Как да инсталирате гнездо в гипсокартон

монтаж на блок от три изхода в гипсокартон

След приключването на работата по покриване на стените с гипсокартон остава последният етап - инсталирането на контактите в сухото строителство. Тази работа не е трудна, не изисква големи знания и умения в електротехниката - може да се извърши самостоятелно, без да поканим майстор, дори и за неподготвен човек. Но е необходимо да се извърши монтажа на гнездата внимателно и ефективно, тъй като нивото на пожарна безопасност на жилищата зависи от това.

Инсталационни инструменти

инструмент за инсталиране на гнездо

За да инсталирате гнезда без прекъсване в търсене на липсващия инструмент, трябва да го подготвите предварително. Ще ви трябва следното:

 • лента и маркер за маркиране на отвори;
 • бормашина и специална резачка (корона) за пробиване на дупки в гипсокартон. Диаметърът на работната част на резачката трябва да е равен на диаметъра на стандартно стъкло на гнездото - 6,8 см. При липса на тренировка може да се адаптира отвертка за това;
 • ниво на въздушните мехурчета (достатъчно кратко до 0,3 m);
 • отвертка с индикатор за наличието на напрежение в тестваните проводници;
 • отвертка (Phillips или стандартна, в зависимост от формата на прорезите на болтовете), необходима при закрепване на гнездото, проводниците и самия изход;
 • чиновнически нож, необходим за отстраняване на изолацията от проводниците при свързването им към клемите.
 • Подготвителни дейности

електрическо окабеляване под гипсокартона

Местоположението на изводите се определя още преди началото на работата по облицоване на стени.

Също така трябва да положите проводниците дори преди обшивката на стената, за да ги скриете под сухото строителство.

Монтажът се извършва в следната последователност:

 • Първо се сглобява рамка за закрепване на листове за гипсокартон и се закрепва към стената. Краищата му са прикрепени към пода и тавана на стаята.
 • Ако се изгражда дял, едната страна се обшива веднага. По него ще бъде положено окабеляване.
 • Създава се схема на свързване и местата на кутиите с гнезда са отбелязани върху нея.
 • Във вертикалните части на рамката дупките се пробиват със свредло за окабеляване.
 • Проводниците, положени до местата на кутиите за гнезда, трябва да се поставят в гофрирана пластмасова обвивка и да се полагат през отворите, подготвени в рамката.

гофрирана окабеляване вътре в преградата

Цената на защитната обвивка е ниска и тя предпазва перфектно от възможни повреди и висока влажност, поради което няма причина да пестите от нейната покупка.
 • Най-оптималният би бил кабел с 3 ядра с двойна изолация (с диаметър на сърцевината от 1,5 до 2,5 мм). Ако планирате да използвате електрически уреди с висока консумация на ток, напречното сечение на проводниците трябва да се увеличи.
 • Проводниците, положени под корпуса, трябва да бъдат закрепени с парчета тел или пластмасови скоби за надеждност.

В края на полагането на проводници и маркировки върху плана на техните изходни точки можете да започнете да прикрепяте гипсокартона към рамката.

Избор на места за инсталиране

Мястото за монтаж на гнездата не се регулира от съвременни правила, така че инсталирането на контакта може да се извърши там, където е удобно да се използва.

монтаж на контакти на 30 см от пода

Според европейските разпоредби гнездото трябва да бъде поставено на 0,3 m над пода. В някои случаи това е оправдано, но например в кухнята такава подредба на тях ще накара домакинята да победи много лъкове при включване и изключване на кухненски уреди по време на готвене.

Също така е по-добре да настроите изхода зад аквариума по-висок за удобството на свързването на подсветката, филтъра, компресора. А захранващите кабели няма да се търкалят по пода и да пречат на движението из стаята.

Как да инсталирате

Монтажът на гнездото в сухото строителство започва с подготовката на отвори за монтаж на контакти. В дупките ще бъдат поставени пластмасови гнезда, а в тях вече са фиксирани гнезда.

изрежете дупка за гнездо в гипсокартон

Когато създавате дупка, трябва да направите следното:

 • за начало трябва да намерите местоположението на инсталацията, в съответствие с диаграмата. След това определеното разстояние от пода се измерва с лента и се поставя маркировка;
 • използвайки нивото, центърът на бъдещия отвор се намира хоризонтално и се поставя кръст;
 • при пробиване на отвори за кутии с гнезда се използва електрическа бормашина с прикачен файл под формата на резачка (корона);
 • Изравнявайки центъра на резачката с центъра на кръста, внимателно изрежете дупка.
Ако трябва да инсталирате няколко гнезда, трябва да маркирате дупките, преди да пробиете първия, което ще ви позволи да получите равномерен ред контакти на гнездата без изкривявания.

Инсталиране на гнездото

гнездо за гипсокартон

Кутията на гнездото е направена под формата на пластмасово стъкло, което трябва да бъде монтирано и фиксирано в готовия отвор в сухото строителство.

Гнездото за сухото строителство има четири винта. Две са за закрепването му към сухото строителство и две за закрепване на метален капак отвън.

монтаж на гнездо в стена от гипсокартон

Монтажът на гнездото се извършва в следната последователност:

 • Преди да инсталирате гнездото на място, трябва да прокарате проводниците през отвора на дъното му. Ако са инсталирани няколко точки, трябва да донесете захранване към тях с помощта на контурна връзка. С тази връзка от първото гнездо сегментите на проводника се предават на втория, от втория към третия и т.н.
 • Въпреки простотата на връзката на контура, съществува опасност от прекомерно нагряване на контактите на първия гнездо поради факта, че общото натоварване на всички останали точки преминава през тях. Затова опитните електротехници предпочитат да правят връзки чрез сиза - пластмасови капачки с вътрешна конусна резба, предназначени да изолират обрати.
 • Използвайки сиза, фазовият проводник се усуква с няколко проводника според броя на щепселите. Същият обрат може да се направи на неутралния проводник, но тъй като не е толкова силно изложен на нагряване, може да се стартира с контур.
Тъй като проводниците по време на работа могат да изгорят или да се счупят, задължително е да оставите поле с дължина поне 10 см.
 • С помощта на ниво гнездото се поставя хоризонтално и се фиксира със скобите върху сухото строителство. В този случай трябва да се уверите, че той не прищипва проводниците.

Понякога се случва разстоянието от стената до сухото строителство да е по-малко от височината на стандартно монтирано стъкло. След това в материала на стената, използвайки перфоратор или бетонно длето, трябва да направите депресия с подходяща дълбочина. Възможно е да се подготви вдлъбнатина дори преди облицовката, но тогава ще трябва да определите местоположението му с точна точност.

Свързване на проводници

Преди да опитате да свържете проводниците, трябва да изключите електричеството на разпределителното табло. Можете да се уверите, че няма използване на напрежение индикаторна отвертка.

свързване на проводници към изход

Ако няма напрежение, можете да започнете да свързвате проводниците:

 1. Всички декоративни елементи се отстраняват от изхода;
 2. Болтовете на клемите на гнездото се разхлабват, проводниците се поставят и болтовете се затягат, докато не спрат. Когато използвате трижилен проводник - заземяващият проводник е свързан към средния терминал;
 3. Гнездото със свързаните проводници се вкарва в гнездото и се фиксира в него с помощта на дистанционери или болтове на гнездото;
 4. Преди окончателно фиксиране на гнездото, трябва отново да проверите силата на затягането на проводниците върху клемите;
 5. Остава да наложим рамката и да инсталираме капака. Когато затягате винта, не е необходимо да полагате големи усилия, за да не смачкате пластмасовите части.
 6. Когато инсталирате няколко съседни гнезда, можете да закупите обща рамка за тях от 2 или повече.

Видео инструкции

Препоръчваме да гледате следните видеоклипове:

Може би, когато инсталирате първия контакт, може да има някои трудности поради това, че не знаете как да инсталирате контакта, но инсталирането на следващия ще бъде много по-лесно. Основното е да спазвате препоръките и да проявявате максимална грижа при извършване на електрически работи. Горната технология не само ще ви позволи да инсталирате гнездото в гипсокартон - той е приложим и при инсталиране на превключватели и двойни гнезда.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?