната машина е необходимо да се провери дали заземяването работи правилно.

Когато заземяващото окабеляване е свързано правилно, тогава при проверката му прекъсвачът на RCD ще работи, ако е инсталиран на фазовите и неутралните проводници.

Как да заземите двоен контакт

Процедурата за свързване на двоен гнездо е точно същата като за обикновения гнездо, ако е модел с единични гнезда. В него един контакт за заземяване е направен и за двата гнезда, така че частта от него, която е поставена в гнездото, не се различава от стандартното устройство.

полагане на заземяващ проводник при свързване на множество гнезда
полагане на заземяващ проводник при свързване на множество гнезда

Друг е въпросът, ако двойното гнездо е изтеглено от две обикновени, разположени един до друг. В този случай заземяването трябва да се счита за направено за две отделни точки и инсталирането на заземяващия проводник се извършва малко по-различно от фазите и нулата. Разликата е, че често приставката на гнездото е свързана помежду си от контур, когато проводниците преминават към следващата точка от контактите на предишната.

Ако на което и да е място изгори жица, следващите гнезда във веригата няма да работят. Това не е потенциален риск от токов удар, за разлика от повредата на заземяващия проводник. За да се избегне това, преди да свържете двойно гнездо, наето от обикновени, заземяващият проводник се полага в едно парче до последната точка на свързване и се правят обрати срещу предишните, от които заземяването вече отива към заземяващите контакти.

Ако в контакта няма проводник за заземяване

Всичко зависи от това къде точно трябва да свържете гнездото със заземяване - в частна къща или жилищна сграда. Във втория случай все още трябва да разберете дали има заземителна шина в панела на пода - ситуацията може да е обратната на предишната - когато окабеляването в апартамента е старо, а панелът за пода вече е преработен по нови стандарти и в него има шина за свързване на PE проводник.

Ако в подовия панел няма шина за заземяване, тогава заземяването на гнездата няма да работи самостоятелно. По-точно, може да се направи, но това ще бъде нарушение - намеса в одобрената схема на къщата и т.н. В резултат на това, ако няма заземяване, тогава всички жители на къщата трябва да се съберат и да напишат колективно изявление, така че служителите на ЖЕК да извършат цялата необходима работа. Няма други възможности да направите всичко законно.

Също така изборът на метода на свързване зависи от това дали трябва да заземите един контакт или да заземите всички, които са в апартамента. Ако можете да свържете заземяване с външно окабеляване към един контакт, тогава ако трябва да преработите всички точки в апартамента, ще трябва да извършите мащабна работа за подмяна на електрическото окабеляване, което обикновено се извършва само по време на основен ремонт. Те се състоят в отстраняване на старата окабеляване от стената и на нейно място инсталирайте нова, в която, наред с други неща, ще има и заземен проводник. Не си струва да обмисляте опцията кога заземяващият проводник просто ще бъде добавен. Най-вероятно окабеляването е старо само по себе си, плюс това обикновено няма точна схема на свързване на кабелите вътре в стената, така че да се правят нови канали за заземяване, без да се повредят старите проводници, е доста проблематично.

Когато не можете, но наистина искате

Има много начини как да инсталирате заземен контакт, заобикаляйки разпоредбите на PUE. Всички те са в по-голяма или по-малка степен нарушение - да ги използвате или не - това решение се взема на ваша собствена опасност и риск, но във всеки случай трябва да сте наясно с възможните последици. Факт е, че много от тези методи се използват щастливо досега, но рано или късно се случва нещо, поради което те бяха забранени. В резултат на това пренебрегването на правилата за електрическа безопасност застрашава живота или здравето не само на собственика на такова окабеляване, но и на други хора, живеещи с него в една и съща къща.

прострелка

Това е един от най-често срещаните начини за заземяване на контакт, ако липсва отделен PEN проводник. За да направите нулиране, е необходимо да свържете работната нула към контакта за заземяване - това се извършва чрез инсталиране на джъмпер в самия контакт. Диаграмата на свързване на този метод на "защита" се основава на факта, че дори в старото окабеляване работният неутрален проводник е заземен в разпределителния трансформатор. След късо съединение на нулата и заземяване, в случай че на кутията на устройството се появи фаза, ще възникне късо съединение и прекъсвачът на входната верига ще изключи електричеството.

Минуси на заземяване:

 1. Когато фазата се „пробие“ към случая, устройството, макар и не за дълго, все още се зарежда с енергия и ако в този момент човек го докосне, той ще получи токов удар.
 2. Ако неутралният проводник изгори по пътя към контакта в окабеляването (доста често срещана неизправност в окабеляването), тогава в повечето случаи ще има фаза на корпуса на инструмента. За това е достатъчна единична неизключена електрическа крушка или захранващ блок на всяко устройство. В този случай прекъсвачът не работи.

Научете повече за опасностите от зануляването на земята в това видео:

Свързване на гръмоотвод

Ако на покрива на къщата е инсталиран гръмоотвод и металната лента, която го свързва със земята, се движи близо до прозореца на апартамента, тогава можете да се свържете към заземяващия контур и да заземите всички гнезда.

Отличен начин за решаване на проблема, в резултат на което апартаментът ще бъде свързан с висококачествена земя. Този метод има само един недостатък - заземяването работи добре, докато гръмоотводът не се използва по предназначение, или по-скоро, докато мълнията го удари. Какво напрежение ще възникне в този случай в случаите на устройства, свързани към земята, по-добре е да не знаем и да не изпитваме на свой собствен опит.

Заземяване чрез отоплителни тръби или водопровод

Друг често срещан начин да направите собственото си заземяване към изхода е да съблечете парче водопровод и да свържете заземяващ проводник към него. От една страна, би изглеждало логично решение - тръбите във всеки случай имат контакт със земята. От друга страна, не е известно как този контакт отговаря на изискванията за заземяване и ако напрежението се появи върху тях, тогава има възможност токът да не отиде в земята, а да удари човека, който се държи за тръбата (измиване или изтегляне на вода от чешмата).

Допълнителен недостатък на такова решение е пластмасовото водоснабдяване, което често се полага вместо ръждясали железни тръби. Ако на петия етаж тръбите са метални, а на третия вече са пластмасови, тогава вместо заземяване тръбите просто ще се захранват.

Заземяване в частна къща

заземен контур в частна къща

За да си представите напълно как да свържете заземен контакт, трябва да обмислите целия процес от начало до край, като използвате примера на частна къща, ако първоначално заземяващият проводник не е бил там:

 1. Монтаж на заземен контур. Той представлява метални щифтове, задвижвани в земята, в горните точки, свързани с метални ленти, заварени към тях. Дължината на щифтовете е 1,5-2 метра, а металните ленти, в зависимост от вида на контура: триъгълник, лента, квадрат или кръг. За да инсталирате веригата, трябва да изкопаете окоп с дълбочина 0,5 метра.
 2. "Заземен" кабел към разпределителното табло. Извършва се със същата метална лента като за свързване на щифтовете.
 3. Замяна на двупроводно окабеляване с трижилен. Ако не го е имало преди, тогава е задължително да инсталирате RCD, което гарантира прекъсване на захранването, когато се появи напрежение върху заземяващия проводник.
 4. Монтаж на контакти.

Кой метод на заземяване да изберете

Възможно е правилно да свържете заземяването към гнездата в апартамента или къщата, само ако в разпределителното табло има заземяваща шина.Ако не е там, тогава нищо не можете да направите сами - трябва да постигнете връзка в съответните власти. Цялата работа трябва да се извършва от службите, които обслужват къщата, а резултатът от тях се записва в електрическата схема на електрическата мрежа.

В частния сектор можете да направите отделен контур за заземяване, но е по-добре да решите този въпрос дори по време на изграждането на къща, тъй като в допълнение към инсталирането на самата шина за заземяване, ще трябва допълнително да преработите вече готовото окабеляване.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?