Как правилно да свържете вентилатор за баня към превключвател

връзка с вентилатор в банята

Със сигурност трябваше да се справите с подобна ситуация в живота си, когато вентилаторът за изгорели газове се намира в банята и той е включен с помощта на конвенционален превключвател. Това често е начинът за оборудване на бани в хотели, санаториуми, пансиони, къщи за гости. Може би някой от вашите познати или приятели е видял такава качулка? Между другото това е много добра идея. И ако вашата баня все още не е оборудвана с такова оборудване, съветваме ви да помислите за нейното инсталиране. В тази статия ще говорим за предимствата на устройството и как да свържете вентилатор за баня към превключвател.

Ползи

Банята принадлежи към стаи с висока влажност на въздуха. А излишната влага води до появата на гъбички и плесени, различни неприятни насекоми, като стоножки и дървени въшки. Ако банята е голяма, тя може да бъде оборудвана с различни мебели (шкафове и рафтове), а високата влажност води до стратификация на материалите. Също така в баните има метални конструкции (отопляеми релси за кърпи, държачи за кърпи и тоалетна хартия), влагата ускорява ръждата им.

различни вентилатори за баня

Също така влагата често е придружена от неприятна миризма на влага. И се влошава още повече, когато съседите от долния етаж пушат в банята и вентилационният канал пренася тези миризми към вас.

Кондензацията също постоянно се събира върху огледала и стени, което може да доведе до преждевременно разрушаване на плочката.

Естествената вентилация не винаги се справя с влажността и "миризмите" в банята, понякога тя допълнително се усилва с помощта на изпускателни системи. Една от тези опции е вентилаторът.

Проверка на канала

Преди да свържете вентилатора, е необходимо да проверите състоянието на вентилационния вал.

вентилационни канали

Някои съветват този метод за довеждане на лист от тънка хартия до вентилационния отвор. Трябва да се привлече, ако качулката е добра. Но е по-надеждно да проверите с пламък, можете да използвате кибрит или свещ. Запалете свещ и я донесете до дупката, пламъкът трябва да се простира към канала. Ако това не се случи и пламъкът е равномерен, тогава вентилационният канал е запушен и изисква почистване. За да направите това, трябва да се свържете със специални жилищни и комунални услуги.

Методи за свързване

Инсталирането на бъдещ вентилатор е половината от битката, основното е да внесете захранващ кабел към него. Ако в банята вече е направен добър ремонт, това ще бъде проблематично. Идеалният вариант би бил да инсталирате вентилационно устройство на етапа на ремонтните работи, тогава кабелът може да бъде положен в стените. В противен случай той ще трябва да излезе с някакъв декоративен дизайн или да го включи в изход.

схема на свързване на вентилатора паралелно с лампата
схема на свързване на вентилатора паралелно с лампата

Помислете за опциите за свързване на вентилационно устройство:

 1. Схема на паралелно включване на вентилатор с лампа за осветление. В този случай както вентилаторът, така и лампата ще работят от един превключвател наведнъж. Тоест вентилационното устройство ще започне да се върти едновременно с включването на светлината и ще работи, докато светлината е включена. Безспорното предимство е простото и евтино изпълнение на такава схема. Има обаче много недостатъци. Ако превключвателят е изключен, вентилаторът не работи и това не е достатъчно за проветряване на стаята. Ще трябва да включим и допълнително да оставим светлината за известно време. От друга страна, вентилаторът винаги ще работи с включена светлина и когато човек предприеме водни процедури, няма нужда от тези чернови.
 2. Верига от превключвателя.Този метод определено е добър, защото елиминира глупавата работа на качулката. Тоест устройството се включва и изключва само при необходимост. Можете да инсталирате превключвателя отделно за вентилатора или да монтирате превключващо устройство с 2 ключа и захранвайте осветлението от един ключ, а вентилационното устройство от втория. Тази опция ще увеличи разходите, тъй като се изисква повече кабел. В крайна сметка устройството вече е свързано директно от превключвателя с отделна линия, а не успоредно на осветлението.
 3. Най-новите модели вентилатори вече са оборудвани с автоматизация, по-специално с таймер. За да свържете такова устройство, се нуждаете от трижилен проводник или кабел, третото ядро ​​е свързано чрез осветителна лампа и е сигнално. Има два варианта за такъв вентилатор. Той може да започне едновременно с включването на осветлението и след това да се изключи след зададено време. Или обратно, докато светлината е включена, двигателят не се стартира, но щом светлината изгасне, вентилаторът започва да работи и след това се изключва след определен период от време.

вентилатор със собствен превключвател (кабел)

Има и модели вентилатори, които първоначално са оборудвани със собствен превключвател. Той е оформен като шнур, който излиза от тялото. Издърпването на този кабел започва и изключва устройството. Но имайте предвид, че подобни модели са напълно неудобни за поддържане. Вентилаторите обикновено се инсталират близо до тавана и до това място е трудно да се достигне всеки път кабелът.

Монтаж на вентилатора

Към мястото на монтаж на вентилационното устройство трябва да се полага двужилен кабел. Моделът на вентилатора с таймер е свързан към едно- или дву ключов превключвател с трижилен проводник (третото ядро ​​ще бъде сигнално).

монтаж на вентилатор в банята

Жлеб от разклонителната кутия към отдушника. Не забравяйте, че можете да се движите само с вертикални или хоризонтални линии, не трябва да има коси линии. Не правете жлебове по-близо от 10 см от врати. Поставете кабела в направения жлеб и го фиксирайте с алабастър или циментов разтвор. Единият край на кабела трябва да бъде изведен във вентилационния отвор, а другият - в разклонителната кутия.

Можете също така да прокарате кабела в гофрирана тръба. Уверете се, че гофрирането не е разположено през вентилационния отвор, трябва да бъде преместено и закрепено отстрани, в противен случай може да възпрепятства въздушния поток.

схема на окабеляване на вентилатора с таймер

Терминалите на вентилатора са маркирани с английски букви:

 • "L" за свързване на фазов проводник;
 • "N" за свързване на неутралния проводник;
 • "T" - тази буква е в модели с таймер, тя обозначава къде е свързан сигналния проводник.

В кабела сърцевините обикновено се отличават по цвят. Нулевото ядро ​​е направено в синьо, фаза в кафяво или бяло. Свържете съответно кабелните проводници към вентилационните клеми. Проверете надеждността на контактната връзка.

За да инсталирате вентилатора във вентилационния канал, първо отстранете горния капак с мрежа. На долния панел, към който е фиксирано самото устройство, има четири отвора за самонарезни винтове (обикновено те са включени в комплекта заедно с дюбелите). Но ако вече имате поставена плочка и не искате да я пробиете, използвайте лепило, като силикон или течни нокти (всичко може да се случи, ако плочката се напука или стърготини от глазура). Разстелете го на гърба на капака, поставете самия вентилатор във вентилационния люк и притиснете плътно капака към стената, дръжте го 1-2 минути и го освободете. Сега сменете горния декоративен капак.

За повече информация относно инсталирането на вентилатора вижте това видео:

Диаграма за свързване на вентилатора с таймер е подробно описана тук:

Превключване на монтажа

Жлебовете от разклонителната кутия също трябва да бъдат направени до мястото на монтаж на превключвателя (в случай на стени от гипсокартон се използва гофрирана тръба). Необходимо е да поставите двуядрен проводник в каналите и да го фиксирате с разтвор. Краищата на проводника трябва да се извеждат в съединителната кутия и в отвора за превключвателя.

как да разглобявате превключвател на светлината

Превключвателят се състои от работна част и защитен капак с ключ. В отвора трябва да се монтира гнездо. Сега вземете работния механизъм, неговата контактна част има два извода за свързване на жични жила. Единият терминал е входящ контакт, към него е свързан фазов проводник от захранващата мрежа. Вторият терминал е изходящ контакт, към него ще бъде свързана фаза от вентилатора. Направете необходимите връзки и проверете надеждността на контактните връзки.

Фиксирайте работния механизъм в гнездото. Инсталирайте защитния капак и поставете ключа.

Ако е инсталиран превключвател с два бутона, тогава такова превключващо устройство има два изходни контакта, единият от които трябва да бъде свързан към вентилатора, а вторият към осветителното устройство. Съответно, един ключ стартира вентилационното устройство, вторият включва осветлението в банята.

Кабелна връзка

свързване на проводници в разклонителната кутия

Следните връзки трябва да бъдат направени в разклонителната кутия:

 • Свържете нулевото ядро ​​от захранващата мрежа към нулевото ядро ​​на вентилатора.
 • Свържете фазовия проводник от захранващата мрежа към проводника, който отива към входящия контакт на превключвателя.
 • Свържете фазовия проводник на вентилатора към проводника на проводника, който излиза от изходния контакт на превключвателя.

В случай на превключвател с два бутона в разклонителната кутия, ще има и следните връзки:

 • Нулевото ядро ​​от захранващата мрежа все още ще бъде свързано към нулата на лампата.
 • Фазовият проводник на осветителното тяло трябва да бъде свързан към проводника, който идва от втория изходящ контакт на превключвателя.

Както можете да видите, нищо сложно. Не забравяйте да помислите за инсталиране на вентилатор във вашата баня. В днешно време те измислят много модни електрически неща, но половината от тях са съвсем прищявки. Но вентилацията на такава стая като баня наистина не е маловажен проблем. Така че тази статия е подходяща и полезна.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?