Всички видове превключватели за домашна употреба - какви са и къде се използват

Разновидности на превключватели

При инсталиране на осветление се използват различни видове превключватели, които се избират в зависимост от параметрите на осветителното оборудване и интериорния дизайн. За да изберете правилния модел, трябва да знаете какъв тип превключватели - каква е разликата между тях по отношение на метода на инсталиране, връзката и принципа на работа.

Скрити и външни методи за монтаж

Първото нещо, което трябва да решите, е какъв тип превключвател се нуждаете от типа инсталация, която може да бъде вътрешна или външна.

В първия случай инсталацията се извършва вътре в стената, за която в нея се изрязват дупки с подходящ размер. Този тип устройства се използват най-често, тъй като по-голямата част от окабеляването се полага по скрит начин.

Външните превключватели се използват или в дървени къщи, в които окабеляването най-често се прави от отворен тип, или когато осветителните устройства се полагат по временна схема - в този случай, за да не се режат стените, върху повърхностите им се полагат проводници.

По отношение на дизайна превключвателите, монтирани на флъш, са по-привлекателни, защото само стената се вижда на стената.

Външни и вътрешни превключватели

Закрепване на окабеляването към клемите на превключвателя

За инсталиране в битови осветителни системи се използват само два вида закрепващи елементи към контактите на превключвателя - винтови и безвинтови.

Винтовата връзка е стандартният, по-познат обичайния метод на закрепване, когато проводникът е поставен в клемата, която е закрепена с болтове към основата. Този метод на закрепване има един недостатък - под въздействието на електрически ток всички проводници вибрират леко, следователно с течение на времето такава връзка може да отслаби, особено ако сърцевината е многожична.

Безжичната връзка по същество е пружинна скоба - в която се вкарва жицата и след това се фиксира. Формата на скобата предотвратява спонтанното падане на сърцевината, вкарана в нея, а пружината неутрализира вибрациите, причинени от тока, следователно такава връзка не е необходимо периодично да затяга контактите.

Недостатъците на винтови връзки включват малката контактна площ между проводника и терминала и факта, че те не са проектирани за свързване на алуминиеви проводници.

В случай на спешност алуминиевите проводници все още могат да се използват, но за това ще трябва допълнително да закупите специална грес, която трябва да се използва за покриване на проводниците, преди да ги фиксирате в скобите.

Винтови и безвинтови клеми

На практика няма голяма разлика между използването на определени превключватели, тъй като съвременните осветителни устройства имат ниска мощност. Следователно, токът през клемите е малък и не засяга осезателно нито болтовите връзки, нито клемите.

Метод на включване

Това често е основният критерий, по който се избират прекъсвачи. В допълнение към разликите във вътрешното пълнене, методът на свързване директно влияе върху дизайна на устройството - той ще бъде универсален, в ретро стил или обратно - във всяка от съвременните тенденции.

Стандартни клавиатури

Това е най-често срещаният тип превключвател. Те са направени за външно и вътрешно окабеляване - те се отличават с простотата на дизайна и лекотата на използване.Принципът на работа е опростен максимално - вътре в такова устройство има механичен двупозиционен превключвател, който затваря или отваря електрическата верига.

Често от една точка се включват няколко осветителни устройства - например това може да бъде тоалетна и баня или просто различни лампи на един полилей, което изисква няколко превключвателя. За да не се претрупва пространството на стената, се правят превключватели с два, три или повече клавиша.

Превключватели с няколко бутона

От своя страна към този тип могат да бъдат причислени следните видове светлинни превключватели:

Натисни бутона

Техните контакти действат в тандем с пружинен механизъм - при натискане на бутона се затварят, а при натискане отново, веригата се отваря. Първоначално такива превключватели бяха инсталирани на настолни лампи, а след това такъв механизъм започна да се монтира на модели на стени. По отношение на разходите те са малко по-скъпи от стандартните ключови ключове, но това се компенсира от някои нестандартни решения.

Въже

Всъщност това е леко променена версия на превключвател с бутон - към него се добавя лост, единият рамото на което натиска бутона, а към другото е свързано въже (верига).

Най-често такива устройства се използват като дизайнерски ход, но имат и някои практически предимства: те са много по-лесни за намиране на тъмно и също така по-лесно за дете да достигнат.

шарнирно съединение

По принцип тяхната електрическа верига не се различава от клавиатурите - те също имат само две позиции, но осветлението се включва и изключва след завъртане на дръжката на кутията. Те се използват рядко, но все още са популярни при създаването на открито окабеляване в ретро стил. За разлика от превключвателите с две и три клавиши, въртящият се превключвател е проектиран само в един дизайн.

Видове превключватели по метода на натискане на контакта

Slider

Най-простият дизайн - когато преместите плъзгача, контактите са свързани и веригата е затворена. Когато плъзгачът се премести назад, ключалката спира да държи контактите и те се изключват под действието на пружина. По ред причини те се използват само за включване на преносими устройства - по-практично е да се използват други дизайни за стационарно осветление.

Право през превключватели

Всъщност това не са превключватели, а двупозиционни превключватели, които затварят един или втори клон на електрическата верига. Основата на тяхната електрическа верига са три контакта: един на входа и два на изхода - превключването затваря входящия проводник с един от изходящите. Особеността на техния дизайн позволява, когато се използват два превключвателя, да се сглоби схема, в която един източник на светлина ще бъде включен и изключен от две различни места.

Преходен превключвател

Външно такива превключватели не се различават от стандартните клавиатури, но има една особеност в начина на включване.

Ако обикновените имат строго маркирани позиции за изключване, тогава на контролните точки могат постоянно да се променят.

Например има два превключвателя, и двата клавиша са в положение надолу и светлините са изключени. Когато в първата точка превключите клавиша нагоре, светлината ще се включи. След това трябва да изключите осветлението във втората точка, за което ключът от него също се превключва (от долната позиция към горната). Сега, за да включите светлината в първата точка, вече трябва да спуснете ключа в положение „надолу“ и т.н.

Кръст (обратим)

Изработен за използване в тандем с преминаващи превключватели, в случай че е необходимо да включите осветление от три или повече места. Веригата на такъв превключвател се състои от четири контакта - два на входа и два на изхода. В една позиция входящите контакти се затварят със съответните изходящи контакти (1 с 3 и 2 с 4), а при превключване те сменят местата (1 отива на 4, а 2 на 3).

Кръстов превключвател

От диаграмата се вижда, че ако е необходимо, кръстосаният превключвател може да се използва като конвенционален превключвател, но тъй като цената му е малко по-висока от стандартния модел, осъществимостта на такова решение ще бъде съмнителна.

Превключватели-димери (димери)

Второто име на такива превключватели идва от английската дума dimmer, която се превежда като затъмняване и характеризира напълно възможностите на този клас устройства - плавна промяна в нивото на осветеност от максимално до пълно изключване.

Всъщност това е резистор с променливо съпротивление, който е инсталиран в електрическа верига последователно с товара.

Пример за работата на такива превключватели би могъл да види всеки посетител на киното - когато светлината постепенно започне да угасва, това означава, че филмът ще започне сега и е необходимо да се заемат места възможно най-скоро, ако не са имали време да направят това предварително.

В домашни условия такива превключватели ще бъдат полезни за задаване на желаната интензивност на осветлението, тъй като например е необходима различна яркост за четене и гледане на телевизия.

Такъв регулатор ще бъде полезен и ако семейството има малко дете, което може да се уплаши от неочаквана промяна в осветлението.

Димери (димери)

сетивен

Тези видове превключватели са направени на базата на две коренно различни схеми. Първоначално те са използвали наличието на определен електрически капацитет в човешкото тяло - кондензаторната верига се използва в основата на такова устройство. След докосване на контакта, капацитетът се промени и се даде сигнал за включване или изключване на осветлението. Дори в оригиналната версия такъв превключвател на светлината дава възможност за плавно регулиране на нивото на осветеност - ако просто докоснете контакта, лампата се изключи веднага, а ако държите пръста си върху контактната плоча, след това постепенно.

Съвременните устройства са оборудвани с миниатюрни дисплеи, като екран на мобилен телефон, и се управляват с помощта на микросхема. Това ви позволява да добавяте допълнителни функции към такива превключватели: таймер, подсветка и т.н.

акустичен

Интересно решение, което ви позволява да включите и изключите осветлението от всяка част на стаята без допълнителни устройства. Кое устройство има такива очевидни недостатъци като несъмнено предимство, поради което се препоръчва да се обмисли възможността за инсталирането му в тандем с друг превключвател.

Акустични и сензорни превключватели

Недостатъците включват спонтанно задействане, например, ако отворите шампанско или просто потупате дете за рецитиран стих.

Ако настройката или поставянето на превключвателя е неуспешна, тогава не винаги ще работи първия път - това е особено при бюджетните модели.

Трябва също да се има предвид, че рано или късно светлината ще трябва да бъде включена безшумно, а също и такива превключватели не могат да регулират нивото на осветеност.

Дистанционно контролирани

Тези устройства са един от етапите в развитието на концепцията за „интелигентен дом“. След инсталирането на такива превключватели осветлението може да се управлява с дистанционно управление: включете, изключете, затъмнете - целият набор от функции зависи от производителя.

Тъй като цялото управление се извършва както от дистанционното управление, така и директно от превключвателя, недостатъците на такова устройство са сведени до минимум, но те се състоят в необходимостта да държите дистанционното управление под ръка и в същото време да се опитате да не седите върху него и да избягвате други механични влияния.

Очевидно цената на такива устройства ще бъде с порядък по-висока от тази на стандартните превключватели.

Отдалечена светлина изключена

Допълнителни функции

Умните превключватели за дома не са ограничени само до функция за дистанционно управление - те се произвеждат в различни варианти, включително следното:

Осветени ключове. Много е удобно да видите къде се намира, ако влезете в тъмна стая. И точно през нощта светлината ще бъде ориентир, благодарение на който знаете кой път да извървите, ако нощната светлина не е включена. Недостатъкът на такива устройства е паралелното свързване на светодиода - ако осветителното устройство е флуоресцентна лампа (или икономка) със стартер, тогава кондензаторът постепенно ще се зарежда през светодиода. Когато тя е напълно заредена, тя ще даде натрупаната електрическа енергия на лампата и тя ще свети за кратко - това обикновено е много досадно.

Контролни превключватели. Те се инсталират, когато лампата е в една стая, а самият превключвател на светлината е в друга.На тялото има контролна лампа, която светва заедно с включеното осветление - това ви позволява да оцените отдалеч, например, ако сте забравили да изключите светлината в банята.

Контролни превключватели с осветление и таймер

Таймери превключватели. След определен предварително определен период от време след включване, такъв превключвател ще изключи светлината. Най-често се използва в коридори, мазета или тоалетни. Модерните модели могат да дават гласови предупреждения, че светлините са на път да угаснат.

Превключватели със сензор за движение. Включват осветлението, когато предмет се движи покрай тях, което значително спестява електроенергия - лампата не свети цяла нощ, но за няколко минути.

Недостатъкът на бюджетните модели е, че те са в състояние да засекат движение само в перпендикулярната равнина и ако отидете директно към сензора, ще предположим, че нищо не се случва.

Превключватели със сензор за присъствие. Един от най-модерните модели е способен да улавя инфрачервено лъчение, което винаги идва от човек и въз основа на това определя, че помещението трябва да бъде включено. Съответно светлината няма да се изключи, докато човекът е в стаята, така че такъв превключвател може да бъде инсталиран в спалнята, само ако е допълнително оборудван с дистанционно управление.

Какви критерии трябва да се използват за избор на превключвател в следното видео:

В резултат на това стандартните превключватели далеч не са всичко, което пазарът на осветление може да предложи. За да направите правилния избор, трябва да прецените вашите нужди и желание да се справите с възможните недостатъци, които имат всеки тип домакински превключватели. Също така си струва да запомните, че тези устройства се инсталират повече от една година и в къщата няма толкова много от тях. Следователно, ако проблемът с бюджета не е прекалено остър, тогава икономиите от добри превключватели е малко вероятно да бъдат оправдани.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?