За какво е заземяване в контакта и как да го проверите

свържете земята към контакта

Защитата от високо напрежение е неразделна част от електрическата мрежа и се изпълнява по различни начини, един от които е заземяване. Според правилата на PUE, той е задължителен компонент, но в много къщи, особено стари сгради, той все още липсва. За да разберете дали има такава защита във вашия апартамент, трябва да знаете как да проверите заземяването в контакта, тъй като има контакти за него във всички съвременни електрически уреди.

Защо да заземявате електрическа верига

заземяващи щифтове в гнездото

Много обикновени хора се вкарват в ступор от информацията, че нулата и заземителният проводник в изхода могат да бъдат засадени на една и съща тел на подовия панел (или на главния разпределителен панел на къщата). Възниква естествен въпрос - защо да дърпате третия проводник, ако два от тях все още са затворени един с друг?

На практика тук се прилага основен принцип - всичко в природата се движи по пътя на най-малкото съпротивление от по-голямо към по-малко. Водата тече отгоре надолу, топлината се прехвърля от горещо тяло в студено, а електрически ток тече до мястото, където съпротивлението на проводниците е по-ниско.

Ако възникне късо съединение в електрическа верига без заземяване, тогава механизмът му на действие е приблизително както следва:

  1. Силата на тока и напрежението в мрежата изведнъж се увеличава десетки пъти.
  2. Ако окабеляването е слабо, то ще изгори.
  3. Ако проводникът на окабеляването е с достатъчна дебелина (сечение), за да издържи на увеличените натоварвания, тогава той се нагрява, от което изолацията се запалва.
  4. Независимо дали окабеляването е изгоряло или не, но ако по време на късо съединение човек докосне някоя метална част на устройството, тогава той получава токов удар, а стойностите му са с порядък по-голям, отколкото само в контакта. В първия случай това е краткотраен удар, а във втория, докато токът намери слабата точка на окабеляването и го изгори, след което веригата се отваря.

Ако има заземяване, тогава всичко не е толкова тъжно:

  1. Токът и напрежението се увеличават, но в същото време те веднага имат "къде да бягат" - заземяващия проводник.
  2. Естествената устойчивост на човешкото тяло е много по-голяма от тази на медта, алуминия или стоманата, така че дори и човек да задържи металните части на устройството, токът просто ще „премине“ по по-лесен път. Следователно, едно от изискванията за заземяващото окабеляване - то трябва да се изпълнява, ако е възможно, с една твърда тел - разрешени са обрати на панела на пода, на входната машина и едно твърдо ядро ​​продължава през апартамента.

На обикновеното окабеляване има прекъсвачи, които работят, ако натоварването във веригата надвишава допустимите граници. Върху заземяващия проводник по време на нормална работа на веригата изобщо не трябва да има напрежение, следователно във връзка с него е логично да се използва RCD, който реагира на тока на изтичане, който обикновено е незначителен. В резултат на това, в случай на късо съединение, токът се изключва незабавно и не се дължи на топенето на окабеляването.

За повече информация какво се случва, когато се появи късо съединение във веригата, вижте това видео:

Горното описва ролята на заземяването по отношение на електрическата безопасност, но също така служи за предотвратяване на електрически шум, който може да повлияе негативно на работата на компютрите и други деликатни устройства. Вижте това видео за повече подробности:

Домакински методи за проверка на наличието на заземяване

Ако е ясно защо се нуждаете от заземяване в контакта, тогава остава въпросът как да разберете дали работи - в края на краищата на практика нулата в мрежата винаги е заземена и всъщност връзката върви по същия проводник.Тук трябва да разберете, че в някои случаи заземяването е допълнителна нула, но с възможно най-малко съпротивление на тел. Трябва също да се има предвид, че окабеляването в апартамента може да се извърши правилно, но ако няма отделни клеми за заземяване на алеята, проводникът може да бъде оставен без връзка, докато в къщата не бъде инсталирана отделна заземяваща шина.

За най-проста проверка, от която се нуждаете индикатор за напрежение или тестер, контролна светлина и отвертка.

Визуална инспекция

гнездо със или без заземяване

Първата стъпка е да разгледате дизайна на контактите в къщата - те могат да имат само два отвора за щепсел или с допълнителни контакти.

В първия случай е ясно, че самият дизайн на гнездата не предвижда наличието на заземяване. Във второто е възможно по принцип да се свърже защитата към тях, но дали тя действително съществува, е необходимо да се провери допълнително.

Тогава самият гнездо се разглобява - тук трябва да погледнете колко проводници излизат от стената и какъв цвят са. Според стандартите фазата е свързана с кафява (черна, сива, бяла) жица, нулево синьо и двуцветна жълто-зелена земя. В по-старите домове това може да бъде просто двуцветен или триядрен едноцветен проводник. Ако се използват само два проводника, това ясно показва липсата на заземяване. Ако излязат три ядра, ще се наложи допълнителна проверка.

Освен това трябва да инспектирате щита в близост до електромера - ако само два проводника влизат в апартамента, това също показва, че първоначално няма заземяване.

Нулиране при липса на заземяване

Възможно е да се намерят само два проводника, влизащи в апартамента, но в същото време при изследване на изводите е ясно, че контактите за заземяване и неутралната жица са къси заедно с джъмпер. Тази опция за свързване се нарича заземяване, но е забранено използването й по правилата на PUE, тъй като в случай на късо съединение, напрежението веднага се появява на кутиите с инструменти и има голяма вероятност от токов удар за човек.

Дори и без късо съединение, такава връзка е опасна с доста често срещана повреда - изгаряне на неутралния проводник на входната машина. В този случай фазата през контактите на устройствата се оказва върху неутралния проводник, който след изгаряне не е свързан със земята. Индикаторът за напрежение ще показва фазата във всички контакти на контактите.

За това какво е нулиране и колко е опасно, вижте това видео:

Как да определим наличието на заземяване

Ако към изхода има три проводника и всички те са свързани към него, можете да проверите ефективността на заземяването с тестер или обикновена крушка.

За да направите това, е необходимо да определите на кой проводник седи фазата, което се извършва от индикатора за напрежение. Освен това, ако се установи фаза на два проводника, тогава мрежата е повредена.

Когато се намери фазата, едната жица на крушката се докосва до нея, а втората се редува до нула и земята. Когато докоснете неутралния проводник, светлината трябва да светне, но ако има заземяване, трябва да разгледате поведението му - възможни са следните опции:

  • Светлината е изключена. Това означава, че няма заземяване - най-вероятно проводникът не е свързан никъде в разпределителното табло.
  • Светлината свети по същия начин, както когато е свързана към неутралния проводник. Това означава, че има заземяване и в случай на късо съединение, токът ще има къде да отиде, но няма защита, която се задейства от тока на изтичане.
  • Светлината започва да свети (в някои случаи няма време да свети), но след това електричеството се изключва в целия апартамент. Това означава, че заземяването е свързано и работи правилно - на входния панел на апартамента има RCD машина, която прекъсва напрежението, когато се появи ток на изтичане, който отива към заземяващия проводник.

Когато проверявате, трябва да обърнете внимание на яркостта на електрическата крушка или какви стойности показва волтметърът.Ако в сравнение с връзката с неутралния проводник светлината е по-слаба (или напрежението е по-малко), тогава съпротивлението на заземяващия проводник е по-високо и ефективността му е ниска.

Пълна проверка на заземяване

Всъщност дори наличието на заземяване в апартамент все още не гарантира правилната му работа. За пълна проверка е необходимо да се извършат поредица от измервания на съпротивлението на проводниците, за да се гарантира, че заземяващият проводник наистина е „удобен“ път за електрическия ток и в случай на късо съединение той ще тече в правилната посока.

Почти невъзможно е да се извърши такава проверка у дома, тъй като тя изисква чувствителни устройства. Освен това е необходимо да се измери съпротивлението на проводниците не само по отношение един на друг, но и към земята. Ако ви интересува как се прави, погледнете тук:

В резултат на това, ако заземяването е необходимо не само за защита на човек от токов удар, но и за почистване на чувствителни устройства (например в звукозапис), препоръчително е да се свържете със специалист за проверка. В противен случай е достатъчно, когато на заземителния проводник се появи ток за изтичане, защитният прекъсвач на RCD се задейства.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?