Свързване на превключвател с два бутона - диаграма и всички нюанси на връзката

превключвател с два бутонаНезависимо от това как всеки от нас е запознат с електричеството и законите на електротехниката, всеки знае най-простото устройство за превключване. Цял ден го използваме повече от лъжица или вилица - у дома, на работа, на обществени места. Затова е толкова важно да опознаете по-добре това устройство, да разберете от какво се състои, какви видове има, на какво се основава принципът на работа и как правилно да го свържете към електрическата мрежа. В тази статия предлагаме да поговорим подробно за устройството, което е в средата между най-простия и сложен. Това е ключ с два ключа. Тези, които се занимават самостоятелно с ремонта на електрическата мрежа у дома, със сигурност ще се интересуват от схемата на свързване на превключвателя с два бутона.

уговорена среща

видове превключватели
видове превключватели

Въпреки цялото разнообразие от устройства за управление на осветлението (бутон, шнур, верига, плъзгач, димери, дистанционни превключватели, таймери), опцията за клавиатура все още остава класическа. И принципът на работа е един и същ за всички: механизмът на работа има две основни позиции ("включен", "изключен") и изпълнява две основни функции - да затвори електрическата верига и да приложи напрежение към осветителния елемент, да отвори веригата и да премахне напрежението от лампата.

Двуклавишен превключвател е инсталиран в домакински електрически мрежи с напрежения до 1000 V, основната цел на използването му е включване и изключване на полилеи, крушки, лампи. Основното предимство на 2-клавишния превключвател са двата контактни клеми на изхода, към които могат да бъдат свързани две независими групи осветителни тела.

превключвател с два бутона във вътрешносттаИнсталирането на дву ключов домакински превключвател се използва в следните случаи:

  1. Когато апартаментът има отделна баня и двете стаи са разположени една до друга през стената. В този случай ще бъде много удобно да свържете превключвател с двойна светлина и да го инсталирате точно на преградата на стената между вратите на двете стаи. Един ключ ще включи лампите в банята, вторият ключ ще включи светлината в тоалетната.
  2. Свързването на превключвател с два бутона е препоръчително, когато полилей с пет или повече рамена или прожектори на тавана са монтирани в голяма зала или офис пространство. Не винаги се изисква всички крушки в полилея да светят наведнъж, понякога е достатъчна мъгла. Например, можете да приложите напрежение само към две лампи, като включите един ключ. Вторият ключ ще остане деактивиран, останалите лампи в осветителното тяло няма да светят, като по този начин ще спестите енергия. Всъщност, когато има превключвател с един бутон, когато се натисне, всички лампи в полилея светят наведнъж. И ако преброите колко всяка изгаряща крушка консумира киловат, то след месец получавате прилична сума в рубли. Защо да плащаме допълнително?
  3. Често двоен превключвател за две крушки се използва и в селските къщи. Най-препоръчително е да го инсталирате в помещения, разположени близо до изхода на улицата. Един ключ включва светлината в този коридор, а вторият - уличната лампа.

Видове

Преди да свържете превключвателя, трябва ясно да определите кое комутационно устройство се нуждаете. По дизайн те могат да бъдат инсталирани на закрито и на открито. На пръв поглед изглежда, че няма разлика - в единия и в другия има два клавиша.Ако погледнете по-подробно, ще разберете, че те се различават в много отношения - обхват, метод на инсталиране, вид на електрическото окабеляване.

За вътрешен монтаж

двугранен превключвател вътрешенТова е най-често срещаният тип превключвател на светлината, той също се нарича "вдлъбнати" по друг начин, той се монтира в стената, използва се в жилищни помещения и офис сгради.

Схемата на свързване на такъв превключвател с два бутона предвижда използването на скрито електрическо окабеляване. Това е, когато проводниците се полагат в специални канали, направени в стената (електротехниците ги наричат ​​строб) или вътре в стените на рамката от гипсокартон.

За да свържете този тип устройство, ще трябва допълнително да монтирате кутия за гнездо, което е кутия за монтаж. Гнездото се вкарва в дупка в стената, към която се вписват жлебовете с проводници и вече в него е работната част на превключвателя. Кутиите за гнезда, от своя страна, също са от два вида: за гипсокартон и бетонни стени.

Разбира се, познавате колко мръсотия и прах може да има в апартамент, когато с помощта на шлифовъчна машина в стената се изрязват жлебове и се пробива дупка за инсталиране на гнездо. Ето защо е препоръчително да комбинирате инсталирането на скрито окабеляване и инсталирането на вътрешни превключватели с общи ремонтни дейности в стаята.

За външен монтаж

външен превключвателВъншен тип превключвател е свързан с отворено окабеляване. Това е, когато електрическите проводници се полагат по стените. Те могат да бъдат положени в метални, пластмасови или гъвкави гофрирани тръби, в специални канали или кабелни канали, изработени от пластмаса. Или могат да се движат точно по стените на порцеланови изолатори. Този метод, може да се каже, вече е остарял, не е много популярен, но дори сега има ситуации, когато окабеляването не може да бъде скрито вътре в стената.

Най-често схемата на свързване на двоен превключвател за две лампи се използва в летни вили. И тъй като селските къщи често са изработени от дърво, тук устройството за превключване на открито намери своето най-широко приложение. Този метод на окабеляване и вид на превключвателя се използват и в стопански постройки, навеси, мазета, мазета, гаражи, както и в битови и промишлени помещения.

Разбира се, не можете да сравните скрито и отворено окабеляване, външни и вътрешни превключватели по отношение на естетиката. Естествено, стаята изглежда по-красива, когато жиците са скрити, а не висят по стените. Но по отношение на скоростта и лекотата на окабеляване и свързване на превключвателя, типът на открито печели.

Имайте предвид! Ако изведнъж се нуждаете от нежилищни помещения, например в новозакупена нова къща или апартамент, спешно направете поне някакъв вид осветление, за да започнете ремонтни дейности, използвайте открито окабеляване и външен превключвател като временна опция.

Опции и съвети за избор

Преди да свържете светлинен превключвател с два бутона, не би било излишно да се запознаете с основните характеристики на това превключващо устройство. На съвременния пазар на електрически стоки изборът им е толкова огромен, че можете да се объркате.

Всеки модел е създаден за определена стойност на работния ток, като правило той е 4A, 6A и 10A. Ако трябва да свържете полилей с голям брой лампи, за надеждност е по-добре да изберете устройство с номинален работен ток 10А.

За да свържете превключващото устройство към електрическата мрежа, обикновено се използват проводници с напречно сечение от 1,5 до 2,5 mm2. В повечето превключватели проводниците са свързани към неговите клеми с помощта на винтови скоби. Сега има по-модерни модели с термични блокове с пружина, в които инсталирането на проводника е много по-лесно, просто трябва да поставите оголената накрайник в затягащото устройство. Съветваме ви да изберете тази опция при закупуване на превключватели.

Можете да попитате продавача на какъв механизъм работят клавишите - гърбица или люлка. И също така от какво е направена основата на превключвателя, може да бъде метална или керамична, вторият вариант е за предпочитане и по-безопасен поради ниската топлопроводимост на керамиката.

Сега е лесно да изберете модел, който да подхожда на вашия интериор, на пазара има огромен избор на превключватели във всеки цвят.

Когато купувате, не забравяйте да щракнете върху клавишите, те трябва да работят ясно, да се фиксират добре и да излъчват характерно щракване при включване и изключване.

Съвременните модели често се правят с подсветка. Това е много удобно, можете спокойно да спрете избора си на тази опция. В тъмното, влизайки в стаята, можете лесно да определите местоположението на устройството по светещите елементи.

Избор на превключвател от гледна точка на интериорен дизайнер (видео):

Съвети! Опитайте се да купите превключватели и материали за свързването му в магазините за електричество. Има не само огромен избор, но и търговски консултанти, които могат да обяснят всички параметри, характеристики и технически възможности на избрания модел.

Конструктивно устройство и принцип на работа

Превключвател с 2 клавиша е подреден не е трудно.

механизъм за двойно превключване на рокерОсновната част е работещ механизъм, инсталиран в кутия за гнездо. Той е фиксиран в разклонителната кутия по два начина, в зависимост от модела на превключвателя:

  • използване на метална рамка, в която има специално проектирани отвори за това;
  • използване на раздалечителни врати.

Основната част на работния механизъм са три контакта:

  • един входящ, който трябва да бъде свързан с проводник към източника на захранване;
  • две изходящи, от тях проводниците отиват в две групи осветителни устройства (или в две различни стаи - тоалетна и баня).

Всички тези контакти са неподвижни, а връзката между тях се осъществява с помощта на подвижни контакти, разположени също в работната част.

Превключвателят също има защита, състояща се от два ключа и рамка, те са изработени от пластмаса. Всеки клавиш е прикрепен към един задвижващ механизъм, като го натиснете ще затвори входящите и изходящите контакти, като по този начин ще достави напрежение към една група лампи. Рамката, изработена от диелектричен материал, е прикрепена отгоре, за да се изключи възможността за докосване на работната част на превключвателя с ръка. Той е фиксиран с ключалки или два винта.

Сега нека обобщим всичко това малко. От разклонителната кутия, един проводник идва към входящия неподвижен контакт на превключвателя, той получава напрежение от източника на захранване. Натискате един клавиш, с помощта на подвижен контакт, стационарните (входящи и един изходящи) се затварят, през получената затворена верига напрежението преминава към една група лампи и лампите в него светват. По същия начин натиснете друг клавиш и въведете в експлоатация втората група лампи.

Обратният процес е точно обратното. Клавишът е натиснат в обратна посока, подвижният контакт отваря веригата между входящите и изходящите неподвижни контакти, напрежението по прекъснатата верига вече не може да тече и лампите на лампите не горят.

Диаграма на връзката

схема на свързване на превключвател с два бутонаСхемата за свързване на превключвател с два бутона за две светлини предвижда, че помещението вече е монтирано:

  • Разклонителна кутия. Той трябва да бъде разположен под тавана (10-30 см под него). Можете да инсталирате нова кутия или да използвате съществуваща, основното е, че ви е удобно да работите в нея.
  • 2-клавишен ключ. За местоположението му няма специални изисквания, сега по правило апаратът се инсталира на нивото на спуснатата ръка на възрастен.
  • В две стаи има лампи (например баня и тоалетна). Основната работа ще се извърши с патрони.

Така че, оборудването е инсталирано, остава само да свържете всичко електрически помежду си, да приложите напрежение към двойния превключвател, а от него към лампите.

На първо място, не забравяйте да изключите автоматичното устройство за вход в апартамента, за да изключите възможността да попаднете под напрежение!

Двуядрен проводник е подходящ за разклонителната кутия, която захранва "фаза" и "нула" от мрежата.

Към двойния превключвател има три проводника. Една от разклонителната кутия, през която "фазата" ще протече към входящия неподвижен контакт, още два фазови проводника, свързващи неподвижните изходящи контакти с държачите на лампата.

В държача на лампата има два контакта, единият е свързан към "фазата", към втория е прикрепена нулева сърцевина, която е свързана към "нулата" на захранващата мрежа в разклонителната кутия.

В разклонителната кутия проводниците са свързани чрез усукване или използване на специални скоби. Ако използвате първия метод, не забравяйте да изолирате добре мястото на усукване и да поставите PVC тръби отгоре. Много е важно всички контактни връзки да са възможно най-надеждни. Лошият контакт ще доведе до натрупване на топлина и отказ на оборудването.

Най-важното нещо! Свързаният проводник към входния контакт на превключвателя трябва да бъде само "фазен" и нищо друго. Ако свържете "нула", това няма да е грешно, но опасно. Смяната на крушките може да доведе до електрическо напрежение. Гледайте това много внимателно!

Сглобената верига на двойния превключвател се тества чрез включване на входната машина към апартамента, след това чрез последователно натискане на клавишите за превключване и проверка на работното състояние на лампите (те трябва да светят).

За по-пълно разбиране на превключвателната връзка препоръчваме да гледате това видео:

Сега знаете как да свържете двоен превключвател, запознати сте с неговите характеристики, параметри, сортове и условия за подбор. Остава само да се гарантира правилната работа на устройството. Не удряйте клавишите със сила и превключвателят ще ви служи дълги години.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?