Клещи за кримпване - какво представлява, техните сортове и приложения

Клещи за кримпване на електрически кабели

Ключът към всяка висококачествена електрическа връзка е контактната зона на проводниците - колкото е по-голяма, толкова по-надежден е контактът. Разбира се, всичко това е избрано по отношение на напречното сечение на проводниците, които ще бъдат свързани, така че основното тук е да се направи без фанатизъм. Ако първите връзки от този тип са били дълги обрати, обвити с клещи, сега това са прави проводници, които обтягащите клещи се закрепват заедно в специална обтягаща втулка. Недостатъкът на този метод на свързване е необходимостта да има кримпващ инструмент и консумативи под формата на втулки или накрайници, но това се компенсира напълно от увеличаване на скоростта на работа и подобряване на неговото качество.

Къде се използват клещи за кримпване

Независимо от размера на кримпъра, той има само два основни начина на използване - подготовка на живи проводници за фиксирането им в клемите на контакти, ключове и други електрически уреди, както и свързване на няколко проводника един към друг.

Свързване на проводници в ръкав

В първия случай кримпването е оправдано, ако се използват многожилни проводници. Ако ги притиснете в клемите на контактите без подготовка, след време под действието на електрически ток (създава микровибрация) вените ще се разклатят, ще има свободно пространство между тях и контактът като цяло ще отслабне.

Това е една от причините, поради които използването на твърди проводници се препоръчва за полагане на захранващи кабели, но с разпространението на устройства за кримпване на кабелни врати, тази препоръка е загубила своето значение.

Също така, кримпването се използва при работа с кабели с голямо напречно сечение - използва се дори много преди появата на "домакински" устройства. Вярно е, че висококачествената връзка може да се получи само с помощта на специална преса за кримпване на кабелни врати, която дори и сега е далеч от размера на джоба. За да създадат необходимата сила, такива устройства използват принципа на крик или отделно хидравлично задвижване - човешките сили, дори приложени чрез конвенционален лост, не са достатъчни за правилното обтягане на дебел кабел. Пример за такова устройство във видеото:

Ще бъде полезно да се кримпват и, ако е необходимо, да се свържат две или повече проводници. В този случай те се събират заедно, върху тях се поставя ръкав и се затваря. В този случай проводниците могат да бъдат вкарани в втулката от едната или от двете страни: в първия случай се получава подобие на усукване, а във втория - ръкав.

Последователно завити жици

Предимството на този тип закрепване е, че след натискане въздухът не прониква в ръкава - всъщност се получава плътна връзка. Това позволява дори медни и алуминиеви проводници да бъдат свързани по този начин, контактът между които при нормални условия се окислява във времето.

Разновидности на клещи за кримпване

Структурно клещи за кримпване са разделени на два основни типа - действащи на принципа на пайове или диафрагми.

Първите от тях са по-често срещани - извършват изстискване само от две страни, но за разлика от проходите, имат четки със специална форма в челюстите, които работят като водачи. Това ви позволява да извършите висококачествено закрепване върху телената сърцевина на връхчетата, основата на която има "P" -образно напречно сечение.

Във видеото различни видове инструменти за обтягане на тел:

Предимството на такива устройства, които притискат телените жици, е в тяхната относителна гъвкавост - те могат да бъдат "приближени" от всяка страна с накрайниците.Основният недостатък се крие в необходимостта да има няколко такива кърлежи "в хватката", тъй като обикновено на гъбите се поставят разфасовки за 3-4 размера на облицовките. Като алтернатива можете да закупите универсален петел за кримпване със сменяеми матрици, които са прикрепени към специална касета. Ако е необходимо да се работи с други видове наконечници, старите се забиват в касетата и на тяхно място се избират подходящи.

Касетни клещи с възможност за избор на форма и размер на кримп

Диафрагмените устройства могат да притискат ръкави от четири или шест страни, в зависимост от диафрагмения механизъм. Благодарение на цялостното си обгръщане, те изпълняват по-добро и по-здраво затягане на края на кабела и устройството автоматично се настройва към всяка дебелина на втулката.

Преди да изберете такъв инструмент, човек трябва да вземе предвид основния му недостатък - можете да натиснете само ръкав, в който проводниците са вкарани от едната страна - в противен случай щипците ще останат на жицата, тъй като главата им е затворена.

Клещи за четири и шестстранна кримпване

Донякъде отделна категория са кримпери, които кримпват компютърен кабел от типа „усукана двойка“ и други подобни. Принципът на работа на такъв инструмент е същият като този на клещите с двойна челюст, но вместо железни или медни втулки, техните матрици са "заточени" за работа с щепсели за компютри или телефони. Тук се извършва не кримпване като такова, а изместване на контактите, които прорязват изолацията на проводниците и плътно се притискат към вените им.

Кримпер за компютърни и телефонни кабели

Как да работите с клещи за кримпване - важни нюанси

Самият процес на кримпване на проводниците е интуитивен - втулката или накрайникът се поставя върху телта (ите), матрица от клещи се подава към него, инструментите се затварят и контактът е готов. На практика обаче най-често "първата палачинка" или дори няколко са "бучки" и на практика в буквалния смисъл - връзките могат да бъдат далеч от идеални. Имаше и случаи, когато с оглед на добре пресована жица контактът се влоши с течение на времето.

Ако формата на клемите не се поддържа

В първия случай са виновни настройките на силата на притискане на частите на матрицата, които могат да бъдат различни както за отделните проводници, така и за самите клеми. Поради това професионалистите предпочитат да имат поне два инструмента, така че да не се налага да настройват пружината, за да работят с други проводници или ръкави.

На качеството на работа се влияе и материалът, от който са изработени ръкавите, и тяхната дебелина. Пресоването на тесни клеми винаги е много по-лесно и те впоследствие поддържат формата си по-добре от тези, изработени от меки материали.

Различни ръкави за кримпване на кабелни врати

Правилната ориентация на накрайниците с "U" секцията е, въпреки че лежи на повърхността, но често се пренебрегва изискването и всъщност изкривяването на частите в който и да е механизъм не винаги попада в зоната на допустимата грешка.

Извиване на многожилни проводници преди кримпване

За всеки опитен електротехник, който е започнал с усукване и запояване на проводници, това движение най-вероятно вече е рефлекс, но когато се извършва кримпване за многожични ферули, тогава трябва да се отърве от него. Валидността на това твърдение може да бъде потвърдена от прост опит - вземете чифт едножилни едножилни проводници, подредете ги напречно и ги притиснете с клещи. В някои случаи и двата проводника са деформирани, а понякога само един, но в същото време той ще бъде почти напълно прекъснат и ще започне да се увисва по тънък провлак. Разбира се, проводимостта на тази вена ще намалее значително.

Ако проводниците не се усукат, тогава при натискане на върха те ще бъдат разположени успоредно една на друга, а когато се деформират, те просто ще запълнят всички празнини, без да се смачкват един друг.

Нюанси на корпусните проводници във видеото:

Цветно маркиране на ръкави и щанци

Някои производители маркират различни размери на ръкавите с отделни цветове и прилагат едни и същи марки върху челюстните матрици.

Трябва да се помни, че все още не е разработена унифицирана система за това, следователно, ако закупите облицовки, фокусирани само върху цвета, можете да получите не съвсем подходящи консумативи.

В резултат - какво да избера

Клещи за кримпване са много подчинени на правилото, че всяка работа се нуждае от собствен инструмент, само тук всичко е малко по-сложно, тъй като по принцип е необходимо отделно устройство за всеки тип жици, ако няма желание да се спори с регулирането на силата на пружината. Следователно какъв конкретен инструмент е необходим и в какво количество може да се реши само въз основа на ежедневните работни задачи.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?