Как да свържете правилно превключвателя с три бутона

превключвател с три бутона

Основните устройства, с които можете да контролирате осветлението на апартамента, са превключватели. Днес на пазара има огромен избор от тях в различни дизайни и външен вид. И ако преди няколко десетилетия рядко се намираше превключвател за светлина с три клавиша в обикновени жилищни помещения, сега те са в почти всеки съвременен дом. Това устройство е удобно с това, че може да управлява три групи осветителни тела от една точка за достъп. И тъй като тези електрически комутационни устройства са толкова популярни, нека поговорим по-подробно за това как да свържете превключвател с три бутона.

Къде се използват?

Модерните решения за реновиране и дизайн все повече предлагат осветлението да бъде разделено на различни групи.

Например една стая има сложна конфигурация - ниши, первази, разделяне чрез прегради или завеси. Много често сега големите едностайни апартаменти се разделят на зони, от тях се правят така наречените студия. В този случай превключвателят с три клавиша е най-добрият избор. Чрез специално обмислено и монтирано зонално осветление е възможно да изберете работна зона, където ще има компютърна маса, диван, рафтове с книги, тук осветлението се прави по-ярко. Втората зона е зоната за спане, по-приглушена светлина е доста подходяща там. Третата зона е дневната, където има масичка за кафе, фотьойли, телевизор, тук може да се комбинира осветлението.

осветление в хола

Кога друго е препоръчително да използвате домакински три ключов превключвател?

 • Ако от една точка е необходимо да се контролира осветлението на три стаи наведнъж, например, коридор, баня и баня, когато те са близо една до друга.
 • В случай на комбинирано осветление в стаята - централно и точково.
 • Когато осветлението в голяма стая се осигурява от полилей с много следи.
 • Ако стаята има таван от гипсокартон на много нива.
 • Когато осветлението на дълъг коридор е разделено на три зони.

Ползи

От инсталирането на такъв троен превключвател ще получите някои предимства:

 1. Външно един превключвател за три клавиша изглежда по-компактен и естетически приятен от три единични клавиша.
 2. Полагането на електрически проводници до мястото на свързване ще бъде по-малко скъпо по отношение на труд и пари.
 3. В стената за монтажната кутия е необходимо да направите една технологична ниша вместо три.
 4. Икономически ефект. Например, ако полилеят ви има 3-4 крушки, включването на превключвателя с един бутон гарантира, че всички работят наведнъж, докато се консумира максимално електричество. Но такова осветление не винаги е необходимо, има достатъчно приглушена светлина. Ако за такъв полилей е инсталиран 3-клавишен домакински превключвател, тогава, ако е необходимо, се включват една или две лампи, като по този начин спестявате почти половината от електроенергията.

Видове

Не бързайте да свързвате превключвател с три бутона, докато не решите точно кое устройство искате да видите във вашия апартамент. В края на краищата, тези комутационни устройства са от няколко типа:

 • Редовен.
 • Контролно-пропускателни пунктове. Използват се в дълги коридори или на различни етажи, когато на входа (в началото на коридора или на първия етаж) осветлението се включва на един превключвател, а при излизане (в края на коридора или на втория етаж) изключва друг. Тоест, не е необходимо да тъпчете по тъмно и да пълзите по стената с ръка, за да усетите бутона на превключващото устройство.
 • С индикация. Такива светлинни маяци имат две опции за индикация на състоянието на устройството.Или светват, когато осветлението е изключено и по този начин посочват в тъмна стая, където е превключващото устройство. Или, напротив, маяците са включени, когато клавишите са включени, като по този начин става ясно къде точно светлината е включена в момента.
 • Тригранен превключвател с гнездо. Най-често се използват в помещения, където наблизо са разположени тоалетна, баня и коридор.

Как да изберем?

превключвайте с три клавиша под дърво

Сега на пазара на електрически стоки има такава огромна гама превключватели, че можете да намерите подходящия модел и цвят за всяко дизайнерско решение или интериор. Независимо от това, вие разбирате отлично, че сянката и външният вид са далеч от основните показатели, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате устройство. Когато купувате превключвател с три бутона, проверете следното:

 1. Наличието на модерни самозатягащи се терминали, те са по-удобни в работата. Достатъчно е да поставите жицата в дупката, тъй като тя веднага ще бъде фиксирана.
 2. Външната страна на продукта е без изгаряния, драскотини, повреди.
 3. Нормална работа на всички терминали, те трябва да осигурят надеждна фиксация на жичните сърцевини.
 4. Клавишите не се задръстват при натискане (включване и изключване), те работят ясно, с добре чуто характерно щракване.
 5. На гърба трябва да има схема за свързване на троен превключвател.
Опитайте се да избягвате евтини китайски продукти за електрически проводници. Купувайте устройства от надеждни фирми и производители.

Дизайн

дизайн на три бутона с превключвател

Няма специални разлики в дизайна на тези превключватели. Принципът на работа е същият като при дву- или едноклавишен.

Нека разгледаме основните елементи на превключващото устройство.

Ключове и рамка, така наречените защитни елементи. За тяхното производство се използва специална термоустойчива пластмаса. Бутоните директно включват и изключват превключвателя.

Работещ механизъм или задвижващ механизъм, който задейства клавишите. Рамката е свързана към работния механизъм със специални ключалки или винтове. Цялата тази конструкция, сглобена, е монтирана в инсталационна кутия и фиксирана в нея със специални дистанционери.

Свързаното устройство с три ключове трябва да има четири контакта - един за свързване на проводника за захранване, още три ще осигурят връзката на превключвателя с осветителните елементи. Материалът за контактите като правило е мед, размерът варира в зависимост от напречното сечение на проводника и свързания товар.

Използването на този тип прекъсвачи е по-интензивно от останалите, поради което техният среден експлоатационен живот е от 8 до 10 години. Може да има две основни причини, поради които устройството може да се провали:

 • Механично - крепежните елементи са повредени, тялото се е срутило.
 • Електрически - повредени контакти.

Не се опитвайте да замените компоненти в превключвателя с три бутона в случай на една или друга повреда, устройството трябва да бъде сменено напълно. Ще бъде по-добре, ако професионален електротехник го направи в съответствие с всички правила за безопасност. Въпреки че, ако сте запознати с електротехниката, имате умения да работите с електроинструмент, разбирате какво са "фаза" и "нула", няма да ви е трудно да го направите сами.

Инсталиране и свързване

Нека поговорим малко за това как правилно да инсталирате въпросното устройство. Но най-вече за инструментите. Трябва да имате на склад:

електрическа схема за превключвател с три бутона

Двужилен проводник (фаза и нула) идва от захранването към разклонителната кутия, която е инсталирана в стаята.

Четири проводника трябва да се побират към превключвателя. Едната е фаза от електрическата мрежа (идва от разклонителна кутия) и три фазови проводници от осветителни тела.

Устройството с три ключове има 4 контактни възла:

 • входен контакт, фазата на захранване трябва да бъде свързана към него;
 • към тях са свързани още три контакта, фазови проводници на проводници, които отиват към осветителни устройства.

Неутралните проводници на проводниците, които отиват към осветителните тела, трябва да бъдат свързани към неутралния проводник на захранващата мрежа в разклонителната кутия.

Когато свързвате фаза към входния контакт на превключвателя, не го бъркайте с неутрален проводник. Превключващото устройство трябва да прекъсне точно фазата, а не нулата. В противен случай, когато подменяте лампи в лампи, рискувате да се захранвате.

Сега за няколко практически стъпки:

 1. Преди да свържете тройния превключвател, уверете се, че е напълно изтощено. Изключете машината за въвеждане, която е инсталирана на входа на апартамента. Това е важно условие за всяка работа, свързана с електричество.
 2. На гърба на превключвателя има схема на свързване. Според него свържете фазовите проводници от захранващата мрежа и от осветителните тела. Контактите са направени със самозатягащи се клеми, така че просто трябва да фиксирате проводниците в тях.
 3. След това превключвателят се фиксира в разклонителната кутия със затягащи винтове. Остава само да фиксирате ключовете и рамката отгоре.
 4. Връзките в разклонителната кутия могат да бъдат направени чрез усукване. Проводникът от превключвателя към осветителното тяло е свързан към фазовия проводник на това осветително тяло. Малка част от проводниците се почиства, усуква помежду си с клещи, след което контактът се изолира с помощта на специална лента. Всичко може да бъде опростено, ако използвате модерни скоби. Направете същото с другите два чифта проводници. И по същия начин те свързват неутралните проводници на трите осветителни тела към нулата на мрежата.
 5. Остава да проверите свързания превключвател. Включете въвеждащата машина в апартамента и като редувате натискането на клавишите на монтираното превключвателно устройство, проверете дали лампите на лампите светват.

Устройство, с което можете да управлявате три независими лампи, несъмнено е много успешно и полезно изобретение на човечеството. Но все пак, преди да свържете превключвателя, оценете знанията и силата си. Има моменти, когато е по-добре да се доверите на професионалистите.

 

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?