Местоположението на контактите в кухнята

местоположението на гнездата в кухнята

Монтажът на електрическо окабеляване е трудоемка процедура, която трябва да се извърши почти на първо място, тъй като ще трябва да изрежете и пробиете стените. Поради тази причина трябва незабавно да си представите къде да поставите гнездата в кухнята и колко от тях ще са необходими. В този случай е необходимо да се ръководите от наличния брой електрически уреди, но и да помислите малко предварително - може би има някои неща, които бих искал да купя и те ще се появят до няколко години.

Характеристики на кухненските контакти

цокли на кухненската престилка

Дори при внимателно боравене с кухненски уреди, водата често се пръска или разлива, плюс това мокрото почистване се извършва много по-често в кухнята. Самите съвременни устройства имат доста високо ниво на защита срещу навлизане на влага, но все пак инсталирането на изходи в кухнята включва използването на водоустойчиви модели, поне тези от тях, които ще стоят близо до съдомиялната машина или недалеч от водоснабдяването.

Кухнята е място, където се събират най-мощните електрически уреди, следователно не само разположението на контактите в кухнята, но и общата мощност на устройствата трябва да бъдат внимателно обмислени. Това ще ви позволи да изчислите точния брой търговски обекти, какво може да се „постави на един проводник и колко такива групи ще трябва да бъдат направени за безопасно използване на всички устройства. Някои от контактите, необходими в кухнята, обикновено се доставят за едно конкретно устройство. Например, това е необходимо при инсталиране на фурни, някои модели от които консумират повече от 5 кВт.

Когато купувате търговски обекти, не бъдете алчни и избирайте евтини „слаби“ модели за 10 ампера, особено след като характеристиките на повечето устройства, предлагани на пазара, вече са 16 ампера.

Изисквания за височината на изхода

правилно подреждане на гнезда в кухнята
местоположение на контакти в кухнята (кликнете за увеличение)

От старите препоръки и правила за правилното инсталиране на електрическото окабеляване има някои митове, които „по навик“ се придържат, когато е избрана височината на контактите в кухнята. Това са стандартите на СССР, според които височината на монтаж на гнездата е предписана строго на 90 см от пода. Същото се отнася и за тенденцията, която беше модна по едно време, да ги поставите на около 30 см - всеки направи това, но никой не знаеше защо.

Всъщност в PUE има само две директни забрани по отношение на местоположението на контакти и ключове - инсталирането по-близо от 50 см от тръбата за газ и 60 см от мивката е забранено. Има още няколко ограничения, но те важат за обществени сгради и детски заведения. В частна къща е осигурена пълна свобода, така че всички контакти за кухнята да могат да бъдат инсталирани, където е удобно.

Откъде да започна

За да решите как правилно да разположите гнездата в кухнята, на първо място се съставя план на пода, който ще покаже местоположението на мебелите и всички електрически уреди. Тук ще бъде полезно да се консултирате с човека, който ще отговаря за цялото това домакинство. В този въпрос има достатъчно дреболии, например е желателно разположението на гнездата в кухнята да вземе предвид дали той е ляв или десен, за да не се обърка по-късно в проводниците от миксера или пасатора.

оформление на контакти на електрически уреди
оформление на контакти на електрически уреди (кликнете за увеличение)

Когато планът за подреждането на мебели и уреди е готов, сега можете да започнете да поставяте търговски обекти в кухнята, като се има предвид, че на повечето устройства свързващият проводник рядко е по-дълъг от един метър. Ако общата мощност на двете устройства не надвишава 3,5 kW, тогава трябва да помислите как да инсталирате двоен контакт.Подходящ е и за стационарни инсталирани устройства, които не се включват едновременно, но е по-добре да се изчисли с марж. Ако сега е трудно да си представим как съдомиялна машина и фурна могат да бъдат включени заедно, тогава не е известно какви навици ще се появят по-късно.

Какво е включено в мрежата през цялото време

Всеки има свои предпочитания, но основният списък на кухненските уреди (и тези, които ще бъдат включени там отделно) ще бъде следният:

 • фурнаФурната (електрическата фурна) е едно от най-мощните устройства, консумацията на електроенергия за някои модели може да достигне 5-6 кВт. За такива устройства ще е необходима отделна линия.
 • дяволчеЕлектрическа печка или котлон. Най-често това са 3-4 удобства, всяко от тях с мощност 1,5-2,5 кВт - ако включат всички заедно, тогава е необходима отделна линия. Ако това е индукционна печка, тогава местоположението на контактите в кухнята трябва да осигурява, че тя трябва да бъде инсталирана на разстояние от други уреди.
 • СъдомиялнаСъдомиялна. Той съдържа нагревателен елемент за отопление на водата - именно той е основният консуматор на електроенергия и обикновено тя е 1,5-2 kW. Като се има предвид, че не се използва често, това ви позволява да свържете устройството към линия с други електрически уреди.
 • multicookerMulticooker. Повечето от програмите й са предназначени за около час работа - през това време тя ще "издърпа" около 2 кВт. Желателно е да го включите в отделен контакт, но може и да е двоен, в който също не могат да се свързват не особено мощни устройства.
 • производител на хлябПроизводител на хляб По принцип това е същият мултикукер, но програмите му работят за около 2,5 часа. От това време нагревателните елементи са постоянно включени за около 40 минути. Тя може да бъде скрита, докато не е необходимо да печете хляб, но най-често се включва постоянно.
 • микровълнова печкаМикровълнова печка и електрическа кана. В зависимост от модела, те консумират около 1,5-2,5 кВт. Тяхната особеност е кратката продължителност на работата - често това е 5-10 минути, през които те няма да създадат голям товар върху електрическата мрежа. Те могат да бъдат свободно свързани към двойни контакти паралелно един с друг или с други устройства.
 • хладилникХладилникът най-често изисква отделна връзка - мощността му е ниска, но обикновено се инсталира отделно. По същата причина гнездото за хладилник може да бъде двойно - рано или късно безплатно гнездо определено ще дойде по-удобно.
 • качулкаИзходът за качулката повдига много въпроси, тъй като най-често е инсталиран под тавана далеч от други устройства, а митът за необходимостта от поставяне на точки за свързване на височина 90 см е достатъчно силен. Всъщност няма нищо лошо в изхода за капака ще бъде разположен до него.
 • Телевизор в кухнятаСъщо така ще е необходим отделен контакт за телевизора, ако инсталирането му е планирано поне в проекта.

В резултат на това поне 10 електрически уреда ще бъдат постоянно свързани към мрежата. В зависимост от местоположението и мощността, някои от тях могат да бъдат оборудвани с двойни гнезда. Във всеки случай, когато броите колко контакти трябва да има в кухнята, трябва да се вземат предвид и устройствата, които ще се включват от време на време.

Какво ще бъде включено отделно

Когато всички устройства, необходими в кухнята, са дефинирани (които ще бъдат постоянно свързани към мрежата), тогава трябва да си представите какви други устройства ще се използват върху нея. На първо място, ще трябва да свържете такова оборудване като блендер, миксер, кафемелачка, месомелачка, хранителен комбайн и други подобни. Само за такива устройства трябва да помислите на коя страна от тях да инсталирате контакта и къде изобщо да го поставите - близо до масата или над плота.

Ако имате навик да четете, докато ядете или просто трябва да имате телефон под ръка, тогава рано или късно ще трябва да бъдете таксувани. Същото важи и за лаптоп или таблет.

контакти за зареждане на телефони в кухнята

Също така трябва да запомните, че кухнята е място, където те често почистват - не боли да мислите къде да поставите гнездата, така че захранващият кабел на прахосмукачката да не изхвърля всичко от масата или плота.Като алтернатива можете да направите двойно гнездо за хладилника и, ако е необходимо, да свържете прахосмукачка към него.

Ако просто мислите от гледна точка на здравия разум, трябва да инсталирате гнездата директно върху кухненската престилка и винаги близо до масата за хранене. Връзките на твърде мощни устройства не са предвидени тук, така че можете да инсталирате гнезда в блокове - от две до четири двойни на всяко от тези места.

Като цяло има едно обикновено правило, което ви позволява да изчислите колко гнезда са ви необходими в кухнята - трябва да изчислите колко уреди ще се използват във всеки случай и да добавите 25% към това количество в резерв.

Прибиращи се и въртящи се гнезда

Много приятен външен вид и лесен за използване - лесен за достигане и лесно скриване, когато не е необходимо. Те са един вид компютърен протектор срещу пренапрежение, който е скрит в тръба. Основният механизъм е вграден в повърхността на плота и ако трябва да включите нещо, просто трябва да натиснете бутон и вече има къде да свържете щепсела.

прибиращи се гнезда в кухнята

Всъщност трябва да помислите за целесъобразността на инсталирането на такива устройства, защото те могат да имат не по-малко недостатъци от предимствата:

 • Необходимо е ясно да помислите как да подредите гнездата в кухнята - такива модели заемат място в шкафовете - самата тръба трябва да бъде инсталирана някъде и не е факт, че в бъдеще това пространство, взето от шкафа, няма да е необходимо.
 • Отново проводниците към основата на устройството ще трябва да се водят вътре в шкафовете, което усложнява а) инсталирането, б) преместването на тези шкафове, ако е необходимо.
 • Колкото по-сложен е дизайнът, толкова по-голяма е вероятността да се разпадне - за да не се притеснявате за това, трябва да изберете много висококачествена вградена гнездова лента, цената на която ще бъде с порядък по-висока от стандартната.
 • Стабилност и лоши навици. Когато отвореното устройство се повдигне над плота, неговата стабилност намалява, плюс в допълнение, инсталираната тръба може да залита. Към това се добавя неразривният навик да издърпвате щепсела от контакта от кабела. Дори ако държите основата, когато изваждате щепсела, цялото устройство все още ще се разхлаби, тъй като висококачествените контакти имат плътни пружинирани контакти, благодарение на които те провеждат електрически ток добре.
 • В случай на повреда, намирането и инсталирането на ново устройство може да бъде проблематично.

Разбира се, с закупуването на висококачествен повдигащ цокъл и правилната грижа за него, той ще продължи точно толкова, колкото обикновено. Но ако поне един от изброените елементи ви накара да се замислите, тогава по-правилното решение е все пак да направите гнездата в кухнята стандарт.

Поставяне на гнезда в кухнята от гледна точка на дизайнера (видео)

Общи изводи

Монтирането на кухненски контакти изисква допълнителни изчисления и готов план за пода, който показва къде ще бъдат разположени поне основните уреди и мебели. Това ще ви каже как да направите правилното подреждане на изходните блокове и прогнозната мощност на устройствата ще покаже кои от тях трябва да издърпате отделен проводник и кои от тях могат да бъдат поставени на същата линия.

Поставянето на контактите е практически неограничено - не можете да ги поставите на по-малко от половин метър от тръбата за газ и на 60 сантиметра от мивката. От съображения за безопасност не поставяйте гнездата по-ниски от 15 см от пода.

По принцип в кухнята е осигурена почти неограничена свобода на действие, ако окабеляването е правилно изчислено.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?