Как да намерите и фиксирате счупена тел в стената със собствените си ръце

Намиране на счупена жица в стената

Прекъсването на кабела в скрито електрическо окабеляване е неудобство, което не се случва много често, но ви кара да отделите много време, нерви и енергия за намирането и отстраняването му. Осезаемо ще удари джоба ви, защото трябва да намерите повредена зона в стената, да стигнете до нея, да я поправите и да я поправите отново. За тази работа ще трябва да платите значителна сума на специалист. Можете да спестите пари, ако можете сами да се справите с отстраняването на неизправности. От този материал ще научите как да намерите счупена жица в стената и какво трябва да направите, за да отстраните проблема.

Намиране на скала: процедура

Търсенето на прекъсване в скрит проводник, независимо от причината за повредата и устройствата, използвани за търсене, се извършва в следния ред:

 • Изключете захранването, преди да потърсите повреден кабел.
 • Понякога, за да се намали нивото на съпротивление, изолацията на проводника се изгаря.
 • За да търсите, можете да прибягвате до акустичен или индукционен метод, както и да използвате транзисторен приемник или обикновен домакински мултицет.
 • Професионалните електротехници използват локатори в работата си. Тези устройства дават възможност не само бързо да се намери електрическа линия, но и да се намерят всички токопроводими проводници, а също и да се установи дали те са захранвани или не. За по-голяма ефективност някои видове такива устройства се използват заедно с генератори.

Локатор с генератор

Заслужава да се спомене най-новата технология на електропреносните мрежи, която не толкова отдавна започна да се използва в европейските страни, но за съжаление в Русия, тя все още не се практикува. Характеристика на тази инсталация е интегрирането на маяци (маркери) в кабелни проводници при полагане на линии.

Ако в такава мрежа се появи отворена верига, тогава локаторът, по сигнал от маяка, ще ви помогне бързо да намерите местоположението на неизправността. Това ви позволява да спестите значително време и бързо да възстановите функционалността на окабеляването.

Акустични и индукционни методи за намиране на точката на прекъсване

Акустичният метод за откриване на счупване в скрито окабеляване предполага наличието на:

 • Генератор, който се свързва към проводника.
 • Акустично сигнално устройство.
 • Слушалки (слушалки).

По време на търсенето телта се подслушва с помощта на изброените елементи. Когато стигнете до мястото, където има прекъсване на електрическото окабеляване, в слушалките ще се чуе рязко щракване. За да получите резултат, е необходимо генераторът да бъде настроен правилно, до честотата, която е необходима.

Сигналът на локатора се извежда към слушалки

Индукционният метод за намиране на прекъсване в окабеляването, скрит в стената, включва свързване на генератора към силовия проводник. След задаване на нивото на натоварване на генератора, изпитването се извършва подобно на акустичния метод, като се използват слушалки и специално сигнално устройство. Разликата е, че по цялата дължина на линията, до точката на повреда, ще се чуе сигнал в слушалките, който значително ще се увеличи, когато достигне точката на скъсване и изчезне зад нея.

Намиране на счупена тел в бетонна или тухлена стена

За да определите мястото на повреда в стена, изработена от тухла или представляваща бетонна плоча, ще ви е необходим транзисторен приемник, с който се открива скрито електрическо окабеляване. Трябва да се има предвид, че в тухлени и бетонни сгради всички кабели са насочени хоризонтално и вертикално и се въртят изключително под ъгъл от 90 градуса. Знаейки това, не можете да сбъркате с вашата кабелна схема.

Индикаторът трябва да се води по стената над кабела, по цялата му дължина. В този случай по целия път устройството ще излъчи звуков сигнал, който ще изчезне, когато достигне точката, в която проводникът се скъса.

Локатор на транзистора

И така, разбрахме как да намерим прекъсване в окабеляването. Ако нямате необходимите устройства или не сте сигурни, че можете правилно да определите местоположението на прекъсването на кабела и можете сами да го поправите, най-добрият изход от ситуацията би бил да поканите електротехник. Професионалните електротехници имат опит в подобна работа и разполагат с необходимото електрическо оборудване, което означава, че те ще могат да намерят неизправността и да я отстранят в рамките на доста кратко време.

Целият диагностичен процес е ясно видим на видео:

Но ако има голямо желание да спестите пари и сами да научите тази процедура, тогава пристъпваме към следващия етап - поправяне на дефектната линия.

Процедурата за премахване на скъсване в скрит кабел

След като установите точната точка на счупване по един от горните начини, проводникът трябва да бъде свързан. За да направите това, първо трябва да изключите фазата, след което да отворите улука на кабела с чук на около 10 см вляво и вдясно от мястото на повреда. Тогава счупеното ядро ​​трябва внимателно да се отдели от проводника, без да се счупи изолационният слой върху други кабели.

Подмяна на жицата в стената

По-нататъшната процедура е следната:

 • Разстелете краищата на счупения кабел на разстояние.
 • С помощта на перфоратор и специална коронка пробийте вдлъбнатина в стената. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да се побере на разклонителната кутия.
 • Поставете кутията в дупката и я фиксирайте там с алабастър, след което поставете кабелите в нея.
 • Свържете и изолирайте повредените проводници.
 • След отстраняване на повредата затворете кутията с капак.
 • Измажете предварително отворената част на канала.

Ако повреденият кабел е разположен вътре в специална тръба, тогава той трябва внимателно да се издърпа и на негово място с помощта на дърпащо устройство затегнете нов проводник.

Видеото показва процеса на възстановяване на жицата:

След като запечатате електрическия канал, не прилагайте напрежение към ремонтирания кабел, докато мазилката е напълно суха.

Горният процес се извършва при поправяне на счупена фаза. Възстановяването на неутралния проводник се извършва в почти същия ред, с изключение на началния етап. Когато ремонтирате драскотина, на първо място, повреденият кабел трябва да бъде отделен от шината. Тогава нулата е прикрепена към фазата. По-нататъшната работа се извършва в подобна последователност.

Свързване на проводника за намиране на пробив в нула

Характеристики на възстановяване на медни и алуминиеви проводници

Най-добре е да спойкате повредената медна жица. За тази операция ще ви е необходим ремонтен джъмпер, който може да се използва като парче от същия кабел. Процедурата на запояване трябва да се извърши, както следва:

 • Поставете термосвиваем или здрава пластмасова тръба върху нишката на разкъсания проводник.
 • Извийте краищата на джъмпера заедно с проводниците, които ще бъдат ремонтирани.
 • Полейте кръстовището.
 • Нанесете плътно няколко слоя електрическа лента върху ремонтираната зона.
 • Плъзнете термосвиваемостта (пластмасова тръба) върху връзката, за да осигурите допълнителна защита. Тя трябва да бъде херметична, така че в случай на намокряне стената да не започне да пропуска ток през себе си.

Запояване на медни проводници и свързване на алуминий чрез терминални блокове Wago

Най-лесният начин за свързване на алуминиеви кабели в стената е с терминала WAGO, бърз и надежден метод. Тогава разклонението трябва да бъде обвито в няколко слоя изолационна лента и, ако е възможно, да се приложи слой уплътнител върху него.

Можете също така да намерите мястото, където жицата се прекъсва с помощта на активна индикаторна отвертка (с батерия). Пример за видео:

заключение

В тази статия разбрахме как да открием неизправност в скрито електрическо окабеляване и да поправим разкъсан кабел сами.Сега, като вземете предвид очертаните препоръки, вие, ако желаете, можете да направите тази работа със собствените си ръце, без да се обръщате за помощ към електротехниците.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?