Събирач на кабели и жици

Нож на електротехник за почистване на кабела

Извършването на електрическа работа изисква инструментариум, който включва както конвенционални, така и специализирани инструменти. Един от тях е ножът на електротехника, който често е необходим не само за специалисти, но и за обикновените хора, които ще вършат определена работа, свързана с електричество в къща, гараж или селска къща. В статията ще опишем подробно този инструмент, ще поговорим за неговите разновидности и нюанси на използване за електрическа работа. Освен това част от материала ще бъде посветен на разкриването на въпроса как да направите нож за електротехник със собствените си ръце.

Характеристики и предимства на ножа на водопроводчик

Този инструмент е предназначен за рязане на кабели, отнемане на първичната им изолация и отстраняване на изолационен материал от проводими проводници. Едно от основните изисквания към него е наличието на изолирана дръжка, без която работата с електричество е изпълнена с последствия, до сериозен токов удар. В допълнение, тя трябва да посочва стойността на напрежението на изолацията. Ако ножът няма такава дръжка, тогава той може да се използва само при работа с обезмаслени линии.

Изолиран нож до 1000 волта

Нежелателно е да използвате дълги и твърде остри устройства по време на електрическа работа, в противен случай ненужните кабели могат лесно да се повредят, ако проводниците са заплетени. Освен това малките и прецизни манипулации се извършват най-добре с късо острие, което се чувства добре в дланта на ръката ви и е по-удобно в затворени пространства.

Ако кабелът има двойно изолиращо покритие, препоръчително е да използвате инструмент с право острие, чийто режещ ръб е успореден на основната му ос, ако е необходимо да го почистите от външната обвивка. Косите ножове са лошо подходящи за тези действия.

Често електротехниците използват домашно приготвени ножове, обвивайки един от краищата на платното с няколко електрическа лента. Ясно е, че не е необходимо да се говори за високата надеждност на такава изолация.

Ако специалист работи на височина, докато необходимите устройства са в специален колан, можете да използвате режещ инструмент с обвивка. Такъв нож може да бъде фиксиран на колана, той не пречи на движението и по всяко време може да бъде премахнат с ръка чрез докосване. Крастата на качествен продукт се държи здраво и не пада от вибрации, но в същото време може лесно да се отстрани с един палец. Въпреки това много монтьори не обичат да ги носят на колана, смятайки го за неудобно.

Нож с ножица

Фактът, че инструментът е по-малко тъп в ножницата и е по-лесно да го намерите чрез докосване, когато лежи в купчина други устройства, отбелязват почти всички електротехници.

Разновидности на строителството

Конструктивно ножовете за оголване на електрически проводници могат да бъдат сгъваеми или несгъваеми, с право или извито острие. Във всеки случай, острието трябва да бъде умерено остър, не трябва да има бурета и прорези, в противен случай, когато събличате кабела, лесно можете да повредите сърцевината.

Ако за електрически работи се използва сгъваем нож, тогава той трябва да бъде снабден с надеждна брава, така че острието да не се сгъва спонтанно при събличане на кабела. Острието трябва да бъде заточено от двете страни. Желателно е режещият ръб да има вътрешно закръгляне - това улеснява отстраняването на изолацията от жицата.

Както вече споменахме, електротехникът не се нуждае от прекалено остър инструмент, тъй като за тях е лесно да отрежат пръстите си, както и да повредят метални проводници. Прекалено заточеното острие може да причини случайно повреждане на изолацията на грешен проводник, който се обработва.

Много е важно да събличате жицата правилно. Мнозина ще изрежат изолацията около обиколката и след това ще я извадят от сърцевината, но това често уврежда металната част на кабела.

Правилно обезкосмяване на тел

Изолационният материал трябва да се реже с движение, подобно на това, което се използва при заточване на молив.

Ножове Монтер с пета

Ножът на електротехника с пета е вид режещ инструмент за електрическа работа. Той има две основни части:

 • Изолирана дръжка със стоп.
 • Острие с пета във формата на сълза в края.

Острието на такъв кабелен стриптър е заоблено навътре във формата на кука и има къса дължина. Основната му задача е да премахне първичната изолация от електрическия проводник. Петата, заварена към ръба на острието, избягва повреда на изолацията на токопроводимите проводници по време на работа.

Този продукт не е предназначен за отстраняване на изолационния материал от металната основа на проводника и използването му за тази цел бързо ще доведе до загуба на острота на режещия ръб и образуване на резки върху него.

Най-добре е да използвате стрипперс, за да изложите проводящата нишка.

Ножът с пета е много удобен инструмент, който значително опростява и ускорява рязането на електрически проводник. Съвременните устройства, произведени във фабриката, в допълнение, имат привлекателен външен вид и обмислен дизайн.

Електрик нож с пета

Ергономичната, изолирана дръжка се побира удобно в дланта на ръката ви. Снабден е с гумирани вложки, благодарение на които монтажният нож се държи здраво за ръката и не се подхлъзва в него по време на работа. Дръжката на инструмента има специални отвори за почивка на палеца, което също допринася за здраво захващане. Режещите ръбове на продукта са заточени както отвън, така и отвътре, така че изолацията може да бъде отрязана чрез преместване на ножа във всяка посока по протежение на кабела.

Петата на слъзната пета си струва да се спомене отделно. Тя, както бе споменато по-горе, е заварена към върха на ножа и избягва случайно нарушаване на изолацията на живите проводници по време на работа. Когато острието прерязва външната обвивка на електрическия кабел, петата се плъзга вътре, предотвратявайки случайно повреждане на изолацията на вътрешните проводници. Тъй като повърхността на петата е внимателно шлифована, тя сама по себе си не може да повреди електрическите проводници при плъзгане.

Тъй като всеки електротехник, с изключение на нож, носи много други инструменти със себе си, за да предпази острието, устройството е оборудвано със специална капачка, която предотвратява директен контакт с други продукти и появата на прорези и други повреди на острието.

Защитна капачка

Тази капачка е доста масивна и когато се постави върху острието на нож, прилепва плътно към дръжката му. Затова е почти невъзможно случайно да го загубите.

Как сами да си направите нож с пета?

Както видяхме, снабденият с петата полезен нож е много удобен инструмент, който има сериозни предимства. Той обаче има един основен недостатък - високата му цена, което затруднява много хора да си позволят такава покупка.

Ако трябва да правите електрически работи само периодично, както обикновено се случва в домакинството, купуването на специализиран инструмент е неподходящо.

Въпреки това, такъв нож на електротехник може да бъде направен със собствените си ръце, тази процедура не представлява трудности. Нека разгледаме по-подробно как да го изпълним и от какво се нуждаем за това.

Материали за работа

За да направите домашно изработен нож с пета на тел за събличане, първо трябва да се запасите от посочените по-долу аксесоари:

 • Ножове за канцеларски ножове (2 бр.)
 • Алуминиевият профил, от който ще бъде направена дръжката. Парче метална основа от комарната мрежа, използвана в PVC прозорците, е добре.
 • Летва, изработена от дърво, която трябва да бъде малко по-ниска от профила в напречното сечение.

Необходими инструменти и материали

 • Пояло с POS запойка и фосфорна киселина.
 • Микродиск за рязане на диаманти.
 • Пробивна машина.

След като подготвите всички необходими материали и инструменти, можете да пристъпите директно към сглобяването на ножа с петата.

Производствена процедура

Ножът за домашна мазилка се прави в следния ред:

 • Изрежете шип върху чиновното острие, към което ще бъде прикрепена петата.
 • Смелете излишната заточване, така че само ръбът да остане заточен.
 • Заточете противоположната страна на острието.
 • Направете пета с прорез от парче от второто острие, което ще съответства на дебелината на режещото острие.
 • С помощта на поялник и спойка прикрепете петата към първото острие. Придайте на краищата му овална форма, така че по време на работа на инструмента да не може да повреди изолацията на сърцевините и металната им основа.
 • Поставете острието в парче метален профил и го развийте вътре, като използвате дървена лента с разрез.
 • Пробийте дупка в дръжката, така че да е изравнена с тази, която вече е в острието.
 • Поставете болт в отвора и закрепете от другата страна с гайка.

Това завършва работата, инструментът е готов за употреба.

Малко по-различна технология за изработка на нож с пета във видеото:

заключение

В тази статия разгледахме инструмент, който е толкова необходим при работа с електрическо окабеляване, като нож на електротехник, и също така разбрахме как можете да го направите сами, без да харчите много време и да спестите пари. Разбира се, ако трябва да работите с електричество всеки ден на професионално ниво, по-добре е да не се стеснявате и да получите добър марков инструмент. Но за домакинската работа е напълно възможно да се направи с домашно приготвяне, ако е направено правилно.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?